«10»: Κορυφαίες στιγμές από τα 10 χρόνια των Maplerun

Η μπάντα επιλέγει τα highlight της, λίγο πριν τη γιορτή στο Temple

Από τον Αντώνη Μαρίνη, 07/12/2018 @ 13:16

Οι Maplerun έχουν ταχθεί σε ένα μουσικό είδος που δεν γνωρίζει ιδιαίτερη αναγνώριση στην Ελλάδα, αλλά που ταυτόχρονα ανθεί στις ΗΠΑ και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αυτός είναι και ο λόγος που από την αρχή τους ώθησε στο να «ψαχτούν» σχετικά με το πώς μπορούν να εξάγουν τη μουσική τους. Η χρονιά που διανύουμε αποτελεί έναν κόμβο για την πορεία τους, που φέτος συμπληρώνει αισίως τα 10 έτη της, και οι 10 στιγμές που επέλεξαν ως κορυφαίες της μέχρι στιγμής ύπαρξής τους, μόνο αποδεικνύουν έμπρακτα τα όσα λέγονται παραπάνω.

1
Shadow Gallery European Tour 2010
Maplerun - Shadow Gallery European Tour 2010
To 2010 είχαμε την τιμή να μας επιλέξουν οι Shadow Gallery ώς support act για την πρώτη τους ευρωπαϊκή περιοδεία. Το tour bus ξεκινούσε απο την Ολλανδία για μια σειρά από έντεκα συναυλίες μαζί με τους θρύλους του progressive metal Shadow Gallery! Ήταν μια μοναδική εμπειρία για εμάς και μάθαμε πολλά πράγματα για το πως να αντιμετωπίζεις δυσκολίες ενώ βρίσκεσαι στον δρόμο ή στην σκηνή. Η περιοδεία περιείχε δυνατά live shows, άπειρα γέλια και πολύ αλκοόλ. Στο live της Αθήνας, σε ένα κομμάτι που ο τραγουδιστής των SG έπαιζε πιάνο και τραγουδούσε, το stand του μικροφώνου χάλασε και ένας απο εμάς το κρατούσε όρθιο (κρυμμένος πίσω απο τα ηχεία) μέχρι να τελειώσει το κομμάτι! Το αποκορύφωμα ήταν ο αδερφός μας, γνωστός ώς «Το Κορμί», ο οποίος μας ακολούθησε στην περιοδεία ταξιδεύωντας με Interrail σε όλη την Ευρώπη!
2
RockBand 3
Maplerun - RockBand 3
Από τις πρώτες φορές που αισθανθήκαμε οτι η μουσική μας μπορεί να ακουστεί και σε ευρύτερο κοινό εκτός συνόρων. Έχοντας μόνο τον πρώτο μας δίσκο σε κυκλοφορία, μείναμε πραγματικά έκπληκτοι όταν το βιντεοπαιχνίδι RockBand 3 (MTV Games, Harmonix) εκδήλωσε ενδιαφέρον για το single μας "For You". Βεβαίως και ενδιαφερθήκαμε και νομίζω οτι είμαστε και το μοναδικό ελληνικό group που βρίσκεται στην σειρά παιχνιδιών RockBand.
3
Supporting Katatonia
Maplerun - Supporting Katatonia
Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, οι Σουηδοί Katatonia είναι μία απο τις αγαπημένες μας μπάντες και όταν μας ανακοινώθηκε οτι θα ανοίξουμε την συναυλία τους στην Αθήνα, ήταν λες και μας έδωσαν LSD. Την μέρα της συναυλίας έβρεχε καταρρακτωδώς και πλημμύρισε το στούντιο μας! Η συναυλία ήταν φανταστική εμπειρία για εμάς, μιας και δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό όπως και οι Katatonia που μας άφησαν άναυδους.

Αστείος αλλά αληθινός διάλογος από το backstage:

