Συνέντευξη: Lunar Sea

09/05/2006 @ 06:20
Έχουν καμία σχέση οι Ιταλοί με το "σουηδικό" death metal; Σύμφωνα με τον Claudio Testini (drums) και τον Fabiano Romagnoli (κιθάρες) των Lunar Sea, έχουν και πολλή μάλιστα. Διαβάστε λοιπόν τι έχουν να μας πουν οι δύο πρωτοεμφανιζόμενοι μουσικοί για το ενδιαφέρον ντεμπούτο τους "Hydrodynamic Wave" (κριτική εδώ), τις μόδες στο χώρο του metal και τις Ιταλίδες!

Κατ' αρχήν πολλά μπράβο για το ντεμπούτο σας "Hydrodynamic Wave". Θεωρώ ότι είναι μια πολύ φρέσκια πρόταση στο χώρο του μελωδικού death metal. Τι έχετε να πείτε για τον δίσκο; Είστε ευχαριστημένοι;
F.R.: Ναι είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τον πρώτο μας δίσκο, αν και ακόμα δεν έχουν βγει οι πρώτες κριτικές για να ξέρουμε αν άρεσε και στους κριτικούς. Το αποτέλεσμα πάντως μας άφησε πλήρως ικανοποιημένους.

Οκ. Πείτε μου τώρα ένα - δύο πράγματα για την ιστορία των Lunar Sea.
F.R.: Οι Lunar Sea ουσιαστικά σχηματίστηκαν το 2003. Προηγουμένως είχαμε ένα άλλο συγκρότημα, τους Ηollowearth, με τους οποίους παίζαμε power metal με κάποια progressive στοιχεία και με τους οποίους είχαμε ηχογραφήσει ένα demo τριών κομματιών. Εκείνη την περίοδο όμως αρχίσαμε να ακούμε πολύ death metal και έτσι το υλικό μας άρχισε να πλησιάζει περισσότερο στο μελωδικό death με πολλά power στοιχεία. Και κάπως έτσι άρχισε να σχηματίζεται και η ιδέα για τους Lunar Sea. Νομίζω πως στο album μας υπάρχουν πολλά power στοιχεία, ιδιαίτερα στα refrain και τα καθαρά φωνητικά και αυτό είναι λογικό λόγω του power παρελθόντος μας. Συγκεκριμένα το κομμάτι μας "And The Gardens Of Jades Remained Void" είναι ένα παλαιότερο power κομμάτι μας, το οποίο το μετατρέψαμε σε μελωδικό death κομμάτι.

Τι ακριβώς σημαίνει το όνομα Lunar Sea; Πως το εμπνευστήκατε;
F.R.: Δε σημαίνει κάτι συγκεκριμένο. Αρχικά ήταν το nickname ενός φίλου μου και επειδή ήταν εύηχο σκεφτήκαμε να το χρησιμοποιήσουμε κι εμείς. Δεν έχει όμως κανένα ιδιαίτερο νόημα. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν άλλες δύο αμερικάνικες μπάντες με το ίδιο όνομα. Ελπίζω να μην έχουμε νομικά κολλήματα στο μέλλον (γέλια)!

Για ποια θέματα μιλάνε οι στίχοι σας;
F.R.: Κοίτα τα κλασικά θέματα του power metal είναι τα κάστρα, οι πριγκίπισσες κτλ. Ευτυχώς έχουμε αφήσει πλέον αυτή την θεματολογία (γέλια). Οι στίχοι των Lunar Sea μιλάνε για πιο σύγχρονα θέματα: τη θρησκεία, την τεχνολογία, τα ανθρώπινα συναισθήματα κτλ. Δεν έχουμε πάντως ένα κεντρικό θέμα γύρω από το οποίο περιστρέφονται οι στίχοι μας.

Πως θα χαρακτηρίζατε τη μουσική σας; Η εταιρεία σας προωθεί ως ένα συγκρότημα το οποίο παίζει σουηδικό μελωδικό death, αλλά εγώ βρήκα στη δουλειά σας πολλά heavy στοιχεία και πολλές αναφορές στους Iron Maiden. Τι γνώμη έχετε;
F.R.: Χαίρομαι που μου το λες! Είσαι ο πρώτος που βρήκε τις Maiden αναφορές στη μουσική μας και αυτό είναι απολύτως λογικό καθώς είμαστε όλοι μας πολύ μεγάλοι οπαδοί των Iron Maiden. Τα power στοιχεία είναι και αυτά δικαιολογημένα, καθώς είμαστε Ιταλοί και πλέον έχουμε μια παράδοση σε αυτή τη μουσική. Μας αρέσει πολύ ο heavy ήχος, μας αρέσουν και οι In Flames. Καταλαβαίνεις; Έτσι νομίζω πως η μουσική των Lunar Sea είναι ένας συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων. Το σίγουρο είναι ότι είμαστε ένα death metal συγκρότημα. Τώρα τις διαφορές μας με όλα τα υπόλοιπα συγκροτήματα είναι στο χέρι σας να τις ανακαλύψετε!
C.T.: Δεν μας αρέσει η κατηγοριοποίηση της μουσικής. Παίζουμε τα δικά μας πράγματα και δε μας αρέσει να μας ταυτίζουν με άλλα συγκροτήματα. Ίσως το πρόβλημα με την κατηγοριοποίηση είναι ότι είναι απαραίτητη για τους κριτικούς. Σίγουρα όμως είναι άχρηστη για τους μουσικούς. Με το να πεις σε κάποιον ότι οι Lunar Sea είναι "σαν τους In Flames" τον εμποδίζεις από το να μας ακούσει μόνος του και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Στο "Hydrodynamic Wave" μου άρεσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν ήταν σκληρό από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, αλλά ότι είχε και πιο ήπια και μελωδικά περάσματα, τα οποία μαρτυρούν και τις power καταβολές σας. Ένα σχόλιο;
F.R.: Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να γράφουμε καλή μελωδική μουσική. Γι' αυτό και στον δίσκο μας θα βρεις και κάποια πιο ήπια σημεία, γιατί σε εκείνα τα σημεία δίνουμε βάση στη μελωδία και το συναίσθημα. Σίγουρα όμως δεν υποτιμούμε και τα σκληρότερα σημεία, τα οποία είναι και η ραχοκοκαλιά της μουσικής μας. Η μίξη των δύο ειδών είναι αυτή που μας ενδιαφέρει περισσότερο.

Η επόμενη ερώτηση έχει να κάνει με το ποια στοιχεία σας αρέσουν στο αμερικανικό death και ποια στο ευρωπαϊκό.
C.T.: Εγώ ως drummer προτιμώ την ευρωπαϊκή σκηνή γιατί είναι πιο κοντά στον τρόπο παιξίματος μου. Η σουηδική σκηνή και το Viking metal είναι σαφώς οι μεγαλύτερες επιρροές μου. Από Αμερική μου αρέσουν οι Cannibal Corpse και οι Six Feet Under. Νομίζω η διαφορά είναι ότι το αμερικανικό κοινό θέλει μουσική που να στηρίζεται περισσότερο στον ρυθμό και να είναι απλή σε δομή και εύκολη στην απομνημόνευση.
F.R.: Θα συμφωνήσω. Και εγώ ως κιθαρίστας προτιμώ το στυλ παιξίματος του Petrucci και του Vai: μου αρέσουν τα περίπλοκα και τα πιο progressive μέρη στη μουσική τους και προσπαθώ να τα εντάξω και στη μουσική των Lunar Sea. Το αμερικανικό κοινό θέλει πιο «εύκολα» και groovy κομμάτια και εμείς είμαστε σαφέστατα περισσότερο επηρεασμένοι από τη σουηδική σκηνή. Δεν ξέρω αν έχεις ακούσει τα τελευταία album των In flames και των Soilwork. Κάνουν σαφώς μια πιο εμπορική στροφή για να κάνουν καλύτερη εντύπωση στην αγορά της Αμερικής.

