Συνέντευξη Alpha Tiger

«Είναι σημαντικό να υπάρχει μια νέα γενιά που να μπορεί να αντικαταστήσει τους Judas Priest και τους Iron Maiden»

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 28/01/2013 @ 12:36
Οι Alpha Tiger είναι άλλη μία πολλά υποσχόμενη νέα μπάντα που κινείται στο χώρο του κλασικού 80s power metal. Με το νέο τους άλμπουμ, "Beneath The Surface", φαίνεται ότι ανοίγει γι' αυτούς μια σπουδαία προοπτική για το μέλλον. Ο κιθαρίστας, συνθέτης και στιχουργός τους, Peter Langforth, μίλησε στο Rocking.gr για τον νέο τους δίσκο και το πόσο σημαντικό είναι για εκείνους να βρουν το δικό τους, προσωπικό ύφος. Μας μίλησε επίσης για τις επιρροές τους και τα σχέδιά τους για την επερχόμενη περιοδεία, η οποία περιλαμβάνει μία εμφάνιση στη χώρα μας στα πλαίσια του Up The Hammers Festival.

Peter, συγχαρητήρια πρώτα απ’ όλα για το καινούριο σας άλμπουμ.
Σ' ευχαριστώ πολύ, ελπίζω να σου άρεσε.

Μου άρεσε πολύ. Κλασσικό 80s metal αλλά ταυτόχρονα φρέσκο.
Ναι, σ' ευχαριστώ, σ' ευχαριστώ πολύ.

Λοιπόν, από τη κυκλοφορία του πρώτου σας album συνέβησαν αρκετές αλλαγές. Έχετε νέο drummer, νέα μεγάλη εταιρία, αλλά και διαφορετικό ήχο. Πώς βλέπεις αυτές τις αλλαγές;
Ήταν μεγάλο βήμα για εμάς να αλλάξουμε εταιρία και να πάμε στη Century Media, αλλά όταν συνέβη αυτό είχαμε ήδη ολοκληρώσει τη δουλειά πάνω στον νέο δίσκο. Έτσι πήγαμε στη Century Media με ολοκληρωμένο το δίσκο, άρα η εταιρία δεν έπαιξε μεγάλο ρόλο στον νέο μας ήχο. Ωστόσο, ακούγεται λίγο διαφορετικό σε σχέση με το πρώτο μας album "Man Or Machine" καθώς ήταν μια πρόοδος για εμάς. Θέλαμε να πάμε μερικά βήματα εμπρός και όχι προς τα πίσω και θέλαμε έναν ήχο που να μην είναι ούτε πολύ μοντέρνος, αλλά ούτε πολύ παλιομοδίτικος, οπότε μου αρέσει πολύ ο ήχος του νέου μας δίσκου.

Alpha TigerΕάν κάποιος με ρωτούσε ποια στοιχεία της μουσικής σας ξεχωρίζω, αυτά θα ήταν η ταχύτητα και η μελωδία. Συμφωνείς με αυτήν την άποψη;
Ναι, αυτά τα στοιχεία έχουν μεγάλη σημασία στα τραγούδια μας. Πολλά τραγούδια είναι γρήγορα, αλλά οι μελωδίες είναι πάντα σημαντικές για εμάς.

Πόσο εύκολο είναι να συνδυάσεις αυτά τα δύο στοιχεία;
Αυτό είναι το στυλ μας, οπότε όταν συνθέτω ένα τραγούδι είναι πάντοτε σημαντικό να του προσθέτω πιασάρικες μελωδίες. Μου αρέσουν τα πολύ δυναμικά τραγούδια, αλλά και τα πιο αργά ή μερικές μπαλάντες. Έχουμε μεγάλη ποικιλία στα τραγούδια μας. Υπάρχουν τραγούδια που ξεκινάνε γρήγορα και δυναμικά και στα μεσαία μέρη τους υπάρχουν κιθάρες χωρίς παραμόρφωση και μελωδίες.

