Embargo

High Seas

Embargo (2023)
Από τον Γιάννη Βόλκα, 23/11/2023
Έτοιμοι να «κολυμπήσουν» σε βαθιά νερά.
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

To 2024 οι Embargo συμπληρώνουν μια δεκαετία από την δημιουργία τους. Μια ατάκα που κατά πάσα πιθανότητα ούτε οι ίδιοι έχουν πιστέψει ότι είναι αληθινή. Πραγματικότητα είναι επίσης ότι εκεί έξω βρίσκεται πλέον ο πρώτος full length δίσκος τους. Ορισμένοι θα θεωρήσουν ότι άργησαν αλλά όλες αυτές οι μπάντες εκεί έξω που κάνουν τα πρώτα τους βήματα, γνωρίζουν καλύτερα από μας πόσος κόπος χρειάζεται μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι λοιπόν, οι, κάποτε πιτσιρικάδες, Θεσσαλονικείς πήραν τον χρόνο τους και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να μας παρουσιάσουν την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά. Φυσικά δεν «τους πήραν και τα χρόνια» και αυτό είναι το πλεονέκτημα ενός συγκροτήματος που ξεκινά από νεαρή ηλικία.

Οι Embargo, λοιπόν, είχαν όλο τον χρόνο στην διάθεσή τους, ώστε να κερδίσουν εμπειρίες τόσο στο studio όσο και στο «σανίδι» (λέγε με 1000Μods, Karma To Burn, Stoned Jesus, Nightstalker). Αν και τεχνικά δεν χρειάστηκαν ποτέ το «ελαφρυντικό» της ηλικίας, σίγουρα η συγκεκριμένη λεπτομέρεια θα λειτούργησε προς όφελός τους. Τώρα όμως το «τρένο» αυτό πέρασε, οι Embargo μεγάλωσαν και παίζουν επί ίσοις όροις με τα υπόλοιπα συγκροτήματα της γενιάς τους. Αυτό τους δίνει «δικαιώματα», τους δίνει και «υποχρεώσεις».

Φτάνοντας στο σήμερα, έχουμε στα χέρια μας το "High Seas", το ντεμπούτο των Embargo, το οποίο θα μπορούσαμε να πούμε ότι το περιμέναμε με ανυπομονησία γιατί όσο περνούσε ο χρόνος, αυξάνονταν και οι προσδοκίες. Δέκα συνθέσεις διάρκειας 45 λεπτών οι οποίες περιλαμβάνουν το παρελθόν, το παρών και κατά πάσα πιθανότητα το μέλλον της μπάντας. Αναφέρουμε το παρελθόν γιατί συνθέσεις όπως το εναρκτήριο "Billow" ή το "22 22" συνεχίζουν στο ίδιο instrumental stoner ύφος με το οποίο τους μάθαμε. Το "High Seas" όμως βρίσκεται μίλια μακριά από το προαναφερθέν ιδίωμα. Αρχίζουμε από μια σημαντική διαφορά η οποία δεν είναι άλλη από τα φωνητικά που βρίσκουμε σε αρκετές συνθέσεις. Ο Γιάννης Χρηματόπουλος ανέλαβε τον δύσκολο ρόλο, αν και στο παρελθόν κάθε άλλο παρά τραγουδιστής δήλωνε. Επέλεξε, λοιπόν, να βγει από το "comfort zone" του, προσάρμοσε τα φωνητικά πάνω στα κομμάτια, έβαλε και μπόλικα κομμάτια από την «ψυχή» του και το αποτέλεσμα τον δικαιώνει.

Μουσικά ο δίσκος περιλαμβάνει ακόμα τις επιρροές της μπάντας, παλιές και νεότερες, οι οποίες όμως πλέον χρησιμοποιούνται με μεγαλύτερη προσοχή δίνοντας έτσι μια αίσθηση ωριμότητας στον δίσκο. Τόσο η διάρκεια των κομματιών όσο και η ίδια η μουσική κυλά χωρίς περιττές φλυαρίες. Έτσι η ακρόαση συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον ώστε να καταφέρει να ανακαλύψει ο καθένας τα δικά του αγαπημένα σημεία. Heavy rock riffs θα βρείτε, μπόλικα Tool αλλά και A Perfect Circle σημεία επίσης. Κερασάκι στην τούρτα, η συμμετοχή του Nathan Bergman των Lionize στο "Null" αλλά και η, γεμάτη μαεστρία, παραγωγή του Γιώργου Μπρίγκου.

Λίγο πριν την συμπλήρωση της δεκαετίας ύπαρξής τους, λοιπόν, οι Embargo πετούν στο τραπέζι το "High Seas" δείχνοντας ότι είναι πλέον έτοιμοι να «κολυμπήσουν» σε βαθιά νερά. Μπορεί ο προγραμματισμός του ταξιδιού να τους πήρε λίγο παραπάνω αλλά το ίδιο το ταξίδι μόλις ξεκίνησε.

  • SHARE
  • TWEET