Φοίβος Δεληβοριάς @ Gagarin 205, 05/04/19

Κάθε συναυλία του Φοίβου αποτελεί έναν καλό λόγο για να πας και στην επόμενη

Από τον Αντώνη Αντωνιάδη, 08/04/2019 @ 19:32

Μπορεί τη δεκαετία του 1990 να κυριάρχησε το ελληνόφωνο rock και συγκροτήματα όπως οι Τρύπες, τα Ξύλινα Σπαθιά και τα Διάφανα Κρίνα και αυτή του 2000 να στιγματίστηκε από τις δισκογραφικές και συναυλιακές επιλογές του Θανάση Παπακωνσταντίνου και του Γιάννη Αγγελάκα, όμως, για αυτή τη δεκαετία που φτάνει σύντομα στο τέλος της, νομίζω ότι ο Φοίβος Δεληβοριάς είναι ο δημιουργός που έκανε τη μεγάλη διαφορά. Φυσικά, ο Φοίβος δεν είναι κανένας νέος καλλιτέχνης. Εξάλλου, η φετινή χρονιά σηματοδοτεί τη 30η επέτειο από την κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου ενώ το "Χάλια", ένας δίσκος ορόσημο για την ελληνόφωνη μουσική σκηνή, κυκλοφόρησε το 1998.

Όμως η «μετακόμιση» στην Inner Ear και η κυκλοφορία των άλμπουμ "Ο Αόρατος Άνθρωπος" το 2010 και "Καλλιθέα" το 2015 νομίζω ότι αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες δουλειές της τρέχουσας δεκαετίας και αυτές που ανέδειξαν τον Φοίβο Δεληβοριά σε έναν από τους 4-5 σημαντικότερους καλλιτέχνες της περιόδου χαρίζοντάς του καθολική σχεδόν αποδοχή.

Αυτό το γεγονός επιβεβαιώθηκε και από την τεράστια προσέλευση του κόσμου το βράδυ της Παρασκευής, ο οποίος γέμισε το Gagarin 205 περιμένοντας να ακούσει την τελευταία παρουσίαση από τα "Τραγούδια Του Πεζοδρομίου". Γύρω στις 22:30 λοιπόν, ο Φοίβος και το συγκρότημα του ανέβηκαν στη σκηνή ανοίγοντας τη συναυλία με το "Μηδέν Εισερχόμενα". Ακολούθησαν κομμάτια που «ζέσταναν» το κοινό το οποίο γρήγορα επιδόθηκε σε ένα παθιασμένο sing-along που διήρκησε μέχρι το τέλος της συναυλίας.

Φοίβος Δεληβοριάς

Και πώς αλλιώς βέβαια θα μπορούσε να συμβεί όταν το setlist απαρτίζεται από μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια που έχει γράψει ο καλλιτέχνης ενώ είχαμε επίσης την ευκαιρία να ακούσουμε live και το καινούργιο "Μόνο Ψέματα". Φυσικά, όπως γνωρίζαμε, η συναυλία θα είχε και αρκετές εκπλήξεις, κάτι που επιβεβαιώθηκε πρώτα με την "Αγρύπνια" του Θανάση Παπακωνσταντίνου, ενώ οι διασκευές συνεχίστηκαν με τη "Μαίρη" του Παυλίδη, τον "Μάρκο" της Λένας Πλάτωνος, και το "Πίσσα Και Πούπουλα" του τεράστιου Τζίμη Πανούση. Ο Φοίβος Δεληβοριάς έχει τη μοναδική ικανότητα, όταν καταπιάνεται με ένα τραγούδι άλλου καλλιτέχνη, να το κατακτά πλήρως προσαρμόζοντας την ενορχήστρωση στην αισθητική του και ανοίγοντας μέσα από την ερμηνεία του νέους ορίζοντες. Έτσι, ακόμη και τα, τρομαχτικά υπερεκτιμημένα κατά τη γνώμη του γραφόντα, "Άλλη Μια Νύχτα Σύγχυσης Και Γέλιου" των Κόρε. Ύδρο και "Για Λόγους Ταξικούς" των Χατζηφραγκέτα, αποδόθηκαν σε εκπληκτικές εκτελέσεις δικαιώνοντας πλήρως την επιλογή του Φοίβου να τα εντάξει στο πρόγραμμα του.

