Underground Express #27 - Sun King

Το αθέατο τρένο του Rocking σκαρώνει ένα ταξίδι κάθε μήνα, ανακαλύπτει τους καλύτερους νέους underground δίσκους και αλητεύει στις ομορφότερες πόλεις

Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 07/05/2021 @ 14:23

"All the world's a stage". Ο μεσαιωνικός στίχος του Shakespeare γίνεται όλο και πιο επίκαιρος σε κάθε περαστικό αιώνα, πάντα όμως πέρα από τα λαμπερά φώτα και τις μεγάλες σκηνές, σε κακοφωτισμένα προβάδικα, σε μικρά υπόγεια και γκαράζ, σε κάθε γωνιά αυτής της τρελής σφαίρας, η μουσικη του αύριο παίζεται ήδη σήμερα.

Το τρένο της φαντασίας μας που βαφτίσαμε Underground Express θα κάνει ένα ταξίδι κάθε μήνα προς κάθε πιθανό και απίθανο προορισμό με μόνο σκοπό να ανακαλύψει μουσικές χωρίς σύνορα και συμβάσεις, ρίχνοντας φευγαλέες ματιές στον πολιτισμό των πόλεων που επισκέπτεται.

Ταξίδι #27 - Μάιος 2021: Θα προσποιηθώ ότι αγνοώ την τρέλα που επικρατεί (ακόμα) γύρω μας κι ότι δεν έχουμε λυγίσει κάτω από τα άγχη της «επιστροφής στις κανονικότητες». Αντίθετα, θα αναπαράγω την αγαπημένη μου μαγιάτική «τελετή», από όταν ήμουν στην εφηβεία. Θα βάλω στο τέρμα το "Sun King'' των λατρεμένων The Cult και θα φανταστώ ότι είμαστε κάπου παρέα στον ήλιο και χορεύουμε. Τιμής ένεκεν, ας ονομάσουμε έτσι και το 27ο μας ταξίδι. Και ποιος ήλιος είναι καλύτερος από τον ήλιο του Van Gogh;

Ας ταξιδέψουμε λοιπόν πάνω σε ευρωπαϊκό - κυρίως - έδαφος, από την Πομερανία ως την Αιώνα Πόλη κι από τις Άλπεις ως το Σμαραγδένιο Νησί. Ας ακούσουμε heavy rock κάτω από το Colosseum, ας βρούμε πραγματικό progressive metal σε μια εκκλησία της Ουτρέχτης, ας λατρέψουμε κασετοκυκλοφορίες κι ας ανακαλύψουμε αμερικανικά alt/art rock διαμαντάκια, πριν τα σκεπάσει η λήθη. Έξω είναι Μάης, εμβολιασμένοι και μη, ας χορέψουμε!


Στάση 1η: Sopot, Πολωνία
Καλλιτέχνης: Aleph
Άλμπουμ: Kairos
Είδος: Post-metal
Εταιρεία: Galactic Smokehouse
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 08-03-2021
Bandcamp
YouTube

Aleph - Kairos

Οι καλές μπάντες από την Πολωνία ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια κι είναι εύκολο να σου ξεφύγουν. Αν, για παράδειγμα, δεν τσεκάρεις τους Aleph θα χάσεις ένα προοδευτικό post/sludge σχήμα που δείχνει μια ιδιαίτερη έμφαση στο να γράφει ενδιαφέροντα, περιπετειώδη τραγούδια με αρκετή φαντασία και μια υποβόσκουσα εστίαση στο τεχνικό σκέλος. Μετά από μια σειρά μικρότερων κυκλοφοριών, το "Kairos" είναι ένα πολύ αξιόλογο ντεμπούτο μιας μπάντας που μοιάζει να είναι μια πιο underground εκδοχή των αγαπημένων μου Boss Keloid. Τα sludgy φωνητικά σηκώνουν μια βελτίωση αλλά δεν κουκουλώνουν τις αρετές τους. Αυτά θα χάσεις, δικιά σου επιλογή, εγώ πιστεύω ότι πρέπει να τσεκάρεις.

Aleph

Η πόλη Sopot είναι μια όμορφη, μικρή πόλη στη θάλασσα της Βαλτικής, στην ανατολική Πομερανία. Πρόκειται για σημαντικό τουριστικό θέρετρο.

