Green Lung, Saturday Night Satan @ Μύλος Club, 22/03/24

Συναυλιακή επιβεβαίωση της ξέφρενης πορείας των αγαπημένων Λονδρέζων

Από τον Γιάννη Βόλκα, 26/03/2024 @ 20:20

Αν υπήρχε μια μπάντα η οποία περιμέναμε ως Rocking φέτος, αυτή θα ήταν οι Green Lung. To ντεμπούτο της μπάντας “Woodland Rites” μπήκε οριακά στην 30άδα καλύτερων δίσκων του 2019 αλλά το “Black Harvest” «σκαρφάλωσε» πανηγυρικά στο νούμερο 4. Η επιβεβαίωση της σταθερά ανοδικής πορείας των Λονδρέζων ήρθε με το δυναμικό back to back και το “This Heathen Land” στη τρίτη θέση της αντίστοιχης περσινής λίστας.

Opening act της συγκεκριμένης βραδιάς οι νεοσύστατοι Saturday Night Satan οι οποίοι τράβηξαν εξαρχής την προσοχή μας με το ντεμπούτο τους “All Things Black”. Το occult rock των Αθηναίων περιέχει όλα τα στοιχεία που θα επιθυμούσαμε από μια μπάντα του είδους. Μυστηριακή ατμόσφαιρα, πολύ αξιόλογα γυναικεία φωνητικά και συνθέσεις οι οποίες σου «μένουν» στο μυαλό από το πρώτο άκουσμα.

Επί σκηνής δεν άλλαξε κάτι, αν εξαιρέσουμε μια απόλυτα δικαιολογημένη μικρή «ακαμψία» που προκαλούσε η έλλειψη ζωντανών εμφανίσεων. Μουσικά όμως, τα κομμάτια λειτούργησαν εξαιρετικά σε συναυλιακές συνθήκες και έτσι απολαύσαμε απόλυτα την άτυπη παρουσίαση του δίσκου τους. Οι Saturday Night Satan ήρθαν να καλύψουν ένα κενό που υπήρχε μέχρι στιγμής στην ελληνική σκηνή στο συγκεκριμένο είδος και ελπίζουμε να δούμε περισσότερο στο άμεσο μέλλον.


Παρά την αναμφισβήτητη ποιότητα των δίσκων των Green Lung, δεν γνωρίζαμε τι να περιμένουμε από τις ζωντανές τους εμφανίσεις (αφού δυστυχώς χάσαμε την εμφάνισή τους στο Street Mode του 2019, το οποίο ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό κριτήριο). H απάντηση ήρθε από τα πρώτα μόλις λεπτά και το εναρκτήριο “The Forest Church” αφού τόσο η δυναμική είσοδος της μπάντας όσο και η ανταπόκριση του κόσμου έφεραν «νίκη από τα αποδυτήρια». Ακολούθησε το γεννημένο hit “Maxine (Witch Queen)” το οποίο «σφράγισε» από νωρίς τον θρίαμβο. Γνώστες και μη είχαν ήδη υποκλιθεί στο μεγαλείο της μπάντας και όλα έμοιαζαν πλέον εύκολα.

Η τριάδα εξαιρετικών δίσκων έδινε «πάτημα» για ένα ιδανικό setlist στο οποίο φυσικά βαρύτητα δόθηκε στο πρόσφατο “This Heathen Land” χωρίς όμως να παραμεληθούν τα υπόλοιπα δυο. Έτσι το «παλιό» ομώνυμο “Woodland Rites” έγινε αποδεκτό με ισάξιο ενθουσιασμό συγκριτικά με τις πιο πρόσφατες συνθέσεις. Κατά τα άλλα το “This Heathen Land” παίχτηκε στην ολότητά του με εξαίρεση το “The Ancient Ways” δείχνοντας έτσι την θετική ανταπόκριση που έχουν λάβει οι Άγγλοι για τον πρόσφατο δίσκο τους και την εμπιστοσύνη που νοιώθουν για το υλικό του συγκεκριμένου δίσκου.

Πανέμορφη χαλάρωση με το “Song Of The Stones” και τον μπασίστα Josepho Ghast να αναλαμβάνει το έξτρα τύμπανο. Εξίσου συγκλονιστική και η εκτέλεση του αργόσυρτου “One For Sorrow” σε μια σύνθεση που οι Black Sabbath συναντούν τους Dead Can Dance και τον Tom Templar να παραδίδει μια συγκλονιστική ερμηνεία. Κατά τα άλλα το στήσιμο της μπάντας κατά όλη την διάρκεια του live ήταν ξεκάθαρα πρωτοκλασάτο heavy metal δείχνοντας τις ρίζες του συγκροτήματος. Το παραπάνω γινόταν ξεκάθαρο και από τα φωνητικά του Templar αλλά και από το παίξιμο των υπόλοιπων μελών με αποκορύφωμα τα solos του Scott Black όσο και από τα πλήκτρα του John Wright.

Συμπερασματικά, οι Green Lung κατάφεραν με την εμφάνισή τους αυτή να επιβεβαιώσουν θριαμβευτικά από που γινόταν ξεκάθαρο από τους δίσκους τους. Οι Λονδρέζοι αποτελούν από τις μεγαλύτερες ελπίδες για το μέλλον του hard ‘n’ heavy γενικότερα ενώ το παρόν τους ανήκει εξίσου δικαιωματικά. Μια εμφάνιση την οποία οφείλουμε να θυμηθούμε στο τέλος της χρονιάς όταν θα μιλάμε για τις σημαντικότερες στιγμές του 2024. Τέλος, εμείς δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε την επιστροφή τους στην χώρα μας αλλά και να αναρωτιόμαστε πόσο ψηλά θα καταφέρουν να φτάσουν οι αγαπημένοι μας Green Lung.

Φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας

SETLIST

The Forest Church
Maxine (Witch Queen)
Woodland Rites
Mountain Throne
Leaders Of The Blind
Song Of The Stones
Hunters In The Sky
One For Sorrow
The Ritual Tree
Reaper's Scythe
Old Gods
Oceans Of Time

Encore:
Let The Devil In
Graveyard Sun

  • SHARE
  • TWEET