Συνέντευξη: Cradle Of Filth

Από τον Άλκη Κοροβέση, 06/04/2011 @ 12:08
Εν όψει της συναυλίας των Cradle Of Filth στην Αθήνα, μιλήσαμε με τον Dani Filth, frontman του σχήματος, για αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα. Συζητήσαμε μεταξύ άλλων για τον τελευταίο δίσκο της μπάντας, το "Darkly, Darkly, Venus Aversa", τις αρκετές αλλαγές των μελών τους, την ιστορία πίσω από τη φυγή τους από τη Roadrunner, το νέο ορχηστρικό τους δίσκο, ένα νέο project που ετοιμάζει ο ίδιος με μέλη από Gorgoroth, The Cult, Enslaved και Anthrax, την επεισοδιακή εμφάνισή τους το 2001 και φυσικά την επερχόμενη συναυλία τους την Παρασκευή, προδίδοντας μάλιστα κι ένα παλιό κομμάτι που θα παίξουν στο εκτεταμένο show τους.

Καλησπέρα Dani. Ή να πω καλύτερα Lord Filth; Τι έγινε τελικά με αυτή την ιστορία; Έφταιξε η «προβληματική» ψηφοφορία και δε βγήκατε πρώτοι στο διαγωνισμό για το νέο είδωλο του Suffolk;
Καλησπέρα κι από μένα. Δε θα έλεγα ότι η ψηφοφορία ήταν προβληματική. Ήμασταν στην Αμερική για περιοδεία όταν έμαθα τα νέα, αλλά να σου πω την αλήθεια δε με ενόχλησε και τόσο το γεγονός ότι κάποιοι αποφάσισαν να μας αφήσουν απ' έξω.

Όπως και να έχει, η κατάκτηση της πρώτης θέσης, ακόμα και αν στη συνέχεια έγινε ό,τι έγινε, αποτελεί μια επιτυχία για τη μπάντα. Πες μου τώρα, πώς πήγε η περιοδεία;
Ναι, όντως. Το tour μας στην Αμερική πήγε υπέροχα. Τώρα βέβαια τελείωσε και είμαι πίσω στην Αγγλία, αλλά πραγματικά περάσαμε καλά με τους Nachtmystium, τους Turisas και τους Daniel Lioneye. Πολύ καλές μπάντες.

Δυστυχώς, όμως, δε θα τους δούμε στην Ελλάδα. Πες μου τώρα, θεωρείς τους Cradle Of Filth ως ένα προσωπικό σου project;
Καθόλου. Όλοι έχουν λόγο σε αυτό που γίνεται. Εγώ γράφω τους στίχους και τη μουσική την αναλαμβάνουμε όλοι μαζί. Είμαστε μια μπάντα και ο καθένας συνεισφέρει σε αυτή με τον τρόπο του.

Είναι που κάθε τόσο αλλάζατε μέλη και μόνο εσύ ήσουν σταθερός.
Ναι, αλλά εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε σταθερό drummer, το μόνιμο πρόβλημά μας ήταν η δεύτερη κιθάρα, αλλά ευτυχώς πλέον έχουμε και πάλι τον James (McIlroy). Στα πλήκτρα έχουμε ένα νέο μέλος, που έχει αναλάβει και τα γυναικεία φωνητικά, αφού εδώ και τρία χρόνια έχουμε πάψει να συνεργαζόμαστε με την Sarah Jezebel Deva. Με όλα τα παλιά μέλη έχουμε ακόμα επικοινωνία, δεν είναι ότι οι σχέσεις μας έχουν χαλάσει.

Υπάρχουν πληροφορίες πως είχατε για κάποιο διάστημα τον Darren White των Anathema στη μπάντα, και μάλιστα ως drummer, πριν την κυκλοφορία κάποιου δίσκου. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Όχι. Είχαμε έναν drummer ονόματι Darren, αλλά δεν είναι ο ίδιος. Ο Darren White έκανε κάποια φωνητικά σε μας στον πρώτο μας δίσκο ("The Principle Of Evil Made Flesh").

