Crippled Black Phoenix, Jane Doe, When Oceans Align @ Eightball Club, 11/12/14

Οι εμφανίσεις τους συνεχίζουν να αποτελούν εμπειρία, παρά τα όποια προβλήματα και αναποδιές

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 12/12/2014 @ 19:26
Σεπτέμβρης του 2009, Μάρτιος του 2012, Δεκέμβρης του 2014. Η συνήθεια που έγινε λατρεία θα μπορούσε να πει κανείς μιας και το συγκρότημα που αποθεώσαμε το 2009, τοποθετώντας το "200 Tons Of Bad Luck" στη κορυφή των καλύτερων άλμπουμ της χρονιάς (με αντιδράσεις τύπου «Μας κοροϊδεύετε; Ποιοί είναι αυτοί;»), είναι πλέον τακτικός επισκέπτης στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας μας.

Οι Crippled Black Phoenix έχουν περάσει από πολλές αλλαγές σε ήχο και μέλη (ενδεικτικό το ότι σε κάθε επίσκεψη τους έφεραν και διαφορετικό τραγουδιστή) και έτσι, καθόλου τυχαία, κάθε φορά μας προσέφεραν μια διαφορετική εμπειρία αφήνοντας αντίστοιχα και διαφορετικές εντυπώσεις.

Πριν φτάσουμε όμως στην αποτίμηση της εμφάνισής τους, ας δούμε τι έπραξαν τα δύο αξιόλογα ελληνικά σχήματα που άνοιξαν την βραδιά.

Πολύ κοντά στην ώρα έναρξης (λίγο πριν τις 22:00), οι νέοι στα μουσικά πράγματα Θεσσαλονικείς When Oceans Align ανέβηκαν στην σκηνή, αμίλητοι όχι μόνο λόγω της απουσίας φωνής στις συνθέσεις τους αλλά και γιατί το μικρόφωνο ήταν έτσι κι αλλιώς κλειστό.

When Oceans Align

Ο κόσμος στο Eightball ακόμα μαζευόταν ενώ το συγκρότημα με τις τρεις κιθάρες και το δεμένο rhythm section κέρδιζε τις εντυπώσεις. Post παίζουν τα παιδιά και το κάνουν καλά, με συνθέσεις όπως το "Tighten Up" να αποκτούν περισσότερο όγκο ζωντανά.

Οι Jane Doe από την άλλη έχουν να επιδείξουν μεγαλύτερη διαδρομή, σίγουρα αξιόλογη, κάτι που τους βγαίνει σε αυτοπεποίθηση. Φέτος προχώρησαν με το εγχείρημα να κυκλοφορήσουν δύο άλμπουμ, τα "Revolution Diaries" και "Recipes For Refugees". Πρόκειται για συγκρότημα που τηρεί μια αισθητική σε ό,τι και να παρουσιάζει.

Jane Doe

Στην χτεσινή τους εμφάνιση παρουσίασαν επιλογές, όπως το φετινό "This Pain Is Real", που ακούστηκαν πιο δυνατές από τις στουντιακές τους εκτελέσεις. Δεμένοι και σίγουροι για τον εαυτό τους, ηλέκτρισαν την ατμόσφαιρα και έβγαλαν ένα punk πνεύμα που μου άρεσε πολύ.

H ώρα έφτασε για τους Crippled Black Phoenix, οι οποίοι εμφανίστηκαν γύρω στις 23:30 με δύο νέα πρόσωπα στην σύνθεσή τους. Όπως μας εξήγησε ο ηγέτης τους, Justin Greaves, δύο από τα μέλη τους δεν εμφανίστηκαν στις πρόβες για την περιοδεία χωρίς να έχουν ειδοποιήσει. Έτσι, στο μπάσο κλήθηκε να καλύψει τη θέση μουσικός με πρόβες δυόμιση ωρών, ενώ ο άνθρωπος που ανέλαβε χρέη δεύτερου (ή τρίτου αν σκεφτούμε πως παίζει  κιθάρα και ο τραγουδιστής) κιθαρίστα «διορίστηκε» την προηγούμενη μέρα στην συναυλία της Σόφιας! O Greaves δήλωσε πως δεν ήθελε με τίποτα να ακυρώσει τα show και πως ο αντίκτυπος για τις αλλαγές θα είναι ένα μικρό σετ σε σχέση με το κλασικό τους δυομισάωρο (και βάλε θα λέγαμε εμείς).