- Νίκος: "It's such a shame you guys came all the way from Sweden and Athens city is flooded with rain”
- Anders: "No dude! This is perfect weather. This is Katatonia weather"
4
Hard Rock Hell Ibiza 2013
Maplerun - Hard Rock Hell Ibiza 2013
Αμέσως μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ μας "Restless" δεχτήκαμε πρόσκληση απο το φεστιβάλ Hard Rock Hell στην Ibiza. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια τρελή εβδομάδα με δυνατές μπάντες και συνεχόμενα metal parties! Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και ένα κοινό το οποίο είχε ταξιδέψει απο όλη την Ευρώπη για τα σπάσει. Πολλά highlights, ένα πολύ αστείο απο Άγγλο fan της μπάντας, o οποίος έχασε δύο φορές την πτήση του για το σπίτι: Την πρώτη επειδή κοιμήθηκε σε μια οικοδομή και τον έδειραν (ελαφρά ευτυχώς!) οι εργάτες που έφτασαν το πρωί να δουλέψουν και την δεύτερη επειδή βούτηξε με το κεφάλι στην ρηχή μεριά της πισίνας. Ευτυχώς, εκτός απο δεύτερο κεφάλι δεν απέκτησε κάποιο άλλο πρόβλημα.
5
Skindred / Soil European Tour 2014
Maplerun - Skindred / Soil European Tour 2014
Το 2014 μπήκε δυναμικά για την μπάντα μας, μιας και είχαμε την ευκαιρία να περιοδεύσουμε μαζί με τους nu metallers Soil και τους εκπληκτικούς reggae metallers Skindred στην Ευρώπη. Οι δυσκολίες στον δρόμο -λογικό αφού κοιμόμασταν μέσα σε ένα βάν 6έξι άτομα, ταξιδεύωντας σε έντεκα πόλεις της Ευρώπης- αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία και βιώσαμε πραγματικά την έννοια της rock 'n' roll περιοδείας. Ασφυκτικά γεμάτα venues και ρεσιτάλ ερμηνείας κάθε βράδυ απο τον τεράστιο Benji των Skindred. Αξέχαστο highlight η τελευταία συναυλία στο Herford της Γερμανίας όπου οι μπάντες και οι τεχνικοί τους μας είχαν δέσει τα όργανα με ταινία πρίν βγούμε να παίξουμε. Καθώς παίζαμε ανακαλύψαμε οτι τα μπουκάλια με νερό που είχαμε στην σκηνή ήταν γεμάτα με σκέτη βότκα! Στο τελευταίο κομμάτι οι Skindred ανέβηκαν στην σκηνή και μας έπαιρναν τα όργανα ένα ένα μέχρι που μείναμε με δύο κομμάτια drums και μία κιθάρα!
6
Hammerfest 2014
Maplerun - Hammerfest 2014
'Εναν μήνα μετά την Ευρωπαική περιοδεία με Skindred και Soil αναχωρήσαμε για τη Βόρεια Ουαλία και το φεστιβάλ Hammerfest VI - Book Of The Dead. Φτάνοντας στο ασύληπτα μεγάλο πάρκο που φιλοξενούσε το φεστιβάλ, οι promoters μας υποδέχθηκαν με δύο μπουκάλια ρούμι, δείχνοντας μας που θα μείνουμε και σε ποιές σκηνές θα παίξουμε. Την πρώτη μέρα παίξαμε ακουστικό set και την επόμενη full set απο τα πρώτα μας δύο άλμπουμ. Καταπλητκική metal ατμόσφαιρα και δυνατό κοινό που σε έκανε να νιώθεις ότι θα γκρεμίσουν τα πάντα γύρω τους. Εδώ μας βγήκε το ψευδώνυμο "The fucking Greeks".
7
Συνεργασία με τον David Bottrill
Maplerun - Συνεργασία με τον David Bottrill
'Οταν ήρθε η ώρα να γράψουμε το πιο πρόσφατο άλμπουμ μας "Partykrasher" φτιάξαμε μια λίστα με παραγωγούς απο όλο τον κόσμο που ιδανικά θα θέλαμε και με απολύτως καμία προσδοκία επικοινωνήσαμε με τα management τους.'Ηρθε η μέρα λοιπόν που το Νο.1 στην λίστα μας απάντησε ότι όχι μόνο του αρέσει αυτό που ακούει, αλλά έχει σκοπό να έρθει ο ίδιος Ελλάδα για να το κάνει παραγωγή! Ακολούθησαν και απαντήσεις απο άλλους ισάξιους παραγωγούς αλλά ούτε που το σκεφτήκαμε δεύτερη φορά. Η εμπειρία ήταν ίσως μία από τις καλύτερες που είχαμε, τρομερά απαιτητική και εξαντλητική βέβαια, μιας και ο David ήθελε να δουλέψουμε πάνω στην παραγωγή, όπως αυτός έχει συνηθήσει να δουλεύει. Η πρώτη φάση της προπαραγωγής έγινε κάνοντας χοντρικά διορθώσεις, μιλώντας μέσω Skype, έτσι ώστε