Φοίβος Δεληβοριάς

Ο ήχος είχε αρκετά σκαμπανεβάσματά καθώς, ενώ ξεκίνησε σε καλά επίπεδα, από τη μέση περίπου της συναυλίας η φωνή του Φοίβου χαμήλωσε απότομα και μέχρι το τέλος δεν κατάφερε να ισορροπήσει ξανά ποτέ. Από την άλλη, για ακόμη μία φορά, το συγκρότημα που τον πλαισίωνε ήταν σε άψογη φόρμα. Εξάλλου, ο Κωστής Χριστοδούλου στα πλήκτρα, ο Σωτήρης Ντούβας στα ντραµς, ο Yoel Soto στο µπάσο και ο Κώστας Παντέλης στις κιθάρες παίζουν πλέον καιρό μαζί με τον Φοίβο κι έχουν δέσει άψογα μεταξύ τους, ενώ η Νεφέλη Φασούλη, την οποία γνωρίσαμε μέσα από τα "The Church Sessions" του Pepper 966, αποτελεί μια ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη και ουσιαστική προσθήκη.

Φοίβος Δεληβοριάς

Και κάπου εκεί λοιπόν, καθώς ο κόσμος τραγουδούσε "Αυτή Που Περνάει, αυτή που περνάει, αυτή να ρωτήσουμε να δούμε που πάει" έσκασε το black-out το οποίο όμως ευτυχώς δεν αποθάρρυνε τους καλλιτέχνες αλλά ούτε και το κοινό, το οποίο συνέχισε όλο το τραγούδι acapella. Ευτυχώς, το πρόβλημα διορθώθηκε γρήγορα και το επίσημο κομμάτι της συναυλίας έκλεισε με δύο διασκευές. Μία στο "Απόψε Θέλω Παρέα", το οποίο ο Φοίβος αφιέρωσε στον αείμνηστο Νίκο Τριανταφυλλίδη και μία στο "Ο Χαμένος Τα Παίρνει Όλα".

Φοίβος Δεληβοριάς

Για το encore, το συγκρότημα μας κράτησε δύο από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του καλλιτέχνη. "Η Κική Κάθε βράδυ" έχει εξελιχθεί πλέον σε μια οριακά υπερβατική διαδικασία μεταξύ κοινού και καλλιτέχνη, κάτι που εκφράστηκε έντονα και στη συναυλία της Παρασκευής, ενώ το "Το καλοκαίρι Θα' ρθει" έκλεισε ιδανικά το live που διήρκησε συνολικά γύρω στις δυόμιση ώρες.

Ο Φοίβος παραμένει απολαυστικός είτε όταν ερμηνεύει τα τραγούδια του, είτε όταν διασκευάζει κομμάτια άλλων καλλιτεχνών. Η τελευταία συναυλία από τα "Τραγούδια Του Πεζοδρομίου", παρά τα προβλήματα που προέκυψαν, έκλεισε ιδανικά και πλέον ανυπομονούμε για τις επόμενες απίθανες περιπέτειες του Φοίβου Δεληβοριά!

Φωτογραφίες: Πάνος Μούρτζης

SETLIST

Μηδέν Εισερχόμενα
Εκείνη
Χάλια
Βolero
Χωρίς
Αγρύπνια (Θανάσης Παπακωνσταντίνου)
Ωροσκόπιο
Μόνο Ψέματα
Η Μαίρη (Παύλος Παυλίδης)
Πού Να Είσαι Τώρα
Ένας σκύλος στο Κολωνάκι
Μάρκος (Λένα Πλάτωνος)
Η Άλλη Καρδιά
Άλλη Μια Νύχτα Σύγχυσης και Γέλιου (Κόρε. Ύδρο)
Πίσσα Και Πούπουλα (Τζίμης Πανούσης)
Ο καθρέφτης
Όρκος
Όταν Σου Χορεύω (Ρένα Μόρφη)
Μπάσταρδος Γιος
Η Μπόσα Νόβα Του Ησαΐα
Υβρεοπομπή
Για Λόγους Ταξικούς (Χατζηφραγκέτα)
Αυτή Που Περνάει
Γυριστρούλα (Λάκης Παπαδόπουλος)
Θέλω Να Σε Ξεπεράσω
Απόψε Θέλω Παρέα (The Boy ft. Kat Papachristou)
Ο Χαμένος Τα Παίρνει Όλα (Γιάννης Αγγελάκας)

Encore:

Η Κική κάθε βράδυ
Το καλοκαίρι Θα' ρθει 

  • SHARE
  • TWEET