Dead Congregation, Embrace Of Thorns, Nigredo @ Κύτταρο, 27/12/15

Vomitchrist στα μούτρα των χριστουγέννων και του ψευτομεσσία

Από τον Γαβριήλ Φιλιππόπουλο, 31/12/2015 @ 07:49

Υπό κανονικές συνθήκες ένα βλάσφημο live θα πρέπει να αποτελεί θεσμό κάθε τέτοια εποχή του χρόνου. Εκεί που όλοι οι ακραιόφιλοι μπορούν να βγουν από τα λαγούμια τους και να ξεράσουν βλαστήμιες με ηχητικό φόντο σοδομισμούς καλογριών και λοιπές ομορφιές. Αν υπήρχε πιο ταιριαστό billing συναυλίας για μία τέτοια «αγαπησιάρικη» ατμόσφαιρα από το Dead Congregation, Embrace Of Thorns και Nigredo, τότε εγώ θα γίνω χριστιανός. Ή και όχι. Και με 6 ευρώ εισιτήριο. Τα κεριά στις εκκλησίες πιο ακριβά έχουν.

Όπως ακριβώς είχε γραφτεί στο χρονοδιάγραμμα του live, οι νεοσύστατοι Nigredo (λογικά το όνομα τους πρέπει να το πήραν από το ομώνυμο τραγούδι του "Promulgation Of The Fall" των Dead Congregation) ανέβηκαν φουριόζοι στη σκηνή κατά τις 20:40.

Η αρχική ορμή ενός power trio που παίζει τσαμπουκαλεμένο και χεβιμεταλάδικο black / thrash επισκιάστηκε από τα προβλήματα στον ήχο (κυρίως στο μπάσο) και την κάπως μονότονη παρουσία τους. Μπορεί βέβαια το πρώτο στοιχείο να είχε ως αποτέλεσμα το δεύτερο. Ζωντανά πάντως οι Nigredo ακούγονται πολύ πιο δεμένη και δυνατή μπάντα από την μοναδική τους ηχογράφηση, "Facets Of Death". Επιφυλασσόμαστε.

Τα κτήνη που ονομάζονται Embrace Of Thorns δεν είχα την τύχη να τα δω ζωντανά στο παρελθόν. Οπότε δεν έχω μέτρο σύγκρισης. Οι άνθρωποι είναι μηχανές κτηνωδίας. Με καινούργιο -και εξαιρετικό- νέο άλμπουμ στη φαρέτρα τους ("Darkness Impenetrable"), έσπειραν τον όλεθρο και την καταστροφή μέσα στο Κύτταρο.

Στατικοί και προσηλωμένοι στις «επικλήσεις» τους. Κομπλέ με όλο το στιλιστικό πολεμοχαρές outfit. Corpse paint, σφαίρες και λοιπά παραφερνάλια. Οι δύο κιθάρες έξυναν απόκοσμα black / death riff και μπάσο, τύμπανα βομβάρδιζαν ανηλεώς αυτιά και αντοχές. Αν τα συναισθήματα που σου αφήνουν οι Black Witchery και οι Revenge μπορούν να αποτυπωθούν ζωντανά, τότε οι Embrace Of Thorns σου παίρνουν την ψυχή, την ξεσκίζουν και στην παραδίδουν να παίξεις.

Έχουν περάσει ακριβώς δέκα χρόνια από εκείνο το ιστορικό live όπου οι Dead Congregation σαπόρταραν τους death ηγέτες Kaamos, στο -τότε- Underworld. Μία συναυλία που με καθόρισε μουσικά σε μεγάλο βαθμό. 20 χρονών σκατό πήγα σε εκείνο το live έχοντας ακούσει μόνο το "Purifying Consecrated Ground". To σοκ που αποκόμισα ήταν μεγαλειώδες. Μία δεκαετία μετά, κάτι μου λέει πως οι -παραμένοντες (αν και διαλυμένοι) ηγέτες- Kaamos, θα σαπόρταραν τους Dead Congregation.

Ένα τιγκαρισμένο Κύτταρο βίωσε την καλύτερη death metal μπάντα που κυκλοφορεί στην πιάτσα αυτή τη στιγμή. Με διαφορά από την δεύτερη. Αν εξαιρέσουμε τα δύο πρώτα λεπτά μετά το "Martyrdoom" οι σβέρκοι μας δεν μπορούσαν να συνέλθουν από τις συνεχόμενες σφαλιάρες. Φοβερή σκηνική παρουσία για το μπουντρουμιακό ύφος της μουσικής τους. Τελείως heavy metal καταστάσεις (το μπλουζάκι Sacral Rage του δεύτερου κιθαρίστα επικουρούσε). Η ατμόσφαιρα που σου μεταδίδουν είναι αυτή του Αρμαγεδδώνα. Με απόλυτα highlight τα "Vomitchrist" και "Teeth Into Red" έχω να πω πως ποτέ ξανά εκκλησιαστικοί ύμνοι δεν μου ξανακούστηκαν τόσο ...συμπαθητικοί.

This is the end of your fairytale
The crown is deep in your skin.

  • SHARE
  • TWEET