Συνέντευξη με τους In Heaven

12/05/2004 @ 10:34
Αν και λίγο αργοπορημένα, η αλήθεια να λέγεται, η πρώτη συνέντευξη των "δικών μας" In Heaven που δόθηκε στο Rocking.gr πριν από αρκετές εβδομάδες βρίσκεται επιτέλους "επάνω". Ας δούμε τι μας λέει ο κιθαρίστας του group, Μανώλης Βαρούχας, σχετικά με με το πρώτο τους demo, τους στόχους της μπάντας, την ελληνική (metal) σκηνή και τις υποδομές που η τελευταία παρέχει σε νέα συγκροτήματα.

Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία σας και το όνομα του συγκροτήματος.
Γεια χαρά εκ μέρους όλου του συγκροτήματος πρώτα από όλα, και είναι τιμή για εμάς να κάνουμε μια συνεντευξή για το fanzine σας (είναι μάλιστα η πρώτη μας συνέντευξη). Οι In Heaven είναι ουσιαστικά ένα project το οποίο κατέληξε σε κάτι αναπάντεχα καλό. Ξεκίνησε ώς μια δική μου ιδέα έτσι ώστε να κυκλοφορούσα ένα demo με κάποιες δικές μου δημιουργίες. Στην πορεία όμως προέκειψε μια συναυλία οπότε έπρεπε άμεσα να αναζητήσω άτομα, να προβάρουμε μερικά τραγούδια κτλ. Η συναυλία έγινε με μεγάλη επιτυχία και με μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, όμως με κάποια από αυτά τα άτομα δεν μπορούσαμε να συνεργαστούμε πλέον, λόγω διαφορετικών ακουσμάτων και σοβαρών διαφωνιών. Μάλιστα είχαμε αλλάξει και το όνομα μας για την συναυλία σε “My Requiem”! Αυτό όμως ήταν ευτυχώς προσωρινό... Έτσι αναζήτησα και πάλι άτομα και έχω καταλήξει στους πέντε μας αυτή τη στιγμή, (η Ελβίρα στα φωνητικά, εγώ στη κιθάρα, ο Μπάμπης στο μπάσσο, ο Αντώνης στα πλήκτρα και ο Σπύρος στα ντράμς) που σίγουρα δεν είμαστε και οι καλύτεροι μουσικοί του κόσμου, όμως είμαστε πολυ φιλότιμοι και αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε. Τον περασμένο Νοέμβρη ηχογραφήσαμε το πρώτο μας demo στο studio του πολύ καλού μας φίλου, Μιχάλη Ρινακάκη (Event Horizon X), “Non-Smoking Studios” στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είναι μια δουλειά με δύο κομμάτια: το “Thoughts” και το “With You”, και είναι κάτι που σίγουρα μας κάνει πολύ περίφανους. Δυστυχώς όμως η ποιότητα του ήχου δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Το γενικό μας ύφος μας κυμαίνεται στο gothic metal με heavy κιθάρες, ατμοσφαιρικά πλήκτρα και γυναικεία φωνητικά, όμως δεν είχαμε προλάβει να το παρουσιάσουμε όπως θα έπρεπε ή μάλλον, όπως θα θέλαμε, μέσα από αυτό το demo cd! Το όνομα του συγκροτήματος προήλθε από κάτι πολύ προσωπικό και πολύ όμορφο, το οποίο ίσως το αλλάξουμε στο μέλλον...

