Συνέντευξη με τον Danny Cavanagh των Anathema

20/08/2004 @ 06:01
Λίγο πριν τις δύο ακουστικές εμφανίσεις του Danny Cavanagh στο Magnet Club των Χανίων βρήκαμε την ευκαιρία να του αρπάξουμε δυο-τρεις κουβέντες. Το soundcheck είχε μόλις τελειώσει, οι χορδές τις κιθάρας έπρεπε να αλλάξουν και έπειτα αυτή να κουρδιστεί. Το πόσο εύκολο είναι βέβαια αυτό όταν πάνω από το κεφάλι σου έχεις κάποιον που επανηλειμένως χάνει τις συναυλίες των Anathema στη χώρα μας, συνεπώς και τις ευκαιρίες για face to face συνέντευξη με κάποιο από τα μέλη τους, μόνο αυτός το ξέρει. Παρόλ' αυτά, η διάθεση και η ομιλιτικότητα του Danny ήταν εμφανέστατα στοιχεία και βοήθησαν πολύ στο να κυλήσει ομαλά η -έστω και ολιγόλεπτη- συνέντευξη.

Γεια σου Danny.
Γεια σου κι εσένα.

Danny, δεν είναι η πρώτη σου φορά εδώ στην Κρήτη, έτσι;
Σωστά. Παίξαμε πριν 2 χρόνια εδώ πέρα, στο Chania Rock Festival.

Ήμουν εδώ εκείνη την περίοδο αλλά δυστυχώς έπρεπε να αναχωρήσω 3 μέρες πριν το festival. Αλήθεια, τι συνέβη την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη και τελικά δεν έπαιξες;
Ήμασταν στο καράβι αλλά ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί το show. Ο καιρός ήταν απαίσιος και το καράβι πήγαινε από εδώ κι από εκεί. Κάναμε για 2 ώρες βόλτες αλλά τελικά επιστρέψαμε. Δώσαμε όμως το live στην Λάρισα. Στη Θεσσαλονίκη δεν τα καταφέραμε δυστυχώς. Ας ελπίσουμε την επόμενη φορά να μην υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα.


Δηλαδή δεν έπαιξες μόνο λόγω του καιρού ή και για άλλους λόγους;
Μόνο λόγω του καιρού. Πηγαίναμε από τη μια άκρη του καραβιού στην άλλη. Ο καιρός πραγματικά «ρόκαρε». Ήταν αδύνατο. Αυτά συμβαίνουν όμως στη θάλασσα.

Τουλάχιστον είμαστε ασφαλείς εδώ (το club βρίσκεται στο λιμάνι των Χανίων).
Χεχε, ναι. Ας ελπίσουμε όμως να μην πηδήξει κανείς στο λιμάνι!

Ποια είναι η γνώμη σου αλήθεια για το ελληνικό κοινό;
Μου αρέσει πάρα πολύ. Από τις καλύτερες χώρες. Θυμάμαι το live μας στο Ρόδον club της Αθήνας τον Απρίλιο. Η αγαπημένη μου συναυλία στην Ελλάδα. Μου άρεσε πολύ. Καταπληκτικό το κοινό σας, έδειξε ότι μας σέβεται.

Αμοιβαία τα αισθήματα. Φαντάζομαι να καταλαβαίνετε ότι το κοινό μας σας εκτιμά ιδιαίτερα.
Φυσικά και το καταλαβαίνουμε. Γι’ αυτό και ερχόμαστε για συναυλίες. Σας εκτιμούμε κι εμείς.

Ποια είναι η αντιμετώπιση σας στον υπόλοιπο κόσμο;
Μερικές χώρες είναι σαν τη δικιά σας, δείχνουν δηλαδή την αγάπη τους με κάθε τρόπο. Δεν έχουμε βέβαια βρεθεί στη Νότια Αμερική μέχρι στιγμής για να δούμε ποια θα είναι η αποδοχή του κόσμου εκεί πέρα. Τα μέρη όμως όπου το κοινό είναι πολύ ζεστό είναι πραγματικά λίγα και η Ελλάδα συγκαταλέγονται σε αυτά, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις! Δεν έχουμε παίξει ακόμα στην Τουρκία για να μπορέσω να σου πω ποια από τις δύο χώρες είναι «καλύτερη». Χεχε.

