Συνέντευξη: Soilwork

31/01/2005 @ 06:16
Μία από τις πιο σταθερά παραγωγικές και αξιόλογες μπάντες της Σουηδικής σκηνής είναι αναμφίβολα οι Soilwork. Κυκλοφορώντας μόνο ποιοτικές δουλειές μέχρι στιγμής ήταν αναμενόμενο ότι θα μας ευχαριστήσουν και με το τελευταίο τους δημιούργημα "Stabbing The Drama". Ο Sven μας πήρε τηλέφωνο και μας δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την τωρινή φάση του συγκροτήματος.

Πιστεύω ότι το "Stabbing The Drama" είναι πολύ κοντά ηχητικά και μουσικά στο "Figure Number Five" και το "Natural Born Chaos". Πως πιστεύεις ότι έχετε εξελιχθεί σαν μπάντα ακούγοντας ξανά τους πρώτους σας δίσκους όπως το "Steel Bath Suicide" στο οποίο έχετε πολύ διαφορετικό στυλ;
Η βασική διαφορά νομίζω από τα παλαιότερα μας album όπως το "Steel Bath Suicide" και το "Chainheart Machine" είναι η εισαγωγή των καθαρών φωνητικών μαζί με τα brutal και επίσης ίσως η προσθήκη περισσότερων μελωδιών. Πάντως στο καινούργιο μας δίσκο υπάρχουν πολλές στιγμές που θυμίζουν αυτά τα δύο παλιά μας album κυρίως λόγω των αυξημένων ταχυτήτων που έχουν κάποια κομμάτια. Γενικά το "Stabbing The Drama" και η τωρινή φάση των Soilwork είναι μία φυσική πρόοδος και εξέλιξη από τον ένα δίσκο στον άλλο.


Στο προτελευταίο κομμάτι του δίσκου "Blind Eye Halo", βλέπουμε και μερικά black metal blasts ή μου φάνηκε;
Ναι υπάρχουν αλλά είναι μόνο στα drums και όχι στα riffs. Βασικά ίσως έχουμε τον καλύτερο drummer του κόσμου αυτή τη στιγμή στη μπάντα ο οποίος μπορεί να κάνει απίστευτα πράγματα και είναι πολύ καλό να προσθέτεις διαφορετικά στοιχεία και όχι συνέχεια mid-tempo drumming.

Ναι ο drummer είναι εντυπωσιακός, είναι ο drummer των Darkane; Ακούστηκε ότι πλέον θα είναι μόνιμος drummer και σε σας, μετά από τα πολλά προβλήματα που είχατε στο να βρείτε ένα σταθερό μέλος σε αυτή τη θέση...
Όχι αυτός που γράψαμε στο "Stabbing the Drama" είναι ο drummer μιας Γαλλικής μπάντας, των Scarve. Ήταν μαζί μας στην περιοδεία για το "Figure Number Five" και ήταν φυσιολογικό να του ζητήσουμε να παίξει και στο νέο δίσκο, κάτι που και ο ίδιος το ήθελε πολύ. Εκείνη την εποχή επίσης οι Darkane είχαν πολλές υποχρεώσεις οπότε ταίριαξε. Είναι ο καλύτερος drummer που είχαμε ποτέ στη μπάντα. Φυσικά και ο Peter από τους Darkane είναι καταπληκτικός!

Είστε μια υπέρ-παραγωγική μπάντα με κυκλοφορίες σχεδόν μία κάθε χρόνο. Δεν είναι κάπως ριψοκίνδυνο ή κουραστικό αυτό;
Οι Soilwork ήταν πάντα πολύ δημιουργικοί και γράφουμε κομμάτια όλη την ώρα. Δεν είναι κάτι το οποίο σχεδιάζουμε ή έχουμε πίεση από έξω, απλά έρχεται πολύ φυσικά. Μόλις τελειώσαμε την προηγούμενη περιοδεία απλά είχαμε έτοιμα τα κομμάτια, μπήκαμε στο studio και τώρα τα κυκλοφορούμε. Δεν νομίζω να είναι κακό να κυκλοφορείς πολλούς δίσκους αρκεί να έχεις καλά τραγούδια μέσα. Πάντως αυτό το δίσκο δεν τον βγάλαμε ακριβώς σε ένα χρόνο και είμαι σχεδόν βέβαιος ότι και τον επόμενο δεν θα τον καταφέρουμε πολύ σύντομα καθώς θα κάνουμε πάρα πολύ touring για το "Stabbing the Drama". Πιθανόν οι οπαδοί μας θα πρέπει να περιμένουν ένα νέο Soilwork album μετά από δύο χρόνια νομίζω.

Οι οπαδοί σας τι προτιμούνε, όλο και περισσότερα album ή να σας δούνε ζωντανά όλο και περισσότερο ο καθένας στην κάθε πόλη-χωριό του;
Χα Χα! Νομίζω και τα δύο. Κάτι που ισχύει και για την μπάντα. Μόλις νιώσουμε ότι έχουμε έναν ικανοποιητικό αριθμό από καλά κομμάτια, δεν θα διστάσουμε και θα μπούμε στο studio. Από την άλλη προσπαθούμε να πάμε σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη για συναυλίες.