Έχετε επιλέξει να δημιουργείτε μεγάλες σε διάρκεια συνθέσεις αντί για συντομότερες και ίσως πιο ευκολομνημόνευτες;
Μια από τις βασικές κριτικές για το πρώτο μας album ήταν ότι τα τραγούδια είναι αρκετά μεγάλα σε διάρκεια, οπότε θέλαμε να γράψουμε κάποια πιο απλά και συντομότερα. Για μένα είναι πολύ δύσκολο να γράψω ένα σύντομο και απλό τραγούδι, οπότε έχουμε τραγούδια όπως το "Eden In The Ruins" που διαρκεί οκτώ λεπτά, αλλά και κάποια μικρά σε διάρκεια όπως το "Along The Rising Sun". Νομίζω πως σε αυτό το δίσκο υπάρχουν και μεγάλα και μικρά σε διάρκεια τραγούδια.

Alpha Tiger - Beneath The SurfaceΤο εξώφυλλο που επιμελήθηκε ο Peter Tikos, θυμίζει -όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου- τις δουλειές του Ed Repka, κυρίως αυτές για τους Megadeth και τους Death. Θέλατε κάτι τέτοιο;
Πολλοί έχουν πει ότι το εξώφυλλο μοιάζει με τις δουλειές του Ed Repka. Μου αρέσουν πολύ τα περισσότερα εξώφυλλα από τις παλιές thrash μπάντες των 80s και ο Repka έκανε πολλά από εκείνα τα εξώφυλλα. Δεν ήταν σκοπός μας το εξώφυλλο να μοιάζει με τα εξώφυλλα που έκανε παλιά ο Repka, αλλά είναι ωραίο όταν θυμίζει κάτι τέτοιο.

Θέλατε και ένα εξώφυλλο που να αντιπροσωπεύει την θεματολογία σας;
Ναι, λίγο. Αλλά το εξώφυλλο έπρεπε να ανήκει στη μουσική μας. Όταν το κοιτάς θα πρέπει να καταλάβεις ότι είμαστε μια heavy metal μπάντα, ξέρεις.

Είναι ξεκάθαρο ότι στιχουργικά επικεντρώνεστε σε σοβαρά θέματα. Πόσο σημαντικοί είναι οι στίχοι για τη μουσική σας;
Οι στίχοι είναι για εμένα πολύ σημαντικοί. Γράφω εγώ όλους τους στίχους και μ' ενδιαφέρουν πολύ η πολιτική, οι θεωρίες συνωμοσίας και όλα τα πράγματα που πηγαίνουν στραβά στο κόσμο που ζούμε. Ήθελα να γράφω γι' αυτά τα θέματα γιατί δεν μπορώ να γράφω φανταστικούς στίχους ή στίχους πολεμικούς και σε σχέση με το metal, όπως αυτοί των Manowar, οπότε μου αρέσει να γράφω για σοβαρά θέματα, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για μένα. Πολύ σημαντικό για μένα επίσης είναι να παραθέτω και τις προσωπικές μου εμπειρίες στα τραγούδια μας ή να γράφω και συναισθηματικά τραγούδια. Όχι μόνο στίχους σε σχέση με τη πολιτική, αλλά και στίχους σχετικά με την αγάπη, την μετεμψύχωση και ιστορίες για U.F.O. όπως στο "From Outer Space". Όλα αυτά τα θέματα είναι πολύ σημαντικά για μένα.

Alpha TigerΟ τίτλος του κομματιού "We Came From The Gutter" περιγράφει εσάς κατά κάποιον τρόπο;
ΟΚ, δεν προέρχομαι «από το βούρκο», αλλά...

Μεταφορικά εννοώ.
Ναι, μεταφορικά φυσικά, διότι περιγράφουμε έναν απλό άνθρωπο και το νόημα του τραγουδιού είναι ότι δεν χρειάζεται να έχεις πολλά χρήματα για να έχεις μια ευτυχισμένη ζωή ή να 'σαι ικανοποιημένος και ότι τα χρήματα δεν έχουν σημασία.  

Ποιό είναι το σχόλιό σου για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη στις μέρες μας;
Είναι ένα πολύ πολύ δύσκολο θέμα. Δεν μπορώ να σου δώσω μια σωστή απάντηση. Θα πρέπει να μιλάω για ώρες αν επιχειρήσουμε να μιλήσουμε για αυτό το θέμα. Πιστεύω πάντως ότι πολλά πήγαν λάθος στο παρελθόν. Θέματα όπως αυτό σχετικά με το Ευρώ είναι πολύ δύσκολα.