• Η Πομερανία είναι ιστορική περιοχή της νότιας Βαλτικής και σήμερα μοιράζεται ανάμεσα στη Γερμανία και την Πολωνία. Η μπάντα αυτοπροσδιορίζεται ως «Πειρατές της Πομερανίας», δηλαδή πες μου, πώς να μην τους συμπαθήσεις;

• Η περιοχή κατοικείται από την παλαιολιθική εποχή και το έδαφος της έχουν μοιραστεί Vikings, γερμανικά και σλαβικά φύλα. Η λέξη σημαίνει «παράλληλα με τη θάλασσα».

• Δεν έχω κάτι πρόσφατο να προτείνω από την Πολωνία, ξέρω όμως μια φίλη που διαβάζει: Ψιτ, πρότεινε μας κάτι καλό και θα το γράψω τον άλλον μήνα!


Στάση 2η: Zurich, Ελβετία
Καλλιτέχνης: Kali Trio
Άλμπουμ: Loom
Είδος: Post/Experimental
Εταιρεία: Ronin Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 26-03-2021
Bandcamp
YouTube

Kali Trio - Loom

Δεν θα αφήσω τους/τις κουλτουριάρηδες θαμώνες της στήλης παραπονεμένους/ες. Οι Kali Trio είναι ένα ελβετικό σχήμα που παραδίδει με απόλυτη ακρίβεια (see what I did there?) μια ρευστή, ατμοσφαιρική μουσική που δεν ανήκει σε κανένα genre. Η αίσθηση των επαναλαμβανόμενων ρυθμικών μοτίβων και το όλο ηχητικό ambience θα παραπέμψει προφανώς στους τρισμέγιστους The Necks, καθετί όμως jazz ή rock μένει απλώς σαν μια υπόνοια. Σε υποβλητικούς minimal τόνους, η κιθάρα, τα τύμπανα και το πιάνο χαράζουν βαθιά ηχοτόπια που μοιάζουν σαν μια στιβαρή κατασκευή κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ένας κόσμος υγρός με γερές ρίζες.

Kali Trio

• Η Ζυρίχη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας με μισό εκατομμύριο κατοίκους, όμως προσοχή, δεν είναι η πρωτεύουσα. Είναι χτισμένη γύρω από την ομώνυμη λίμνη.

• Η επίσημη ίδρυση της πόλης έγινε το 15 π.Χ από τους Ρωμαίους και το πρώτο της όνομα ήταν Turicum. Κατά τον Μεσαίωνα υπήρξε σημαντικό κέντρο των Προτεσταντών.

• Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για βιοτικό επίπεδο, ε;


Στάση 3η: Cork, Ιρλανδία
Καλλιτέχνης: Soothsayer
Άλμπουμ: Echoes Of The Earth
Είδος: Doom /Sludge
Εταιρεία: Transcending Obscurity Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 09-04-2021
Bandcamp
YouTube

Soothsayer - Echoes Of The Earth

Τα έχουμε ξαναπεί, οι γκρίζοι ιρλανδικοί ουρανοί ευνοούν το καλό doom. Το ντεμπούτο των Soothsayer πάντως παραείναι καλό για να βρίσκεται σε underground στήλη και νομίζω πως η μπάντα θα τα πάει εξαιρετικά. Πολυστιλιστικό doom, συνδυάζει παραδοσιακά με σύγχρονα στοιχεία και βγάζει πολλή ψυχή στις μακροσκελείς συνθέσεις του. Τα φωνητικά είναι εξαιρετικά και με μεγάλη ερμηνευτική γκάμα και τα τραγούδια είναι γεμάτα από δυσοίωνες ατμόσφαιρες και προσωπικότητα. Κερασάκι στην τούρτα κάποιες «μαύρες» πινελιές και οι συμμετοχές των David Ingram και του Eugene Robinson των θεών Oxbow (τί θα γίνει, θα βγάλετε κανέναν δίσκο; Ε;). Τσεκάρετε!

Soothsayer

• Στη δυτική Ιρλανδία που ζω, θεωρούμε το Cork στο Νότο κάτι σαν τη γαλλική Riviera. Το κοσμοπολίτικο, ηλιόλουστο Cork! Στην πραγματικότητα έχουν καμιά 20αριά περισσότερες μέρες ηλιοφάνεια τον χρόνο.

• Πρόκειται πάντως για πανέμορφη πόλη, το County Cork είναι μεγάλο κι έχει μερικά από τα ωραιότερα τοπία της χώρας, Αν σκέφτεστε να μεταναστεύσετε εδώ, είναι μάλλον η πόλη με την καλύτερη αναλογία μισθών - κόστους ζωής.

