Comeback Kid

Heavy Steps

Nuclear Blast (2022)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 19/01/2022
Οι Καναδοί έχουν κατασταλάξει τον ήχο τους και συνεχίζουν να παραδίδουν μαθήματα ενέργειας και hardcore οργής
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Επί 20 συναπτά έτη, οι Comeback Kid αποτελούν μια εγγύηση στον χώρο του σύγχρονου hardcore. Το σχήμα από τον Καναδά, παρά το γεγονός πως στις έξι κυκλοφορίες του, με πιο πρόσφατη το "Outsider" του 2017, παρουσίασε μικροδιαφοροποιήσεις στον ήχο του, δεν σταμάτησε ποτέ να εκλύει αδιανόητη ενέργεια η οποία συχνά έκρυβε ποικίλα συναισθήματα πίσω από τα riffs, τα leads και τα breakdowns της. Ο νέος τους δίσκος, και δεύτερος για λογαριασμό της Nuclear Blast, βρίσκει το συγκρότημα να διατηρεί τα κεκτημένα του και να εντείνει την πίεση και το φλερτ με πιο μοντέρνα ηχοχρώματα.

Το "Heavy Steps" ακολουθεί την γραμμή που χάραξε το "Die Knowing" του 2014. Τα 33 λεπτά του, διάρκεια ιδανική για τον σκοπό που επιτελεί, διακατέχεται από έναν γνήσιο νεοϋορκέζικο hardcore αέρα, με τα riffs, κοφτά και σύντομα να εξοπλίζονται με κατάλληλη παραγωγή και να συνδυάζονται αρμονικά με τις, χαρακτηριστικές ερμηνείες του Andrew Neufeld. Το δίπολο αυτό, ορίζει την πορεία των Comeback Kid, οι οποίοι έχουν πλέον ελαττώσει τις μελωδικές γραμμές που προσέδιδαν έναν πιο συναισθηματικό χαρακτήρα, με αποκορύφωμα δίσκους όπως το "Broadcasting" και το, παρόμοιας νοοτροπίας αλλά με πιο metalcore παραγωγή, "Symptoms + Cures".

O νέος δίσκος των Καναδών βέβαια, δεν είναι μια μονοκόμματη και μονότονη επίκληση στο hardcore αίσθημα. Στιγμές όπως το εξαιρετικό "Standstill" συνοψίζουν στο έπακρο τον συνδυασμό πάθους και οργής που έχουν μετατρέψει την μπάντα σε αδυναμία οπαδών του ιδιώματος και όχι μόνο. Από την εκκίνηση με το ομότιτλο που με το εισαγωγικό του riff εγκληματίζει μονομιάς τους ακροατές, καθώς το ρεφραίν αυξάνει τις προσδοκίες, έως την δήλωση - φόρτιση του φινάλε με το "Menacing Weight", οι Comeback Kid επιχειρούν εκ νέου να προσφέρουν τις πιο ολοκληρωμένες και συμπαγείς συνθέσεις που μπορούν, με το βλέμμα στραμμένο προφανώς και στην επί σκηνής μεταφορά τους.

Το "Heavy Steps" συχνά αντιμετωπίζει το ιδίωμα όπως κατά έναν τρόπο οι Every Time I Die. Δίχως τον πειραματισμό ή την φαντασία των δεύτερων, οι Comeback Kid φροντίζουν ώστε η συνεχόμενη, υψηλής έντασης, επίθεσή τους να μην καταστεί κουραστική αλλά να ανατροφοδοτείται από μικρά συνθετικά τεχνάσματα. Παράλληλα, όπως έπραξαν και στο "Outsider", αφουγκράζονται τις σύγχρονες -core απαιτήσεις παρά το γεγονός πως ο ήχος τους, διαυγής μεν, δεν χάνει το στίγμα του. Έτσι, ακόμη και στην εξαιρετική συνεργασία με τον Joe Duplantier (Gojira) στο "Crossed", το οποίο παρουσιάζει μια αρμονική συνύπαρξη φαινομενικά μακριά από το πεδίο δράσης των Καναδών, το μήνυμα είναι το ίδιο και σαφέστατο.

Παρά την επιφανειακή ομοιομορφία των κομματιών, το άλμπουμ βρίσκει τους Comeback Kid ώριμους συνθετικά και με σαφές όραμα. Επιρροές από τα μέσα των ‘90s θα αφομοιωθούν στα "Dead On The Fence" και "True To Form", ενώ τo "Shadow Of Doubt" ρίχνει ενστικτωδώς τις ταχύτητες για να κερδίσει με τις δυναμικές του. Οι μελωδίες του "Everything Relates" (με τη συμμετοχή του JJ Peters των Deez Nuts) και του εξαιρετικού "Face The Fire", ή η φτιαγμένη για moshing ισοπέδωση του "No Easy Way Out", ξεχωρίζουν με τρόπο που παρασέρνουν το συνολικό αποτέλεσμα προς τακτικές επαναλήψεις.

Αυτή είναι και η μαγεία των Comeback Kid. Έχοντας κατασταλάξει εδώ και μερικά χρόνια στο είδος της μουσικής που τους εκφράζει, δίχως να παραλείπουν να ενσωματώσουν σφήνες του παρελθόντος, συνθέτουν ογκώδες και εύπεπτο hardcore, το οποίο ηχεί απλό μα όχι απλοϊκό, αλλά αντιθέτως άκρως αποτελεσματικό. Ενδεχομένως, μερικές φωνητικές γραμμές ή η προβλέψιμη εξέλιξη των συνθέσεων να στερεί ενθουσιασμό, αλλά τα έντεκα κομμάτια του "Heavy Steps" λειτουργούν ως ένα εντόνου (ηχο)χρώματος καταφύγιο έντασης και αλληλεγγύης, στοιχείων απαραίτητων για να αντέξει κανείς/καμιά το γκρίζο της ρουτίνας, αποκομμένο από γνήσια και ειλικρινή συναισθήματα. Αμφιβάλλω αν κάποιο άτομο που αρέσκεται σε αυτό τον ήχο θα βρει στιγμή της ημέρας (ή της νύχτας) που το "Heavy Steps" δεν θα το ταρακουνήσει.

  • SHARE
  • TWEET