Τα οικονομικά σας πως πάνε μετά από αρκετά album;
Χμμμ, βασικά είναι ευχάριστο το ότι κανένα μέλος της μπάντας αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να κάνει και κάποια extra δουλειά αλλού. Αυτό όμως χρειάστηκε 10 χρόνια σκληρής δουλειάς για να γίνει και μη νομίζεις ότι είμαστε τίποτα πλούσιοι. Απλά να πληρώνουμε το νοίκι και να ζούμε φυσιολογικά. Πάντως για τα οικονομικά μιας μπάντας οι περιοδείες είναι απαραίτητες και το "Stabbing The Drama" θα το προωθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.


Ποια είναι η θέση σου στη συγγραφή της μουσικής για τους Soilwork;
Βασικά στους Soilwork είναι 3 άτομα που γράφουνε τη μουσική. Εγώ, ο Peter και ο άλλος κιθαρίστας και μετά ο Bjorn ο τραγουδιστής γράφει όλους τους στίχους. Φυσικά όταν πάμε στο studio ο καθένας προσθέτει την προσωπική του πινελιά όπως παράδειγμα ο drummer έφερε νέα drum-beats από αυτά που αρχικά σχεδιάζαμε για το album.

Εννοείς μάλλον κάποια groovy-σημεία έτσι;
Ακριβώς, είναι πολύ groovy drummer!

Μπορείς να μας δώσεις κάποιες πληροφορίες για το concept πίσω από το "Stabbing The Drama"; Τι σημαίνει αυτός ο τίτλος;
Έχει κάπως 2 πλευρές, η μία είναι κάπως προσωπική για τον Bjorn ο οποίος έγραψε τους στίχους, αντικατοπτρίζει την πνευματική του κατάσταση, θέλει να μαχαιρώσει το προσωπικό του πνευματικό δράμα, μιλάει πολύ από προσωπικές εμπειρίες, πράγματα που θέλεις να αφήσεις πίσω και απλά να προχωρήσεις μπροστά. Από την άλλη είναι σαν μία δήλωση από τη μπάντα που λέει ότι θέλουμε να μαχαιρώσουμε το μουσικό δράμα των καιρών, όπου βλέπουμε υπερτιμημένες μπάντες ή υπερ-δραματοποιημένους μουσικούς. Βασικά θέλουμε να πούμε ότι οι Soilwork κάνουν κάτι μοναδικό και διαφορετικό. Στεκόμαστε μόνοι και θα πρέπει να κριθούμε με την αξία μας.

Γνωρίζω ότι ο Bjorn ασχολούνταν και με ψυχολογικά θέματα από διάφορα βιβλία που διάβαζε παλιά. Έχει τέτοια θέματα το album;
Για να σου πω την αλήθεια, δεν έχω διαβάσει ακόμη τους στίχους και ξέρω ότι ο Bjorn δεν του αρέσει να τους αναλύει. Προτιμάει ο ακροατής να βγάζει ότι νομίζει από αυτούς. Κυρίως όμως ασχολείται με πράγματα μέσα στην κοινωνία που τον επηρεάζουν και θέλει να μιλήσει για αυτά.

Επίσης μπορείς μήπως να μας πεις κάποια λόγια για το artwork του "Stabbing the Drama"; Μου φαίνεται κάπως μινιμαλ.
Ναι είναι πολύ μινιμαλιστικό κι ήταν κάτι που το θέλαμε και το κυνηγήσαμε. Θέλαμε κάτι πολύ απλό και άμεσο, κάτι που να χτυπάει στο μάτι με τι μία. Στο παρελθόν είχαμε κάνει πολύ πιο λεπτομερή artwork ειδικά στο "Natural Born Chaos" και τώρα θέλαμε κάτι διαφορετικό.

Πάντως το σύμβολο στο εξώφυλλο φέρνει κάτι σε οργάνωση ή σε πολιτικό κόμμα έτσι δεν είναι;
Ναι, μου το λένε συνέχεια αυτό και με ρωτάνε αν ο δίσκος μιλάει για πολιτική, αλλά δεν είναι τέτοιο album και οι Soilwork δεν είναι τέτοια μπάντα, δεν γράφουμε πολιτικούς στίχους. Απλά μας αρέσει το "πολιτικό artwork", μόνο αυτή η πλευρά της πολιτικής!

Η παραγωγή του album είναι για άλλη μία φορά τέλεια. Μπορείς να μας δώσεις κάποιες πληροφορίες;
Η προσέγγισή μας σε αυτό το album ήταν το να το κάνουμε ίσως λιγότερο γυαλισμένο και καθαρό. Ας πούμε το "Natural Born Chaos" μου φαίνεται ίσως υπερβολικά καλό στα αυτιά μου, με τόσο καλή παραγωγή, με πολλά εφέ, βάθος κλπ. Στο καινούργιο θέλαμε κάτι πιο απλό και ίσως να ακούγεται πιο κοντά σε live παίξιμο. Οπότε και τα νέα κομμάτια πολύ πιο εύκολα θα παρουσιάσουμε σε live κατάσταση.