• Βγαίνει καλό πράγμα στο νησί τώρα τελευταία. Τσεκάρετε τους Lugosi και το γουστόζικο horror/macabre rock τους. Ο αξιότιμος συνάδελφος Δημήτρης Μωυσίδης θα σας μιλήσει σύντομα και για κάτι άλλο καλό ιρλανδικό άλμπουμ!


Στάση 4η: Rome, Ιταλία
Καλλιτέχνης: Neromega
Άλμπουμ: Nero Omega
Είδος: Doom
Εταιρεία: Helter Skelter / Regain Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 11-04-2021
Bandcamp
YouTube

Neromega - Nero Omega

Φήμες λένε ότι έχω θετική προκατάληψη προς ιταλικές μπάντες με τη λέξη Nero στο όνομα τους. Μπούρδες. Οι Neromega δεν χρειάζονται προκαταλήψεις, τις κερδίζουν με το σπαθί τους. Κι ενώ οι Αφοί Ζαρκαδούλα σας μαθαίνουν ανελλιπώς doom μουσικάρες, δεν ξέρω πως τους ξέφυγε αυτό το proto-doom διαμαντάκι! Ναι, τα riffs sabbath- ίζουν 100%, ο ήχος τους όμως έχει κάτι το ταιριαστά σύγχρονο. Τα μελωδικά φωνητικά τραγουδούν στα ιταλικά και, κατά τη γνώμη μου, προσφέρουν κάτι προσωπικό στο ύφος τους, η ατμόσφαιρα έχει horror και occult προεκτάσεις χωρίς να είναι δήθεν, οι συνθέσεις προσκολλώνται στις πεντατονίες χωρίς να γίνονται stoner. Κυρίως, οι τέσσερις συνθέσεις είναι φανταστικές, κάνοντας αυτό το EP ένα σοβαρότατο ντεμπούτο release και το Άλμπουμ του Μήνα για τον Μάιο έρχεται από την Αιώνια Πόλη!

Neromega

• Αγαπώ τη Ρώμη και θεωρώ ότι είναι από τις ωραιότερες πόλεις που έχω πάει. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που η Παλιά Πόλη είναι ενταγμένη στη σύγχρονη.

• Ζητώ συγγνώμη, λόγω πασχαλινού mood καθυστέρησα να επικοινωνήσω με τους Neromega, συνεπώς δεν προλάβαμε συνέντευξη αυτόν τον μήνα. Στην κλασική ερώτηση «που να ακούσω τον δίσκο σας αν βρεθώ στην πόλη σας;» απαντώ μόνος μου: έξω από το Κολοσσαίο μια γκρίζα, φθινοπωρινή νύχτα.

• Δεν ξέρω πως θα μπορούσα να γράψω τον τίτλο της τελευταίας δουλειάς των Keygen Church στο πληκτρολόγιο. Μάλλον χρειάζονται ειδικές σπουδές. Ακούστε πάντως τον δίσκο. Δεν ξέρετε τι χάνετε.


Στάση 5η: Grenoble, Γαλλία
Καλλιτέχνης: Bend The Future
Άλμπουμ: Without Notice
Είδος: Progressive rock
Εταιρεία: Tonzonen Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 16-04-2021
Bandcamp
YouTube

Bend The Future - Without Notice

Τρομερό prog σχήμα από την Γαλλία, που είναι η έκπληξη; Οι Bend The Future παρουσιάζουν στο δεύτερο άλμπουμ τους prog rock υψηλού επιπέδου. Η παρουσία σαξοφώνων και οι μπόλικες eastern κλίμακες διατηρούν για την μουσική μία έντονη jazz εντύπωση, όμως αν παρατηρήσεις τις τεχνοτροπίες, η μπάντα διατηρεί την συνέχεια του προοδευτικού rock, με αναφορές σε διάφορες σκηνές και δεκαετίες. Τα φωνητικά δε μου έφεραν στο νου μια γεύση από κλασικό γερμανικό prog. Αλλά λίγη σημασία έχουν όλα αυτά, αυτό που μετράει είναι οι εξαιρετικές συνθέσεις και από αυτές, οι Bend The Future δεν έχουν καθόλου έλλειμμα.

Bend The Future

• Έχουμε ξαναεπισκεφτεί νοητά την Grenoble, την «Πρωτεύουσα των Άλπεων», τους ωραίους κήπους και τα κρασιά της.

