Συνέντευξη: Helrunar

26/01/2006 @ 07:35
Έχοντας μόλις κυκλοφορήσει το παρθενικό τους -σε κάποιο label- άλμπουμ, "Frostnacht", το οποίο έχει συγκεντρώσει πραγματικά καλές κριτικές, οι Helrunar μέσω του τραγουδιστή τους Skald Draugir δίνουν συνέντευξη στο Rocking.gr και ρίχνουν φως στα σκοτεινά τούνελ του ατμοσφαιρικού black metal. Μια πραγματικά απολαυστική κουβέντα που περιστράφηκε γύρω από τη μουσική και την ιδεολογία της μπάντας αλλά και όχι μόνο.

Καταρχάς θα ήθελα να σε συγχαρώ για το "Frostnacht".
Σε ευχαριστώ πολύ.

Μπορείς να μου δώσεις μερικές πληροφορίες για το background της μπάντας;
Σχηματιστήκαμε την άνοιξη του 2001. Από την αρχή θέλαμε να κάνουμε black metal με συναισθηματικό προσανατολισμό στα χνάρια των παλιών νορβηγικών σχημάτων, έχοντας παράλληλα παγανιστική θεματολογία. Την άνοιξη του 2003 ηχογραφήσαμε το πρώτο μας αυτοχρηματοδοτούμενο demo-cd "Grátr". Η μίξη τελείωσε το καλοκαίρι και το άλμπουμ πήρε καλές κριτικές ελκύοντας, παράλληλα, το ενδιαφέρον της Prophecy Productions η οποία και μας προσέφερε συμβόλαιο. Έτσι υπογράψαμε το καλοκαίρι του 2004. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ηχογραφήσαμε ένα τραγούδι, το "Hauch Wird Sturm" για ένα split με τους Nachtmahr, το οποίο κυκλοφόρησε το Μάιο του 2005, ενώ τον Φεβρουάριο με Μάρτιο είχαμε ήδη μπει στο στούντιο για την ηχογράφηση του νέου άλμπουμ "Frostnacht". Η μίξη τελείωσε τον Αύγουστο και τώρα κυκλοφορεί.

Αυτό είναι ουσιαστικά το δεύτερο full-length σας. Ποιο είναι το feedback μέχρι στιγμής;
Πραγματικά το feedback που έχουμε εισπράξει είναι πολύ καλό. Βασικά είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι και ξαφνιασμένοι, παρόλο που είχαμε εμπιστοσύνη στη δουλειά μας. Όλες οι κριτικές είναι από καλές έως πολύ καλές.

Πιστεύεις ότι οι Helrunar μπορούν να χαρακτηριστούν ως παγανιστική black metal μπάντα;
Νομίζω ότι αυτή η ταμπέλα ταιριάζει. Γιατί σκέφτομαι ότι απλά black metal δε μπορείς να μας χαρακτηρίσεις αφού έχουμε παγανιστικό προσανατολισμό στους στίχους. Από την άλλη σκέτο pagan metal δε θα ήταν σωστός χαρακτηρισμός καθώς οι μουσικές επιρροές μας είναι στην πλειοψηφία τους black. Και δε σου κρύβω ότι είμαι ο μοναδικός στο συγκρότημα που θεωρεί τον εαυτό του «παγανιστή» κατά κάποιον τρόπο. Οι άλλοι δείχνουν ενδιαφέρον για τους παγανιστικούς μύθους, αλλά δεν ακολουθούν τέτοιο τρόπο ζωής. Άσχετα από αυτό, πιστεύω ότι δεν είναι σημαντικό το πώς θα κατηγοριοποιήσεις τη μουσική. Ο καθένας μπορεί να της δώσει ό,τι όνομα θέλει.

Αλήθεια, τι σημαίνει Helrunar;
Η λέξη "Helrunar" είναι στα νορμανδικά, στη γλώσσα των Βίκινγκς. Σημαίνει «οι ρούνοι της Hel» (Hel είναι η γερμανική ονομασία για τη θεά του θανάτου και του κάτω κόσμου - η Εκάτη της δικής σας μυθολογίας) ή «αυτοί που ψιθυρίζουν με την Hel».