να φέρουμε τα κομμάτια πάνω κάτω στην μορφή που θα δουλεύαμε στις 10 μέρες που θα ήταν Αθήνα, πριν ξεκινήσουμε τις ηχογραφήσεις. Οπότε demo στο demo και pre-production εξ’αποστάσεως για να έρθουμε στις 10 μέρες pre-production στον χώρο όπου κάνουμε πρόβες. Τα sessions κάθε μέρα ήταν τουλάχιστον 10ωρα και η όλη μαγεία του δίσκου φτιάχτηκε αυτές τις 10 μέρες. Η προπαραγωγή είναι μακράν το πιο σημαντικό στάδιο σε έναν δίσκο. Ξεκίνησε με τον David να ξέρει όλα τα κομμάτια μας στην κιθάρα και να έχει όλες του τις σημειώσεις σε ένα τετράδιο. Αφού είχαμε δοκιμάσει το κάθε κομμάτι σε διαφορετικά κουρδίσματα και tempo, είμασταν έτοιμοι για τις 15 μέρες ηχογραφήσεων. Εκεί λοιπόν -και αφού πήραμε τον minimum εξοπλισμό που μας είχε ζητήσει- ανοίγει την πόρτα, στέκεται μπροστά από την κονσόλα, μας κοιτάει και λέει: "Ok, let me show you how it’s done now!"
8
Rockwave Festival 2015
Maplerun - Rockwave Festival 2015
Μόλις είχαμε τελειώσει τις ηχογραφήσεις του "Partykrasher" και ετοιμαζόμασταν το καλοκαίρι να εμφανιστούμε στο φεστιβάλ Rock For People στην Τσεχία, ανοίγωντας τους Motorhead! 'Οταν λοιπόν μάθαμε οτι είχαμε την ευκαιρία να εμφανιστούμε στο Rockwave Festival εδώ στην Αθήνα, χαρήκαμε πολύ, μέχρι να συνειδητοποιήσουμε οτι πέφτει την ίδια μέρα με το φεστιβάλ στην Τσεχία. Πήραμε λοιπόν την απόφαση να τιμήσουμε το Rockwave, που πάντα είχαμε όνειρο να παίξουμε. Αξέχαστη μέρα, απίστευτες μπάντες, πολλή ζέστη, πολλοί φίλοι, με grand finale την έκρηξη ενός ενισχυτή κιθάρας καθώς παίζαμε.
9
Touring Canada 2018
Maplerun - Touring Canada 2018
Η πιο πρόσφατη ανάμνηση μας απο περιοδεία στο εξωτερικό είναι το τούρ του περασμένου καλοκαιριού στον Καναδά. Πανέμορφα τοπία, υπέροχοι άνθρωποι και απο τα πιο "ζωντανά" ακροατήρια με τα οποία είχαμε την χαρά να μοιραστούμε την μουσική μας. Το πρώτο σκέλος της περιοδείας ήταν 7 συναυλίες με το RiseUp TV Tour, ένα τηλεοπτικό show το οποίο είχε ως θέμα την ζωή μουσικών ενώ περιοδεύουν. Πραγματικά αξέχαστη εμπειρία, μιας και -εκτός απο το γεγονός οτι ήταν η πρώτη μας φορά στον Καναδά- είχαμε την ευκαιρία να περιοδεύσουμε με καλλιτέχνες που ασχολούνται με διαφορετικά είδη μουσικής όπως pop / hip hop / industrial / soul. Γεμάτα venues, πραγματικά τρελά performances (τσεκάρετε τους Grooove και Cyphier) και ένα πολύ ωραίο συναίσθημα ομαδικότητας και μουσικής "οικογένειας". 'Επειτα ακολούθησε ένα διάλειμμα στο Τορόντο με φίλους πριν ξεκινήσουμε για άλλες 4 headline συναυλίες στην Ottawa και στην Alberta.
10
10-Year Anniversary Show
Maplerun - 10-Year Anniversary Show
Αυτό που ζούμε αυτήν τη στιγμή μέσω της συνεργασίας μας με το Home Project για το επερχόμενο εορταστικό event στην Αθήνα για τα 10 χρόνια της μπάντας, είναι κάτι που μας έχει πραγματικά αγγίξει και μας έχει δώσει ελπίδα για το πόσα μπορούμε να πετύχουμε με την μουσική για το κοινό καλό. Τα έσοδα των εισητηρίων θα διατεθούν για μικρά παιδιά που έχουν άμεση ανάγκη απο βοήθεια και βλέπωντας το ενδιαφέρον του κόσμου θεωρούμε οτι είναι μια απο τις πιο σημαντικές στιγμές που έχουμε ζήσει σαν μουσική οντότητα.

Οι Maplerun εμφανίζονται το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στο Temple (Ιάκχου 17, Γκάζι, Αθήνα) για τον εορτασμό των 10 ετών ύπαρξής τους. Σε αυτή την συναυλία, σε συνεργασία με το Unity Clothing Store και το Home Project διαθέτουν τα έσοδά τους για τη στήριξη νέων παιδιών, αναξιοπαθούντων κοινωνικών ομάδων.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Maplerun 10 Years Anniversary Temple

  • SHARE
  • TWEET