The So-Called

Return Of A Band Called So

Nasoni (2021)
Από τον Γιάννη Βόλκα, 01/12/2021
Ένας δίσκος... «όλο το rock»
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι The So-Called είναι ένα power trio με βάση το Δουβλίνο, αν και φήμες λένε ότι τα τελευταία χρόνια γυροφέρνουν και την Αθήνα. Πέρσι κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους "The House Of The So" και χωρίς να χάσουν χρόνο επιτρέφουν φέτος με το δεύτερο "Return Of A Band Called So". O δίσκος αποτελεί τη φυσική συνέχεια του προκατόχου του αφού οι Ιρλανδοί ηχογράφησαν και τους δυο δίσκους μέσα σε ένα 12ωρο session στο στούντιο. Το γεγονός αυτό προσδίδει μια ομοιογένεια ανάμεσα στους δύο δίσκους αλλά και ένα ξεκάθαρο live feeling.

Οι The So-Called καταφέρνουν μέσα σε 35 λεπτά να χωρέσουν... όλο το rock (για να θυμηθούμε και την αγαπημένη φράση του site μας). Μπορεί να μοιάζει υπερβολικό αλλά στις οχτώ συνθέσεις του δίσκου θα βρείτε '50s Rock 'n' roll, '60s psychedelic, garage, proto-punk, '70s rock και heavy blues.

Την ενέργεια των MC5 και των Stooges θα τη βρείτε διάχυτη σε πολλά σημεία του δίσκου, γεγονός που μας κάνει να έχουμε μεγάλη περιέργεια όσον αφορά τις ζωντανές εμφανίσεις της μπάντας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το φουριόζικο "Survival Song" που ανοίγει τον δίσκο. Από την άλλη πλευρά σε συνθέσεις όπως το "Estimated Street Value" ή το "Enough Is Never Enought" δεν ήταν δυνατό να φύγει από το μυαλό μου τόσο το "You Can't Judge A Book By The Cover" του Bo Diddley όσο και όλα τα γρήγορα blues, rock 'n' roll, boogie του Rory Gallagher. Δεν θα μπορούσε να ήταν και διαφορετικά αφού η βαριά ιρλανδική κληρονομιά κυλά στο αίμα της μπάντας. Στην κιθάρα και στα φωνητικά βρίσκουμε τον Jude Shiels, γιο του Brush Shiels των Skid Row. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, αναφερόμαστε στους Ιρλανδούς Skid Row οι οποίοι στα τέλη της δεκαετίας του '60 και στις αρχές του '70 είχαν στις τάξεις τους ανερχόμενους μουσικούς όπως ο Gary Moore και ο Phil Lynott.

Για να επανέλθουμε στο μουσικό περιεχόμενο του "Return Of A Band Called So", εδώ θα συναντήσουμε έντονη επιρροή και από πολλούς ακόμα γερόλυκους όπως οι Rolling Stones ("Tolka Valley Tuesday"), Οι Animals και οι Blind Faith. Ολα τα παραπάνω όμως δημιούργουν έναν δίσκο ποικιλόμορφο και όχι ασύνδετο ενώ οι ίδιες οι συνθέσεις είναι τόσο ενδιαφέρουσες και καλοφτιαγμένες που κάνουν τις, όποιες, όμοιότητες με προαναφερθείσες μπάντες-τιτάνες να μην ενοχλούν. Φυσικά σε μεταγενέστερες δουλειές της μπάντας θα αρχίσουμε να αναζητούμε πιο έντονα το προσωπικό τους στοιχείο αλλά για αρχή το αποτέλεσμα μας αφήνει απόλυτα ικανοποιημένους.

Το "Return Of A Band Called So" κλείνει ουσιαστικά τη διλογία των ηχογραφήσεων που πραγματοποίησε η μπάντα. Οι The So-Called αποτελούν μια πολύ αξιόλογη περίπτωση μπάντας που έχει πολλές γνώσεις σχετικά με το παρελθόν και τις διάφορες εκφάνσεις της rock μουσικής. Επίσης δείχνει να διαθέτει περίσσια όρεξη και ενέργεια η οποία θα τη βοηθήσει ώστε να προχωρήσει στο άμεσο μέλλον. Εμείς προς το παρόν κερδίζουμε ένα άκρως απολαυστικό και ευχάριστο άκουσμα και αναμένουμε με ανυπομονησία την εξέλιξη της μπάντας.

  • SHARE
  • TWEET