Είχατε πάντως την τάση στο παρελθόν να ανταλλάσσετε συχνά μέλη με τους Anathema.
Ναι, αυτό γινόταν στο παρελθόν, πλέον όχι, γιατί το μουσικό μας ύφος ταίριαζε. Τώρα δε θα το έλεγα, όμως τότε ήταν πιο heavy μπάντα.

Καταλαβαίνω. Πες μου τώρα κάτι σχετικά με το "Darkly, Darkly, Venus Aversa". Προσωπικά το βρήκα αρκετά δυνατό και απαιτητικό δίσκο, ίσως ό,τι πιο ακραίο έχετε κάνει από το "Midian". Ήταν κάτι που έγινε συνειδητά;
Δε θα τόλεγα. Το όλο concept προέκυψε από τη μουσική που είχαμε γράψει τότε. Όλες οι εικόνες που είχαμε στο μυαλό μας εξαιτίας της μουσικής μάς οδήγησαν στο να γράψουμε μια ιστορία για τη Lilith. Οπότε δεν ήταν κάτι συνειδητό, απλά, όπως κάνουμε συνήθως, αφήνουμε να μας πάει η μουσική όπου θέλει. Επίσης δημιουργεί μια προσμονή στον κόσμο, όταν εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε αποφασίσει πού θα κινηθεί ο δίσκος μουσικά.

Αλλά θέλατε να είναι το sequel του "Godspeed On The Devil's Thunder".
Βασικά αυτό που έγινε ήταν ότι μετά την κυκλοφορία του "Darkly, Darkly, Venus Aversa" είπα σε κάποιους δημοσιογράφους ότι είναι η θηλυκή πλευρά του "Godspeed On The Devil's Thunder". Από τη μια το τελευταίο είχε ως θέμα τον Gilles De Rais και από την άλλη έχουμε τη Lilith. Οπότε κάπως έτσι προέκυψε αυτή η ιδέα.

Νιώθεις πιο συγκεντρωμένος όταν γράφεις για έναν concept δίσκο;
Αρχικά δεν ήθελα να βγει concept ο δίσκος. Είχα στο μυαλό μου, από τη μουσική που είχαμε γράψει, ότι θα είχε ως πρωταγωνίστρια τη Lilith. Μετά είδα ότι θα μπορούσα να φτιάξω μια ιστορία σα μια occult νουβέλα γύρω από αυτή και ξαφνικά έγινα πολύ δημιουργικός σχετικά με το θέμα του δίσκου.

Προέκυψε δηλαδή στην πορεία. Τι είναι η "Cult Of Venus Aversa";
Με τον όρο "Venus Aversa" αναφερόμαστε στη Lilith, τη σκοτεινή Αφροδίτη. Η θεά του πόθου, εν αντιθέσει με τη θεά του έρωτα. Και η λατρεία της ξεκίνησε από τους Ναΐτες, που δημιούργησαν ένα μοναστήρι αφιερωμένο σε αυτήν. Αυτή είναι και η αρχή της ιστορίας του concept. Τα υπόλοιπα θα τα διαβάσετε στους στίχους. (γέλια)

Αποφασίσατε να κυκλοφορήσετε το δίσκο μέσω της δική σας εταιρίας, Abracadaver.
Βασικά, η κυκλοφορία έγινε μέσω της Peaceville. Η Abracadaver λειτουργεί σαν ένα κομμάτι της εταιρίας που ανήκουμε κάθε φορά. Υπήρχε όταν ήμασταν στη Sony, στη Roadrunner, ακόμα και τώρα. Μας δίνει τη δυνατότητα κάποια στιγμή να κυκλοφορήσουμε και υλικό από άλλες μπάντες.