Το μέλλον τι θα φέρει στον ήχο των Soilwork; Θα δούμε τρομακτικές αλλαγές;
Είναι πάντα δύσκολο να προβλέπεις το μέλλον και να πεις πως θα ακούγεται το νέο Soilwork album, σίγουρα δεν θα έχει κάποια δραματική αλλαγή. Βασικά θα ακολουθήσουμε αυτό το μονοπάτι που αρχίσαμε με το "Stabbing The Drama" και ίσως να είναι κάτι πιο heavy και πιο ωμό.

Μια που ήδη κάνατε μία μεγάλη αλλαγή όταν αποφασίσατε να βάλετε καθαρά φωνητικά, δε θα δούμε δηλαδή στο μέλλον να βάζετε πχ. γυναικεία φωνητικά;
Ποτέ!

Αλλάζοντας θέμα, μια που είστε μία μπάντα που περιοδεύει πολύ, πως θα σχολίαζες το θλιβερό γεγονός της δολοφονίας του Dimebag Darrell και τι πιστεύεις ότι θα πρέπει να γίνει για να μην επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα;
Όλοι στην μπάντα όταν το μάθαμε σοκαριστήκαμε. Είχαμε παίξει και στον ίδιο χώρο που έγινε η δολοφονία... Είναι μία γαμημένη τραγωδία. Πάντως δε νομίζω ότι αυτό πρέπει να σε κάνει να φοβάσαι να παίξεις ζωντανά. Όλες οι μπάντες πρέπει να αποδείξουν ότι δεν φοβούνται και να "keep the metal going" αποδεικνύοντας με το να συνεχίσουν να παρουσιάζουν τη μουσική τους, ιδιαίτερα στον κόσμο της Αμερικής, ότι δεν μπορείς να κατηγορήσεις τη μουσική για αυτό που συνέβη. Κανείς στους Soilwork δε φοβάται να παίξει ζωντανά. Ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός από έναν γαμημένο μανιακό και δεν νομίζω ότι μπορείς να προστατέψεις τον εαυτό σου 100% από τέτοιους τύπους. Δεν θέλω να δω τόνους αστυνόμους και security από εδώ και πέρα στα clubs αλλά σίγουρα πρέπει να αυξήσεις την ασφάλεια όταν χρειάζεται, υπάρχουν μέρη που έχουν ανύπαρκτη ασφάλεια. Πρέπει να υπάρξει ισορροπία.

Τουλάχιστον να μην μπορείς να κουβαλήσεις το οπλάκι σου σε κάθε συναυλία...
Ακριβώς... Το πραγματικό πρόβλημα που οδήγησε σε αυτό το γεγονός ήταν αυτός ο γαμημένος νόμος περί οπλοφορίας που έχουν οι Αμερικάνοι.

Έχεις να προτείνεις κάποια νέα metal μπάντα που σε εντυπωσίασε τελευταία;
Ναι, θα έλεγα τους Mnemic από τη Δανία. Είναι πολύ καλοί και θα περιοδεύσουν μαζί μας στην Αμερική των Απρίλιο.

Φαντάζομαι ότι θα έχετε ένα μεγάλο live-πλάνο μπροστά σας, έτσι;
Ναι θα είναι μία τεράστια περιοδεία, θα καλύψουμε όλα τα βασικά μέρη στις πέντε ηπείρους. Ξεκινάμε από την Αμερική τον Απρίλιο, θα κάνουμε κάποια ευρωπαϊκά καλοκαιρινά φεστιβάλ, και ελπίζω ένα ευρωπαϊκό tour μετά το καλοκαίρι. Μετά Ιαπωνία και Αυστραλία και μετά αν όλα πάνε καλά, ένα ακόμη ευρωπαϊκό και ένα ακόμη αμερικάνικο tour.

Υπάρχουν πλάνα και για DVD; Κάτι ακούστηκε για την Αυστραλία...
Ναι, είναι κάτι που το θέλουμε πάρα πολύ, αλλά δεν έχει κανονιστεί κάτι οριστικά. Νομίζω ότι το επόμενο χρόνο που θα είναι και η 10η επέτειος των Soilwork θα είναι καλός καιρός να κυκλοφορήσουμε ένα DVD.


Από την Ελλάδα θα περάσετε;
Δυστυχώς δεν γνωρίζω στάνταρ ημερομηνίες ή αν έχει κανονιστεί κάτι... Πραγματικά ελπίζω να βρίσκεται η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό tour μας... Θα μιλήσουμε στο management ώστε να προσπαθήσουμε να βάλουμε την Ελλάδα στο πρόγραμμα.

Το ευχόμαστε και ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη κουβέντα, καλή συνέχεια και καλή επιτυχία με το νέο δίσκο!
Εμείς ευχαριστούμε για την συνέντευξη και ελπίζω να τα πούμε από κοντά!

Θανάσης DrDream

  • SHARE
  • TWEET