The Besnard Lakes: «Είμαστε ο ήχος του καταρράχτη και της μηχανής ενός jet»

Η ελληνικής καταγωγής Olga Goreas μας μιλά λίγο πριν την πρώτη επίσκεψη της σπουδαίας καναδικής indie rock μπάντας στη χώρα μας

Από τον Αντώνη Παπαδόπουλο, 30/05/2017 @ 13:58

Οι Besnard Lakes θα είναι για πρώτη φορά στην Αθήνα, την Πέμπτη 1 Ιουνίου στο six d.o.g.s. Το special set που θα παρουσιάσουν αποτελείται από δύο μέρη: 70 λεπτά με τα γνωστότερα τραγούδια από ολόκληρη τη μέχρι τώρα πορεία τους και στο encore ολόκληρο το εμβληματικό δεύτερο άλμπουμ τους, "The Besnard Lakes Are The Dark Horse", με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την κυκλοφορία του.

Το... κλισέ ότι σεε έναν δικαιότερο κόσμο, οι Besnard Lakes θα ήταν πολύ γνωστότεροι και εμπορικά επιτυχημένοι, ισχύει 100 %. Ο ήχος τους είναι μοναδικός, πλούσιος, ένας ιδιόμορφος ψυχεδελικός συνδυασμός -με ανδρικά με τα γυναικεία φωνητικά-  ανάμεσα στη θορυβώδη έκσταση των My Bloody Valentine, τη μελωδικότητα των Beach Boys και τον ρομαντισμό των Fleetwood Mac.

Mιλήσαμε με την Olga Goreas για συναισθήματα, σκηνική παρουσία, όσα έχουν συμβεί σε αυτούς και τη μουσικά τα τελευταία είκοσι χρόνια αλλά και πώς νιώθει όταν ακούει τη λέξη Ελλάδα.

Olga Goreas

Περιγράψτε τον ήχο σας σε κάποιον που δεν σας έχει ξανακούσει αλλά έχει... ανοιχτά αυτιά και νου.

Είναι ο ήχος ενός καταρράχτη που ενώνεται με τον ήχο της μηχανής ενός jet.

Tι είδους συναισθήματα θέλετε να μεταφέρετε στον ακροατή μέσω της μουσικής σας; Το σκέφτεστε όταν δημιουργείτε ένα τραγούδι;

Θα ήθελα να νιώθουν μια πλήρη γκάμα συναισθημάτων. Από τη στιγμή που αυτό νιώθεις είναι αυθεντικό, μπορεί να είναι όποιο θες. Ενθουσιασμός, θλίψη, ευχαρίστηση, θυμό.

Η αδιαφορία, ωστόσο, θα ήταν πραγματικά απογοητευτική για εμάς. Ένα πραγματικό χαστούκι! Ακόμα, όμως, και τα «κυνικά» συναισθήματα είναι τελικά και αυτά που σε ωθούν σε αλλαγές, είτε για το καλύτερο είτε για το χειρότερο...

Τι σας συναρπάζει όταν είστε στη σκηνή αλλά και όταν παρακολουθείτε μια συναυλία ως θεατές;

Noμίζω πως είμαστε πραγματικά μια πολύ καλή μπάντα και αυτό έχει να κάνει με πολλά και διαφορετικά πράγματα. Είναι συνδυασμός ταλέντου, χημείας αλλά μιας συμπεροφοράς όλων μας «δεν έχουμε και τίποτε και χάσουμε».

Όταν απουσιάζουν τα παραπάνω, είναι πανεύκολο να καταλάβεις πως μια μπάντα δεν είναι καλή. Καμια φορά, ΟΚ, θα συμβούν και πράγματα εκτός ελέγχου σου, τεχνικής φύσης. 
Ακόμα και έτσι, η δύναμη και η ικανότητα να τα ξεπερνάς εκείνη τη στιγμή, δείχνει ποια είναι η μπάντα.

