Συνέντευξη Solstafir (Gudmundur Oli Palmason)

«Συνειδητά δεν θέλουμε με τίποτα να επαναλαμβάνουμε τους εαυτούς μας, όποτε αμφιβάλω ότι θα ξεκινήσουμε κάτι κοιτώντας προς τα πίσω»

Από τον Νικόλα Ρώσση, 08/10/2014 @ 10:59
Περίμενα αυτή την συνέντευξη με μεγάλη ανυπομονησία. Αν και έγινε μέσω email τελικά, πάλι θεωρούσα τον εαυτό μου πολύ τυχερό που θα έκανα τις δικές μου ερωτήσεις στην μπάντα που εκτιμώ αφάνταστα τα τελευταία χρόνια, τους Ισλανδούς Sólstafir. Αν και με τον γραπτό λόγο είναι δύσκολο κάποιες φορές να εκτιμήσεις την διάθεση και τον τόνο του συνομιλητή σου, θα ήθελα τoν Guðmundur Óli Pálmason λίγο πιο ομιλητικό και ορεξάτο. Μπορεί να είναι η ιδέα μου, αλλά με έριξε λίγο. Ας βγάλει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα.

SólstafirΓεια σου, συγχαρητήρια για τον νέο δίσκο σας. Ήθελα να σου πω ότι ήταν πολύ σουρεαλιστικό όταν έγραφα την κριτική του άλμπουμ, το οποίο  άκουγα στο σαλόνι με την κοπέλα μου και μόλις αυτή έκανε ένα tweet για τον δίσκο αμέσως εσείς το κάνατε favourite. Αλλά ας πάμε στα του δίσκου. Πώς έχουν δεχθεί οι οπαδοί τον νέο δίσκο μέχρι στιγμής, δεδομένου της μικρής στροφής στο ήχο σας;
Προσπαθούμε να μείνουμε σε επαφή με τους fans με τα social media. Οι αντιδράσεις είναι εξαιρετικά καλές. Περίμενα πιο ανάμικτα συναισθήματα από τους fans αλλά χωρίς καμία εξαίρεση έχουμε λάβει απίστευτα θετικά μηνύματα και από τους οπαδούς και από τα Μέσα.

Μπορείς να μου πεις δυο λόγια για το "Ótta";
Ναι, μπορώ.

Πώς προέκυψε η ιδέα με τις μοναστικές ώρες της ημέρας που αντιπροσωπεύει κάθε τραγούδι; Σίγουρα θα υπάρχουν ενδιαφέροντα trivia πίσω από αυτό.
Όλοι οι τίτλοι των τραγουδιών βασίζονται στον παλαιό τρόπο να λες την ώρα της μέρας που ονομάζεται Eyktir. Πριν την εφεύρεση των ρολογιών, ο κόσμος υπολόγιζε την ώρα με τον ήλιο. Στην Ισλανδία χωρίζαμε την μέρα σε οκτώ τμήματα διάρκειας τριών ωρών το καθένα. Όταν ο Sæþór μας μίλησε για αυτό αμέσως καταλάβαμε ότι είναι η τέλεια θεματική για το δίσκο. Το άλμπουμ ξεκινά με το "Lágnætti" (Χαμηλή Νύχτα) και συνεχίζει από εκεί. "Ótta" είναι η ώρα μεταξύ τρείς και έξι το πρωί. Μετά είναι το ξημέρωμα στο "Rismál" και στο "Dagmál" η μέρα ξεκινά κανονικά. "Miðdegi" είναι το μεσημέρι και "Nón" το απόγευμα. Μετά από αυτό έρχεται το "Náttmál", δηλαδή η νύχτα. Βέβαια οι ώρες αλλάζουν με τις εποχές, άλλες έχουν πιο χειμερινό συναίσθημα και άλλες είναι πιο συσχετισμένες με το καλοκαίρι.

Sólstafir - ÓttaΚάθε δίσκος των Sólstafir εξερευνεί νέα μουσικά μονοπάτια και πειραματισμούς. Ακούγοντας προσεκτικά το back catalogue σας, κάποιος μπορεί να διαπιστώσει την σταδιακή τάση -στο σημείο πλήρους εξάλειψης- των black metal στοιχείων από την μουσική σας. Αυτό είναι μια συνειδητή απόφαση ή μετά το "Ótta" μπορεί να δούμε μια στροφή του ήχου σας προς το παλαιότερο υλικό;
Όχι δεν είναι συνειδητή απόφαση. Ποτέ δεν ξέρουμε εκ των προτέρων πως θα ακούγεται το νέο άλμπουμ γιατί γράφουμε μουσική όπως μας βγαίνει. Αλλά συνειδητά δεν θέλουμε με τίποτα να επαναλαμβάνουμε τους εαυτούς μας, όποτε αμφιβάλω ότι θα ξεκινήσουμε κάτι κινούμενοι προς τα πίσω.

