Ghost @ O2 Arena, Λονδίνο, 11/04/22

Επίδειξη δύναμης

Από τον Δημήτρη Μωυσίδη, 14/04/2022 @ 20:48

Για μένα η συναυλία αυτή είχε μεγαλύτερη σημασία από το γεγονός ότι θα πήγαινα να δω ένα συγκρότημα που πραγματικά λατρεύω, που ακούω από την αρχή τους και είχα τη τύχη να τους δω στα πρώτα τους βήματα όταν το 2011 ήταν support στους Trivium στο Brixton. Εκτός από όλα αυτά, θα ήταν και η πρώτη (ελπίζω από πολλές) που θα πήγαινα με τον -τώρα- δωδεκάχρονο γιό μου. Η πρώτη του rock συναυλία, σε μια πατρική προσπάθεια να τον βάλω στον σωστό μουσικά δρόμο. Λέμε τώρα.

Ghost

Το μεγάλο ταξίδι προς τα ανατολικά του Λονδίνου, στο Greenwich, δεν μας επέτρεψαν να δούμε τα support συγκροτήματα Twin Temple και Uncle Acid & The Deadbeats οπότε τους βγάζουμε από την εξίσωση και προχωράμε. Οχι σε full capacity αφού τα πάνω διαζώματα ήταν κλειστά αλλά με πολύ κόσμο, πάντως σίγουρα οχι sold out. Κόσμος από το φάσμα του metal και του rock αλλά αρκετοί πάνω των 40 και πολλοί με πιτσιρίκια σαν και μένα αφού οι Ghost ενδείκνυνται για μια εισαγωγή σε αυτήν τη μουσική. Έχουν το θεατρικό στυλ που είναι ελκυστικό στο μάτι και η μουσική δεν είναι ιδιαιτέρως σκληρή για τα ευαίσθητα αυτιά όπως πχ του μικρού μου που το πρώτο του σχόλιο ήταν "It's so loud!".

Ghost

Μετά από δύο -μεγάλα σε διάρκεια- εισαγωγικά μοναστηριακά κομμάτια για να μπούμε στο κλίμα, τα φώτα έσβησαν και ακριβώς στις 21:00 ακούστηκε το intro "Imperium" από το "Impera". Οι προβολείς εστίασαν πάνω στον κιθαρίστα (έναν από τους δύο, φυσικά ονόματα δεν υπάρχουν αλλά στο reddit μπορείτε εύκολα να βρείτε ποιός είναι ποιός στους Ghost τώρα) για την εισαγωγή του "Kaisarion". Πέφτει η κουρτίνα με πυροτεχνήματα από πίσω και αποκαλύπτεται το επιβλητικό σκηνικό. Σαν το εσωτερικό μιας μεσαιωνικής εκκλησίας με τα τεράστια βιτρό να απεικονίζουν τον Papa Emeritus. Ο ντράμερ σε μια υπερυψωμένη θέση πλαισιωμένος από τα backing vocals και τα synths ενώ μπροστά και δίπλα από τον ορεξάτο και χορευταρά Tobias Forge οι δύο κιθάρες με το μπάσο. Κατά τη διάρκεια του -σχεδόν δίωρου- show το group ήταν υπερκινητικό σε όλη τη σκηνή με θεατρικά τερτίπια και παιχνιδίσματα μαζί με τον Forge ο οποίος άλλαξε αρκετά κοστούμια με καλύτερο τη στολή καρδιναλίου στο "Year Zero".

Ghost

Μεγαλύτερο σετ από το Μάντσεστερ όπου ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή περιοδεία, κατά ένα τραγούδι και με αλλαγμένη σειρά κάτι που εξέπληξε θετικά, δείχνοντας και την ειδική έμφαση στο Λονδινο και πολύ αγάπη στη ‘swinging city’ όπως αποκάλεσε πολλές φορές ο Forge ανταποδίδοντας έτσι το πόσο η πόλη και η χώρα έχει στηρίξει τη μπάντα του. Χιουμοράκι β’ κατηγορίας, επιτηδευμένο σαν μια b-horror movie όπως το όλο στυλ των Ghost και αρκετά ομιλητικός στο encore.

Ghost

Γενικότερα μια τρομερή εμφάνιση, δυνατοί και με πολύ κίνηση αμφότεροι οι κιθαρίστες και μπάσο που δονούσε όλη την αρένα. Απίστευτη απόδοση των "Rats", "Mummy Dust" και το απίστευτο σκηνικά "Year Zero" με το κοκκινο φως και τις φωτιές να μετατρέπουν το O2 σε κόλαση επί γης. Στο "Enter Sandman" φυσικά όλοι τραγουδούσαν τους στίχους σε αυτήν την υπέροχη διασκευή του κλασικού κομματιού ενώ θετικότατη εντύπωση προκάλεσε η υποδοχή του κοινού στο ‘παλιό’ "Ritual". Λαθάκια υπήρξαν στον ήχο στη αρχή και στο "Miasma" όταν ο Papa Nihil κάπως μπερδεύτηκε και φανερώθηκε ότι το σαξόφωνο είναι playback αλλά οκ ψιλά γράμματα, κάτι πρέπει να βρούμε σαν ψεγάδι σαν ισορροπία μιας κατα τα άλλα επιβλητικής παρουσίας των Ghost. Τα hightlights για μένα όμως ήταν το "He Is" που αποδόθηκε άψογα και με πολύ συναίσθημα, η έκπληξη με το "Mary On A Cross", το πόσο πολύ γούσταρε ο κόσμος το καινούργιο "Call Me Little Sunshine" και στο φινάλε το "Square Hammer" όπου πραγματικά η αρένα εξερράγη.

Ghost

Μια επίδειξη δύναμης μιας μπάντας και μιας προσωπικότητας (Forge) που με μεγάλη άνεση μπορούν να αποδώσουν υπέροχα τα κομμάτια τους, κάνοντας τα να ακούγονται ακόμα καλύτερα από τον δίσκο. Ο μικρός μου μαζί με περίπου 15.000+ ακόμα κόσμο σίγουρα πέρασαν καλά και χόρεψαν με την ψυχή τους. Μια συναυλία που έλειψε πολύ όλα αυτά τα χρόνια, μια συναυλία που έλειψε και από τον Forge αν κρίνουμε και από τα λόγια (ευχαρίστησε θερμά και όλους εμάς που παρά τον φόβο που υπάρχει ήρθαμε αλλά και τους τεχνικούς που βοήθησαν για το show), αλλά και τη διάθεσή του.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μωυσίδης, Ghost Facebook Page

SETLIST

Klara stjärnor (Jan Johansson)
Miserere mei, Deus (Gregorio Allegri)
Imperium
Kaisarion
Rats
From the Pinnacle to the Pit
Mary on a Cross
Devil Church
Cirice
Hunter's Moon
Faith
Spillways
Ritual
Call Me Little Sunshine
Helvetesfönster
Year Zero
Spöksonat
He Is
Miasma
Mummy Dust
Kiss the Go-Goat

Encore:

Enter Sandman (Metallica cover)
Dance Macabre
Square Hammer

  • SHARE
  • TWEET