Δε νιώθατε δηλαδή πιεσμένοι στη Roadrunner, όπως διάβασα κάπου;
Προς το τέλος της συνεργασίας μας η τότε εταιρία μας δεν προωθούσε όπως θα θέλαμε τη μπάντα. Δεν ήμασταν το μεγαλύτερο όνομα και αυτοί ενδιαφέρονταν περισσότερο για το MTV και για πιο poppy καταστάσεις. Έτσι όταν μας δόθηκε η ευκαιρία αποφασίσαμε να πάμε κάπου που θα είχαμε περισσότερο τον έλεγχο. Προτιμούσαμε να είμαστε το μεγαλύτερο ψάρι σε μικρότερη λίμνη. Με την Peaceville είχαμε τη δυνατότητα να δουλέψουμε με όποιον θέλαμε, κάτι που στη Roadrunner δεν ίσχυε. Ήταν πιο δεδομένα τα πράγματα εκεί. Έχουμε και μεγαλύτερη καλλιτεχνική ελευθερία πλέον. Για πολλούς μπορεί να φαίνεται σαν ένα βήμα πίσω, αλλά δεν είναι έτσι, γιατί μας έδωσε μια νέα ώθηση, ένα νέο κίνητρο.

Πες μας λίγο για την κυκλοφορία του "Midnight In The Labyrinth".
Θα κυκλοφορήσει τελικά το νέο χρόνο, αν και έχουμε γράψει το μεγαλύτερο μέρος του υλικού. Το περιεχόμενο του θα είναι κομμάτια από τα τέσσερα πρώτα άλμπουμ, σε ορχηστρικές εκδόσεις. Κάτι σαν soundtrack του Danny Elfman ή του John Williams. Στο ενδιάμεσο θα βγάλουμε ένα EP περιορισμένης έκδοσης με remix του δίσκου ("Darkly, Darkly, Venus Aversa"), ένα νέο κομμάτι και ένα ντοκιμαντέρ που γυρίσαμε στη Ρωσία. Έτσι θα έχουμε το χρόνο να «γυαλίσουμε» το "Midnight In The Labyrinth", που θα βγει αρχές του 2012.

Θα αξίζει σίγουρα η αναμονή. Πριν ένα χρόνο περίπου κυκλοφόρησε το "Gospel Of Filth". Τι περιέχει;
Είναι ένα γριμόριο (σ.σ.: ένα είδος «εγχειριδίου» για μαγικές ιεροτελεστίες) και καταπιάνεται με θέματα από κατά συρροή δολοφόνους μέχρι λυκανθρώπους και βαμπίρ. Ασχολείται με το υπερφυσικό, τη γοτθική λογοτεχνία, κάτι σα μια μοντέρνα βίβλος, αφιερωμένη στις σκοτεινές τέχνες. Κάθε κεφάλαιο του είναι σαν ένα βιβλίο και βασίζεται σε ένα δίσκο των Cradle Of Filth. Για παράδειγμα, το "Dusk And Her Embrace" περιγράφει που βρισκόταν η μπάντα εκείνη την περίοδο και ό,τι περιβάλλει το δίσκο και τη θεματολογία του. Είναι ένα πολύ πολύ μεγάλο βιβλίο. (γέλια)

Ελπίζω να βρω το χρόνο να το διαβάσω κάποια μέρα. Με το θέμα των βαμπίρ που ασχολείστε, κυρίως στο παρελθόν, πιστεύεις ότι ταινίες όπως το "Twilight" βοήθησαν τη μπάντα να γίνει πιο γνωστή, έστω στην Αμερική;
Κοίτα, έχουμε ασχοληθεί με αρκετά θέματα και ένα από αυτά είναι τα βαμπίρ. Αλλά πιστεύω ότι έχουμε προχωρήσει πέρα από αυτό πλέον. Οπότε δε νομίζω ότι μας βοήθησε με κάποιον τρόπο. Πλέον είναι πολύ κλισέ, αμερικανοποιημένο το όλο θέμα. Το καλό είναι ότι το αποκρυφιστικό, το τρομακτικό, τα πλάσματα της νύχτας έρχονται πάλι στο προσκήνιο, γίνονται ξανά δημοφιλή. Βλέπουμε πιο πολλές ταινίες τρόμου, το Halloween γιορτάζεται πιο «σωστά». Αλλά όλα αυτά είναι αρκετά μακριά από τη μπάντα πλέον.

