Bull Of Apis Bull Of Bronze

The Fractal Ouroboros

Fiadh Productions / Vita Detestabilis Records (2023)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 19/12/2023
Το πνευματικό, άχρονο κάλεσμα για ολική απελευθέρωση των πάντων διαμέσου απαιτητικού black metal
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Δεν περίμενα πως το 2023 θα μας έδινε μεταξύ πόσων άλλων δίσκων και το νέο πόνημα των Bull Of Apis Bull Of Bronze. Το αντιφασιστικό black metal σχήμα από τις Η.Π.Α. είχε κυκλοφορήσει το ψυχωμένο ντεμπούτο του "Offerings of Flesh And Gold" το 2019, σε μια εποχή που το red anarchist black metal ανέβαινε ραγδαία. Οι Αμερικανοί επέλεξαν να εμβαθύνουν στην ωμή, ατμοσφαιρική και ambient εκδοχή του ήχου και γοήτευσαν, όχι μόνο με το πρόταγμά τους, αλλά με τη δυναμική των επιβλητικών τους συνθέσεων. Στο δεύτερο δίσκο τους, οι Bull Of Apis Bull Of Bronze όχι απλά επαναλαμβάνουν το κατόρθωμά τους, αλλά κυκλοφορούν και ένα συντριπτικό black metal έργο.

Το "The Fractal Ouroboros", με ένα απαράμιλλο εξώφυλλο, εκ νέου δια χειρός του Alex CF, διαρκεί 75 λεπτά και αποτελεί ένα κολοσιαίο επίτευγμα. Όχι, η διάρκειά του δεν είναι αποτρεπτική. Η συνθετική αντίληψη των Bull Of Apis Bull Of Bronze τους επιτρέπει να υπερβούν εαυτά και να δημιουργήσουν ένα άλμπουμ που ξεδιπλώνει τις αρετές του ολιστικά. Επιπρόσθετα, μετουσιώνουν μουσικά το πνεύμα του αινιγματικού τίτλου του δίσκου σε μια αποτελεσματική μουσική ιδέα. Μια βασική σκοτεινή μα καθαρή μελωδία, αργή, επανέρχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά το μήκος των επτά συνθέσεων του δίσκου. Ξεπροβάλλει από τη σκόνη του πνιγηρού riffing, από τα καταιγιστικά ξεσπάσματα, τα ambient μέρη, τα σχεδόν funeral doom γυρίσματα, και στοιχειώνει.

Αφήνοντας το "The Fractal Ouroboros" να με ταξιδέψει στα ονειρικά και ιδεολογικά πεδία καταστροφής και αναγέννησης, νιώθω πως είναι εμποτισμένο από μια βαθιά πνευματική χροιά. Όπως συμβαίνει στο τελετουργικό "Our Over Apocalypse", οι Bull Of Apis Bull Of Bronze σκιαγραφούν εικόνες ενός μέλλοντος μακρινού αλλά και συνάμα κοντινού. Το black metal τους είναι λυτρωτικό και καθαρτικό, αρκεί να υπομείνεις τον πόνο και τη βία που φέρει εντός του. Διαπερνώντας ιστορίες αποικιοκρατίας, αφανισμών αυτοχθόνων, καταστροφικής επιβολής της καπιταλιστικής ανάπτυξης εις βάρος της διαφορετικότητας και της συνύπαρξης, τα κομμάτια του άλμπουμ δεν στοχεύουν σε ένα επίπονο επαναλαμβανόμενο μαρτύριο.

Οι Bull Of Apis Bull Of Bronze έγραψαν μακροσκελή τραγούδια με έμφαση στον συντονισμό με το δέκτη. Μέσα από τις κραυγές, τα κασκάδια ατμοσφαιρικά black metal riffs, τις λεπτές synth αποχρώσεις, τους σαμανικούς ψιθύρους, τα μελωδικά αρπίσματα και τα τυμπανιστικά ποδοβολητά, οι Αμερικανοί στοχεύουν σε μια μεταμορφωτική ακροαματική εμπειρία, θυμίζοντας τους ομοϊδεάτες και labelmates Book Of Sand. Όταν το εναρκτήριο riff του "Suffocate O Earthen Lungs; They Now Lungs of Ash" τεμαχίσει τον αέρα, θα κουνηθείς από τη θέση σου. Λίγα λεπτά αργότερα, έπειτα από διαρκείς επιστροφές και ηχητικές συγκρούσεις, θα οδηγηθείς σε ένα φινάλε που θα ηχεί ως η γαλήνη πριν την οριστική καταιγίδα.

Εκεί έγκειται και η δυναμική του συγκροτήματος. Στα μέσα του δίσκου πειραματίζονται στο εννιάλεπτο "Annihilation" με το μελαγχολικό ambient για να οδηγηθούν σε ένα επιβλητικό και μεγαλοπρεπές φινάλε πνιγμένο στις κιθάρες. Η σαμανιστική συνέχεια με το "Liberation Ritual" θα προσδώσει μια μεταφυσική χροιά στις επαναστατικές πολιτικές που διανθίζουν τα παλαιομοδίτικα riffs. Οι Bull Of Apis Bull Of Bronze θαρρώ πως ακολουθούν το ιδεολογικό ρεύμα της επανοικειοποίησης στην αισθητική και έτσι, ενώ κυκλοφορούν ένα πολυεπίπεδο black metal άλμπουμ εμμένουν στις βασικές του αισθητικές αρετές, και καταφέρνουν να ηχούν ταυτόχρονα «παραδοσιακοί» όσο και ανατρεπτικοί.

Το υπνωτικό και μεγαλεπίβολο δεκαεξάλεπτο φινάλε του "Ekstasis, Enstasis, And The Fractal Ouroboros" σε αιχμαλωτίζει εντός του χωροχρόνου του. Δεν ξεσπά ποτέ, δεν οδηγείται στην έξοδο. Εκμεταλλεύεται όμως στο έπακρο, τη συσσωρευμένη ένταση που έχει χτίσει ο δίσκος ειδικά στο πρώτο του μισό. Εξουθενωτικό αλλά και σχεδόν υπερβατικό, ρίχνει αυλαία με τον πιο δύσκολο τρόπο. Το "The Fractal Ouroboros" μέσα από τα ψήγματα και τις στιγμιαίες θεάσεις ενός άλλου κόσμου που αποκαλύπτει ανάμεσα στα επιμέρους του, είναι ένα άλμπουμ που φαντάζει ξέχωρο από τις απαιτήσεις της εποχής του. Δεν θα σε ενθουσιάσει μονομιάς, αλλά αν συνταχθείς μαζί του, όπως και με τα προτάγματα που αναφέρουν στο bandcamp, θα δεις πως πρόκειται για ένα δίσκο που ξεκινά από το ατομικό υποσυνείδητο και σε οδηγεί σε κοινωνικές και συλλογικές διεκδικήσεις για ένα καλύτερο αύριο. Ο κύκλος πρέπει να σπάσει. Η φαντασία έχει το κλειδί.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET