Συνέντευξη: Therion

Από τον Παναγιώτη Λουκά, 07/03/2007 @ 05:16
Στα πλαίσια της προώθησης του νέου album των Therion, "Gothic Kabbalah", το Rocking.gr επικοινώνησε με τον Mats Leven προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για το νέο τους αυτό δίσκο, καθώς και μεταξύ άλλων για μια αρκετά ενδιαφέρουσα συναυλία που έδωσαν στη Ρουμανία.

Mats, συγχαρητήρια για το νέο σας album! Μπορείς να μας πεις πότε θα κυκλοφορήσει;
Το "Gothic Kabbalah" θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιανουαρίου (σ.σ.: η συνέντευξη έγινε πριν την κυκλοφορία του δίσκου). Έχουμε παραδώσει το album στην εταιρία μας από το Σεπτέμβριο, και από εκεί και περά είναι θέμα της ίδιας για το πότε ακριβώς θα το κυκλοφορήσει.Δεν είναι μεγάλο το διάστημα ανάμεσα στον Σεπτέμβριο και Ιανουάριο;
Το σύνηθες περιθώριο που θέλουν οι εταιρείες για την σωστή προώθηση ενός album είναι περίπου 3 μήνες. Και αυτό προκείμενου να γίνει η σχετική διαφήμιση, listening sessions, promo tours κτλ. Από εκεί και πέρα, η εταιρεία θέτει τις προτεραιότητες της σχετικά με το πότε θα κυκλοφορήσει ο κάθε δίσκος. Θεώρησαν έτσι ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι η πιο κατάλληλη στιγμή, ενώ οι πρώτες μέρες του έτους στη Γερμανία είναι αργίες, οπότε αποφάσισαν να το κυκλοφορήσουν στις 12 Ιανουαρίου.

Διάβασα στο επίσημο site σας, ότι ορισμένα από τα τραγούδια του νέου δίσκου έχουν γραφτεί γύρω στο 1999. Μπορείς να μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες;
Μετά την κυκλοφορία του "Deggial", o Christofer Johnsson ξεκίνησε να γράφει 7-8 τραγούδια για το επόμενο album των Therion. Στην πορεία όμως, με προτροπή του Kristian Niemann, αποφάσισε να γράψει ένα album που θα είχε σχέση με την σκανδιναβική κουλτούρα ("Secret Of The Runes"). Συνέχισε να γράφει τραγούδια, τα οποία στο τέλος έφταναν για 3 album! Από τα αυτά βγήκαν ταυτοχρόνως τα "Sirius B / Lemuria" και κράτησε και κάποια κομμάτια για το επόμενο album. Όμως για άλλη μια φορά άλλαξε ρότα και αποφάσισε να γράψει πρώτα το "Gothic Kabbalah" και να κρατήσει τα κομμάτια που είχαν περισσέψει για μια μελλοντική δουλεία. Πάντως δυο κομμάτια, τα "Der Mitternachtslowe" και το "Adulnura Rediviva", τα οποία είχαν γραφτεί για το αρχικό project, χρησιμοποιήθηκαν στο album μας. Δεν είναι η αρχική τους μορφή φυσικά. Έχουν δουλευτεί πολύ στο πέρασμα των χρόνων και πλέον φέρουν το σημερινό ήχο των Therion.

Σε τι διαφέρει το "Gothic Kabbalah" από τα προηγούμενα album σας;
Το "Gothic Kabbalah" είναι μια συνολική προσπάθεια. Δουλέψαμε περισσότερο ως group και συνεισφέραμε όλοι στο album. Αυτή τη φορά δεν έκανε όλη τη δουλειά ο Christofer, αλλά ήταν ομαδική δουλειά. Επίσης έχουμε λιγότερα οπερετικά φωνητικά και έχουμε δώσει έμφαση στις κιθάρες, ενώ γενικότερα προσπαθήσαμε ώστε το κάθε μέλος να βάλει μέσα τα προσωπικά του στοιχεία. Γι αυτό σε κομμάτια όπως το ομώνυμο υπάρχει αμυδρά ένα feeling από Megadeth, υπάρχουν folk και 70’s στοιχεία, ακόμα και progressive στοιχεία.Ακούγοντας το "Gothic Kabbalah" δημιουργείται η αίσθηση ότι είναι ένα δύσκολο για τον ακροατή album. Θέλει αρκετά ακούσματα για να σε κερδίσει. Ποια είναι η γνώμη σου;
Θέλαμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό, δίχως να ξεφεύγει από το ύφος των Therion. Είναι γεγονός ότι το album είναι μεγάλης διάρκειας και σίγουρα απαιτούνται αρκετές ακροάσεις για να σε κερδίσει. Ακόμα σε εμένα, τώρα που το ακούω ολοκληρωμένο, κάθε φορά αρέσει περισσότερο. Πάντως ήταν ένα πείραμα αυτό που κάναμε με τη συλλογική δουλειά. Θα δούμε πως θα πάει και ίσως στο μέλλον το επαναλάβουμε.

Ποια είναι η κεντρική ιδέα του album; Είναι το "Gothic Kabbalah" ένα concept album;
To album αναφέρεται στις ιδέες του Σουηδού Johanes Bureus (1568-1652), ο οποίος ασχολήθηκε με το μυστικισμό και έχει συνδυάσει τους ρούνους, Θεούς της σκανδιναβικής μυθολογίας (Thor, Odin ), μαγεία, αστρολογία κτλ. Θεωρείται από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της Σουηδίας και πάντα θέλαμε να ασχοληθούμε περισσότερο με αυτόν. Είναι αρκετά δύσκολο να κατανοηθούν σε μεγάλο βαθμό οι ιδέες του. Εμείς προσπαθήσαμε να πάρουμε ορισμένα στοιχεία του και να τα αποδώσουμε μέσω τον τραγουδιών μας. Πάντως το καλύτερο είναι ο ακροατής να διαβάσει προσεχτικά τους στίχους και από εκεί και πέρα να βγάλει μόνος τα συμπεράσματα του.

Υπάρχουν σχέδια για περιοδεία;
Ξεκινάμε την ευρωπαϊκή μας περιοδεία στις 17 Ιανουαρίου μαζί με τους Grave Digger και τους Sabaton. Αυτή θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα, ενώ για το καλοκαίρι έχουμε κλείσει για το Graspop festival (Βέλγιο) και το Wacken (Γερμανία). Είναι σίγουρο ότι θα περάσουμε και από την Ελλάδα απλά ακόμα δεν ξέρουμε το πότε.

Με τους Grave Digger ποια είναι η σχέση σας;
Δεν μπορώ να πω ότι είναι από τα group που ακούω ιδιαίτερα. Ήταν περισσότερο μια απόφαση της εταιρείας μας το να περιοδεύσουμε μαζί. Είναι co-headling περιοδεία, οπότε σε μέρη όπως η Γερμανία, που οι Grave Digger είναι πιο δημοφιλής από εμάς, θα παίξουν τελευταίοι. Σε άλλες περιπτώσεις θα συμβεί το αντίθετο.

Υπάρχει περίπτωση να έχουμε κανένα «δωράκι» σε αυτή την περιοδεία;
Εάν υπολογίσουμε ότι θα παίζουμε περίπου 1:30 ώρα, θα έχουμε το περιθώριο να παίξουμε 15 έως 18 τραγούδια. Σίγουρα θα υπάρχουν 3-4 από το τελευταίο album και μια μίξη από τα προηγούμενα. Θα προβάρουμε και μερικές διασκευές και αναλόγως το πώς θα πάνε τα πράγματα με τους Grave Digger μπορεί και να έχουμε κανένα «δωράκι» επί σκηνής.Πρόσφατα (9 Δεκεμβρίου) είχατε μια ειδική εμφάνιση στην Ρουμανία, όπου παίξατε με συμφωνική ορχήστρα. Πριν μας πεις τις εντυπώσεις σου, πώς και διαλέξατε τη Ρουμανία για αυτή σας την εμφάνιση;
Στην προηγούμενη μας περιοδεία είχαμε παίξει στη Ρουμανία και μας είχαν φερθεί πάρα πολύ καλά. Είχαμε μείνει πολύ ευχαριστημένοι από την φιλοξενία τους. Επρόκειτο λοιπόν να λάβει χώρα ένα φιλανθρωπικό project εκείνη την περίοδο του Δεκεμβρίου, με τίτλο «Ars musicae, ars medicinae - music against cancer», και θέλαμε να συμμετάσχουμε. Κάπως έτσι βρέθηκε αυτή η φόρμουλα, να παίξουμε μαζί με τη συμφωνική ορχήστρα, και τα έσοδα να πάνε για τον σκοπό της εκδήλωσης. Ήταν χαρά μας να βοηθήσουμε με τον τρόπο μας αυτό το project και παράλληλα ήταν πρόκληση για εμάς να παίξουμε με συμφωνική ορχήστρα. Το show ήταν χωρισμένο σε 3 μέρη. Το πρώτο μέρος είχε τίτλο "Therion - Medley - Symphonic Part" το δεύτερο "Classical Music" (Verdi, Mozart, Wagner) και το τρίτο μέρος είχε τίτλο "Therion - Opera Metal", στο οποίο παίχτηκαν 10 τραγούδια των Therion μαζί με την ορχήστρα.

