The Morlocks: «Θέλουμε να βλέπουμε νέες μπάντες να παίζουν παλιό punk rock»

Λίγες ώρες πριν την εμφάνιση των The Morlocks στο Κύτταρο, η Ναϊρί Πελτεγιάν συνάντησε τον Leighton Koizumi και τον Bernadette για μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης

Από την Ναϊρί Πελτεγιάν, 03/02/2020 @ 12:54

Mε αφετηρία το Λος Άντζελες του '80, οι Jeff Lucas, Tom Clarke, Mark Mullen ,Ted Friedman και η μέχρι σήμερα θρυλική φιγούρα του Leighton Koizumi, με τους δύο τελευταίους να αποτελούν μέχρι πρότινος μέλη των Gravedigger Five, ξεκινούν τη μουσική πορεία που έμελλε να αποτελέσει ένα εξαιρετικό κομμάτι της garage. Τους Morlocks.

Δύο προτάσεις δισκογραφικών με την παρθενική ζωντανή εμφάνιση, ένα ντεμπούτο άλμπουμ (Emerge, 1985) ηχογραφημένο με δανεικά και σπασμένα όργανα από το προηγούμενο live, αναληθείς φήμες για τον θάνατο του τραγουδιστή, ένα δεύτερο live LP, δύο 7" και μία απουσία ετών… μας φτάνουν στο σήμερα και τη δυναμική επιστροφή των τελευταίων χρόνων.

Με έδρα πλέον το Düsseldorf και τους Rob Louwers, Oliver Pilsner (με θητεία και οι δύο στους Fuzztones), Bernadette και Marcello Salis πλέον στο πλευρό του Leighton απολαμβάνουν, εκτός από την αγάπη του κόσμου στα live τους, διθυραμβικές κριτικές για το "Bring On The Mesmeric Condition", το τελευταίο άλμπουμ τους.

Βρεθήκαμε λίγες ώρες μετά την άφιξή τους στην Αθήνα και ακόμα πιο λίγες ώρες πριν ανέβουν ξανά στη σκηνή, έναν χρόνο μετά από ένα εκρηκτικό live στο Κύτταρο, με τον Leighton και τον Bernadette να μιλάνε μεταξύ άλλων για την περιοδεία τους.

L: Περάσαμε πολύ ωραία, αν και λίγο… Κάναμε 14 live.

Πόσες χώρες έχετε ακόμα για να ολοκληρώσετε το τουρ;

L: Α, αυτό είναι το τελευταίο live της περιοδείας.

Πολύ ωραία, δεν το ήξερα.

L: Το τελευταίο προς το παρόν τουλάχιστον…

B: Την άνοιξη θα συμμετέχουμε σε διάφορα φεστιβάλ, στο Βέλγιο και αλλού

N: Πού έχετε συναντήσει το πιο παθιασμένο, θερμό κοινό;

L: Στην Ιταλία.

B: Ιταλία και Ισπανία. Και Ελλάδα!

L: Σωστά, ναι! Οι Γερμανοί για παράδειγμα είναι πιο σφιγμένοι… Όσο το απολαμβάνουμε όταν το κοινό είναι τόσο θερμό, κάποιες φορές μπορεί να είναι και εξαντλητικό. Σταματάς να παίζεις στις 2.00, έχεις να φορτώσεις τον εξοπλισμό και χρειάζεται να τρέχεις στο βαν για να προλάβεις να φύγεις.

Και τώρα, δουλεύετε σε κάτι καινούριο;

L: Ναι, ετοιμάζουμε τον καινούριο δίσκο.

Η μίξη έγινε από τους δυο μας διαδικτυακά, κάτι που δεν είχα ξανακάνει ποτέ μέχρι πριν σε παραγωγή

Πείτε μου λίγα λόγια για το "Bring On The Mesmeric Condition", το τελευταίο άλμπουμ σας, το οποίο έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές. Τι διαφορετικό έχει;

L: Αυτό το άλμπουμ ήταν πραγματικά διαφορετικό μιας και η ηχογράφηση έγινε σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας. Η μίξη έγινε από τον Jim Diamond, ο οποίος έχει κάνει παραγωγές και για τους White Stripes και τους New Bomb Turks και έγινε από τους δυο μας διαδικτυακά, κάτι που δεν είχα ξανακάνει ποτέ μέχρι πριν σε παραγωγή. Επίσης, είναι το μόνο άλμπουμ που απαρτίζεται από τόσα πολλά original κομμάτια. Για όλα αυτά, πραγματικά τον αγαπώ αυτόν τον δίσκο.

The Morlocks

Προφανώς έχετε αντιμετωπίσει πολλές περίεργες και δύσκολες καταστάσεις μέσα σε τόσα χρόνια τουρ. Θέλεις να μου πεις μία από αυτές;

L: Να είμαι απόλυτα ειλικρινής;

Ναι, φυσικά.

