Anneke van Giersbergen, Deadbeat Escapement @ Memphis (Πάτρα), 13/05/15

Η πάντα χαμηλών τόνων Anneke, απογυμνώνοντας τη μουσική της από κάθε τι «περιττό», έδωσε τον καλύτερό της εαυτό για πρώτη φορά στην Πάτρα

Από τον Άλκη Κοροβέση, 15/05/2015 @ 12:12
Για την ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτύξει η αρκετά συνεσταλμένη παρά το μουσικό εκτόπισμά της Anneke van Giersbergen με την χώρα μας με το πέρασμα των χρόνων, δεν υπάρχει λόγος να ξαναμιλήσουμε, μπορείτε να ανατρέξετε σε κάθε άλλο κείμενο σχετικό με αυτήν. Αυτή τη φορά, όμως, που θα επισκεπτόταν την Ελλάδα για ένα ακουστικό tour, η έκπληξη προήλθε από το γεγονός ότι θα έκανε στάση και σε άλλες πόλεις πέρα από την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Μια από αυτές θα ήταν και η Πάτρα σε μια από τις λιγοστές προσπάθειες να δούμε σε αυτή την πόλη κάτι διαφορετικό και μάλιστα από το εξωτερικό. Ιδιαίτερα όταν έχουμε να κάνουμε με μια καλλιτέχνιδα του διαμετρήματος της Ολλανδέζας.

Τον χώρο, ο οποίος την φιλοξένησε, τον ξέρουμε καλά. Ένα κατ' ανάγκη λαηβάδικο που τις υπόλοιπες μέρες λειτουργεί ως μεταλοροκόμπαρο - μάλλον το μοναδικό που έχει εναπομείνει στην πόλη. Ωστόσο αυτή τη φορά οι ηχητικές απαιτήσεις ήταν κάτι λιγότερο από χαμηλές, δεδομένου ότι το μόνο που έπρεπε να ρυθμιστεί ήταν μια ακουστική κιθάρα και ένα μικρόφωνο. Ούτε τύμπανα, ούτε πλήκτρα, ούτε κιθάρες με παραμόρφωση, ούτε «δώσε λίγο το μπάσο στο μόνιτορ του τραγουδιστή».

Λίγο μετά τις 23:00 οι ντόπιοι Deadbeat Escapement ανέλαβαν να καλύψουν τον χρόνο μέχρι την εμφάνιση της αγαπητής Ολλανδέζας. Με ακουστικό σχηματισμό, δύο κιθάρες και φωνή, έδωσαν ένα στίγμα του ύφους τους -art rock αυτοπροσδιορίζονται- χωρίς να με εντυπωσιάσουν ιδιαίτερα. Δεν κατάφερα να βρω κάτι να ξεχωρίσω στον ήχο τους, ίσως προκύψει ενδιαφέρον σε μια επόμενη εμφάνισή τους. Ωστόσο, κλείνοντας μας προσέφεραν μια ιδιαίτερη εκτέλεση του "Stalemate" των Motorpshycho. Την σκυτάλη ανέλαβε κοντά μεσάνυχτα η, για ακόμα μια φορά κοκκινομάλλα, Anneke.

Πραγματικά δεν θυμάμαι έστω μια φορά από τις συνολικά τέσσερις-πέντε που έχω δει την Anneke van Giersbergen, είτε με τους Gathering είτε με τους Agua De Annique είτε μόνη της, στην οποία να μην έχει καταφέρει να αποδώσει τα μέγιστα. Η φωνή της πάντα σε αδιανόητα υψηλό επίπεδο καθ' όλη τη διάρκεια της εμφάνισής της. Και αν και η κιθάρα της πάλευε να ακολουθήσει, δεν τα κατάφερνε πάντα, αναγκάζοντας την να κουρδίζει κάθε τόσο. Η ουσία της εμφάνισής της, δηλαδή η φωνή της, στάθηκε αντάξια του ονόματός της. Απογυμνώνοντας τη μουσική της από κάθε τι «περιττό» έδωσε τον καλύτερό της εαυτό για ακόμα μια φορά.

Anneke van Giersbergen

Το σέτλιστ στο οποίο βασίστηκε ήταν αρκετά πολύπλευρο και περιείχε ευχάριστες εκπλήξεις. Ήταν από εκείνες τις ευχάριστες φορές που δεν ξέρεις από πριν τι πρόκειται να ακούσεις. Από την προσωπική της δισκογραφία -είτε ως σόλο είτε σε συνεργασίες- μέχρι διασκευές σε U2, Bruce Springsteen και Pink Floyd, μεταξύ άλλων- πρέπει να ήταν η μόνη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια που ακούω διασκευή το "Wish You Were Here" και δεν βαριέμαι. Και ήταν και εντελώς μινιμαλιστική εκδοχή. Φυσικά, δεν παρέλειψε να κάνει και ένα πέρασμα από την πιο αγαπημένη περίοδο της, αυτή με τους Gathering. Σίγουρα ένα-δύο κομμάτια ακόμα από εκείνη τη φάση της θα ήταν κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενα. Κορυφαίες στιγμές του live πέρα από τα κομμάτια από Gathering, το εμπνευσμένο από την Αθήνα "Beautiful One".

Anneke van Giersbergen

Βρισκόμενη σε εξαιρετική διάθεση, η Anneke αστειευόταν διαρκώς ανάμεσα στα κομμάτια με τον κόσμο, εξιστορούσε γεγονότα από τη ζωή της, τα οποία αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης των κομματιών της. Ο κόσμος που την υποδέχθηκε, γέμισε -ευτυχώς όχι ασφυκτικά τoν χώρο- και  την έκανε να νιώσει άνετα και με το παραπάνω, με αποκορύφωμα το τελευταίο χειροκρότημα, η διάρκεια του οποίου μάλλον ξεπέρασε τα δύο λεπτά, κάνοντας της να ξεπεράσει το εμφανές τρακ που ακόμα φαίνεται να μην την έχει εγκαταλείψει. Σε κατ' ιδίαν συνομιλία που είχαμε στο τέλος της εμφάνισής της, έδειξε εντυπωσιασμένη από την πόλη και εκμυστηρεύτηκε πως αν και πρώτη φορά που ερχόταν, ελπίζει να μην είναι η τελευταία. Κι εμείς επίσης. Εις το επανιδείν οπότε. Τot ziens, Anneke.
SETLIST

My Electricity (διασκευή The Gathering)
4 Years (διασκευή Lorrainville)
Wonder
Songbird (διασκευή Fleetwood Mac)
Wicked Game (διασκευή Chris Isaak)
Yalin
Somewhere (διασκευή Within Temptation)
Locked Away (διασκευή The Gathering)
Beautiful One
Day After Yesterday
Valley Of The Queens (διασκευή Ayreon)
Wish You Were Here (διασκευή Pink Floyd)
Circles
I'm On Fire (διασκευή Bruce Springsteen)
Jolene (διασκευή Dolly Parton)
Broken Glass (διασκευή The Gathering)
Drowing Man (διασκευή U2)
Not The Most Pretty Girl
You're The Voice (διασκευή John Farnham)

Φωτογραφίες: Κατερίνα Αλιβιζάτου
  • SHARE
  • TWEET