The Besnard Lakes

Είναι αλήθεια πως μπαίνετε στο στούντιο χωρίς να έχετε προβάρει τίποτα; Στοχεύετε έτσι να ωθείτε τους εαυτούς έως κάποιο όριο;

Ουσιαστικά είμαστε πολύ τυχεροί, καθώς το υπέροχο στούντιό μας ανήκει στον Jace. Εχουμε εξελιχτεί πολύ μέσα στο στούντιο.

Η αλήθεια είναι πως δεν πάμε να γράψουμε έναν δίσκο με μια «λευκή» σελίδα μπροστά μας. Υπάρχουν σκέψεις και συζητήσεις πριν από κάθε τραγούδι. Το περίεργο με εμάς είναι, πως πρώτα ηχογραφούμε το τραγούδι και μετά μαθαίνουμε και πώς να το παίζουμε! Αν και ξέρω πως πολλοί ακόμα καλλιτέχνες έχουν την ίδια προσέγγιση.

Ποιο θα ήταν το μοναδικό πράγμα που θα αλλάζατε στην μπάντα, αν γυρίζατε πίσω τον χρόνο.

Ισως να ακουστεί θρασύ, αλλά πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα. Ήμουν τόσο τυχερή που έχω ζήσει όσα έχω ζήσει. Δεν θα άλλαζα το παραμικρό που θα μπορούσε να αλλάξει έστω και για λίγο αυτήν την ισορροπία μας.

Το καλύτερο και χειρότερο που έχει συμβεί στη μουσική βιομηχανία από τη στιγμή που ξεκινήσατε την πορεία σας;

Το internet είναι και τα δύο. Από τη μια, ο καθένας μπορεί να ακούσει τα πάντα από την άλλη υποτίμησε τρομερά την αξία της μουσικής. Ενας καλλιτέχνης υπολογίζει στην καλύτερη πως ο δίσκος του θα πουλήσει το 10% από αυτά που θα πουλούσε είκοσι χρόνια πριν. Είναι μια μόνιμη αντικρουόμενη κατάσταση που δεν μπορείς να ξεφύγεις.

The Besnard Lakes

Παίζετε ολόκληρο το "The Besnard Lakes Are the Dark Horse". Τι σημαίνει αυτός ο δίσκος για εσάς;

Ήταν ο δίσκος που μας έδωσε ώθηση να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να μας βλέπει κόσμος σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Μας έβαλε στον χάρτη.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται ακούγοντας τη λέξη Ελλάδα;

Είναι η χώρα που προέρχονται οι γονείς μου. Είναι η πατρίδα! ("it's the homeland")

Ονομάστε το ιδανικό line-up σε φεστιβάλ που «στήνετε» εσείς.

Talk Talk, Kate Bush, Drive Like Jehu, Suuns, Kendrick Lamar, Slayer.

Ποιον δίσκο ακούσατε πρόσφατα και νιώσατε πως ακούτε ένα αριστούργημα;

Ο τελευταίος δίσκος που το έκανε αυτό για μένα ήταν το "II" των Unknown Mortal Orchestra's.

Γράψατε μουσική για την ταινία "Sympathy For Delicious". Είχατε την ευκαιρία να το επαναλάβετε;

Είναι πάντα υπέροχο να μπορούμε να γράφουμε soundtrack ταινιών. Το "Sympathy For Delicious" ήταν το πρώτο μας, και η συνέχεια είχε την ταινία "Memories Corner", μια διαδικτυακή ιστορία με τίτλο "Welcome To Pine Point" αλλά και ένα επεισόδιο της σειράς Bedtime Stories, "Toes". Ελπίζουμε να το ξανακάνουμε!

Aν οι Besnard Lakes ήταν ταινία, ποια θα ήταν;

Ωωωω, πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Πιθανότατα το "Space Odyssey 2001". Ο Kubrick ήταν ο master.

  • SHARE
  • TWEET