• Το 20% των κατοίκων της πόλης εργάζεται στον επιστημονικό/ερευνητικό τομέα!! Αναρωτιέμαι αν εκεί οι άνθρωποι διπλοπαρκάρουν…

• Ζηλεύω τον Θεοδόση που τα είπε ήδη: Οι Bruit κυκλοφόρησαν ένα συγκλονιστικό ντεμπούτο που κοιτάει στα μάτια τους Mono, GY!BE και Sigur Ros. Αποψάρα: Καμία από τις τρεις αυτές λατρεμένες μπάντες δεν ήταν τόσο καλή στο ντεμπούτο της.


Στάση 6η: Houston, TE, ΗΠΑ
Καλλιτέχνης: Universally Estranged
Άλμπουμ: Reared Up In Spectral Predation
Είδος: Cosmic death metal
Εταιρεία: Blood Harvest Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 30-04-2021
Bandcamp
YouTube

Universally Estranged - Reared Up In Spectral Predation

Οι Universally Estranged μου τράβηξαν την προσοχή από το όνομα τους, στη συνέχεια όμως το promo τους ξεχάστηκε μέσα στους ωκεανούς των κυκλοφοριών, μέχρι ο πανταχού παρών ηχητικός τρομοκράτης να πει "Τσέκαρε, είναι καλοί". Αυτό το ντεμπούτο πέφτει στην tech-death κατηγορία, η μπάντα όμως επιτυγχάνει τρομερές space ατμόσφαιρες μέσα από την περιγραφικότητα της μουσικής κι όχι τόσο μέσω της τεχνικής. Τα φωνητικά είναι μια μαύρη τρύπα και τα riffs σκέτα supernova, κι επίσης η πολύ ενδιαφέρουσα παραγωγή καταφέρνει κάπως να συνδυάσει το αρχαίο death feeling με σύγχρονες sci-fi αναζητήσεις. Πολύ δυνατή πρώτη παρουσία για μια μπάντα που, πρωτίστως, γνωρίζει τί πάει να πει ακρότητα, αίνιγμα, αισθητική.

Universally Estranged

• Αφού επισκεφτήκαμε σχετικά πρόσφατα για το Texas, αρπάζω την ευκαιρία να παρουσιάσω μερικές αλμπουμάρες που βγήκαν πρόσφατα από τις ΗΠΑ, πάμε!


American alt & art rock excellence!

Υπάρχουν κάποια άλμπουμ που σκόπευα να γράψω μέσα στους προηγούμενους μήνες αλλά, δυστυχώς, η μέρα μου έχει μόνο 24 ώρες. Παρόλα αυτά είναι τρομερά αξιόλογα και οφείλουν να μην προσπεραστούν.

Από την πρώτη στιγμή που άκουσα το "Everything Anew" κατάλαβα πως θα κολλήσω με τους Dust Moth. Η μουσική τους μοιάζει να συνδυάζει ιδανικά το παλιό, καλό 90s alternative με τις ατμόσφαιρες του shoegaze. Αν το "Rising Sailing" έχει ένα ελάττωμα είναι ότι οι ρυθμοί του είναι αρκετά υποτονικοί, αν όμως ξεπεράσεις αυτή του την παραξενιά, οι συνθέσεις είναι απλώς εξαιρετικές. Και τί φωνάρα αυτή η Irene Barber!

Dust Moth - Rising Sailing

Φαντάζομαι ότι στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ θα υπάρχουν αρκετές μπάντες που σκέφτονται όπως οι Really From. Μπάντες πρωτίστως νεανικές σε νοοτροπία που τολμούν τα ακατόρθωτα, όπως για παράδειγμα το να παντρέψουν τις indie διαθέσεις, το punk ήθος και τα jazz ηχοχρώματα. Φαντάσου τους Really From σαν μια πιο ελαφριά κι ευγενική εκδοχή των Black Country, New Road και δεν θα είσαι μακριά. Πανέξυπνες ιδέες, όχι ιδιαίτερα catchy κομμάτια και ευαίσθητες ματιές στην έλλειψη πραγματικής επικοινωνίας στον γενναίο νέο κόσμο, το ομώνυμο άλμπουμ τους είναι για διψασμένα μυαλά.

Στον αντίποδα, κάτι παππουδίστικο κρύβεται κάτω από τη μουσική των Landlady. Είναι οι Peter Gabriel συνειρμοί των φωνητικών; Η όλη art rock νοοτροπία; Ό,τι κι αν είναι αυτό, δεν εμποδίζει το ομότιτλο άλμπουμ να είναι απολαυστικό, και δεν πιστεύω ότι πρέπει να είσαι απαραίτητα boomer για να συμφωνήσεις. Φοβερές ενορχηστρώσεις, περιπλανήσεις σε art και ήπια experimental μονοπάτια κι ένας γλυκός pop αέρας να φυσάει ανάμεσα στις συνθέσεις, αυτό είναι ένα άλμπουμ με πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα και αναμφισβήτητη ωριμότητα.