Πριν συνεχίσεις, διάβασα στο forum σας διάφορα σχόλια για αυτήν την εμφάνιση σας. Σε μερικούς δεν άρεσε η επιλογή των τραγουδιών, άλλοι παραπονέθηκαν για τον ήχο και άλλοι είπαν ότι σε μερικά τραγούδια ήσασταν εκτός ρυθμού. Τα σχόλια σου;
Ναι, τα έχουμε δει κι εμείς. Ποτέ δεν μπορούμε να τους ικανοποιήσουμε όλους. Θα κυκλοφορήσει ένα dvd από την εμφάνιση αυτή, αλλά πιο ενδιαφέρον θα είχε το παρασκήνιο του live. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, θα έπρεπε κανονικά να κάνουμε προετοιμασία με την ορχήστρα για τουλάχιστον 3 βδομάδες, ενώ εμείς είχαμε μόνο 4 ημέρες. Οπότε είναι λογικό σε ελάχιστα σημεία να ξέφυγε είτε η ορχήστρα, είτε εμείς για λίγο. Επίσης έγιναν ορισμένα ευτράπελα, όπως το ότι λίγο πριν ξεκινήσει το show, διαπιστώσαμε ότι το ρουμανικό τηλεοπτικό συνεργείο έπαιρνε ρεύμα από εκεί που έπρεπε να πάρουμε εμείς, και έτρεχαν την τελευταία στιγμή να βρουν εναλλακτική λύση, και διάφορα άλλα τα οποία δεν συνετέλεσαν στο να βγει ένα τέλειο live. Πάντως σαν εμπειρία ήταν μοναδική και εάν μας δινόταν ξανά η δυνατότητα θα το ξανακάναμε.

Μιλώντας για dvd, πρέπει να σου δώσω συγχαρητήρια για το "Celebrators Of Becoming". Άλλα group θα είχαν κυκλοφορήσει 4 διαφορετικά dvd, ενώ εσείς δώσατε αυτό που ο κάθε οπαδός των Therion θα ήθελε σε προσιτή τιμή.
Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, το αρχικό σχέδιο ήταν να κυκλοφορήσει μόνο το "DVD1 - Live In Mexico". Η δισκογραφική εταιρεία όμως συνέχεια το καθυστερούσε. Τελικά αυτό μας βγήκε σε καλό γιατί είχαμε την ευκαιρία να συγκεντρώσουμε περισσότερο υλικό με αποτέλεσμα να δημιουργήσουμε το "Celebrators Of Becoming".Ποια είναι τα καλύτερα album που άκουσες το 2006;
Δε μπορώ να πω ότι ακούω συνέχεια metal. Ακούω τις περισσότερες φορές πράγματα εκτός metal, αλλά για να απαντήσω στην ερώτηση σου, μου άρεσε πάρα πολύ το album των Strapping Young Lad - "The New Black", το οποίο θεωρώ το καλύτερο που κυκλοφόρησε το 2006.

Πως πάνε τα πράγματα με τους Krux;
Πρόσφατα είχαμε μια εμφάνιση στην Σουηδία. Το πρόβλημα είναι ότι οι Krux αποτελούνται από τον Edling (Candlemass), τον Akesson (Arch Enemy), και τον Sandstrom ( Project Hate), και όπως καταλαβαίνεις είναι δύσκολο να συμπέσει το πρόγραμμα όλων των μελών του group. Θα προσπαθήσουμε να κανονίσουμε κάπου προς τον Απρίλιο να κάνουμε μια μικρή ευρωπαϊκή περιοδεία γιατί ξέρουμε ότι υπάρχει κόσμος που θέλει να μας δει ζωντανά.

Mats, σε ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη και ελπίζουμε να τα πούμε από κοντά!
Να είστε σίγουροι ότι θα κάνουμε το παν για να παίξουμε στην Ελλάδα. Ξέρουμε ότι έχετε ένα καλοκαιρινό festival και θα θέλαμε σαν αλλαγή να παίξουμε στη χώρα σας το καλοκαίρι!

  • SHARE
  • TWEET