Fougarock Festival #1: Baby Guru, Σtella, The Cave Children, Zebra Tracks, Kid Flicks, κ.ά. @ Φουγάρο, Ναύπλιο, 12-13/06/15

Πανδαισία γηγενών σχημάτων που μιλούν Αγγλικά, σε έναν μοναδικής ομορφιάς πολυχώρο!

Από τον Χρήστο Κισατζεκιάν, 17/06/2015 @ 11:31
Στον χώρο που βρισκόταν κάποτε το ιστορικό εργοστάσιο τοματοπολτού «Ανθός», η «Τεχνόπολις» του μαγευτικού Ναυπλίου πήρε σάρκα και οστά μετά από δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια συστηματικών προσπαθειών της πολυπράγμονος Φλωρίκας Π. Κυριακοπούλου. Το αριστοτεχνικό «Φουγάρο» είναι σήμερα το στολίδι της Αργοναυπλίας, μα ακόμη περισσότερο, ο πόλος έλξης για κάθε μορφής καλλιτεχνική έκφραση.

Με δυο πετυχημένα φεστιβάλ jazz ήδη στο ενεργητικό του και το τρίτο να οργανώνεται ήδη για τα τέλη του προσεχούς Σεπτέμβρη, το πρώτο Fougarock Festival απέδειξε περίτρανα την πολυσυλλεκτική, ανοιχτόμυαλη μα και ευεργετική φύση των διοργανωτών, αφού με ελεύθερη είσοδο (!), ο διψασμένος ακροατής -ντόπιος ή επισκέπτης- απόλαυσε οκτώ εγχώρια σχήματα της κιθαριστικής μουσικής του σήμερα, με καιρό καλοκαιρινό.

Παρασκευή 12 Ιουνίου

Η Παρασκευή ήθελε τους γηγενείς Pure Seconds να αναλαμβάνουν το εναρκτήριο λάκτισμα με πρωτόγεννες ατόφιο πάθος. Αεικίνητος ηγέτης τους, πασιφανώς, ο τραγουδοποιός Κωνσταντίνος Σπηλιώτης, που μέσα σε 45 λεπτά μετέτρεψε την αμηχανία σε συμμετοχή με το σπαθί του!

Pure Seconds

Τα εννιά χρόνια ύπαρξης του σχήματος και η συμμετοχή τους σε πολλές συναυλίες ως τώρα, τους ήθελαν καίριους & ουσιαστικούς σε ένα βρετανικό, alternative ύφος που ανυπομονούμε να ακούσουμε και στο επερχόμενο δισκογραφικό ντεμπούτο τους.

Lo-fi για τη συνέχεια όμως από τους σχετικά φρέσκους Αθηναίους A Victim Of Society που κυκλοφορήσαν το πρώτο τους ηχογράφημα πέρυσι από την Inner Ear, η οποία παρεμπιπτόντως, είχε την «τιμητική» της σε τούτο το πανέμορφο φεστιβάλ!

A Victim Of Society

Έχοντας στο ενεργητικό τους αρκετές ζωντανές εμφανίσεις ως supporting act σε σχήματα όπως οι Black Angels, Moon Duo, Dirty Beaches κ.ά., το τρίο των Βαγγέλη Μακρή, Φώτη Ντούσκα & Παντελή Καρασεβδά κατέλαβε τη σκηνή με έναν ήπιο τσαμπουκά που αποδείχθηκε «growing».

Εννέα χρόνια στο κουρμπέτι και πολλαπλάσιες ζωντανές εμφανίσεις με μεγάλα ονόματα κατέχουν και οι καταιγιστικοί Zebra Tracks που ακολούθησαν. Post-punk έως και avant garde αισθητική, απρόσμενες εναλλαγές & ανατροπές, Πόλεμος και Ειρήνη.

Zebra Tracks

Δεξιά και αριστερά της πλέον πολύχρωμης σκηνής, οι Γιώργος Νίκας και Αντώνης Καββαδίας τραγούδησαν ένα best of setlist με εστιασμό στο πολύ πρόσφατο "Waves" που κυκλοφόρησε τον Φλεβάρη από την Six D.o.g.s Records.