Θα βάζατε ποτέ ηλεκτρονικά στοιχεία στη μουσική σας; Το τολμήσατε σε μια περίοδο που οι οπαδοί δεν ήταν έτοιμοι για κάτι τέτοιο με το "Twisting Further Nails" ή το "Perverts Church".
Πιθανότατα. Ακόμα δεν έχουμε ξεκινήσει να γράφουμε νέο υλικό, αλλά δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο.

Πρόσφατα είδα το "Until The Light Takes Us", ένα ντοκιμαντέρ σχετικό με τη black metal σκηνή, γύρω από τους Fenriz και Vikernes των Darkthrone και Burzum αντίστοιχα. Το έχεις δει;
Ναι, το ξέρω, αν και δεν το έχω δει.

Αυτή η σκηνή επηρέασε τους Cradle Of Filth;
Βασικά, όταν ξεκινήσαμε γίνονταν όλα ταυτόχρονα, οπότε δε μπορούσαμε να επηρεαστούμε. Γενικά δεν τα πηγαίναμε πολύ καλά με αυτές τις μπάντες. Με αρκετούς από αυτούς είμαστε φίλοι, όπως για παράδειγμα με τον King (ex-Gorgoroth) και ετοιμάζουμε και ένα project μαζί. Δεν έχουμε όνομα ακόμα, αλλά εκτός από εμάς θα είναι και μέλη των Anthrax, των Enslaved και των The Cult (σ.σ.: Rob Caggiano, Ice Dale και John Tempesta, αντίστοιχα). Θυμάμαι πάντως για κάποιο διάστημα αλληλογραφούσα με τον Euronymous των Mayhem, αλλά εξελισσόμασταν παράλληλα, ο καθένας με το δικό του τρόπο και ήχο.

Από θρησκευτικής άποψης θεωρείς τον εαυτό σου κατά του Χριστιανισμού;
Όχι, δε νομίζω. Θα με αποκαλούσα luciferian, αν έπρεπε να τοποθετήσω τον εαυτό μου κάπου. Γενικά είμαστε ενάντια στις θρησκείες, αλλά οι επιρροές έρχονται από διάφορες κουλτούρες. Δε θα έλεγα ότι είμαστε σατανικοί, ίσως για τους τυφλούς, αλλά και πάλι όλοι δεν είμαστε; (γέλια)

Σχεδιάζεις κάποιο sequel του "Cradle Of Fear";
Θα το ήθελα πάρα πολύ. Ένας φίλος μου έχει τη δική του κινηματογραφική εταιρία, αλλά χρειάζονται αρκετά χρήματα για να γίνει κάτι καλό. Η πρώτη ταινία γυρίστηκε με λίγα μέσα και όσοι συμμετείχαν κυρίως μού ξεπλήρωναν κάποια χάρη. Για κάτι πιο ποιοτικό, όπως θα ήθελα να είναι η νέα ταινία, χρειάζονται αρκετοί πόροι και αυτή τη στιγμή είναι κάτι δύσκολο, πέραν του ότι είμαι αρκετά απασχολημένος.

Η συνεργασία σας με τον Alex Chandon (σ.σ.: παραγωγός του "Cradle Of Fear" καθώς και αρκετών videoclip της μπάντας, όπως το "From The Cradle To Enslave") έχει σταματήσει;
Ναι, έχουμε να μιλήσουμε αρκετά χρόνια. Πρόσφατα όμως γυρίσαμε ένα νέο videoclip για το "Lilith Immaculate", θα κυκλοφορήσει λογικά στις επόμενες μια με δυο εβδομάδες και θα είναι αρκετά αιματηρό. Κάτι ανάμεσα στο "From The Cradle To Enslave" και το "Nymphetamine".

Αναμένουμε με αγωνία. Πώς τα καταφέρνεις με το να είσαι ο frontman μιας extreme metal μπάντας, σύζυγος και πατέρας;
Το μόνο δύσκολο είναι το να λείπεις από το σπίτι για πολύ. Αλλά από την άλλη, εξισορροπείται με το να βρίσκομαι εκεί για επίσης αρκετό διάστημα. Ξέρω ότι λείπω και στην κόρη μου, αλλά και αυτή έχει να λέει πως έχει διάσημο πατέρα και ξέρει περισσότερες μπάντες από πολλούς άλλους εκεί έξω.

