Flame, Dear Flame

Aegis

Eisenwald Records (2021)
Από τον Πάνο Ζαρκαδούλα, 13/07/2021
Embrace the beauty of, cleansing of the flame, dear flame
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Είναι περίπου ένας μήνας απ’ όταν το πρώτο δείγμα του δίσκου κυκλοφόρησε, έρωτας με την πρώτη αυτιά, καρφί για τα αγαπημένα τραγούδια της χρονιάς. Δεν είθισται το επικό doom να συναρπάζει με γυναικεία, καθάρια και μελαγχολικά φωνητικά. Οι Γερμανοί το κάνουν, και είναι αφοπλιστικά ταιριαστό. Σαν να περίμενε μια ζωή, κάποιος να το κάνει πράξη.

Οι ίδιοι αναφέρουν τους πρώιμους Manowar, τους Atlantean Kodex και τη Hammerheart - επιτέλους - των Bathory περίοδο ως κύριες αναφορές, υπάρχουν και οι τρεις σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό. Καλυμμένες όμως και όχι φόρα παρτίδα, σε στιγμές και σημεία. Το EP με το οποίο μας συστήθηκαν προ διετίας, βρίσκεται ατόφιο εδώ, αποτελεί μάλιστα το πρώτο θεματικά μέρος του δίσκου. Υπό τον τίτλο The Millennial Heartbeat, χωρίζεται σε τρεις συνθέσεις και πραγματεύεται τη γένεση του ωκεανού, παράλληλα με τη θανατογραφία της ξηράς, μια καταγραφή των δυνάμεων και των αδυναμιών της φύσης. Εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα, που αποτυπώνεται και με ηχητικά εφέ ανά διαστήματα, κυρίως όμως με μία ιδιαίτερη στιχουργία, στα όρια της λογοτεχνικής γραφής.

Στο δεύτερο μέρος The Wolves And The Prioress, η ιστορία και η μουσική ναι μεν διαφοροποιούνται, υπάρχουν κάποιες σταθερές δε. Στις τέσσερις φρέσκες συνθέσεις της μπάντας, αναπτύσσεται η ιστορία ενός αμφιλεγόμενου/ζωηρού παιδιού, που βρίσκεται υπό την κηδεμονία μιας σοφής ηγουμένης. Η στιχουργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η φωνή της Maren Lemke συνεχίζει να είναι κυριαρχική, αυτή τη φορά σε πιο ακουστικές και λιγότερο ηλεκτρικές φόρμες. Συναισθηματική και εύθραυστη ερμηνεία, με μετρημένη μελαγχολία, φέρνει στον νου τη λατρεμένη Anneke (μία είναι). Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι η ροή στον δίσκο, παρά τα δύο πρόσωπα της μπάντας, δε διαταράσσεται στο ελάχιστο. Σε όλη τη διάρκειά του, είτε στις έντονες είτε στις ήπιες στιγμές του, η μπάντα παραμένει μετρημένη, δίχως υπερβολές, αλλά με μπόλικη ουσία και συναίσθημα στο παίξιμό της. Ο δε επίλογος είναι αντάξιος του καταπληκτικού προλόγου, αυτές οι δύο συνθέσεις έπρεπε να βρίσκονται εκεί.

Η Γερμανία έχει βαλθεί να τρελάνει κόσμο φέτος στον χώρο του doom metal, με το συγκεκριμένο ντεμπούτο να αποτελεί τούτου του λόγου το αληθές και την μπάντα με το πανέμορφο αυτό όνομα, να αξιώνει πολλαπλές ακροάσεις. Ερωτεύσιμη φωνή ξέχασα να αναφέρω.

  • SHARE
  • TWEET