6ο Music Highway Festival (Drunken Gramophone, The Big Nose Attack, Mr. Highway Band & Friends) @ Κύτταρο, 01/04/17

Φεστιβάλ-σταυροδρόμι εγχώριων μουσικών ταχείας κυκλοφορίας

Η έκτη κατά σειρά εκδοχή του Music Highway Festival, που διοργανώνουν κάθε χρόνο με επιτυχία οι Mr. Highway Band, έμελλε φέτος να έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, χωρίς καμία όμως έκπτωση στα υψηλά στάνταρ που μας έχει συνηθίσει. Η σημαντικότερη διαφορά ήταν ο αριθμός των συγκροτημάτων που συμπεριλήφθηκαν στο line-up (από τέσσερα έγιναν τρία) για λόγους χρονικής διάρκειας και συνοχής, ενώ η headline εμφάνιση των διοργανωτών συνέπεσε με την επίσημη παρουσίαση του νέου τους δίσκου με τίτλο "The Rebel Artist". Πάμε, λοιπόν, να δούμε αναλυτικά πώς δύο ντουέτα «τέθηκαν αντιμέτωπα» με μια ντουζίνα μουσικών και πώς εν τέλει βγήκε για άλλη μια φορά κερδισμένη η εγχώρια μουσική σκηνή.

Drunken Gramophone

Λίγο πριν το και μισή της ενάτης βραδινής, ανέβηκαν στην σκηνή οι Αθηναίοι Drunken Gramophone, χωρίς μπάσο πλέον. Έτσι έγιναν δύο τα ντουέτα της βραδιάς και το στοίχημα που μπαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή να ξεχωρίζουν οι μπάντες και να μην είναι η μία νοητή συνέχεια της άλλης αλλά να υπάρχει εμφανής στο κοινό η ειδοποιός διαφορά μεταξύ τους, φάνηκε κερδισμένο εξαρχής, μαζί με το δεύτερο, «προσωπικό», στοίχημα της μπάντας, που ήταν ο γεμάτος και καθαρός ήχος εν τη απουσία δεύτερου εγχόρδου. Πιο ξεκάθαρα, είναι καλύτεροι χωρίς μπάσο!

Drunken Gramophone

Ο Θοδωρής Ταλαμάγκας από την κιθάρα και ο Ορέστης Πετικός από τα ντραμς (αλλά και ο Ekelon από την κονσόλα) μας παρουσίασαν ένα καλοδεμένο σαραντάλεπτο set που διέκοψε για λίγο ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα στο μέσο του. Απρόοπτο το οποίο, όμως, δεν διατάραξε σημαντικά τη συνοχή του όλου ακούσματος. Με τα τραγούδια του άρτι κυκλοφορήσαντος EP τους, ολίγον από White Stripes, δύο νέες συνθέσεις και εμφανώς ανεβασμένο το τεχνικό τους επίπεδο, οι Gramophone άνοιξαν τη βραδιά με δυναμισμό και το σωστό attitude.

Drunken Gramophone

K.M.

SETLIST


Granpa's Gun 
Hate Song
Baby Rain
Astro - Black Math Medley (White Stripes)
Everlasting Troubles (νέο τραγούδι)
The Basement 
Story Of A Backstabbing Motherfucker (νέο τραγούδι)

The Big Nose Attack

Μετά από μια πολύ σύντομη διακοπή και λίγο πριν τις 22:30, τη σκυτάλη πήραν τα δύο αδέρφια από το Μπραχάμι που πλαγιοκόπησαν το κοινό με τα ρυθμικά hit και το πιτσεδελικό groove τους. Η άνεση των Big Nose Attack στα live είναι εγγυημένη λόγω των συχνών ζωντανών εμφανίσεών τους που έχουν αποδώσει καρπούς και πλέον η σκηνή γεμίζει εύκολα μόνο από τον Boogieman, τον Little Tonnie και τον πορτοκαλί τους εξοπλισμό.

The Big Nose Attack

Με χτισμένη ηχητική ταυτότητα και πιστούς ακολούθους, απέδωσαν εξαιρετικά δέκα δικά τους τραγούδια και ένα των The Jimi Hendrix Experience ("Foxy Lady"), χαρίζοντας άλλο ένα απολαυστικό set για λάτρεις του riff (και της πίτσας). Και παρ' ό,τι ο κόσμος είχε αναπτύξει μια περίεργη κινητικότητα μέσα στο Κύτταρο, χωρίς όμως να δημιουργείται πρόβλημα στην παρακολούθηση του live, δεν ήταν λίγες οι αναξιοποίητες ευκαιρίες για χορό μέχρι τις 23:15.

The Big Nose Attack

Οι Big Nose Attack έπαιξαν (τίμια) και κέρδισαν (κοινό) για ακόμη μία φορά. Πρόκειται σαφώς περί μπάντας με σταθερότητα στην καλή της απόδοση και διαρκώς αυξανόμενη αξία για τα εγχώρια μουσικά πράγματα.

Κ.Μ.