Danny, τι θα ακούσουμε σήμερα το βράδυ;
Αρκετά τραγούδια των Anathema από τους τελευταίους 4 ή 5 δίσκους και μερικές διασκευές σε Pink Floyd, Iron Maiden κλπ. Πρόκειται βέβαια για ένα ακουστικό show, οπότε ούτε ηλεκτρικές κιθάρες ούτε τύμπανα θα υπάρχουν.

Εσύ τι προτιμάς; Ακουστικά ή ηλεκτρικά shows;
Μου αρέσουν το ίδιο. Προτιμώ τα ακουστικά shows όταν είμαι μόνος μου, γιατί είναι περιέχουν μεγαλύτερη ένταση και προκαλούν πολλά συναισθήματα. Είναι επίσης πιο εύκολα να πραγματοποιηθούν. Βέβαια και όταν είμαι με την υπόλοιπη μπάντα είναι φανταστικά. Δε μπορώ να διαλέξω, αλήθεια. Α! Τώρα που το ξανασκέφτομαι, θα διαλέξω τις συναυλίες με το συγκρότημα, παρόλο που μ’ αρέσει πολύ αυτό που κάνω τώρα (ακουστική εμφάνιση δηλαδή).

Πως πηγαίνουν οι πωλήσεις του τελευταίου σας δίσκου;
Να σου πω την αλήθεια, δεν πολυγνωρίζω. Απ’ όσα ξέρω, όπως το “A Fine Day To Exit”. Ίσως και καλύτερα.

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ο ήχος σας έχει αλλάξει αρκετά στις τελευταίες σας κυκλοφορίες.
Ναι, όντως, αυτό ισχύει. Ο ήχος είναι πιο ήρεμος, πιο ώριμος, πιο συναισθηματικός. Μου αρέσει ιδιαίτερα. Δε θέλουμε να έχουμε καμιά σχέση με το death metal, δεν είναι του στυλ μας, αυτό γινόταν πριν από 8 με 10 χρόνια. Ο ήχος αλλάξει και εξελίσσεται όπως οι άνθρωποι. Οι Black Sabbath εξελίχτηκαν. Όλες οι μεγάλες μπάντες εξελίχτηκαν. Οι Led Zeppelin, οι Pink Floyd, ακόμα και οι Beatles άλλαξαν κατά τη διάρκεια της πορείας τους και έκαναν ένα βήμα παραπέρα.

Πιστεύεις ότι ο νέος σας ήχος είναι «ευκολότερος» για τους νέους οπαδούς σας;
Πιθανόν. Η αλήθεια είναι πως ο τωρινός μας ήχος είναι πιο εμπορικός. Βέβαια, όλα είναι πιο εμπορικά από τα «μπουυ» (ο Danny κάνει τα χαρακτηριστικά φωνητικά ενός death κομματιού). Έχουμε αλλάξει αρκετά από τα στοιχεία μας, λόγω του ότι προσπαθούμε να γράψουμε όσο το δυνατόν καλύτερα κομμάτια.

Υπάρχουν σχέδια για κάποιο νέο album;
Ναι, φυσικά. Θα ξοδέψουμε τους επόμενους μήνες για να γράψουμε το νέο μας δίσκο.

Σχετικά με το DVD που θα κυκλοφορήσετε;
Θα βγει σύντομα! Είναι ένα ωραίο ακουστικό set που αξίζει να ακούσετε. Θα αρέσει στον κόσμο, αυτό είναι σίγουρο.

Τι θα συμβούλευες σε κάποιον νέο ακροατή σας να αγοράσει: Ένα cd ή το DVD σας;
Θα του πρότεινα να αγοράσει το τελευταίο μας album, ή κάποιο από τα 4 τελευταία μας. Οτιδήποτε από το “Alternative 4” μέχρι το “A Natural Disaster”.


