Flogging Molly, Περσινά Ξινά Σταφύλια @ Block33, 28/08/12

Από τον Γιάννη Βόλκα, 03/09/2012 @ 12:17
Θεωρόντας ως έναρξη της συναυλιακής περιόδου την λήξη του καλοκαιριού, η φετινή χρονιά άρχισε νωρίς αλλά και πάρα πολύ δυναμικά. Η επερχόμενη εμφάνιση των Red Hot Chili Peppers φυσικά και βρίσκεται στην κορυφή της δημοσιότητας αλλά δεν μονοπωλεί το ενδιαφέρον του μουσικόφιλου κοινού της χώρας μας. Όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έτσι και στην Θεσσαλονίκη, οι Flogging Molly αποτελούν ένα συγκρότημα που καθημερινά αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς, με αποτέλεσμα οι προβλέψεις για την συγκεκριμένη βραδιά να μιλούν για μια σίγουρη εμπορική επιτυχία για τους διοργανωτές αλλά και ένα πραγματικό «πανηγύρι» για τον παρευρισκόμενο κόσμο.

Όσο και αν μου είναι συμπαθής η μουσική των «Σταφυλιών» δυστυχώς αυτή τη φορά δεν πρόλαβα να παρακολουθήσω το set τους. Θέλω να πιστεύω όμως ότι άρπαξαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν μια θετική εικόνα μπροστά σε ένα πολυπληθές κοινό. Φυσικά αυτό μπορούνα να το επιβεβαιώσουν μόνο οι παρευρισκόμενοι.

Ακριβώς στην προγραμματισμένη ώρα το επταμελές συγκρότημα ανέβηκε στη σκηνή του κατάμεστου Block33, ενώ με τις πρώτες φράσεις του εναρκτήριου "The Wrong Company" ένα ολόκληρο club βρέθηκε σε ντελίριο. Βροχή οι μπύρες, σημαίες της Ιρλανδίας και πανό των Flogging Molly να ανεμίζουν ανάμεσα σε μερικές εκατοντάδες σηκωμένα χέρια. Η θετική ενέργεια του κοινού μεταδόθηκε στο συγκρότημα, το οποίο ως γνωστό πάντα τα δίνει όλα πάνω στην σκηνή. Το σχεδόν δίωρο set έμοιαζε να τελειώνει όσο γρήγορα αδειάζει ένα pint σε pub του Δουβλίνου, αφήνοντας όμως πίσω του ένα ενθουσιασμένο και καταϊδρωμένο κοπάδι ιρλανδόφιλων Ελλήνων.

Flogging Molly

Ξεχωριστή μνεία αξίζει σίγουρα ο θεότρελος frontman, Dave King. Ο Ιρλανδός τραγουδιστής, κάποτε στους Fastway με τον 'Fast' Eddie Clarke των Motörhead και τον Pete Way των UFO, συνδυάζει την θεατρικότητα του Mercury με την αλητεία του Joe Strummer. Με φλεγματικό χιούμορ και καυτές ατάκες θύμισε στους παρευρισκόμενους τα κοινά των Ελλήνων με τους Ιρλανδούς, δύο λαών που δεν γνωρίζουν να παίζουν ποδόσφαιρο και δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Μόνιμα με ένα τενεκεδάκι της πιο διάσημης μαύρης μπύρας ανά χείρας αλλά και με μια άκρως φιλική συμπεριφορά απέναντι στο κοινό, κέρδισε τους πάντες με την αυθεντικότητα του χαρακτήρα του και την ιδιαίτερη ερμηνεία του.

Θα ήταν άδικο όμως να μην αναφερθούμε και στο υπόλοιπο συγκρότημα που δεν σταμάτησε λεπτό να αλωνίζει την σκηνή. Εξαίρεση αποτέλεσε η πιο στατική Bridget Regan, η οποία όμως συντελεί τα μέγιστα στον χαρακτηριστικό ήχο των Flogging Molly. Από πλευράς συνθέσεων τίμησαν τόσο την παλαιότερη δισκογραφία τους όσο και το πιο πρόσφατο "Speed Of Darkness", δεν λησμόνησαν τα πιο μελωδικά κομμάτια τους αλλά δεν άφησαν κανέναν παραπονεμένο με τις ξεσηκωτικές επιτυχίες τους όπως τα "Salty Dog", "Devil's Dance Floor" και "Drunken Lullabies".

Flogging Molly

Ορισμένοι ίσως και να γκρινιάξουν μη μπορώντας να αποδεχτούν την συνεχόμενα ανοδική πορεία του συγκροτήματος, μιλώντας για εφήμερες μόδες. Με δεκαπέντε χρόνια ήδη στην πλάτη τους αλλά και με εμφανίσεις σαν αυτή στο Block33, οι Flogging Molly βουλώνουν τα στόματα όλων αυτών. Η μουσική τους δίνει στον διψασμένο για διασκέδαση κόσμο αυτό που επιθυμεί, ενώ το «working class hero» attitude τους φέρνει τους οπαδούς πιο κοντά στο αγαπημένο τους συγκρότημα. Μετά από μια τέτοια βραδιά δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε να τους ξαναδούμε στα μέρη μας σύντομα.

Setlist:

Flogging MollyThe Wrong Company
The Likes Of You Again
Speed Of Darkness
Revolution
Life In A Tenement Square
Whistles In The Wind
Saints & Sinners
Drunken Lullabies
Requiem For A Dying Song
The Power's Out
The Son Never Shines (On Closed Doors)
A Prayer For Me In Silence
The Times They Are A-Changin' (Bob Dylan Cover)
Black Friday Rule
Oliver Boy (All Of Our Boys)
Rebel Of The Sacred Heart
Devil's Dance Floor
If I Ever Leave This World Alive
Seven Deadly Sins
The Worst Day Since Yesterday
Salty Dog
Float
Always Look On The Bright Side Of Life (Monty Python Cover)
  • SHARE
  • TWEET