Landlady

Λίγη electronica, λίγο prog, λίγη ψυχεδέλεια, λίγο kraut: συνταγή πολύ-δοκιμασμένη και συχνότατα αποτυχημένη τα τελευταία χρόνια κι όμως από τα χεράκια των Writhing Squares βρίσκει λίγη από τη χαμένη της νοστιμιά. Θα έλεγα ότι μουσικά είναι σχετικά κοντά στους πρόσφατους Genghis Tron, τα φωνητικά είναι όμως πιο psych και, για τ' όνομα του θεού, έχουν και φλάουτα/σαξόφωνα! Το "Chart For The Solution" δεν είναι όμως ένας ρετρό δίσκος, κι αυτό είναι προς τιμήν του.


Σε λένε το τραγούδι του Μάη

IDEK. - The Trek

IDEK. - The Trek
Utrecht, Ολλανδία

Ώπα! Τι έχουμε εδώ; Βλέπω μια μπάντα για την οποία δεν ξέρω τίποτα, να χρησιμοποιεί τη φυσική αντήχηση επτά δευτερολέπτων ενός ναού στην πόλη τους και να γράφουν ένα κομμάτι για να παιχτεί ειδικά σε αυτές τις συνθήκες. Ακούω ένα βαρύ, αρκετά πειραματικό ήχο, να αδυνατεί να κρύψει ότι η μπάντα αποτελεί ουσιαστικά ένα μοντέρνο prog σχήμα. Κι ακούω δύναμη, άποψη, ωραίες ενορχηστρωτικές πινελιές. Δεν κρύβω ότι το "The Trek'' με ενθουσιάζει και σημειώνω το όνομα των IDEK με προσμονή για ένα πλήρες full length.


Ο εξωτικός προορισμός του μήνα

Συγχωρήστε μου τη φωτογραφία «τουριστικού» τύπου αλλά, να, τέτοια τοπία βλέπεις και σου ‘ρχεται να κάνεις το εμβόλιο μια ώρα αρχύτερα. Πέραν του να φαντασιώνομαι δημοσίως τοπία της νοτιοανατολικής Ασίας, αναφέρω και μερικούς αριθμούς που ζαλίζουν: Η Ινδονησία αποτελείται από 17,000 νησιά. Έχει πληθυσμό 270 εκατομμυρίων, είναι η μεγαλύτερη νησιωτική χώρα στον κόσμο και δέκατη τέταρτη συνολικά. Για τον δε πολιτισμό της, έχω να πω ότι αν βρεθείτε στο Βρετανικό Μουσείο, οι αντίστοιχες αίθουσες είναι με διαφορά οι πιο μυσταγωγικές κι αινιγματικές. Τον έχεις για χαζό τον Lovecraft;…Βρεθήκαμε πρόσφατα στην Ινδονησία για έναν μεγάλο δίσκο, τώρα μας τραβάει το underground και το ντεμπούτο EP των Spellforger. Το "Upholders Of Evil'' θα προκαλέσει ρίγη συγκίνησης κι εφηβικής τεστοστερόνης στους φίλους του αρχαϊκού black/thrash τύπου Celtic Frost/Slayer. Ρομαντικά πράγματα.


Pure Underground Love

Sahara - The Curse

 

Morbid Sphere - Demo II
Sahara - The Curse

Format: Μόνο Κασέτα!!

Για τους Morbid Sphere μιλήσαμε νωρίτερα μες στη χρονιά και τώρα επιστρέφουν με το δεύτερο demo τους και δύο ακόμα μακροσκελείς συνθέσεις εξαιρετικού black/death metal. Δεν έχω να πω πολλά παρά μόνο ότι ανυπομονούμε για ένα πολύ δυνατό full length. Η καλτίλα βαράει κόκκινα με το "The Curse'' EP των Sahara, μια τρομερή αργεντίνικη hard rock/stoner μπάντα. Σας προκαλώ να το ακούσετε και να μου πείτε αν ακούσατε πρόσφατα πιο ωμό, πιο αλήτικο, πιο αυθεντικό rock. Οι δύο αυτές κυκλοφορίες είναι διαθέσιμες αποκλειστικά σε κασέτα οπότε πατήστε τα παραπάνω links. Ξέρετε ποιοι είστε.

  • SHARE
  • TWEET