Ποιο θεωρείς το πιο επιτυχημένο album των Anathema;
Το πιο δημοφιλές, αυτό που αρέσει περισσότερο στον κόσμο είναι το “Alternative 4”. Έχει σημειώσει τις περισσότερες πωλήσεις, πωλώντας τα περισσότερα αντίτυπα. Για να σου πω όμως την αλήθεια, δε με ενδιαφέρει και πολύ. Το βασικό για μένα είναι να προχωρούμε και να κάνουμε νέα πράγματα. Αυτή τη στιγμή έχουμε επικεντρωθεί στα νέα κομμάτια. Πιστεύουμε ότι θα είναι πολύ ωραία. Θα εξακολουθήσουν να είναι γεμάτα συναίσθημα αλλά όχι τόσο καταθλιπτικά.

Το “A Natural Disaster” μπορεί να θεωρηθεί καταθλιπτικό album, έτσι;
Φυσικά και ήταν καταθλιπτικό και σκοτεινό. Αλλά ξέρεις, οι καιροί αλλάζουν, δεν υπάρχει λόγος να επαναλαμβανόμαστε και να γράφουμε πάλι για τα ίδια πράγματα. Κοιτάμε μπροστά, όπως κάνουν όλοι στο κάτω-κάτω. Κάνουμε νέους φίλους, νέα πράγματα, δε παραμένουμε σε «κατάθλιψη». Πρέπει να προσπαθούμε να είμαστε χαρούμενοι. Η μουσική ούτως ή άλλως αντικατοπτρίζει την πραγματική ζωή. Δε μπορείς στη ζωή σου να παραμένεις στάσιμος, πρέπει να προχωράς. Δε μπορείς κάθε μέρα να είσαι λυπημένος. Τα νέα κομμάτια πάντως εξακολουθούν να περιέχουν συναίσθημα, δεν είναι όμως τόσο «λυπητερά» και δραστικά. Έχουμε πολλά νέα κομμάτια, στα οποία συναντάει κανείς μια πληθώρα από μουσικά στοιχεία όπως ορχηστρικά μέρη, beats και άλλα πολλά. Το album πολύ πιθανόν να ονομάζεται “Everything”. Είναι κάτι σαν το ουράνιο τόξο...

Μπορείς να μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες;
Όπως είπα και πριν είναι κάτι σαν το ουράνιο τόξο. Ξέρεις, μετά τον κατακλυσμό και την καταιγίδα έρχεται το ουράνιο τόξο. Κάπως έτσι θα είναι και η μουσική μας στον επόμενο δίσκο. Μετά τη βροχή, τη θλίψη δηλαδή του προηγούμενου μας album, έρχεται το ουράνιο τόξο.

Μετά το (A Natural) Disaster, ναι.
Ακριβώς, μετά την καταστροφή βγαίνει το ουράνιο τόξο, ο ήλιος εμφανίζεται ξανά σιγά-σιγά και η μέρα αρχίζει και πάλι να «φτιάχνει». Η μουσική στη συγκεκριμένη περίπτωση αντικατοπτρίζει την ποικιλία χρωμάτων του ουρ. τόξου. Ελπίζω να καταλαβαίνεις τι εννοώ.

Τα κομμάτια θα είναι και πάλι δικά σου;
Όχι, όχι, θα είναι μια μίξη. Έχω σκεφτεί μερικές ιδέες αλλά και οι υπόλοιποι έχουν ορισμένες κατά νου.

Αλήθεια, τι γίνεται με τον Duncan Patterson;
Είμαστε ακόμα φίλοι.

Ρωτάω γιατί κάποτε έπαιζε καθοριστικό ρόλο στη συγγραφή των κομματιών.
Ναι αλλά αυτό γινόταν πριν 6 χρόνια. Εξακολουθεί να γράφει κομμάτια, για άλλο συγκρότημα όμως. Είμαστε πάντως ακόμα φίλοι και δείχνουμε σεβασμό ο ένας στον άλλον. Υπάρχει ένας υποτυπώδης ανταγωνισμός για το ποιος γράφει τα καλύτερα κομμάτια. Ο καθένας πιστεύει ότι τον έχει νικήσει ο άλλος, χεχε. Πέραν από την πλάκα, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ήμασταν και θα παραμείνουμε φιλαράκια.

Μάλιστα. Λοιπόν, να σε αφήσω κι εγώ να τελειώσεις τη δουλειά σου. Θα τα πούμε το βράδυ.
Φυσικά.

Ηλίας Κουρούδης

  • SHARE
  • TWEET