Gogol Bordello @ Τεχνόπολη, 05/07/22

Οι σημαντικοί καλλιτέχνες αναδεικνύουν τα σημαντικά ζητήματα των καιρών τους

Από την Κατερίνα Μυτιληναίου, 07/07/2022 @ 15:31

Ημέρα Τρίτη επέλεξαν οι αγαπημένοι gypsy punkers Gogol Bordello να επιστρέψουν στην Αθήνα, έπειτα από οκτώ χρόνια απουσίας από τα ελληνικά συναυλιακά δρώμενα. Στην Τεχνόπολη, λίγο μετά τις 21:30 το βράδυ, υπό τους ήχους παραδοσιακών ρυθμών από την Ουκρανία, ξεκίνησε μία από τις καλύτερες συναυλίες του φετινού αθηναϊκού πλούσιου συναυλιακού καλοκαιριού. Και το λέω εξ αρχής, για να μην σας κρατάω σε αγωνία...

Gogol Bordello

Οι Gogol Bordello με την τρέχουσα σύνθεσή τους, είναι μια μπάντα τόσο καλά κουρδισμένη που καταφέρνει να διατηρείται σε συνεχή κίνηση επί σκηνής - και εννοούμε έντονη κίνηση, οργιαστική, όχι λίκνισμα...- και ταυτόχρονα να μην χάνει ούτε νότα! Επίσης, η σκηνική παρουσία τους είναι πέρα για πέρα σαρωτική, όσο σαρωτικός αποδεικνύεται κάθε φορά και ο ίδιος ο frontman Eugene Hutz, ο οποίος και συμπαθής είναι, και διαβασμένος. Το show των Νεοϋρκέζων τα έχει όλα: απολαυστικές μελωδίες, καλές φωνές, παλμό, χορό, χώρο για σκέψη και συγκίνηση, ελευθερία.

Gogol Bordello

Η αλληλεγγύη στην δοκιμαζόμενη εμπόλεμη Ουκρανία τέθηκε σε πρώτο πλάνο, όπως ορίζει, εκτός από την καταγωγή του Hutz, η πάντα αγωνιστική διάθεση της μπάντας. Με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας στο background και την λέξη "Solidaritine" να δεσπόζει επί σκηνής, η περιοδεία είναι αφιερωμένη στους Ουκρανούς που έμειναν πίσω και πολέμησαν, ενώ σημαντικό μέρος των εσόδων διατίθεται σε αυτούς. Το κοινό στάθηκε αλληλέγγυο στο δίωρης διάρκειας κάλεσμα της μπάντας σε αντιπολεμική διαμαρτυρία. Γιατί, αν βγάλουμε εκτός κάδρου την μουσική, περί αυτού επρόκειτο. Οι σημαντικοί καλλιτέχνες αναδεικνύουν τα σημαντικά ζητήματα των καιρών τους και δεν κωφεύουν επιδιδόμενοι σε αυτοαναφορικά ακκίσματα.

Gogol Bordello

Στα highlights της έντονης αυτής συνάντησης, το συγκινητικό «Ευχαριστώ» του Hutz για την αλληλεγγύη των Ελλήνων προς τον ουκρανικό λαό, το νέο διονυσιακό "Dance Around Τhe Fire", το σόλο-κεραυνός της ηλεκτρικής κιθάρας στο “Saboteur Blues” (που περιείχε και μια μικρή δόση Manu Chao..), η εξιστόρηση της επαφής που είχε ο frontman με το ρεμπέτικο και η σύνδεσή του με το αγαπημένο "Alcohol", η τρομερή ενέργεια στην διασκευή του “Solidarity” των Βρετανών Anti-fa punk rockers Angelic Upstarts που σπάει κόκκαλα (το τραγούδι γράφτηκε για αλληλεγγύη στους Πολωνούς εργάτες του ’81 και έγινε ύμνος), αλλά και το απολαυστικό mash-up των “Baro Foro” και "Undestructable" στο τέλος του αναπόδραστου encore.

Gogol Bordello

Την επόμενη φορά, μην τους χάσετε...

Φωτογραφίες: Αφροδίτη Ζαγγανά

SETLIST

Sacred Darling
I Would Never Wanna Be Young Again
Not Α Crime
Immigrant Punk
Wonderlust King
My Companjera
Through Τhe Roof 'Ν' Underground
Suddenly… (I Miss Carpaty)
Saboteur Blues
Focus Coin
Trans-Continental Hustle
Dance Around Τhe Fire
Immigraniada (We Comin' Rougher)
Think Locally, Fuck Globally
Mishto!
Start Wearing Purple
Sally
Pala Tute

Encore:

Alcohol
Teroborona (Civil Defense)
Solidarity (Angelic Upstarts cover)
Baro Foro / Undestructable 

  • SHARE
  • TWEET