Alpha TigerΑς πάμε για λίγο στο παρελθόν. Πριν μερικά χρόνια αλλάξατε το όνομά σας από Satin Black σε Alpha Tiger. Για ποιο λόγο συνέβη αυτό και τι αντιπροσωπεύει το όνομα "Alpha Tiger";
Ξεκινήσαμε το 2006, τέλος του 2006, αρχές του 2007. Τότε τραγουδούσα και έπαιζα κιθάρα. Παίζαμε, όπως κάθε νέα μπάντα στο ξεκίνημα φαντάζομαι, διασκευές Metallica. Μετά από τρεις πρόβες θα κάναμε τη πρώτη μας συναυλία και χρειαζόμασταν ένα όνομα. Αποφασίσαμε τότε να ονομάσουμε το συγκρότημα Satin Black, αλλά μετά δεν απορρίψαμε αυτό το όνομα. Είχαμε πολλές αλλαγές μελών αυτά τα χρόνια, έφυγε ο drummer, είχαμε νέο τραγουδιστή, αλλάξαμε και το στυλ μας και σκεφτήκαμε ότι χρειαζόμασταν καινούριο όνομα. Έτσι πήραμε το "Alpha" από το "Sonic Attack" το 2010 και είπαμε ότι τώρα είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αλλάξουμε το όνομά μας, καθώς το να υπογράψουμε σε δισκογραφική ήταν για μας τεράστιο βήμα αλλά και η τελευταία μας ευκαιρία να αλλάξουμε το όνομα. Αποφασίσαμε λοιπόν να αλλάξουμε το όνομα σε Alpha Tiger. Το όνομα αυτό για μένα είναι κάτι πολύ δυνατό, καθώς θέλαμε ένα όνομα που ο καθένας θα συνέδεε με το είδος της μουσικής που παίζουμε. Όταν ακούς το όνομα Alpha Tiger καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για μια heavy metal μπάντα και το όνομα Satin Black δεν ήταν προς αυτή τη κατεύθυνση. Satin Black θα μπορούσε να είναι μια black metal ή μια death metal μπάντα για παράδειγμα, αλλά το Alpha Tiger ακούγεται heavy metal. Θέλαμε ένα πολύ δυναμικό, γεμάτο ενέργεια όνομα και νομίζω πως πήραμε τη σωστή απόφαση.

Peter Langforth (Alpha Tiger)Είναι προφανές ότι έχετε επιλέξει να αναπαράγετε σήμερα τον κλασικό heavy metal ήχο της δεκαετίας του '80.
Ναι, μου αρέσει αυτός ο ήχος, αλλά δεν θέλουμε να τον αναπαράγουμε γιατί δεν θέλουμε να είμαστε μια κόπια ή μια ρέπλικα κάποιας μπάντας των 80s. Θέλουμε να δημιουργήσουμε το δικό μας ύφος, τη δική μας κατεύθυνση. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεις το προσωπικό σου ύφος σήμερα, αλλά πιστεύω ότι προοδεύουμε από album σε album. Όταν ακούς το "Man Or Machine", μπορείς να ακούσεις τις επιρροές μας, θα ακούσεις το Iron Maiden κομμάτι και το Queensryche κομμάτι. Αλλά στο "Beneath The Surface" αυτό δεν είναι τόσο ξεκάθαρο. Αναμειγνύουμε τις επιρροές μας με το προσωπικό μας Alpha Tiger στυλ. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για μένα.

Υπάρχει μια ολοένα και περισσότερο αναπτυσσόμενη σκηνή από καινούριες μπάντες που παίζουν παλιάς σχολής heavy metal. Θεωρείς ότι ανήκετε σε αυτή τη σκηνή;
Ναι, υπάρχει μεγάλη μια σκηνή στις μέρες μας από νέες μπάντες, σπουδαίες νέες μπάντες που ακούγονται όπως οι παλιότερες, όπως οι Skull Fist και οι Enforcer. Είναι μια νέα γενιά για το heavy metal και αυτό είναι πολύ καλό γιατί οι παλιές μπάντες όπως οι Iron Maiden και οι Judas Priest κάποια στιγμή θα αποσυρθούν και είναι σημαντικό να υπάρχει μια νέα γενιά που να μπορεί τότε να τους αντικαταστήσει. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να υποστηρίζονται οι νέες μπάντες, γιατί αυτές είναι το μέλλον του heavy metal και είμαι πολύ περήφανος που είμαστε μέρος αυτής της νέας γενιάς των heavy metal group.