Crippled Black Phoenix

Υπήρξε ουσιαστικός αντίκτυπος για τις αλλαγές αυτές; Μάλλον όχι. Ναι μεν ο καινούργιος κιθαρίστας κοιτούσε μερικές φορές τα χέρια του τραγουδιστή για να δει που πατούσαν τα ακόρντα, αλλά μην γελιόμαστε: Kαι με δύο κιθάρες μια χαρά ακούγονται οι CBP. Ο μπασίστας από την άλλη είχε δυσκολότερο ρόλο αλλά στα τραγούδια που δεν είχε προλάβει να βγάλει ανέλαβε δράση ο τραγουδιστής Daniel Änghede με μεγάλη επιτυχία, όπως έκανε και στα φωνητικά όταν δεν τον σκέπαζε το τείχος των κιθάρων.

Κατά τα άλλα το «μικρό» πρόγραμμα των σχεδόν 2 ωρών (!) περιελάμβανε υπέροχες επιλογές ενώ σε στιγμές το πράγμα έδειχνε να απογειώνεται.

Crippled Black Phoenix

Η αρχή έγινε με το "Rise Up And Fight" το οποίο είναι πλέον κλασικό και έτσι το υποδέχτηκε το κοινό. Φυσικά το Eightball δεν γέμισε αλλά η προσέλευση κρίνεται ικανοποιητική για την κλασική δεύτερη εμφάνιση (στην Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα σήμερα θα είναι η τρίτη) συγκροτήματος μικρού εμπορικού μεγέθους. Τον Μάρτιο του 2012 μαζεύτηκε περισσότερος κόσμος και η ενέργεια ήταν πολύ μεγαλύτερη στο κοινό. Οι δυνατές συναυλιακές στιγμές που επαναλαμβάνονται δεν μπορούν να είναι και πάλι το ίδιο δυνατές, αυτό δεν συμβαίνει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας έτσι κι αλλιώς; Μπορεί λοιπόν το sing along στο "Burnt Reynolds" να είναι το ίδιο όπως την πρώτη φορά; Όχι, αλλά από την άλλη δεν σημαίνει πως δεν είναι και πάλι κάτι το ξεχωριστό.

Crippled Black Phoenix

Ετούτη τη φορά τα τραγούδια που ξεχώρισαν ήταν τα πιο δυναμικά με μια εξαίρεση. Το "Born In A Hurricane" και κυρίως η διασκευή - δυναμίτης στο "Let The Day Begin" των Samhain -το οποίο έκλεισε τη συναυλία- αποδόθηκαν με punk σθένος, κάτι που στην δεύτερη περίπτωση οδήγησε και σε ένα μικρό φιλικό mosh pit. Κι αν τα "Troublemaker" και "444" που πάντα μας ανεβάζουν έπεσαν λιγάκι θύμα της επανάληψης, το μοναδικό "Of A Lifetime" ήταν το αποκορύφωμα της βραδιάς. Η φωνή της Daisy Chapman μας ταξίδεψε και ο νέος κιθαρίστας απέδωσε υπέροχα το τόσο χαρακτηριστικό θέμα στη κιθάρα. Τα χαμόγελα του Justin Greaves ήταν και πάλι εδώ, μας χαιρέτησε στο τέλος δείχνοντας την καρδιά του και υποσχέθηκε επιστροφή με φουλ πρόγραμμα.

Crippled Black Phoenix

Τελικά αν βάλουμε τα πράγματα κάτω η εμφάνισή τους δεν ήταν η αποθέωση του 2012 (ειδικά στην Αθήνα), αλλά στέκεται ψηλότερα από την ολίγον τι ερασιτεχνική εμφάνιση στο Κύτταρο το 2009. Το μόνο που χάλασε λίγο την ατμόσφαιρα ήταν η κλασική μουρμούρα των άσχετων με το συγκρότημα που επιλέγουν τα πιο ήρεμα και συναισθηματικά μέρη μιας συναυλίας για να πιάσουν μεγαλόφωνα κουβέντα ή να πουν εξυπνάδες. Κάπως έτσι χάλασε και το πράγμα στο "Song For The Loved". Αλλά είπαμε, αυτά είναι τα συμπτώματα της δεύτερης και τρίτης εμφάνισης. Στην πρώτη, εκτός του ότι δεν εμφανίζονται περαστικοί, δεν τους δίνεις και σημασία.
SETLIST

Rise Up Αnd Fight
Black Light Generator
Jonestown Martin
NO!
Born In A Hurricane
Song For The Loved
Of Α Lifetime (διασκευή Journey)
Fantastic Justice
Troublemaker
444
We Forgotten Who We Are
Burnt Reynolds

Encore:
Let The Day Begin (διασκευή Samhain)

Φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας
  • SHARE
  • TWEET