Υπάρχει κάποιο μουσικό όραμα πίσω από την δημιουργία της μπάντας; Τι σας έκανε να ξεκινήσετε αυτήν την προσπάθεια;
Μουσικό όραμα υπάρχει σίγουρα σε ένα άτομο που έχει βάλει εδώ και πολλά χρόνια τη μουσική μέσα στη ζωή του. Είπα και πριν ότι ήταν απρόσμενη η δημιουργία της μπάντας, μιας και δεν θεωρούσα τους In Heaven συγκρότημα όταν ήμουν μόνος μου και ηχογραφούσα τις ιδέες μου. Για την συνέχιση όμως της μπάντας έπαιξε καθοριστικό ρόλο η συναυλία και η ανταπόκριση του κοινού! Σίγουρα μοναδικά και πρωτόγνωρα συναισθήματα, όμως θέλουμε να πιστεύουμε ότι άξιζε και για αυτό συνεχίζουμε και αυτήν την στιγμή! Σημαντικός παράγοντας ήταν το μεράκι, η δουλειά και το πείσμα της Ελβίρας, που πιθανότατα θα είχαμε σταματήσει χωρίς αυτά μιας και μετά τη συναυλία ουσιαστικά καταλήξαμε εμείς οι δύο, οπότε καταλαβαίνετε και την απόγνωσή μας!

Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι;
Άμεσοι στόχοι υπάρχουν, διότι χωρίς αυτούς παύεις να πιστεύεις και στο συγκρότημα που παίζεις! Αυτή τη στιγμή συνεχίζουμε και γράφουμε τραγούδια, αναζητούμε για δισκογραφική εταιρεία, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τις live εμφανίσεις (πλέον με δικά μας και μόνο τραγούδια) και κοιτάμε κατάματα τις ζωές μας, μιας και όλοι μας βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολες στιγμές (δουλειές, σπουδές κτλ). Σίγουρα όμως το κυριότερο είναι ένα συμβόλαιο με κάποια εταιρεία που θα δείξει ενδιαφέρον για τη δουλειά μας.

Υπάρχει ενδιαφέρον από δισκογραφικές εταιρίες;
Την παρούσα στιγμή, συζητάμε με κάποιες δισκογραφικές εταιρείες του εξωτερικού και υπάρχει ενδοιαφέρον, όμως δυστυχώς επειδή είμαστε καινούργιο συγκρότημα και νεαροί σε ηλικία είναι δύσκολο να μας χρηματοδοτήσουν επαρκώς έτσι ώστε να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη δουλειά. Συνεχίζουμε όμως τις συζητήσεις και είμαστε σίγουροι (μέσα σε εισαγωγικά) ότι θα καταλήξουμε σε κάποια καλή. Πάντως μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι μας απαντάνε και συζητάμε μαζί τους, διότι πιστέψτε με, το μόνο εύκολο είναι να σε απορρίψουν ή να σε στείλουν αλλού. Είναι όμως εξίσου δύσκολο να βρείς κάποια που να ενδιαφέρεται για τη μουσική σου και τις συνθέσεις σου και να είναι μάλιστα και σε θέση να ικανοποιήσει και τις ανάγκες σου ως συγκρότημα.

Έχετε άλλα κομμάτια έτοιμα πέρα από αυτά του demo;
Για να πώ την αλήθεια, δουλεύουμε πάνω σε πολλά κομμάτια, όμως έτοιμα και τελειοποιημένα υπάρχουν 11 αυτή τη στιγμή. Θέλουμε όμως να γράψουμε και να τελειοποιήσουμε και άλλα, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να διαλέξουμε τα τελικά κομμάτια που θα χρησιμοποιηθούν στον πρώτο μας δίσκο (γιατί θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχουμε και συνέχεια). Ορίστε και οι τίτλοι από τα έτοιμα τραγούδια μας: “Thoughts”, “With You” (το οποίο βγήκε όμως...), “Lie To Me”, “Come Out Come Out”, “My Mind”, “Love Game”, “r.o.o.t.”, “Cry For Me”, “Soul’s Emotions”, “Fading Light” και το “Life After Death”.