Αν και είμαι βέβαιος ότι έγινε τελείως ακούσια, έχεις προσέξει ποτέ τις ομοιότητες του πρώτου κουπλέ του "Dagmál" με το κουπλέ του "Ever Fallen In Love" των Buzzcocks;
Δεν μπορώ να πω ότι το έχω προσέξει. Βασικά μόλις το έβαλα να παίξει και σε μένα τουλάχιστον δεν μοιάζει ούτε λίγο.

Πρόσφατα κυκλοφορήσατε ένα split με το συγκρότημα Legend, όπου κάθε μπάντα παίζει ένα τραγούδι της άλλης. Εσείς κάνατε το τραγούδι τους "Runaway Train" και αυτοί διασκεύασαν το "Fjara" από εσάς. Πώς προέκυψε αυτή η ασυνήθιστη συνεργασία και ετοιμάζετε τίποτα παρόμοιες εκπλήξεις για το μέλλον;
Είμαι φίλοι με τους Legend για χρόνια. Ο Halldór ο πληκτράς τους έπαιξε πιάνο σε εμάς και στο "Svartir Sandar" και στο "Ótta". Μας άρεσε πολύ ο δίσκος τους και ειδικά αυτό το τραγούδι. Αρχικά η ιδέα ήταν να βάλουμε μια διασκευή μας σε τραγούδι τους ως μέρος ενός remix  του δίσκου τους, αλλά γρήγορα αυτή ιδέα μετατράπηκε σε split κυκλοφορία σε ένα 7" γιατί και αυτοί ήθελαν πολύ να διασκευάσουν το "Fjara".

SólstafirΤι συμβαίνει στην Ισλανδία τελευταία; Βλέπουμε όλο και περισσότερες εξαιρετικές μπάντες να ξεπηδούν από το νησί. Πώς αντιλαμβάνεσαι αυτήν την  εξέλιξη και πως είναι διαμορφωμένη η ευρύτερη rock - metal σκηνή εκεί;
Υπάρχει μια υγιής rock - metal σκηνή εδώ τώρα και μπάντες όπως οι Kontinuum, οι Skálmöld, οι Angist, οι Beneath, οι Svartidauði, οι Brain Police και οι Ophidian κυκλοφορούν δίσκους παγκοσμίως, ενώ μπάντες όπως οι Dimma κατακτούν τα ισλανδικά charts μαζί με εμάς και τους Skálmöld.

Θεωρείς πως τα Reykjavik Sessions του αμερικάνικου ραδιοφωνικού σταθμού ΚΕΧΡ βοήθησαν την μπάντα με κάποιο τρόπο;
Έχω ακούσει από πολύ κόσμο να λέει καλά πράματα για αυτό. Κάποιοι δεν είχαν ακούσει καν για την ύπαρξη των Sólstafir πριν από αυτό, επομένως μάλλον βοήθησαν.

Πιστεύεις ότι η μπάντα θα έφτανε σε πιο ευρύ κοινό αν είχατε συμβόλαιο στην -προς το παρόν- πιο μοδάτη για το είδος σας Profound Lore;
Δεν νομίζω ότι θα έκανε καμία διαφορά να είμαστε στην Profound Lore ή στην Season Of Mist.

SólstafirΠοιά είναι τα σχέδια της μπάντας για το άμεσο μέλλον;
Επιτέλους ξεκινάμε μια ευρωπαϊκή headline περιοδεία για τέσσερις εβδομάδες στο τέλος του Οκτωβρίου και κατευθείαν μετά θα πάμε στην Β. Αμερική. Επίσης ακόμα σχεδιάζουμε εμφανίσεις για την περίοδο Ιανουάριος - Μάρτιος  2015.

Κάποιες φορές προπαγανδίζω για τους Sólstafir λες και ήταν δικό μου συγκρότημα, υπάρχουν τίποτα προτάσεις ή σχέδια να σας δούμε και από την Ελλάδα;
Το ελπίζουμε. Νομίζω έχει η ώρα προ πολλού να παίξουμε στην όμορφη χώρα σας, έχω ακούσει πολλές ιστορίες για τους Έλληνες οπαδούς και πόσο αφοσιωμένοι είναι. Ελπίζω να το διαπιστώσω σύντομα.

Σε ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη, ήταν χαρά μου. Υπάρχει τίποτα που θα ήθελες να προσθέσεις;
Ευχαριστώ για την υποστήριξη. Και όπως είπα, ελπίζω να σας δω στην Ελλάδα σύντομα.
  • SHARE
  • TWEET