Malokarpatan

Vertumnus Caesar

Invictus Productions (2023)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 01/11/2023
Οι Σλοβάκοι heavy/black metallers αγκαλιάζουν τις παραδοσιακές τους επιρροές εντονότερα από ποτέ, στην πιο απολαυστική τους στιγμή
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Όταν το 2020 οι Malokarpatan κυκλοφόρησαν το σαρωτικό "Krupinske Ohne", έκατσαν στον θρόνο μιας εκλεκτικής παράδοσης. Οι Σλοβάκοι με το προηγούμενο άλμπουμ τους, ξετύλιξαν το νήμα από τους Mercyful Fate μέχρι τους Root, δηλαδή το ευρωπαϊκό, εκτός Σκανδιναβίας, black metal, και το τελειοποίησαν σε μακροσκελή, αποκρυφιστικά metal-ικά έπη. Συνεπώς, η δισκογραφική τους επιστροφή, έπειτα από τρία χρόνια, με το "Vertumnus Caesar", εγείρει ερωτηματικά αναφορικά με το πώς θα συνέχιζαν.

Το μυαλό παίζει περίεργα παιχνίδια, και υπό αυτό το πρίσμα, η πλήρωση μιας καλλιτεχνικής κορύφωσης συχνά συνδέεται με ένα τέλος. Ακούγοντας το "Vertumnus Caesar", καθίσταται σαφές πως οι Malokarpatan δεν επιχείρησαν να επαναλάβουν το θρίαμβό τους. Μπορεί, το παγανιστικό "Panstvo Salamandrov Jest V Kavernách Zeme" να φέρνει στο νου τον προηγούμενο δίσκο, αλλά εν γένει οι οκτώ συνθέσεις του νέου concept άλμπουμ κινούνται σε διαφορετικά μήκη κύματος. Υπό μια έννοια, ο νέος δίσκος του black/heavy metal σχήματος, φέρει μια σύζευξη του "Krupinske Ohne" και του "Nordkarpatenland". Τόσο ηχητικά, όσο και θεματικά.

Οι Malokarpatan επέστρεψαν στις συντομότερες και πιο ρυθμικές συνθέσεις εμφατικά. Τα 47 λεπτά του δίσκου δίνουν μια ακόμη πιο έντονη παλαιομοδίτικη αύρα, ικανά να γοητεύσουν ακόμη περισσότερο old school ακροατήριο. Αλλά αυτός δεν είναι ο στόχος των Malokarpatan. Σε ένα σταυροδρόμι που το έχουν καταραστεί οι Necromantia και οι Cultes Des Ghoules, οι Σλοβάκοι αντλούν έμπνευση από την αποκρυφιστική παράδοση της περιοχής τους και κυκλοφορούν ένα δίσκο με εξαιρετική ροή και ομοιομορφία. Η περιπετειώδης ζωή του μυστικιστή αυτοκράτορα Ροδόλφου του Δεύτερου μετατρέπεται σε φυτίλι που κάνει κομμάτια όπως το King Diamond-ικό "Vovnútri Chlácholivého Utočišta Kunstkamru" σε αδιαπραγμάτευτες κορυφές.

Το "Vertumnus Caesar", παρά το γεγονός πως συνθετικά είναι ο πιο συμπαγής δίσκος των Malokarpatan, στερείται μεγάλων στιγμών. Με τις ακροάσεις, εμφανίζονται αρκετές περιστάσεις όπου δίνεται μια αίσθηση ανακύκλωσης ιδεών. Βέβαια, αυτό δεν είναι παρά η άλλη όψη του νομίσματος, αφού η προσωπική καλλιτεχνική ταυτότητα των Malokarpatan είναι πλέον εύκολα αναγνωρίσιμη. Το "Vertumnus Caesar" τους απομακρύνει ακόμα περισσότερο από τις επιρροές τους, και, αν και στερείται της έκπληξης, θα κάνει κεφάλια να γυρίσουν και με καταιγισμούς σαν το "Mnohoraké útrapy Milostpána Kelleyho".

Το άλμπουμ ολοκληρώνεται με το δεκάλεπτο "I Hle, Tak Zachádza Imperiálna Hviezda", το οποίο ξεδιπλώνει εντονότερα από ποτέ τις progressive rock επιρροές του συγκροτήματος. Στην προσπάθειά τους να αναμείξουν τα απολύτως απαραίτητα συστατικά για να δημιουργήσουν το απόλυτο μαγευτικό ελιξήριο, οι Malokarpatan συνεχίζουν να παραμένουν ισόποσα οπαδοί αλλά και εκλεκτικοί ακροατές. Συνθετικά, δεν αφήνουν δευτερόλεπτο να φύγει ανεκμετάλλευτο, με τα κομμάτια, ακόμη και στην φαινομενικά απλοϊκή τους μορφή, να περιέχουν λεπτομέρειες πηγαίας έμπνευσης.

Ταυτόχρονα, οι Malokarpatan συνθέτουν πρώτιστα, και άκρως πεισματικά, την μουσική που επιθυμούν. Έχοντας βρει το niche τους, διηγούνται τις ιστορίες και τιμούν τις κληρονομιές που μένουν συχνά μακριά από τα φώτα της καθιερωμένης αντίληψης για το ιδίωμα. Το "Vertumnus Caesar", ακόμα και όταν στα γυρίσματά του σηκώνει NWOBHM σκόνη, παραμένει ένα black metal έργο. Όχι επειδή κοπιάρει το πρώτο κύμα και την ανατολικοευρωπαϊκή και μεσογειακή σκηνή, αλλά επειδή, αισθητικά και εκφραστικά, σε κάθε σόλο, lead ή γέφυρα, μεταδίδουν αυτή την απόκοσμη μαγεία. Όσες ακροάσεις και αν περάσουν, το μπάσιμο του εναρκτήριου lead του "Kočár Postupuje Temnomodrými Dálavami Na Juhozápad" θα ανασηκώνει ανατριχίλες, μέχρι να χαθεί στις απαγγελίες και αφηγήσεις που υπενθυμίζουν τη ζωτικότητα του ποιοτικού escapism. Οι Malokarpatan επέστρεψαν, γνώριμοι μα και διαφορετικοί. Ευκαιρία να μυηθείς στην μαγεία τους. Προσοχή, είναι εθιστική.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET