Συνέντευξη Earth (Dylan Carlson)

«Νομίζω ότι ο μονοθεϊσμός είναι το χειρότερο πράγμα που έχει συμβεί ποτέ στην ανθρωπότητα»

Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 09/02/2015 @ 10:50
Λόγια για την μουσική, τις σχέσεις, την υγεία, τον θάνατο, την θρησκεία, την οικονομία και την έμπνευση. Μία μοναδικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Dylan Carlson για το παρελθόν και το παρόν.

Γεια, πού είσαι αυτή την στιγμη και πώς είσαι;
Είμαι στη Βιέννη, Αυστρία, ετοιμάζεται να φύγω προς Ζάγκρεμπ, Κροατία. Είμαι αρκετά καλά.

Έχετε έρθει ποτέ στην Ελλάδα; Θα έχετε ελεύθερο χρόνο, όταν μας επισκεφθείτε, να δείτε ένα μεγάλο μέρος της Αθήνας;
Δεν έχω έρθει ποτέ στην Ελλάδα. Όταν ήμουν μικρός ζούσα στη Γερμανία με τους γονείς μου, εγώ και ο αδελφός μου γουστάραμε πραγματικά την Ιλιάδα και την Οδύσσεια και την ελληνική ιστορία γενικότερα. Οι γονείς μου πήγαν στην Ελλάδα όταν ήμουν 8, αλλά δεν μας πήραν, ήταν μια από τις πιο απογοητευτικές στιγμές της ζωής μου. Έτσι, είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που θα έρθω επιτέλους στην Αθήνα. Δυστυχώς, αυτό θα είναι πολύ γρήγορο πέρασμα αφού την επόμενη πάμε στην Κωνσταντινούπολη για την επόμενη παράσταση.

Ο ήχος σας παλιά γέμιζε με drones και  θορύβους. Μετά την κυκλοφορία του "The Bees" εκφράσατε κάποια πιο ψυχεδελικά και folk στοιχεία (Τα "The Angels" ήταν ακριβώς αυτό), πώς θα μπορούσε να περιγράψει κανείς τον ήχο σας;
Έπαιζα πάντα αργή hard rock / heavy metal, στο πλαίσιο αυτό, νομίζω ότι υπάρχει αρκετός χώρος για να δοκιμάσω διαφορετικά πράγματα. Εξακολουθώ να χρησιμοποιώ τις χορδές με παρόμοιο τρόπο στα riffs μου, και βλέπω πάντα το drone σαν τεχνική και όχι σαν μουσικό είδος.

Earth

Τι νομίζεις ότι έχει παραμείνει σταθερό όσον αφορά τον ήχο σας, όλα αυτά τα χρόνια;
Η κιθάρα μου, το παίξιμό μου και το στυλ γραφής μου. Η επιθυμία μου μέσα από την επανάληψη να κάνω μελωδικά πράγματα και να γράφω αξέχαστα riffs, και για τα τραγούδια μου, η σταθερότητα στην αφήγηση, ακόμα και χωρίς φωνητικά.

Οι συνθέσεις σου είναι αντιεμπορικές. Έχεις κάποια σχέδια για να προσεγγίσεις ένα ευρύτερο κοινό;
Δεν μπορώ να καθορίσω εάν θα καταλήξουμε ποτε να απευθηνόμαστε σε μεγαλύτερο κοινό ή όχι. Θέλω μόνο να συνεχίσω να κάνω την καλύτερη μουσική που μπορώ ενδεχομένως να κάνω. Ευτυχώς ο τελευταίος δίσκος παει καλά και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.

Το τελευταίο σας άλμπουμ, ήταν αρκετά εντυπωσιακό και έχετε γυρίσει πίσω στις ρίζες σας. Αυτό ήταν προγραμματισμένο;
Δεν σχεδιάζω και πολύ. Έχουμε περιοδεύσει αρκετά τα τελευταία χρόνια και ακούω πολύ hard rock και heavy metal. Εμείς παίζουμε δυνατά σαν τρίο και τελικά αυτά που έγραψα βγήκαν πιο δυνατά και βαριά.