Συναυλιακά γίνεται τίποτα στην Κρήτη; Υπάρχει σκηνή; Εσείς έχετε δώσει κάποια live;
Όπως ανέφερα στην αρχή της συνέντευξης, έχουμε δώσει ένα live στο Ηράκλειο όπου είχαμε και πολύ μεγάλη ανταπόκριση, την τρίτη μέρα του Super Sounding Festival, τον περασμένο Σεπτέμβρη, όμως μέχρι εκεί και για αυτό οφείλεται η πολύ κακή διοργάνωση που έχουμε εδώ νότια. Δεν υπάρχουν συναυλιακοί χώροι, και όσοι υπάρχουν δεν υποστηρίζουν τα ξενόγλωσσα rock συγκροτήματα. Γενικά βέβαια έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συναυλίες metal συγκροτημάτων όπως των Rotting Christ, των Nightfall και άλλων, με αποκορύφωση το φεστιβάλ στα Χανιά τον Αύγουστο του 2002 με τον UDO, τους Anathema κ.α.

Πως βλέπετε στο σύνολο της την ελληνική σκηνή; Πιστεύετε ότι θα δούμε άλλη μπάντα πέρα από τους Christ να κάνει επιτυχία στο εξωτερικό;
Η Ελλάδα έχει φανταστικά συγκροτήματα και αυτό δεν σηκώνει συζήτηση! Υπάρχουν καταπληκτικά σχήματα με πολύ μεγάλη απήχηση στο Ελληνικό και γενικότερα στο παγκόσμιο κοινό όπου και έχουν κερδίσει τον σεβασμό που τους αξίζει. Οι Rotting Christ είναι ένα καταξιωμένο πλέον συγκρότημα στο παγκόσμιο στερεώμα (προσωπικά από τις αγαπημένες μου μπάντες), όμως υπάρχουν και άλλα υπέροχα σχήματα με πολλές προοπτικές, όπως είναι οι Horrified, οι Nightfall, οι Astarte, οι On Thorns I Lay, οι Innerwish, οι Battleroar και τέλος οι Septic Flesh οι οποίοι όμως δυστυχώς το διαλύσανε... Με στεναχωρεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες δεν υποστηρίζουμε τα συγκροτήματά μας, γιατί πολύ απλά δεν αγοράζουμε τα cd τους, ούτε πηγαίνουμε στις συναυλίες τους, εκτός και εάν κάποιο από αυτά παίξει support σε ένα μεγάλο όνομα του εξωτερικού.


Πιστεύεις ότι είναι εύκολο να πάει μπροστά και γενικά να εξελιχτεί μία νέα μπάντα στην Ελλάδα; Υπάρχουν οι υποδομές;
Εδώ είναι που πραγματικά έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα. Εμείς είμαστε μια νεανική μπάντα από την Κρήτη και μπορώ να σας πληροφορήσω ότι δεν έχουμε ούτε ένα σοβαρό προβάδικο! Δεν μιλάω για ένα studio με τρείς ενισχυτές και drums, μιλάω να μην μικροφωνίζουν τα πάντα μόλις παίξεις την πρώτη νότα στην κιθάρα ή να μην τρίζουν τα drums όταν θα ανοίξεις το μικρόφωνο! Δεν ξέρω για αλλού, εδώ όμως αυτά είναι μια τραγική πραγματικότητα και είναι πράγματα που καθηλώνουν τα σχήματα, γιατί άμα δεν μπορείς να ηχογραφήσεις κάτι ανάλογο με αυτό που σου αξίζει, τότε σίγουρα δεν θα σε προσέξουν και οι εταιρείες. Τώρα, πέραν από το γεγονός αυτό, θεωρώ πολύ δύσκολο μια μπάντα, ιδιαίτερα καινούργια, να πάει μπροστά, όταν δεν βρίσκει την υποστήριξη από το ίδιο το Ελληνικό κοινό και πόσο μάλλον από τις Ελληνικές δισκογραφικές εταιρείες. Είναι πολύ καλό το ότι έχουν εδραιωθεί στο παγκόσμιο στερέωμα κάποιες Ελληνικές εταιρείες που υποστηρίζουν όλους εμάς και πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια.