Πόσων χρονών είναι τώρα; Της αρέσουν οι Cradle Of Filth;
Δώδεκα. Δεν την πιέζουμε στο τι θα ακούσει, αλλά δε θα μπορούσαν και να μη της αρέσουν. Εγώ της δίνω χαρτζιλίκι. (γέλια)

Πριν μερικές εβδομάδες μιλούσα με τον Nick Holmes των Paradise Lost και μου έλεγε ότι πλέον η μπάντα είναι η δουλειά του και ότι το βλέπει πολύ επαγγελματικά. Πώς το βλέπεις εσύ με τους Cradle Of Filth;
Προσπαθώ να έχω μια ισορροπία σε όλα. Έχω τη μπάντα, αλλά πρέπει να πληρώνω τους φόρους, να ζω στην πραγματικότητα. Θέλω να είμαι και στον κόσμο μου, γι' αυτό και το σπίτι  μου είναι γεμάτο περίεργα πράγματα και κάνω ό,τι κάνω. Είμαι το αφεντικό μου και έχω μια καλλιτεχνική ελευθερία στη δουλειά μου. Κατά βάθος είμαι ένα παιδί όταν δε χρειάζεται να πληρώνω δάνεια, φόρους, κλπ.

Χρειάστηκε κάποια στιγμή να κάνεις άλλη δουλειά;
Ναι, σίγουρα, διάφορες από 'δω και από 'κει. Για ένα διάστημα ήμουν και δημοσιογράφος και νομίζω θα το έκανα ακόμα αν δεν είχαμε προχωρήσει ως μπάντα.

Φαντάσου ότι έπρεπε να επιλέξεις ένα κομμάτι το οποίο θα ήταν το τελευταίο που θα παίζατε ζωντανά πριν διαλυθείτε. Ποιό θα ήταν αυτό;
Σίγουρα το "Funeral In Carpathia". Είναι ένα κομμάτι που χαίρομαι να το παίζουμε ζωντανά και θα το παίξουμε σίγουρα και στην Ελλάδα. Σε σχέση με το tour στις Η.Π.Α., η εμφάνιση μας στην Ελλάδα θα έχει ένα με δύο διαφορετικά κομμάτια. Θα παίξουμε γύρω στη 1 ώρα και 40 λεπτά.

Πάμε λίγο πίσω στο παρελθόν τώρα. Την πρώτη φορά που σας είδα live ήταν σε ένα φεστιβάλ (σ.σ.: Rockwave), το 2001 νομίζω. Ήταν μια περίεργη στιγμή, γιατί αρκετός κόσμος σας πέταγε μπουκάλια, από την άλλη ίσως είναι κάτι τιμητικό για εσάς, αφού το ίδιο είχαν κάνει κάποτε και με τους System Of A Down. Αρχικά θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους των υπολοίπων και να σε ρωτήσω τι άποψη έχεις με αυτή την έκφραση δυσαρέσκειας.
Η αντίδραση του κοινού είναι απλά μια αντίδραση. Απλά συνεχίζεις αυτό που κάνεις. Ξέρω ότι είμαστε μια μπάντα που είτε την αγαπάς, είτε τη μισείς.

Κλείνοντας, να σε ευχαριστήσω για την ενδιαφέρουσα συνομιλία και να σου δώσω το λόγο να δώσεις ένα κίνητρο στον κόσμο να έρθει στο live σας.
Θα είναι ένα δυνατό, γρήγορο και θεατρικό show. Θα παίξουμε ένα εκτεταμένο set, γύρω στη μια ώρα και 40 λεπτά. Επίσης, έχουμε να έρθουμε από το "Nymphetamine" στην Ελλάδα, αν δεν κάνω λάθος, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να μας δείτε τώρα, ιδιαίτερα αν είστε οπαδός των Cradle Of Filth.

Άλκης Κοροβέσης
  • SHARE
  • TWEET