Συνέντευξη με τον Paul Allender των Cradle Of Filth

Από τον Παναγιώτη Λουκά, 04/03/2005 @ 08:52
Σάββατο μεσημέρι, λίγες ώρες πριν τη συναυλία των Cradle Of Filth βρισκόμαστε στο φουαγιέ γνωστού ξενοδοχείου της Αθήνας, με σκοπό να συζητήσουμε με τον κιθαρίστα τους Paul Allender. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά μας είχαν ειδοποιήσει πως θα μιλούσαμε με τον Martin (keyboards), πράγμα που δεν έγινε και είχε ως αποτέλεσμα μερικές ερωτήσεις που είχαμε ετοιμάσει για τις προηγούμενες μπάντες του (Anathema, My Dying Bride) να μείνουν αναπάντητες.

Καλησπέρα Paul, καλώς ήρθες και πάλι στην Ελλάδα. Πες μας τις εντυπώσεις σου από την προηγούμενη φορά.
Για τους Cradle Of Filth είναι η 3η φορά. Για εμένα προσωπικά είναι η 2η καθώς το 2001 δεν ήμουν μέλος της μπάντας. Θυμάμαι ότι η συναυλία στο Ρόδον ήταν sold out και μου είχε κάνει εντύπωση ο παλμός του Ελληνικού κοινού.


Έχουν περάσει περίπου 4-5 μήνες από την κυκλοφορία του "Nymphetamine". Εάν σου δινόταν η ευκαιρία να γυρίσεις πίσω στον χρόνο θα άλλαζες τίποτα;
Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το album. Οι κριτικές που έχουμε πάρει καθώς και οι πωλήσεις είναι παρά πολύ καλές. Πιστεύω ότι τη δεδομένη στιγμή ήταν η καλύτερη δυνατή δουλειά που θα μπορούσαμε να κάνουμε.

Σε λίγο καιρό κυκλοφορεί η special edition του album με διασκευές (Mr. Crowley - Ozzy, Devil Woman - K. Richards). Πως διαλέξατε αυτά τα κομμάτια;
Το "Devil Woman" ήταν μια επιλογή του Dani. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής δεν ξέρω γιατί το διάλεξε, μάλλον λόγω του τίτλου. Το "Mr. Crowley" ήταν μια ομαδική επιλογή καθώς είμαστε οπαδοί του Ozzy και το συγκεκριμένο κομμάτι έχει μια απίστευτη δυναμική στα keyboards, γι' αυτό το διαλέξαμε.

Μιλώντας για τον Ozzy, έχετε περιοδεύσει μαζί του. Πως είναι πάνω στην σκηνή;
Έχουμε συμμετάσχει στο Ozzfest. Οι προσδοκίες μου ήταν παρά πολύ υψηλές και δυστυχώς δεν επαληθεύτηκαν. Έχει παχύνει πολύ, πολλές φορές φάλτσαρε και ξεχνούσε τα λόγια του και έπρεπε να τα διαβάζει για να τα θυμάται. Πάντως είναι εμπειρία το να συμμετέχεις στην όλη διαδικασία του Ozzfest.

Ξεκινάτε την περιοδεία σας με 2 εμφανίσεις στην Ελλάδα και μετά συνεχίζετε στην Ευρώπη με support τους Moonspell. Και στο παρελθόν είχατε περιοδεύσει στην Αμερική με αυτούς support. Είσαστε φίλοι ή απλά συμβαδίζουν τα προγράμματα σας;
Από τη λίστα που είχαμε με τις διαθέσιμες μπάντες οι Moonspell ήταν προφανής επιλογή μας καθώς είμαστε φίλοι από τις πρώτες ημέρες. Νιώθουμε πολύ άνετα όταν περιοδεύουμε μαζί τους. Θα μας ακολουθήσουν στην ευρωπαϊκή μας περιοδεία και μόνο στην Πορτογαλία για προφανείς λόγους θα είναι headliners.

Ανήκετε πλέον στην Roadrunner Records. Για μια περίοδο ήσασταν σε πολυεθνική (Sony Records). Tι θεωρείτε καλύτερο, να είστε σε πολυεθνική ή σε μια εταιρεία στο μέγεθος της Roadrunner;
Όταν ήμασταν στην Sony Records δεν μας έδιναν την απαιτούμενη σημασία. Κάπου είναι λογικό όταν η εταιρεία έχει στις τάξεις τις συγκροτήματα που πουλάνε εκατομμύρια δίσκους. Και στην Roadrunner παρόλο που δεν είμαστε η μεγαλύτερη μπάντα μας έχουν φερθεί πολύ καλά και η όλη δουλεία που έχουν κάνει για εμάς είναι πολύ καλή.