Πως σας έχει αντιμετωπίσει εσάς ο κόσμος και γενικότερα ο τύπος;
Έχουμε λάβει μόνο καλά σχόλια από τον τύπο, και αυτό μπορώ να σου πώ ότι στην αρχή μας έκανε φοβερή εντύπωση. Επίσης έχουμε πολλά άτομα που μας στηρίζουν σε αυτό που κάνουμε, και ένα απλό παράδειγμα ήταν η συναυλία όπου και μαζέψαμε τον περισσότερο κόσμο από όλες τις μπάντες της βραδιάς. Επίσης αξίζει πιστεύω να αναφέρω, ότι έχουμε μοιράσει και πάρα πολλά demo και λαμβάνουμε και από εκεί θετικά σχόλια (αρκεί να διαβάσετε τις κριτικές που έχουμε λάβει στο site μας και θα καταλάβετε). Προσπαθούμε πάντως με κάθε δυνατό μέσο να διαφημίσουμε τη δουλειά μας και είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση του τύπου και του κοινού!

Πολλά νέα group προτιμούν να ακολουθήσουν τον ακραίο ήχο. Πιστεύεις ότι το αγνό heavy-metal, εποχής 80s, έχει τελειώσει;
Σίγουρα ως συγκρότημα δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε διότι δεν παίζουμε καθαρό heavy metal, όμως επειδή τα προσωπικά μου ακούσματα είναι κυρίως γύρω από αυτή τη δεκαετία, τη χρυσή όπως θέλω να ονομάζω, δεκαετία του metal, πιστεύω πως δεν έχει πεθάνει και αυτό μας το επιβεβαιώνουν περίτρανα κάποιες κυκλοφορίες, όπως για παράδειγμα οι καταπληκτικοί νέοι δίσκοι των Iron Maiden και του King Diamond. Δείχνει όμως σίγουρα σημάδια φθοράς και αυτό φαίνεται στα νέα συγκροτήματα και σε κάποιες νέες κυκλοφορίες, όπως αυτή των Metallica, όπου και άλλαξαν, κάτι παραπάνω από 100% τον ήχο τους. Τον ακραίο ήχο πιστεύω τον ακολουθούν κυρίως οι Ελληνικές μπάντες, και βγάζω αυτό το συμπέρασμα από τα Ελληνικά σχήματα με δίσκο, όπως επίσης και από τις τοπικές συναυλίες που πραγματοποιούνται!

Οι επιρροές σας;
Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη ερώτηση και αυτό οφείλεται στα διαφορετικά μουσικά ακούσματα που έχει ο κάθε ένας μας, μέσα στο συγκρότημα. Εγώ προσωπικά, είμαι λάτρης του κλασσικού heavy metal και γενικότερα της metal σκηνής με αγαπημένο συγκρότημα τους Iron Maiden. Η Ελβίρα, είναι τρελή για τους καινούριους και πολύ καλούς Evanescence και γενικότερα λάτρης του alternative. Ο Μπάμπης είναι fan του κλασσικού Black Metal. Ο Σπύρος του gothic. Ο Αντώνης οπαδός του progressive και ο Γιάννης κλασσικού heavy και rock. Δεν ξέρω πως καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τόσο διαφορετικά γούστα μέσα σε ένα συγκρότημα, όμως το αποτέλεσμα είναι μια μίξη που θα μπορούσα να την ονομάσω gothic με στοιχεία από alternative και heavy metal, όπου και πραγματικά πιστεύω ότι είναι ο τίτλος που μπορεί να χαρακτηρίσει την μουσική μας.

Θα ήθελες να συμπληρώσεις κάτι για το τέλος;
Θα ήθελα να σας ενημερώσω για το site μας στην διεύθυνση www.inheavenmusic.com όπου μπορείτε να ακούσετε τα τραγούδια μας, να βρείτε πλούσιο υλικό και πληροφορίες, όπως φυσικά και να επικοινωνήσετε με εμάς! Θα θέλαμε όλοι μαζί να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που μας υποστηρίζουν και μας ενθαρύνουν και σε αυτή μας την προσπάθεια. Να είστε πάντα καλά και ελπίζουμε να σας δούμε σε κάποιο live μας.

Ερωτήσεις: Βασίλης Τσερπές

  • SHARE
  • TWEET