Ride

Nowhere

Creation Records (1990)
Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 02/12/2022
Τριάντα(δύο) χρόνια μετά
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Tην Παρασκευή16 Δεκεμβρίου, οι Ride θα ανέβουν στη σκηνή του Gagarin, στα πλαίσια της περιοδείας "Nowhere 30th Anniversary Tour", όπου θα μας παρουσιάσουν το εμβληματικό και απίθανο ντεμπούτο τους στην ολότητά του! Εντάξει, λόγω covid όλα πήγαν πίσω, οπότε πρακτικά θα τους δούμε 32 χρόνια μετά, για την επέτειο των 30 χρόνων. Που να το είχαν φανταστεί οι καψεροί!!

Το "Nowhere" κυκλοφόρησε στις 15 Οκτωβρίου 1990 στην περίφημη δισκογραφική Creation. Ο δίσκος έφτασε πολύ ψηλά στα Βρετανικά charts. Η εμπορική επιτυχία του έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην εξέλιξη του σύγχρονου κιθαριστικού ήχου και βοήθησε πολύ να καθιερωθεί το shoegaze στην άποψη και στην συνείδηση του κόσμου. Στην σύνδεση λοιπόν με άλλες κορυφαίες shoegaze μπάντες (εντάξει πρέπει να βάλω και λίγο dream pop και noise pop) οφείλουμε να αναφέρουμε ότι αυτό το διαμάντι είχε κυκλοφορήσει ένα χρόνο πριν το "Loveless" των My Bloody Valentine και τρία πριν το "Souvlaki" των Slowdive. Επίσης, καθώς αυτός ο δίσκος δεν είναι απλά shoegaze αλλά και αρκετά baggy, δηλαδή είχε να προσφέρει στοιχεία από neo-psychedelia, indie, jangle και alternative, να σημειώσουμε ότι ήρθε ένα χρόνο πριν και το "Screamadelica" των Primal Scream που ακολούθησαν και ηγήθηκαν σε αυτά τα ρεύματα.

Βάσει των παραπάνω και αν το ακούσεις προσεκτικά, εκτός του ότι θα το απολαύσεις, ίσως καταλήξεις στο ότι δεν είναι πραγματικά shoegaze. Συμφωνώ. Ίσως. Όχι απόλυτα. Αλλά θα εξηγήσω. Είναι ένα βατό εναλλακτικό rock της δεκαετίας του '90 (μαζί με όλα τα παραπάνω μουσικά παρακλάδια που ανέφερα) που κρύβεται κάτω από έναν απίθανο τοίχο θορύβου και μια γλυκιά ψυχεδέλεια. Άρα; Είναι shoegaze. Χμμ. Για σκέψου το καλύτερα. Τελικά είναι; Δεν έπιασες την λέξη βατό, μάλλον. Εκεί είναι η διαφορά του. Είναι πολύ πιο προσιτός δίσκος από τα άλλα του είδους (ή παρεμφερή). Έχει και παραπάνω γλυκάδα. Έχει και περισσότερη βρετανίλα αν μου επιτραπεί ο όρος. Είναι δηλαδή shoegaze και πολλά άλλα μαζί! Αυτοί είναι οι λόγοι που συμφωνούμε και διαφωνούμε ταυτόχρονα. Αλλά και για όλα αυτά τα αντιφατικά, είναι πιο όμορφο και διαφορετικό από όλα τ’ άλλα.

Ναι τελικά αυτές οι όμορφες μελωδίες, που είναι βουτηγμένες σε ουράνια κύματα ψυχεδέλειας, παραμόρφωσης και ανατροφοδότησης είναι αναμφίβολα αριστουργηματικές. Και μπράβο τους που στο ντεμπούτο τους, τόσα χρόνια πριν, έκαναν κάτι εύπεπτο να είναι τόσο πρωτοποριακό. Έφεραν το θόρυβο στα μέτρα του τότε ακροατή και μουσικόφιλου. Μαγκιά τους. Και πολλά άλλα!

Spotify

  • SHARE
  • TWEET