Archive, Sugar For The Pill @ Μονή Λαζαριστών, 15/06/24

Χορταστική εμφάνιση και setlist για τους «πιστούς» οπαδούς από τους Archive

Από τον Γιάννη Βόλκα, 18/06/2024 @ 09:45

Οι Archive εδώ και δυο δεκαετίες παραμένουν μια από τις αγαπημένες μπάντες του ελληνικού κοινού. Αν και η εμφάνισή τους θα ήταν μια από τις σημαντικότερες του καλοκαιριού για την συμπρωτεύουσα, δυστυχώς η εικόνα που συναντήσαμε στην Μονή Λαζαριστών ήταν απογοητευτική. Εξακόσια-επτακόσια άτομα, δηλαδή περίπου το μισό από όσο έχουμε συνηθίσει από τις προηγούμενες εμφανίσεις τους, τίμησαν την μπάντα και στον μεγάλο και ανοιχτό χώρο της Μονής τα πράγματα έμοιαζαν ακόμα χειρότερα.

Την βραδιά άνοιξαν, στην ώρα τους οι Sugar For The Pill όπως και την προηγούμενη μέρα στο Floyd στην πρωτεύουσα. Οι Αθηναίοι με έναν πολύ όμορφο indie/shoegaze/dreampop ήχο και φανερή επιρροή τους μεγάλους Slowdive είχαν απέναντί τους το λιγοστό και ,ως ένα σημείο, αδιάφορο κοινό κάτι που σίγουρα δεν τους άξιζε. Πολύ ζεστά γυναικεία φωνητικά, αξιόλογες συνθέσεις από τον δίσκο τους "Wanderlust", ένα καινούργιο κομμάτι από την επερχόμενη δουλειά τους και μια διασκευή στο "When The Sun Hits" των προαναφερθέντων Slowdive. Συμπερασματικά, οι Sugar For The Pill τα έκαναν όλα σωστά και υπό αντίξοες συνθήκες.

Sugar For The Pill

Στην ώρα τους, επίσης, ανέβηκαν σεμνά και ταπεινά στην σκηνή οι Archive, γεγονός σχεδόν αναγκαίο αφού ως γνωστόν ο χώρος της Μονής Λαζαριστών «κλείνει» την μουσική λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Με αφετηρία το "Mr. Daisy", το πιο άμεσο κομμάτι του "Call To Arms & Angels" έδωσαν αυτόματα παλμό στο κοινό. Ο τελευταίος δίσκος του συγκροτήματος θα είχε την τιμητική του, γεγονός που δείχνει την εμπιστοσύνη που δείχνει το συγκρότημα στο πρόσφατο υλικό του. Καθόλου κακή ιδέα, αν θέλετε την γνώμη μας, αφού ο συγκεκριμένος δίσκος περιέχει μερικές εξαιρετικές συνθέσεις που στέκουν με «το κεφάλι ψηλά» δίπλα στις κορυφαίες στιγμές της πλούσιας δισκογραφίας τους. Ακολούθησαν τα "Sane" και "The False Foundation" τα οποία συντήρησαν το uptempo κλίμα. Φυσικά τα πράγματα δεν θα έμεναν για πάντα έτσι.

Archive

Το "Vice" έριξε τους τόνους για να ακολουθήσει το μεγαλειώδες "Lights" το οποίο έγινε αποδεκτό με ενθουσιασμό. Αυτή η εναλλαγή ρυθμών και συναισθημάτων συνεχίστηκε για το υπόλοιπο της βραδιάς αφού το "Conflict" έδωσε σειρά στο επίσης μακροσκελές "Daytime Coma", μια από τις πιο ατμοσφαιρικές συνθέσεις του "Call To Arms & Angels". To ομώνυμο "Take My Head" αποτέλεσε έκπληξη και θύμισε το πιο δημοφιλές "You Make Me Feel" που σίγουρα θα προτιμούσε μεγάλο μέρος του κοινού. Είχαμε περάσει ήδη στο τμήμα με τα γυναικεία φωνητικά της Lisa Mottram σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Archive

Όπως προαναφέραμε, οι συνθέσεις από το "Call To Arms & Angels" διαδέχονταν η μια την άλλη κατευθύνοντάς μας προς την λήξη της «κανονικής διάρκειας» του set. Εξαίρεση αποτέλεσε το "The Empty Bottle" από το "Controlling Crowds Pt. IV". Για να είμαστε ειλικρινής, αν κάποιος παρακολουθούσε ζωντανά τους Archive για πρώτη φορά ίσως να απογοητευόταν από το setlist αφού σίγουρα υπήρχαν πιο δημοφιλείς, ίσως και καλύτερες, συνθέσεις να διαλέξουν. Αν αναλογιστούμε όμως ότι η μπάντα μας έχει επισκεφτεί ουκ ολίγες φορές, τότε για ορισμένους, το διαφορετικό set ίσως να λειτούργησε και θετικά. Ούτως ή άλλως μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες θα ακολουθούσαν στο encore.

Archive

Οφείλουμε να δώσουμε τα εύσημα σε όλα τα μέλη της μπάντας για την εξαιρετική απόδοση ενώ οφείλουμε να αναφερθούμε στον εξωπραγματικά καλό ήχο και τα, ταιριαστά στο κλίμα, φώτα. Τέλος αξίζει να αναφερθεί ο επαγγελματισμός του συγκροτήματος που μας πρόσφερε ένα χορταστικό βράδυ διάρκειας 2:15 μην δίνοντας σημασία στην σχετικά μικρή προσέλευση του κόσμου.

Archive

Όσον αφορά το τέλος της βραδιάς, αυτό ήρθε με το απαραίτητο "Fuck U" που τραγουδήθηκε καθολικά από όλους τους παρευρισκόμενους, το πολύ όμορφο "Bullets" (μοναδική δυστυχώς στιγμή από το πολύ αξιόλογο "Controlling Crowds") και φυσικά το "Αgain", μια σύνθεση που θα στέκει για πάντα στην κορυφή της δισκογραφίας των Archive αλλά ταυτόχρονα θα μνημονεύεται ως ένα από τα καλύτερα κομμάτια των τελευταίων 25 ετών. Με λίγα λόγια, και με έναν κάπως διαφορετικό τρόπο, οι Archive μας πρόσφεραν ακόμα μια μαγευτική βραδιά δείχνοντας ότι οι ζωντανές τους εμφανίσεις αποτελούν εγγύηση ποιότητας.

Φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας

SETLIST

Mr. Daisy
Sane
The False Foundation
Vice
Lights
Conflict 
Daytime Coma 
Surrounded By Ghosts
The Skies Collapsing Onto Us
Take My Head
The Crown
Fear There & Everywhere
Enemy
The Empty Bottle
Gold

Encore: 
Fuck U
Bullets 
Again

  • SHARE
  • TWEET