Έχετε επιλέξει σαν μπάντα ένα image, ειδικά με τα ρούχα που φοράτε, προερχόμενο κατευθείαν από τα 80s.
Η εικόνα είναι πολύ σημαντική για μια μπάντα. Δεν αρκεί να έχεις καλά τραγούδια, είναι σημαντικό να φαίνεσαι cool όταν βρίσκεσαι στη σκηνή. Δε μπορεί να βγαίνεις με κανονικά ρούχα ή με jeans. Τα ρούχα που φοράμε, τα τιγρέ παντελόνια και τα κιτρινόμαυρα ρούχα δεν αντιπροσωπεύουν τους Stryper, αλλά τα χρώματα της τίγρης!

Στην deluxe special edition του νέου σας άλμπουμ υπάρχουν δύο διασκευές: Το "S.D.I." των Loudness και το "Flight Of The Warrior" των Riot.
Σωστά.

Alpha TigerΣυγκαταλέγονται οι Loudness και οι Riot στα αγαπημένα σας κλασικά heavy metal σχήματα;
Ναι, μου αρέσουν πολύ οι Riot και οι Loudness. Ειδικά οι Riot σημαίνουν πολλά για μένα καθώς είναι μια από τις βασικές μου επιρροές. Πέρυσι μας έγινε πρόταση να βγούμε σε περιοδεία με τους Riot. Ήταν σαν να πραγματοποιείται ένα όνειρο για μένα και φυσικά δεχτήκαμε, αλλά γνωρίζεις τι συνέβη. Ο Mark Reale έπεσε σε κώμα και τελικά πέθανε. Λυπηθήκαμε πολύ για την απώλεια του. Εύχομαι να είχα τη τύχη να τον συναντήσω. Αποφασίσαμε λοιπόν να διασκευάσουμε το "Flight Of The Warrior" σαν ένα φόρο τιμής στον Mark όταν παίξαμε στο Rock Hard Festival πέρυσι. Ήταν μια πολύ φορτισμένη συναισθηματικά στιγμή για εμάς και αποφασίσαμε να ηχογραφήσουμε το κομμάτι και να το βάλουμε σαν bonus track στον επόμενό μας δίσκο, το "Beneath The Surface" δηλαδή.

Ποιές άλλες μπάντες εκτός των Riot είναι μεγάλες σας επιρροές;
Όταν ξεκίνησα να παίζω κιθάρα και να ακούω heavy metal οι κύριες επιρροές μου ήταν τα μεγάλα ονόματα: Iron Maiden, Metallica, Motorhead, Judas Priest. Αλλά πριν ξεκινήσουμε να γράφουμε κομμάτια για το "Beneath The Surface" άκουγα περισσότερο στη κατεύθυνση των  Queensryche, Crimson Glory, Fates Warning, Riot και εμβάθυνα στο παλιάς σχολής heavy metal, οπότε οι παραπάνω μπάντες είχαν μεγάλη σημασία για μένα όταν έγραφα τα τραγούδια του "Beneath The Surface". Τώρα θέλω να «ανοίξω» τις επιρροές μου και ακούω μπάντες όπως οι Queen και οι Pink Floyd. Ο επόμενός μας δίσκος θα είναι άλλη μια πρόοδος για μας.

Alpha TigerΘα ήθελες να μου αναφέρεις μερικά από τα αγαπημένα σου 80s metal άλμπουμ από το 1983 και μετά;
1983: Culprit - Guilty as Charged!, Metallica - Kill Em All, Queensryche - EP
1984: Queensryche – Warning, Omen - Battle Cry, Metallica - Ride The Lighting, Twisted Sister - Stay Hungry
1985: WASP - The Last Command, Lizzy Borden - Love You To Pieces, Icon - Night of the Crime, Exodus - Bonded by Blood
1986: Fates Warning - Awaken The Guardian, Crimson Glory - Crimson Glory, Heir Apparent - Graceful Inheritance
1987: Toxik - World Circus, Obsession - Methods Of Madness , Sanctuary - Refuge Denied
1988: Helstar - A Distant Thunder, Chastain - The Voice Of The Cult
1989: Helstar - Nosferatu, Savatage - Gutter Ballet