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον Μ. Lanegan;
Τον γνωρίζω πολλά χρόνια (από το 1987 περίπου ή 1988) και νομίζω ότι είναι ένας απίστευτος μουσικός και τραγουδιστής. Θέλαμε χρόνια να συνεργαστούμε και να που τα καταφέραμε.

Ποιός επέλεξε την Rabia Shabeen Qazi να τραγουδήσει και να συμμετέχει στον δίσκο;
Ήταν μια κοινή απόφαση μεταξύ εμού και της, Adreienne Davies. Εγώ και η Adrienne πήγαμε να την δούμε, και συναρπαστηκα από το ταλέντο της. Έχει εκπληκτική φωνή. Είχαμε ένα τραγούδι και δεν ήμουν τόσο σίγουρος για τη χρήση του ή μη, το "From The Zodiacal Light", και θα ήθελα μια τραγουδίστρια αφού είχαμε τον Mark σε δυο τραγούδια. Αυτή επελεξε να γράψει στίχους σε αυτό και αφού όλοι μας ζούμε στο Σιάτλ, ήταν πολύ εύκολο στο τέλος.

Υπήρχε κάποιο πρότυπο ή θέμα πάνω στο οποίο γράφτηκε το "Primitive And Deadly";
Ήθελα να είναι περιεκτικό, ισχυρό και άμεσο. Μέτα, από τους στίχους του Mark, άκουσα αυτή τη φράση και αμέσως το επέλεξα για τίτλο.

Νομίζω ότι έχεις ένα νέο μπασίστα. Θα μπορούσες σε παρακαλώ να μας πεις κάτι γι' αυτόν και τη συνεργασία σας;
Το όνομά του είναι Bill Herzog, αν και έχουμε ήδη περιοδεύσει με τον Don Mcgreevy ο οποίος έχει παίξει μαζί μας από το "Hex". Παρόλοαυτά να πώ οτι επαιξε με τον Jesse Sykes και τους Sunn 0))), οπότε και αυτός είναι ένας φίλος.

Earth - Primitive And Deadly

Άρα, δεν περιβάλλεσαι μόνο από γυναίκες στη σκηνή πια;
Όχι, η Adrienne είναι η μόνη γυναίκα μέλος, εκτός από κοπέλες από το κοινό που εισβάλουν στην σκηνή συνέχεια (χαχα).

Πώς λειτουργείτε με την Adrienne, τώρα;
Είναι ακόμα μια δημιουργική και ευχάριστη εμπειρία. Δεν είμαστε  ζευγάρι από το 2011, και  πρόσφατα παντρεύτηκα με μια όμορφη Αγγλίδα, την Holly Arup (20 Δεκεμβρίου), αλλά ακόμα δουλεύουμε καλά μαζί, και εφόσον η ίδια είναι ήδη στη μπάντα 12 χρόνια (το μεγαλύτερο διάστημα κάποιου μέλους, εκτός από τον εαυτό μου ) που θα παραμείνει στο συγκρότημα για το εγγύς μέλλον.

Έχεις συνεργαστεί με δύο θρυλικες εταιρείς, την Sub Pop και την Southern Lord. Μπορείς να μου πείς τη γνώμη σου γι' αυτές;
Και οι δύο ήταν πολύ γενναιόδωρες σε μένα, και οι δύο με βοήθησαν αφάνταστα. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που του έχει δοθεί η δυνατότητα να καταγράφει μουσική και να περιοδεύει, τόσοι πολλοί σπουδαίοι μουσικοί και συγκροτήματα ποτέ δεν πήραν αυτή την ευκαιρία.

Προτιμάς το στούντιο ή να παίζεις ζωντανά;
Όταν ξεκίνησα την μπάντα εγώ προτίμησα το στούντιο. Όλα αυτά τα χρόνια, όμως, έχω αγαπήσει να παίζω ζωντανά.