Το 2004 σημαδεύτηκε από το θάνατο του Darrell. Κάποιες σκέψεις γι αυτό το γεγονός;
Τον Darrell προσωπικά δεν τον ήξερα καθώς δεν είχαμε ποτέ περιοδεύσει μαζί του. Όμως το γεγονός μιας τέτοιας δολοφονίας είναι μια ακραία εκδήλωση που δεν πρέπει να ξαναγίνει. Όταν έγινε το περιστατικό περιοδεύαμε στην Αμερική. Στο επόμενο show υπήρχε αστυνομία παντού στο club καθώς και μυστικοί αστυνόμοι ανάμεσα στο κοινό, πράγμα που δεν είναι το καλύτερο για μια live εμφάνιση.

Πως είναι η κατάσταση μουσικά στην Αμερική; Είσαι γνώστης του λεγόμενου nu-metal;
Κατά την διάρκεια της περιοδείας μας, συζητούσα με αρκετούς νεαρούς οπαδούς μας. Μου έκανε τρομερή εντύπωση ότι δεν ήξεραν καθόλου μπάντες όπως Judas Priest / Iron Maiden, ενώ μιλούσαν συνεχώς για τις νεότερες αμερικανικές μπάντες. Τους έλεγα τότε να πάνε σπίτι, να κάνουν την εργασία τους πάνω στο metal και μετά να έρθουν να ξαναμιλήσουν γι' αυτό. Εγώ είμαι 34 χρόνων και οι μπάντες που με έχουν σημαδέψει μουσικά είναι οι παραπάνω. Ακόμα και τώρα στο σπίτι τις ακούω, καθώς επίσης ακούω και jazz μουσική.

Είσαι παντρεμένος. Η οικογένεια σου είναι fan της μουσικής σου;
Έχω έναν γιο 9 χρόνων. Του αρέσουν αρκετά κομμάτια από την δισκογραφία μας όποτε είναι στον καλό δρόμο (... πολλά γέλια). Και στη γυναίκα μου αρέσει η μουσική των Cradle Of Filth αλλά δε μπορεί με τίποτα να αντέξει την φωνή του Dani (ακόμα περισσότερα γέλια). Και σε εμένα αρέσουν περισσότερα τα φωνητικά όπως είναι τώρα σε σχέση με τα παλιότερα.

Ήσουν στους Cradle από τις πρώτες ημέρες και μετά την κυκλοφορία του "Principle" έφυγες. Υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος;
Είχα φύγει για προσωπικούς λόγους, αλλά πάντα ήμουν κοντά στη μπάντα. Και ο μπασίστας μας τώρα για προσωπικούς λόγους δεν ήθελε να περιοδεύσει γιατί ήθελε να αφιερώσει χρόνο στην οικογένεια του. Σεβαστήκαμε απόλυτα την απόφαση του και γι' αυτό πήραμε έναν προσωρινό μπασίστα για την περιοδεία και μόνο. Πάντως είναι ακόμα μέλος της μπάντας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της μπάντας;
Μετά το πέρας της ευρωπαϊκής περιοδείας θα ξεκουραστούμε για λίγο και θα επικεντρωθούμε στο επόμενο studio album. Έχουμε ήδη γράψει 5 κομμάτια για το επόμενο album. Είναι νωρίς ακόμα να σου πω σε τι κατεύθυνση θα κινείται, αλλά πιστεύω ότι θα είναι μια φυσική συνεχεία του "Nymphetamine". Επίσης έχουμε ηχογραφήσει ένα show στο Παρίσι όπου μαζί με διάφορα άλλα "καλούδια" θα κυκλοφορήσει σε DVD.


Στον ελεύθερο σου χρόνο με τι ασχολείσαι;
Δεν έχω και παρά πολύ γιατί οι Cradle Of Filth μου τρώνε πολύ χρόνο. Ασχολούμαι με το merchandise της μπάντας, την ιστοσελίδα καθώς και με τα DVD. Επίσης είμαι καθηγητής πολεμικών τεχνών και στον ελεύθερο χρόνο διδάσκω 2 φορές την εβδομάδα.

Σε ευχαριστούμε πολύ Paul για τον χρόνο που μας διέθεσες. Σας αφήνω να ετοιμαστείτε για το sound check.
Και εγώ ευχαριστώ. Θα τα ξαναπούμε σύντομα...

Παναγιώτης Λουκάς

  • SHARE
  • TWEET