Πρίν από μερικούς μήνες κάνατε μια μικρή περιοδεία με τους  W.A.S.P.. Έχετε επίσης παίξει και σε μερικά σημαντικά festival. Ποιές είναι οι αναμνήσεις και οι εντυπώσεις σου;
Η περιοδεία με τους W.A.S.P. ήταν φοβερή εμπειρία καθώς είχαμε την ευκαιρία να παίζουμε κάθε βράδυ μπροστά σε πάνω από χίλια άτομα. Ηταν φοβερό κοινό και δεχτήκαμε καλές αντιδράσεις από το κόσμο. Αλλά μπορείς ίσως να καταλάβεις ότι μερικές φορές είναι εξουθενωτικό να είσαι σε περιοδεία με τον Blackie Lawless! Υπήρχαν πολύ αυστηροί κανόνες, για παράδειγμα δεν μας επιτρεπόταν να πιούμε μπύρα όσο ήμασταν στη περιοδεία και έπρεπε να πουλάμε το merchandise μας σε πολύ υψηλές τιμές, έπρεπε να πουλάμε το t-shirt για 25 ευρώ, που είναι φυσικά πολύ ακριβό! Αλλά περάσαμε πολύ ωραία, αποκομίσαμε πολλές και σημαντικές εμπειρίες σε αυτή τη περιοδεία, ήταν σπουδαία. Tα festival ήταν πέρυσι στα πλαίσια της περιοδείας. Παίξαμε στο Hellfest στη Γαλλία και στο Rock Hard Festival στη Γερμανία και ήταν εκπληκτικό να συναντήσουμε εκεί τα ινδάλματά μας.  Παίξαμε με τον Kai Hansen των Gamma Ray και Helloween, οπότε μιλήσαμε μαζί του. Και στα δύο festival ήταν φοβερά και δεχτήκαμε καλές αντιδράσεις από το κοινό. Σε ένα μήνα θα παίξουμε στο Up The Hammers Festival στην Ελλάδα.

Peter Langforth (Alpha Tiger)Αυτή θα ήταν η επόμενη ερώτησή μου. Ποιές είναι οι προσδοκίες σας απ' το Up The Hammers;
Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι γι αυτό! Δεχτήκαμε το περασμένο Μάρτιο τη πρόταση να παίξουμε στο  Up The Hammers. Γνωρίζουμε ότι το festival αυτό είναι το αντίστοιχο του γερμανικού Keep It True στην Ελλάδα. Θα παίξουν πολλές σημαντικές μπάντες και είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα παίξουμε σε αυτό το σπουδαίο festival. Θα είναι φοβερά, ξέρουμε πολλές μπάντες που έχουν παίξει εκεί και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που θα παίξουμε στην Ελλάδα. Θα είναι μια περιπέτεια!

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκτός από την εμφάνιση στο Up The Hammers άλλα σχέδια για περιοδεία;
Την επόμενη εβδομάδα θα κάνουμε κάποια release shows για τη προώθηση του νέου μας άλμπουμ, "Beneath The Surface". Θα δώσουμε κάποιες συναυλίες σε όλη τη Γερμανία και τον Απρίλιο θα κάνουμε τη δική μας Metal Hellbound περιοδεία με ένα καλό συνδυασμό group σε όλη τη Γερμανία, ίσως και στην Ευρώπη. Αυτό εξαρτάται από τις αντιδράσεις για το "Beneath The Surface". Αν αρέσει στον κόσμο, θα είναι μια μεγάλη περιοδεία και ελπίζω να γίνει έτσι.

Πώς φαντάζεσαι το μέλλον των Alpha Tiger;
Η επόμενη χρονιά θα είναι πολύ διασκεδαστική. Θα παίξουμε στο Wacken και το Bang Your Head Festival και άλλα μεγάλα festival, θα κάνουμε γενικά βήματα μπροστά. Ο μεγάλος στόχος για εμάς είναι να μετατρέψουμε το πάθος μας σε επάγγελμα, να ξέρουμε ότι μπορούμε να εκλπηρώσουμε τις υποχρεώσεις μας μέσα από το συγκρότημα, το οποίο είναι πολύ δύσκολο. Αλλά είναι στόχος για εμάς να ζούμε για και με τη μουσική.

Τα τελευταία λόγια ανήκουν σε σένα Peter.
Σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη. Χαιρετισμούς σε όλους τους Έλληνες metal οπαδούς. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που θα παίξουμε στο Up The Hammers και ελπίζουμε να δούμε πολλούς από εσάς εκεί.

Κι εγώ σ' ευχαριστώ, Peter. Θα σας δούμε το Μάρτιο στο Up The Hammers.
  • SHARE
  • TWEET