"Frostnacht", και διόρθωσε με αν κάνω λάθος, έχω την εντύπωση ότι σημαίνει «κρύα νύχτα». Πιστεύεις ότι η μουσική του άλμπουμ εκφράζεται μέσω μιας «παγωμένης» ατμόσφαιρας;
Πραγματικά το ελπίζω. Αυτή ήταν και η αίσθηση που θέλαμε να δημιουργήσουμε, τουλάχιστον σε κάποια κομμάτια του δίσκου. Φυσικά η λέξη "Frostnacht" έχει βαθύτερο νόημα. Πάντως πιστεύω ότι η μουσική πρέπει να αντικατοπτρίζει την ατμόσφαιρα των στίχων.

Ποιες μπάντες σου αρέσουν;
Πολλά και διαφορετικά πράγματα ...πολλές black metal αλλά και μπάντες άλλων ειδών metal, σκανδιναβική και κέλτικη folk, μεσαιωνική μουσική, κλασική μουσική, soundtracks, neo-folk, dark ambient και ο κιθαρίστας μας γουστάρει πολύ '70s rock. Οι αγαπημένες μου μπάντες αυτή τη στιγμή είναι: Nevermore, Lunar Aurora, Sólstafir, Garmarna, Vàli, Ulver...

Ποια/ες μπάντα/ες θεωρείς ως την κυριότερη επιρροή σας;
Darkthrone, Emperor, Enslaved, Mayhem, Ulver, Burzum και Dissection στα παλιά τους.

Υπάρχουν κάποια προσωπικά συναισθήματα τα οποία εκφράζετε μέσω της μουσικής σας;
Μμμ... δύσκολη ερώτηση. Βλέπεις υπάρχουν πολλά συναισθήματα και εμπειρίες που ενσωματώνουμε στη μουσική μας. Φυσικά υπάρχει πολύ θλίψη και θυμός, αλλά και υπαρξιακές αναζητήσεις, σκέψεις για τον παγανιστικό ψυχισμό, τη φύση. Αν βιώσεις κάτι και σε αγγίξει βαθιά, αυτό θα περάσει και στη μουσική σου. Τέτοιες εμπειρίες μπορεί να είναι οποιουδήποτε είδους. Κυρίως αυτές που είναι σκοτεινές, επώδυνες.


Με τι είδους θέματα καταπιάνονται οι στίχοι;
Με τις εμπειρίες που σου προανέφερα, έχουν όμως επηρεαστεί και από παγανιστικούς μύθους. Οι μύθοι κυρίως βασίζονται σε σύμβολα με βαθύτερο νόημα. Αυτά τα σύμβολα αντικατοπτρίζουν τη ζωή μας. Αυτό ίσχυε στο παρελθόν, το ίδιο ισχύει και σήμερα. Κι όμως, οι αρχαίοι θεοί δεν είναι νεκροί. Αν γράψω ένα κείμενο για κάτι που έχω βιώσει, δεν είναι λίγες οι φορές που στοιχεία από τους μύθους αυτούς περνάνε μέσα σε αυτό. Χρησιμοποιώ τον συμβολισμό τους για να εξηγήσω κάτι που θα αδυνατούσα να εξηγήσω με άλλο τρόπο. Έχω επηρεαστεί από τις αρχαίες νορμανδικές μορφές ποίησης, όπως για παράδειγμα την σκαλδική. Αυτές οι μορφές ποίησης είναι πολύ περίπλοκες και εκφραστικές, κάτι που πολλοί αγνοούν.

Τι σημαίνει «παγανισμός» για σένα;
Για εμένα είναι τρόπος ζωής, ένα πρίσμα μέσα από το οποίο μπορείς να κοιτάξεις τον κόσμο. Δυστυχώς είναι δύσκολο να αναβιώσεις τέτοιου είδους πιστεύω σήμερα. Πολλοί νεοπαγανιστές πέφτουν θύματα των δικών τους ρομαντικών απόψεων και έτσι χάνεται η ουσία των αρχαίων πιστεύω. Εγώ πιστεύω ότι θα έπρεπε να συνδυάζονται οι μοντέρνες απόψεις με τον παγανιστικό ψυχισμό. Παγανισμός σημαίνει σεβασμός στη φύση ως μητέρα μας καθώς και σε όλα τα παιδιά της. Ο παγανισμός είναι μια αναζήτηση για τη σοφία, μια αναζήτηση που οδηγεί στα σκοτεινά, ξεχασμένα τμήματα της ψυχής σου. Αν περπατήσεις σε αυτό το μονοπάτι θα μπορέσεις να μάθεις για τον εαυτό σου, για ό,τι κάνεις και γιατί το κάνεις. Πολλοί άνθρωποι κρύβονται πίσω από μάσκες και δεν το συνειδητοποιούν. Το παγανιστικό πνεύμα μπορεί να σε φέρει πιο κοντά σε αυτό που πραγματικά είσαι.