Πόσο εύκολο είναι για ένα ιταλικό metal συγκρότημα να πρωταγωνιστήσει στην αγορά της Ιταλίας και της Ευρώπης; Ποια είναι η θέση του metal στην Ιταλία;
F.R.: Δυστυχώς θεωρώ πως είναι αδύνατο να γίνουμε διάσημοι (γέλια)! Κατ' αρχάς γιατί παίζουμε death metal και δεν είμαστε Σουηδοί και επιπροσθέτως επειδή είμαστε από την Ιταλία, τη χώρα που ανθεί το power και το epic metal. Ελπίζω να τα καταφέρουμε όσο καλύτερα γίνεται αλλά φοβάμαι πως παίζουμε τη λάθος μουσική στη λάθος χώρα.

Θέλετε να μου μιλήσετε για τις εμπειρίες από τις συναυλίες σας; Πόσες συναυλίες έχετε δώσει; Έχετε κάνει κάποιο καλό support ή headlining;
F.R.: Ακόμα κάνουμε τα πρώτα μας βήματα και έτσι ο κόσμος δε μας ξέρει για να έρθει να δει αποκλειστικά εμάς. Παρ' όλα αυτά έχουμε παίξει μέχρι τώρα τέσσερις φορές σε κάποια μικρά venues της Ρώμης και πιστεύω πως τα καταφέραμε αρκετά καλά. Νομίζω πως οι συναυλίες είναι το δυνατό μας χαρτί. Μπορούμε να παίξουμε 1,5 ώρα άνετα και με πολύ πάθος. Η αλήθεια είναι ότι ο ήχος του album είναι κάπως δύσκολο να αναπαραχθεί στις συναυλίες μας λόγω της τεχνικότητας κάποιων σημείων και της απουσίας των πλήκτρων, αλλά κάθε φορά προσπαθούμε να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό.

Ποιο ακριβώς είναι το setlist μιας συναυλίας σας;
F.R.: Παίζουμε ολόκληρο το νέο μας album και κάποιες διασκευές που προϋπήρχαν στα demo μας: ένα κομμάτι των Police, το "Hangar 18" από Megadeth κ.α.

Στο festival των ονείρων σας ποια συγκροτήματα θα εμφανίζονταν;
C.T.: Θα μου άρεσε να παίζαμε μαζί με τους In Flames, τους Dismember, τους Amon Amarth, τους Iron Maiden, τους Slayer κτλ. Επίσης θα μου άρεσε να έπαιζαν μαζί μας και κάποιοι Νορβηγοί που να εκπροσωπούν την εκεί σκηνή. Δε θα ήθελα ένα μονότονο festival με ενιαίο ύφος. Θα ήθελα ένα πολυσυλλεκτικό, στο οποίο ο κόσμος από κάτω θα περνούσε καλά. Πολλοί και καλοί λοιπόν: αυτό είναι το νόημα.
F.R.: Ναι, και τα συγκροτήματα να έπαιρναν 50.000 ευρώ έκαστο (πολλά γέλια από όλους).

Τι σχέδια έχετε για μελλοντικές συναυλίες;
F.R.: Σίγουρα το καλοκαίρι θα παίξουμε στην Ελλάδα, κάνοντας support στους X-Piral και τους Lost Horizon. Επίσης θα καλέσουμε τα παιδιά να παίξουν μαζί μας στην Ιταλία. Αλλά πέρα από αυτά, ακόμα δεν έχουμε «κλείσει» κάτι.

Μια ποδοσφαιρική ερώτηση τώρα: η Ιταλία είναι στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Γερμανία. Πως πιστεύετε πως θα τα πάτε;
F.R.: Νομίζω πως φέτος έχουμε μια από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο. Ήδη κερδίσαμε 4-1 την Γερμανία σε ένα φιλικό και αισθανόμαστε μια αισιοδοξία. Το πρόβλημα και φέτος θα είναι η Βραζιλία: νομίζω ότι έχουν την καλύτερη ομάδα του κόσμου.