Πόσο εύκολα μπορείς να διαχωρίζεις τον αυτοσχεδιασμό και την σύνθεση;
Η πρόβα είναι αυτοσχεδιασμός που τελικά είναι αυθόρμητη σύνθεση και η σύνθεση μουσικής τελικά είναι επαναλαμβανόμενος αυτοσχεδιασμός. Και τα δύο ανήκουν στη δουλειά μου. Παίζοντας ζωντανά, κάθε παράσταση είναι διαφορετική. Τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς και είναι διαφορετικά. Ακόμη και αν παίζω ένα riff ξανά και ξανά, ποτέ δεν το αναπαράγω ακριβώς ίδιο κάθε φορά. Αυτό μου αρέσει και στα live. Η μπάντα και το κοινό, μαζί με το περιβάλλον δημιουργούν μια μοναδική στιγμή στον χρόνο, που δεν θα είναι ποτέ η ίδια, ποτέ.

Ποιά είναι η γνώμη σου για τον καπιταλισμό και τον τρόπο που ο κόσμος πάει τελευταία;
Νομίζω ο Μίλτον Φρίντμαν και η σχολή του Σικάγου, της οικονομικής θεωρίας, έχουν κάνει περισσότερο κακό στη ζωή μας από οτιδήποτε άλλο στην ιστορία. Το γεγονός ότι 80 άνθρωποι έχουν τόσο πολύ πλούτο και 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι σε άθλιες συνθήκες. Ο πλούτος πάει σε λίγους, εις βάρος πολλών. Δεν μπορεί να είναι καποιος πλούσιος χωρίς να είναι κάποιος φτωχός. Το σύστημα είναι ανυπόφορο. Μισώ επίσης πώς τόσοι πολλοί πλούσιοι άνθρωποι ενεργούν σαν να είναι όλα φτιαγμένα από αυτούς, όταν στην πραγματικότητα έχουν επωφεληθεί από τις κοινωνίες και τις υποδομές που δεν έχουν χτίσει. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που δημιουργούνται είναι από κληρονομιά και κέρδη άλλων. Το σύστημα δεν μπορεί να διαρκέσει, δυστυχώς, όλα θα γίνουν πολύ χειρότερα, αλλά νομίζω ότι τα συστήματα γενικότερα του καπιταλισμού πρέπει να αποτύχουν.

Dylan Carlson (Earth)

Έχεις κάποιες θρησκευτικές (ή κοινωνικές) ανησυχίες, όσον αφορά τις θανατηφόρες καταστάσεις και δολοφονίες στο όνομα ενός Θεού;

Νομίζω ότι ο μονοθεϊσμός (μαζί με τη γεωργία) είναι τα δυο χειρότερα πράγματα που έχουν συμβεί ποτέ στην ανθρωπότητα, ιστορικά.

Πώς είναι η υγεία σου; Πώς είναι η σχέση σου με το αλκοόλ τα τελευταία χρόνια;
Μετά από τον παραλίγο θανατο μου από ηπατική ανεπάρκεια πριν από την καταγραφή των "Angels", τώρα είμαι υγιής και ευτυχισμένος και δεν μπορω να έχω παραπονο. Η ηπατική ανεπάρκεια μου δεν είχε τίποτα να κάνει με την κατανάλωση αλκοόλ. Τελευταίο ποτό μου ήταν το 2000, και εγώ ποτέ δεν έπινα τόσο πολύ.

Είσαι ακόμα στο Σιάτλ; Βλέπεις τον Buzz (Roger Osborne) αυτές τις μέρες; Ποιός είναι μεγαλύτερη επιρροή σε εσένα, αυτός ή Kurt (Cobain);
Είμαι ακόμα στο Σιάτλ, εν τούτοις ελπίζω να μεταβώ στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο Buzz επηρέασε κι εμάς και τους Nirvana, έτσι θα πρέπει να πω τον Buzz.

Τι μπορούμε να περιμένουμε από τις ζωντανές εμφανίσεις σας στην Αθήνα;
Παίζουμε σχεδόν όλο το νέο άλμπουμ και κάποια παλιά αγαπημένα. Είναι ένα δυνατά αργό και ελπίζουμε συναρπαστικό rock show.

Σ' ευχαριστώ πολύ!
Εγώ ευχαριστώ!
  • SHARE
  • TWEET