Tankard - Crucifier - Suicidal Angels live @ AN Club

Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 22/10/2004 @ 08:42
Η είδηση της συναυλίας των Tankard πριν από μερικούς μήνες ήταν ένα πολύ ευχάριστο γεγονός για μένα μια και ήταν μοναδική ευκαιρία -αφού στην προηγούμενη επίσκεψη τους ήμουν απών- να δω μια από τις μπάντες θρύλους στο χώρο του thrash metal. Μια μπάντα που από τις αρχές των 80's έχει αφήσει στο μεταλλικό κόσμο το δικό της στίγμα τόσο για τη ποιοτική μουσική της όσο και για το feeling που αποπνέει η όλη στάση της στον ακροατή μέχρι σήμερα. Είναι η μοναδική μπάντα που πρεσβεύει με κάθε τρόπο τη μαγεία της μπύρας (εξού και το όνομα τους). Οι Tankard ήταν συνεπείς στο ραντεβού τους με το ελληνικό κοινό.

Αφού είχα μια πολύ ευχάριστη συνομιλία με το Frank και τον Andrea (μπασίστα και κιθαρίστα αντίστοιχα) περίπου 2 ώρες πριν το live, μπήκα ξανά στο χώρο στις 19:35, περίπου 5 λεπτά από την επίσημη ώρα έναρξης - από τις ελάχιστες φορές που υπήρχε μόνο πεντάλεπτη καθυστέρηση. Το πρώτο group του billing, οι Suicidal Angels, ήταν ήδη στη σκηνή. Στη μισή περίπου ώρα που κράτησε το set τους μας απέδειξαν ότι παρόλο το νεαρό της ηλικίας τους είναι μια από τις αναδυόμενες δυνάμεις του ελληνικού thrash metal. Πολύ καλές και δυναμικές συνθέσεις που έφερναν στο μυαλό το πρώιμο βάρβαρο thrash των Kreator και Sodom ήταν ότι καλύτερο για αρχή της Κυριακάτικης βραδιάς. Ο ήχος τους ήταν όχι ο καλύτερος δυνατός αλλά δε νομίζω ότι η μουσική αρχεγονία τους ήθελε κάτι περισσότερο. Αποχώρησαν καταχειροκροτούμενοι δίνοντας ραντεβού με τους απανταχού thrashers το συντομότερο δυνατόν. Μετά από -ευτυχώς- πολύ λίγα λεπτά αναμονής στη σκηνή του AN ανέβηκαν οι Crucifier, μια από τις αγαπημένες και πιο cult μπάντες στον ελληνικό underground thrash χώρο.

Ο κόσμος τους ήξερε και τους περίμενε. Το group δεν τους απογοήτευσε. Ξεκίνησαν με ένα καινούριο κομμάτι και συνέχισαν με ένα παλιότερο χωρίς κάποια μουσική διαφοροποίηση το ένα από το άλλο. Αρχαίο, παλιομοδίτικο thrash στα χνάρια των πρώιμων Slayer, Sodom και Destruction ήταν αρκετό για να ζεσταθεί το κοινό - οπαδοί τους και μη. Κάπου εκεί όμως η βραδιά τελείωσε άδοξα για αυτούς. Ένα τεχνικό πρόβλημα (σπάσιμο χορδής της μιας κιθάρας), η μη γρήγορη διευθέτηση του αλλά και η «πίεση» των υπευθύνων του χώρου για άμεσες ενέργειες ώθησαν τη μπάντα να εγκαταλείψει τη σκηνή στεναχωρώντας όλους όσους είχαν έρθει για να τους απολαύσουν. "Δεν πειράζει όμως παιδιά, κάποια άλλη φορά θα τα ξαναπούμε, μας το χρωστάτε" ήταν σα να απαντούσε το κοινό στη συγγνώμη του τραγουδιστή τους.

Μ' αυτά και μ' αυτά η ώρα είχε ήδη φτάσει 21:00 και κάτι όταν έκανε την εμφάνιση του το headline group της βραδιάς, οι πολυαναμενόμενοι Tankard.

Εν μέσω ιαχών από τους περίπου 300 οπαδούς που βρίσκονταν πια στο χώρο, σιγά σιγά ένας ένας έπαιρνε την θέση του πάνω στη σκηνή. Ο frontman του group αφού καλησπέρισε το Αθηναϊκό κοινό με μα μπύρα στο χέρι έδωσε το σύνθημα: "Do you have any money for beer;". Αμέσως οι πρώτες νότες του "Need Money For Beer" δόνησαν το χώρο. Το ήδη ζεσταμένο κοινό δεν ήθελε και πολύ για να εκραγεί. Το thrash party μόλις είχε ξεκινήσει! Η συνέχεια εξίσου εντυπωσιακή. Ο all-time thrash ύμνος "The Morning After" ήδη ακουγόταν.

Το κοινό ήταν ήδη εκστασιασμένο. Το αγαπημένο "άθλημα" των οπαδών, τo stage diving, είχε την τιμητική του. Τρίτο κομμάτι; "Zombie Attack"! Είχε πια χαθεί η μπάλα! Οι οπαδοί έκαναν stage diving ανενόχλητοι και υπερχαρούμενοι. Να ομολογήσω ότι έχω να δω τέτοιες εικόνες από το 1988 στη συναυλία των Kreator στο Ρόδον. Γινόταν ο χαμός! <βρ><βρ> Το moshing ήταν και αυτό πρώτο στη προτίμηση των οπαδών. Για περίπου μιάμιση ώρα το "ξύλο" έπεφτε βροχή. Το συγκρότημα φρέσκο σα να μη πέρασε ούτε μια μέρα από τότε που δημιουργήθηκε, συμμετείχε ενεργά στην όλη κατάσταση. Ο πάντα εφευρετικός και χαρισματικός τραγουδιστής του group Gesse "έπαιζε" συνεχώς ή με το κοινό ή με την πελώρια κοιλία του πάντα με μια μπύρα στο χέρι! Εκείνο το βράδυ ήταν όλα τέλεια. Οι Tankard, παρόλο που δεν ήμουν στη προηγούμενη εμφάνιση τους έτσι ώστε να συγκρίνω αποδόσεις, έδωσαν τα πάντα έτσι ώστε να μας χαρίσουν την καλύτερη performance τους μέχρι σήμερα, στη χώρα μας.

Εκείνο το βράδυ το group έπαιξε μια γκάμα παλιών και νεώτερων τραγουδιών ("Slipping From Reality", "Space Beer", "Die With A Beer In Your Hand", "Nation Over Nation", "Chemical Invasion", "Rectifier" κλπ) προσπαθώντας να ευχαριστήσει όλες τις κατηγορίες των οπαδών του. Κάποια στιγμή έκαναν το "λάθος": Καληνύχτισαν το κοινό. Όπως ήταν αναμενόμενο κανείς δεν τους άφηνε να φύγουν. Το τέλος ήταν τόσο καλό όσο και η αρχή: "Alien" και το all-time classic "(Εmpty) Tankard" ήταν τα επιστεγάσματα μιας από τις καλύτερες συναυλίες που έχουν γίνει στη χώρα μας. Μακάρι και στο μέλλον να έχουμε και άλλες τέτοιες ευκαιρίες...

Θοδωρής Μηνιάτης

  • SHARE
  • TWEET