Ωραία, ας επιστρέψουμε στη μουσική λοιπόν: Ποιους metal μουσικούς θαυμάζετε περισσότερο;
F.R.: Ως κιθαρίστας νομίζω ότι οι μουσικοί που μου ταιριάζουν περισσότερο είναι ο Steve Vai, ο John Pettruci, o Joe Satriani, o Marty Friedman.
C.T.: Εγώ άρχισα να παίζω metal όταν άκουγα Iron maiden και έτσι ο Nicko McBrain είναι ένας μουσικός που θαυμάζω πολύ. Με τα χρόνια και αφού άρχισα να ακούω και να παίζω πιο ακραία μουσική, άρχισα να θαυμάζω περισσότερο τον Dave Lombardo, τον Gene Hoglan και φυσικά πολλούς βιρτουόζους της jazz και των blues.

Από την ελληνική σκηνή ποιους ξέρετε; Έχετε κάποιες προτιμήσεις;
C.T.: Ξέρω τους X-Piral με τους οποίους παίζουμε και τους Rotting Christ.
F.R.: Ναι, οι Rotting Christ είναι πολύ καλό συγκρότημα. Μας αρέσουν επίσης οι Nightfall.

Tι γνώμη έχετε για τα συγκροτήματα με γυναικεία φωνητικά σαν τους Lacuna Coil και τους Nightwish; Άλλο ένα trend ή μια αναγκαιότητα;
F.R.: Μου αρέσουν αυτά τα συγκροτήματα, μου αρέσει και η μουσική τους. Αλλά η αλήθεια είναι πως κερδίζουν πολύ πιο εύκολα το κοινό και τα MME από τα αντίστοιχα συγκροτήματα με ανδρικά φωνητικά. Είναι κάπως άδικο αυτό: να γίνονται γνωστά κυρίως επειδή έχουν μια ωραία γυναίκα στο μικρόφωνο.

Αν είναι σαν την Cristina Scabbia (Lacuna Coil), χαλάλι (γέλια από όλους)...
F.R.: Σου αρέσει; Εμένα δε μου αρέσει πολύ. Όλες οι Ιταλίδες είναι σαν την Cristina, για να μην πω καλύτερες!
C.T.: Αυτό που θέλει να πει ο Fabiano είναι πως αυτή η τάση είναι «της μόδας». Πολλοί ξεχνάνε και δεν αναφέρουν τους πρωτοπόρους Gathering που είναι και αυτοί ένα συγκρότημα με γυναικεία φωνητικά, αλλά που υπάρχει από παλιά και παίζει πολύ καλή μουσική. Οι Gathering είναι μια ειδική περίπτωση και πιστεύω πως ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους. Οι Evanescence και οι Lacuna Coil είναι περισσότερο «εμπορικά» προϊόντα: πριν πέντε χρόνια δεν τους ήξερε κανένας και τώρα που έγινε το «μπαμ» τους ακούνε όλοι.

Ωραία λοιπόν, αυτές ήταν οι ερωτήσεις μου. Ένα τελευταίο μήνυμα για το ελληνικό κοινό; Τι θα θέλατε να πείτε στους ακροατές του "Hydrodynamic Wave";
F.R.: Ok. Αν θέλετε να ακούσετε άλλο ένα album-κλώνο του ήχου των Children Of Bodom μείνετε μακριά! Αν θέλετε να ακούσετε μια σύγχρονη προσέγγιση στον παραδοσιακό μελωδικό death metal δίσκο, ακούστε το cd μας.
C.T.: Εγώ θέλω να χαιρετήσω όλους τους Έλληνες οπαδούς και εύχομαι να ξαναβρεθούμε σε μια μελλοντική συναυλία στην Ελλάδα.

  • SHARE
  • TWEET