SETLIST

Yeah (That Girl)
Let The Love Shine
Fifty Shades Of Shame
Monday Morning Spaghetti
Dirty Emma
Not The One
Adam And Eve
Left Alone
Foxy Lady (The Jimi Hendrix Experience)
Wild Cherry
Down With Me

Mr. Highway Band

To φετινό φεστιβάλ θα ήταν το πρώτο όπου οι Mr. Highway Band θα αυτοτοποθετούνταν ως headliners, όχι ένεκα κάποιας ξαφνικής μεγαλομανίας, αλλά λόγω της ταυτόχρονης με την εμφάνισή τους παρουσίασης του τρίτου τους δίσκου με τίτλο "The Rebel Artist". Η σχετική καθυστέρηση μέχρι την έναρξη ήταν απόλυτα δικαιολογημένη, καθώς έπρεπε να ρυθμιστούν όλες οι λεπτομέρειες για την υποστήριξη των αρκετών επί σκηνής καλεσμένων, που θα συμπαρουσίαζαν ζωντανά στο πρώτο μισό του σετ το νέο, μεγαλόπνοο έργο της πεντάδας.

Mr. Highway Band

Παρά τις αναμενόμενες απώλειες σε όρους ευκρίνειας, γεγονός αναπόφευκτο όταν έχουμε αρκετούς μουσικούς στο σανίδι, ο ήχος είναι όπως έχουμε συνηθίσει αρκετά δυνατός και βοηθάει τους μουσικούς να ξεδιπλώσουν το πλούσιο και ανανεωμένο ύφος της μπάντας. Τρομπέτες, πιάνο, slide κιθάρα, μουσικό πριόνι, φυσαρμόνικα, δεύτερα γυναικεία φωνητικά και κρουστά δίνουν ξεχωριστό χρώμα στις ούτως ή άλλως πιο βαθιές και ατμοσφαιρικές νέες συνθέσεις, που πατούν θαρρώ αρκετά γερά και στo ευρύ rock φάσμα των '90s, με δεδομένη φυσικά την έμπνευση από αμερικάνικη μουσική παράδοση και τη χρυσή εποχή των δεκαετιών του '60 και του '70.

Mr. Highway Band

Η πρώτη γερή συναυλιακή επαφή με τα καινούργια τραγούδια μου αφήνουν την εντύπωση πως αν και πιο δύσκολα, θα αγαπηθούν συν τω χρόνω από τον κόσμο που ακολουθεί τους Mr. Highway Band, με πρώτα παραδείγματα το ανεβαστικό country "If You're With Me" και το πάνκικο "Time Machine" που έκλεισαν ιδανικά την παρουσίαση. Χωρίς διακοπή, το σχεδόν δίωρο σετ συνεχίστηκε με αγαπημένα κομμάτια από τους δύο πρώτους δίσκους και δύο ξεχωριστές διασκευές, μηδενός εξαιρουμένου σε απολαυστικές εκτελέσεις.

Mr. Highway Band

Πιο ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς ήταν πάντως το "Train To North", που από τραγούδι χυλόπιτας θα μνημονεύεται πλέον ως μουσική υπόκρουση πρότασης γάμου! Μετά από είκοσι χρόνια σε συναυλίες, το είδαμε επιτέλους και αυτό και το σβήσαμε από τη λίστα... Κερασάκι στην τούρτα οι εκτελέσεις του "Turn The Page", ως συνδυασμός της πρωτότυπης εκτέλεσης του Bob Seger και της διασκευής των Metallica, και του "Which Side Are You On" στο φινάλε για ένα ιδανικό κλείσιμο.

Mr. Highway Band

Το 6ο Music Highway Festival έριξε αυλαία μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα, επιβεβαιώνοντας την επιτυχία σε καλλιτεχνικό και οργανωτικό επίπεδο, καταδεικνύοντας ταυτόχρονα την ξεχωριστή σημασία του ως γεγονός. Πάντοτε θα απολαμβάνουμε τους Mr. Highway Band, θα βλέπουμε αξιόλογες νέες μπάντες και μερικές από τις πιο καταξιωμένες. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι νιώθουμε μέρος όχι μόνο της εγχώριας σκηνής που ορίζεται απλά ως άτακτο σύνολο κάποιων συγκροτημάτων, αλλά μιας ευρύτερης ζωντανής ομάδας που περιλαμβάνει ακόμη και το ιστορικό Κύτταρο, τα Αντισώματα, τα παιδιά που διοργανώνουν το Los Almiros Festival και μόνο θα μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο.

Θ.Ξ.

Φωτογραφίες: Χρήστος Λεμονής

SETLIST

Pt.1 - "The Rebel Artist"

Forever 
Greed 
Masquerade Costume 
At The End Of The Day 
Tireless Rolling River 
Serenity Is Gone 
Actress II 
Open The Door 
In The Fire Of Time 
If You're With Me
Time Machine

Pt.2

Overdose
Actress I
Burning Desire 
Story Of My Life
Train To North
I'm Gonna Give You Love 
No One Can Bring Me Down 
Turn The Page
The River And The Town - Civil War verse (Guns N’ Roses)
Revolution 

Encore:

Which Side Are You On (Florence Reece)

  • SHARE
  • TWEET