Blaze Bayley, Maplerun, Bend For Eleven @ Eightball, 31/05/17

Τίμια εμφάνιση και εντυπωσιακή απόδοση από τον Blaze

Από τον Γιάννη Βόλκα, 02/06/2017 @ 16:53

Όσοι άκουγαν heavy metal και συγκεκριμένα όσοι ακολουθούσαν ακόμα τους Iron Maiden στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '90 έχουν συνδέσει την εποχή εκείνη με το όνομα του Blaze Bayley. Η εμπορική πτώση του πάλαι ποτέ βρετανικού μεγαθηρίου ήταν ιλλιγιώδης αν και για τους νεότερους το "The X Factor" χαρακτηρίζεται ως ένας διαφορετικός αλλά εξίσου ποιοτικός δίσκος. Η μεταβατική αυτή περίοδος δεν κράτησε πολύ αφού ως γνωστόν ο Bruce Dickinson επέστρεψε αρκετά σύντομα στο συγκρότημα που τον ανέδειξε ρίχνοντας από τον θρόνο τον κατά τα άλλα συμπαθέστατο Blaze. Από τότε φυσικά πέρασαν σχεδόν δυο δεκαετίες και σιγά σιγά ο Bayley χάθηκε στη λήθη του χρόνου μη καταφέρνοντας να συντηρήσει τη φήμη που κέρδισε ως frontman των Iron Maiden. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της μη εμπορικής επιτυχίας του Bayley αποτελεί και η φετινή ελληνική περιοδεία που περνά από έντεκα πόλεις, γεγονός που παλιότερα δεν θα τολμούσαμε ούτε να φανταστούμε.

Τη βραδιά της Θεσσαλονίκης άνοιξαν οι Bend For Eleven οι οποίοι διέκοψαν προσωρινά τις ηχογραφήσεις του νέου τους άλμπουμ αλλά δυστυχώς εμφανίστηκαν μπροστά σε ελάχιστους παρευρισκόμενους που έφτασαν από νωρίς στον χώρο του Eightball. To heavy rock τους είναι πλέον γνωστό στην πόλη μετά από αρκετές ζωντανές εμφανίσεις αλλά υπό αυτές τις συνθήκες ήταν αρκετά δύσκολο να εντυπωσιάσουν χωρίς όμως να υποπέσουν οι ίδιοι σε κάποιο «λάθος».

Bend For Eleven

Επόμενοι οι, guest σε ολόκληρη της ελληνική περιοδεία, Maplerun οι οποίοι έχουν αποκτήσει μπόλικη εμπειρία  από τις ευρωπαϊκές τους περιοδείες και έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν αναμειγνύοντας progressive metal με μοντέρνο rock μεταξύ άλλων. Ενδιαφέρουσες συνθέσεις και άνεση επί σκηνής, γέμισαν ευχάριστα τον χρόνο μέχρι την εμφάνιση του Βρετανού.

Maplerun

Στην ώρα του και με περίσσια ταπεινοφροσύνη ανέβηκε στη σκηνή του Eightball ο Blaze Bayley ταυτόχρονα με το υπόλοιπο συγκρότημα. Αφετηρία με το "Endure And Survive" από τον φετινό ομώνυμο δίσκο και συνέχεια, όπως και στο άλμπουμ, με το "Escape Velocity". Χρειάστηκε το "Futureal" όμως ώστε να βάλει τον κόσμο «στην μπρίζα» αν και στη συνέχεια οι αντιδράσεις του κοινού ήταν αρκετά θερμές και στις συνθέσεις από τους προσωπικούς του δίσκους.

Blaze Bayley

Οι μουσικοί που τον συνοδεύουν συμμετέχουν ενεργά στην σκηνική παρουσία του συγκροτήματος και ανταποκρίνονται επάξια στον μουσικό τους ρόλο. Φυσικά σε αυτό φαίνεται να βοηθά και ο χαρακτήρας του Blaze ο οποίος δεν δείχνει διατεθειμένος να μονοπωλήσει τα βλέμματα του κοινού και δείχνει να απολαμβάνει την συμμετοχή των μουσικών του.

Blaze Bayley

Οι προσωπικές συνθέσεις του Blaze, οι οποίες υπερτερούσαν αυτές των Maiden, χωρίς να είναι «άσχημες» δεν θεωρώ ότι καταφέρνουν να εντυπωσιάσουν τον μέσο ακροατή αν και όπως προαναφέραμε ο κόσμος, προς προσωπική μου έκπληξη, έδειχνε αρκετά οικείος με το υλικό του Βρετανού. Το «μπαμ» της βραδιάς όμως πραγματοποιήθηκε με τις πρώτες νότες του "Virus" ενός κομματιού που δεν περιμέναμε ποτέ να έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ζωντανά. Εξίσου θερμές ήταν και οι αντιδράσεις στα "The Clansman", "Man On The Edge" και "Lord Of The Flies" τα οποία όμως θεωρήθηκαν αρκετά προβλέψιμες επιλογές. Από το παρελθόν του με τους Wolsbane ακούστηκε μόνο το "Man Hunt" κατά το οποίο ο Bayley προσπαθούσε, φανερά αστειευόμενος, να παρεμποδίσει το έργο των μουσικών του.

Blaze Bayley

Στα θετικά της βραδιάς η απίστευτη φωνητική απόδοση του Blaze, ίσως καλύτερη από ποτέ, η οποία μόνο χαμόγελα ευχαρίστησης μπορούσε να προκαλέσει στο κοινό. Δυστυχώς όμως η απόδοση αυτή «άνοιξε την όρεξη» του κοινού που περίμενε σαφέστατα περισσότερες συνθέσεις από το παρελθόν του με τους Iron Maiden, κυρίως διότι ο ίδιος ο Blaze είχε πλέον αποδείξει ότι μπορούσε να ανταποκριθεί επάξια στη βαρύτητα των κομματιών αυτών.

Η αξιοπρεπέστατη και τίμια εμφάνιση του Blaze Bayley και των συνοδοιπόρων του σε συνδυασμό με τα όποια παράπονα άφηνε ο ίδιος να εννοηθούν, μας έκανε να πιστεύουμε ότι ίσως τελικά ο Βρετανός καλλιτέχνης να αδικήθηκε και να είχε, υπό άλλες συνθήκες, την δυνατότητα να επιτύχει περισσότερα στην καριέρα του. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν χιλιάδες μουσικοί οι οποίοι θα ονειρεύονταν να βρίσκονταν «στα παπούτσια» του έστω και για μια μέρα.

Φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας

SETLIST

Endure And Survive
Escape Velocity 
Futureal (Iron Maiden song)
Blood
Silicon Messiah (Blaze song)
Eating Lies
Human
Fight Back
Virus (Iron Maiden song)
Calling You Home
Stare At The Sun (Blaze song)
The Clansman (Iron Maiden song)
Man Hunt (Wolfsbane song)
Man On The Edge (Iron Maiden song)
Dark Energy 256

Encore:

Lord Of The Flies (Iron Maiden song)
A Thousand Years

  • SHARE
  • TWEET