Πιστεύεις ότι οι αρχαίες θρησκείες και λατρείες αποτελούν μέρος της κληρονομιάς και της ιστορίας μας;
Φυσικά και αποτελούν, αλλά όχι με τον τρόπο που πολλοί πιστεύουν. Επηρέασαν την ευρωπαϊκή ιστορία και το πνεύμα. Οι Γερμανοί μάλιστα δεν εκχριστιανίστηκαν απλώς, αλλά ο ίδιος ο χριστιανισμός «γερμανοποιήθηκε» στο βορρά. Η εκκλησία αναγκαστικά υιοθέτησε τα όποια στοιχεία από τα πιστεύω του παγανισμού είχαν επιβιώσει, στη δική της θρησκεία. Η ιδέα των αγίων για παράδειγμα είναι ένας συμβιβασμός με τον πολυθεϊσμό. Όλα αυτά όμως συνέβησαν πριν πολύ καιρό και οι επιρροές δεν είναι ισχυρές πλέον, απορροφήθηκαν πλήρως από τον χριστιανισμό και άλλαξαν ριζικά μετέπειτα. Όλα αυτά είναι ιστορία - δε μπορείς να τα αλλάξεις. Και εξαιτίας αυτού πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός αν θες να αναβιώσεις τον παγανισμό. Δε μπορείς να το κάνεις όπως οι πρόγονοι μας - δεν έχεις τη γνώση, ζεις κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Αν το εξετάσεις από αυτή την οπτική γωνία, τότε πολλά στοιχεία πρέπει να επαναπροσδιοριστούν. Τα σύμβολα όμως που μπορείς να βρεις μέσα στους μύθους παραμένουν αποτελεσματικά και γεμάτα αλήθεια. Απλά πρέπει να μάθεις να τα αποκωδικοποιείς. Πολλοί από τους αυτοαποκαλούμενους νεοπαγανιστές πρέπει να εντρυφήσουν πολύ περισσότερο στην επιστήμη της ιστορίας και της γλώσσας για να το μάθουν αυτό.

Η γλώσσα που χρησιμοποιείς είναι γερμανικά; Συμφωνείς ότι οι βόρειες γλώσσες ακούγονται τόσο ωμές όσο και συναισθηματικές;
Ναι συμφωνώ. Επίσης χρησιμοποιώ νορβηγικά και παλιά ισλανδικά, κυρίως για τους λόγους που προανέφερες.

Υπάρχει κάτι στο album που θα ήθελες να αλλάξεις αν είχες την ευκαιρία;
Όχι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με το album αλλιώς δε θα το κυκλοφορούσαμε. Πάντως όλοι οι μουσικοί το ίδιο λένε, έτσι δεν είναι; Χα, χα.

Υπάρχουν σχέδια για περιοδεία μετά την κυκλοφορία του "Frostnacht";
Έχουμε κλείσει για κάποια live το 2006 στη Γερμανία και πρόσφατα είχαμε μια πρόταση για ένα μικρό tour με τους The Vision Bleak την άνοιξη του 2006. Ανυπομονούμε γι' αυτή την περιοδεία και ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί.

Κάποια τελευταία λόγια για να κλείσουμε τη συνέντευξη;
Σε ευχαριστώ και εσένα και το περιοδικό σου για την υποστήριξη! Χαιρετίσματα σε όλους τους οπαδούς μας στην Ελλάδα! Ελπίζουμε να σας επισκεφτούμε κάποια μέρα!

  • SHARE
  • TWEET