Και ήταν τόσο φρενήρης η σκηνική τους παρουσία που μας πήρε λίγα λεπτά της ώρας για να εισχωρήσουμε στο μελωδικό έντεχνο τριπάκι της Σtella που είχε αναλάβει το κλείσιμο της αυλαίας.

Σtella

Με το φετινό της δισκογραφικό κύημα σε ρόλο πρωταγωνιστικό από σκηνής μα και με ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι από το μέλλον, οδήγησε το κουαρτέτο της και εμάς επίσης σε μια pop / rock τραγουδοποιία διεθνούς κλάσεως. Αυτής που την θέλει άλλωστε ανερχόμενη & πολλά υποσχόμενη!



Σάββατο 13 Ιουνίου

Το Σάββατο ήταν ακόμη πιο θερμό θερμομετρικά. Μονάχα έτσι μπορώ να δικαιολογήσω (;) την μέτρια προσέλευση σε τούτη τη μοναδική γιορτή...

Τον «άχαρο» ρόλο του ζεστάματος ανέλαβε με πλήρη επιτυχία το αθηναϊκό κουαρτέτο των The Mighty N, όπου N η απαστράπτουσα τραγουδίστρια Νατάσα Τσίρου που μου έφερε στον νου την άλλη Janis Joplin της ελληνικής σκηνής, την «θεόρατη» Τάνια των Universe217.

The Mighty N

Δεν ξέρω πόσοι κατάλαβαν τι ακριβώς παίχτηκε επί σκηνής. Όμως εγώ ενθουσιάστηκα τόσο από το αμάλγαμά τους (κάτι σαν Faith No More meets Porcupine Tree), που στο τέλος τους ζήτησα να παρουσιάσω το ντεμπούτο τους, "Songs For The X Generation"!

Ακολούθησε ο Νίκος Δερβίσης με τους Kid Flicks με ένα πολυσυλλεκτικό, ψυχεδελικό ηχοτρόπιο που συνδυάζει...σχεδόν τα πάντα, όταν αυτά μπαίνουν στην πρίζα!

Kid Flicks

Οι δυο κυκλοφορίες στο ενεργητικό τους και οι μπόλικες συναυλίες μεγάλου βεληνεκούς τους ήθελαν στιβαρούς και ακμαίους επί σκηνής για μια περίπου ώρα.

Με το "Quasiland" στο στόχαστρο μα και μια πασιφανή ελευθεριότητα για άγουρους, απρόσμενους αυτοσχεδιασμούς της στιγμής, το κουαρτέτο των The Cave Children καυτηρίασε στιχουργικά τους πάντες και τα πάντα.

The Cave Children

Οι Αθηναίοι παρουσίασαν ένα όμορφα παράδοξο πάντρεμα κινηματογραφικής μουσικής και της ανυπέρβλητης μουσικής κληρονομιάς των Beatles!

Και είχε έρθει η ώρα για τους εκρηξιγενείς Baby Guru. Η ώρα του αποχαιρετιστήριου σχήματος για όλο το γεγονός, τους headliners βρε αδελφέ.

Baby Guru

Και ναι. Παρότι δεν μετρούν μπόλικα χρόνια, είναι ήδη έμπειροι, και πολυταξιδεμένοι, γεγονός που τους θέλει επί σκηνής αγέρωχους, «μπετό»!

Baby Guru

Όμως αυτό που έκανε την διαφορά, που δικαιολόγησε αν θέλετε ακόμη ακόμη την περίοπτη θέση τους στο line-up, ήταν η πηγαία ερμηνευτική αλλοφροσύνη  του Prins Oby, αφού από ένα σημείο και μετά ο μπροστάρης του μουσικά ανένταχτου σχήματος μετατράπηκε σε «υποκινητή» διεθνούς βεληνεκούς... Hats Off!

Κείμενο / φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com
  • SHARE
  • TWEET