The Gaslight Anthem

History Books

Rich Mahogany (2023)
Από τον Δημήτρη Μωυσίδη, 29/11/2023
Δε θα γράψει ιστορία αλλά είναι ένα καλοδεχούμενο comeback που σίγουρα εγκρίνει και ο Springsteen
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Έχουν ήδη περάσει 15 χρόνια από το breakthrough δεύτερο άλμπουμ τους "The '59 Sound" όπου εντυπωσίασαν πολύ κόσμο και κέρδισαν την φήμη που τους άξιζε έστω και προσωρινά. Ερχόμενοι από τη πατρίδα του ανθρώπου που λατρεύουν -Springsteen- το New Jersey, το 2015 μπήκαν σε παύση αλλά ευτυχώς είπανε να το ξαναπροσπαθήσουν σαν μπάντα και τώρα μας δίνουν το έκτο άλμπουμ τους όπου υπάρχει και η συνεργασία με τον Boss στο ομότιτλο κομμάτι "History Books" που δεν θα μπει στα κιτάπια της ιστορίας σαν κάτι το τρομερό αλλά δεν παύει να είναι ένα συμπαθέστατο rock κομμάτι.

Το άλμπουμ είναι ένα μίγμα νεανικής νοσταλγίας, ελαφρύ punk ("Positive Charge"), rock americana και έντονης λυρικότητας με τον τραγουδιστή Brian Fallon να είναι ειλικρινής με το κοινό και να μιλάει για τα απλά και τα καθημερινά όπως άλλωστε και το ίνδαλμα του o Bruce. Το "Little Fires" Pearl Jam-ίζει ευχάριστα όσο και αν χάνει λάδια κατά τη μέση. Το "Spider Bites" είναι ένα δυνατό ξεκίνημα για το άλμπουμ, ίσως σε μια κατεύθυνση που μπορεί και να μην περίμενε κανείς. Μας άρεσε η μελαγχολία που βγάζει το ποιητικό "Empires" αλλά μας μπέρδεψε το "Weatherman" που κινείται σε πολύ ρηχά νερά.

Δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει την παραγωγή πχ στο "I Live In The Room Above Her" που ακούγεται επιτηδευμένα raw σε σημείο που τα drums να γίνονται ενοχλητικά. Προσπάθησα ειλικρινά να του δώσω πολλές ευκαιρίες και πάλεψα να βγάλω ομορφιά από τα γυναικεία backing vocals του "A Lifetime Of Preludes" που όντως υπάρχει αλλά μοιάζει σαν μια κουρασμένη ομορφιά, σαν μια στιγμή μελαγχολίας που δεν σε γλυκαίνει αλλά σε προβληματίζει. Όσο μάλλον προβλημάτισε και το "Get Hurt" του 2014 αλλά μπορεί τώρα μετά από τόσο καιρό οι προσδοκίες να ήταν διαφορετικές.

Οι κακές γλώσσες θα πούνε ότι είναι μια αντιγραφή του mood και του στυλ του Springsteen. Αναπόφευκτο να γίνονται συγκρίσεις αλλά άδικο. Σίγουρα είναι μια ευχάριστη έκπληξη η επιστροφή που μάλλον όμως καλό θα ήταν αποτελέσει αφορμή τόσο για τις πρώιμες δουλειές τους όσο και τα προσωπικά άλμπουμ του Brian Fallon.

  • SHARE
  • TWEET