L: Η πιο περίεργη περιοδεία ήταν όταν ζούσα στο Λος Άντζελες. Έμενα για 8 χρόνια με τον Anton Newcombe από τους The Brian Jonestown Massacre και τον Frankie, τον κιθαρίστα τους. Ήμουν εθισμένος στην ηρωίνη για πολύ καιρό και ενώ βρισκόμουν σε περίοδο απεξάρτησης αποφασίσαμε να κάνουμε περιοδεία στην Ευρώπη. Ήταν τρελό, γιατί η περιοδεία θα διαρκούσε περισσότερο από δύο μήνες, ήμουν σε θεραπεία μεθαδόνης και ενώ προφανώς θα επρόκειτο να αρρωστήσω στο ενδιάμεσο, είπα «Οκ, ας κάνουμε την περιοδεία». Με κάποιον τρόπο κατάφερα όχι μόνο να ολοκληρώσουμε το τουρ αλλά να παραμείνω και καθαρός.

Θέλει μεγάλη δύναμη να πετύχεις κάτι τέτοιο και σε ευχαριστώ που το λες, σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να ταυτίζονται με τη διαδικασία ή που θα βοηθήσει και μόνο που θα το ακούσουν. Επέστρεψες στην Αμερική μετά από αυτό;

L: Όταν τελείωσε το τουρ, ήμασταν έτοιμοι να επιστρέψουμε στο LA. Είμαι στο αεροδρόμιο με αυτή τη μικρή βαλίτσα που βλέπεις εδώ και σκέφτομαι ότι γυρίζοντας πίσω, θα επιστρέψω και στα ναρκωτικά και σε όλες τις τρελές καταστάσεις που είχα αφήσει πίσω, γιατί έτσι ήταν στην Αμερική. Οπότε δεν γύρισα ποτέ… (γέλια) Έμεινα στην Ευρώπη. Ήμουν πέντε χρόνια στην Ισπανία, στη Βαλένθια και αργότερα μετακόμισα στην Γερμανία όπου γνωρίστηκα με τη μνηστή μου. 

Όταν μετακόμισα στη Γερμανία και θέλησαν να φύγουν από τους Fuzztones… έγιναν οι Μorlocks

Φοβερό. Τότε γνωριστήκατε και μεταξύ σας (σ.σ.: με τον Bernadette);

B: Ναι, στην αγορά.

L: Ναι… Ήξερα τον Marcello και τον Rob και τον Oliver από όταν ήταν και οι δύο στους Fuzztones. Οπότε όταν μετακόμισα στην Γερμανία και θέλησαν να φύγουν από τους Fuzztones… έγιναν οι Μorlocks.

Και είναι πραγματικά αστείο γιατί σε κάθε περιοδεία τόσα χρόνια όλοι λένε από «Aμερική, Σαν Ντιέγκο» κτλ , ενώ όλοι είναι από την Ευρώπη εκτός από μένα, που έχω όμως να πάω 25 χρόνια…

(γέλια)

Έχω κάνει διάφορες αλητείες στο παρελθόν στις Η.Π.Α., οπότε μετά από αρκετές φορές στα δικαστήρια, μου είπαν «Αρκετά, μην ξανάρθεις». Και αυτό έκανα

Γιατί τόσο πολύ;

L: Ας πούμε ότι έχω κάνει διάφορες αλητείες στο παρελθόν, οπότε μετά από αρκετές φορές στα δικαστήρια, μου είπαν «Αρκετά, μην ξανάρθεις». Και αυτό έκανα.

Πρέπει να είσαι πραγματικά προσεκτικός με τόση πληροφορία, γιατί τα περισσότερα είναι μαλακίες ή ψέματα. Δεν μπορείς να ξέρεις τι είναι αλήθεια και τι όχι

 Μιας και αναφερθήκαμε… Πώς βλέπεις την κοινωνικοπολιτική κατάσταση στην Αμερική;

Νομίζω ότι όλα οδηγούν σε εμφύλιο. Η δεξιά και η αριστερά έχουν τεράστιο χάσμα μεταξύ τους και δεν νομίζω ότι πρόκειται να βρεθεί κοινό έδαφος για διαπραγματεύσεις. Η αριστερά είναι μειοψηφία στην Αμερική και θα καταλήξει σε εμφύλιο. Όλο αυτό είναι τρελό. Στην Αμερική είναι μία τρέλα. Αλλά παντού, σε όλο τον κόσμο είναι μία τρέλα. Πάρε παράδειγμα τις ειδήσεις, πρέπει να είσαι πραγματικά προσεκτικός με τόση πληροφορία γιατί τα περισσότερα είναι μαλακίες ή ψέματα. Δεν μπορείς να ξέρεις τι είναι αλήθεια και τι όχι.

The Morlocks

Επιστρέφοντας στα μουσικά… Νέες μπάντες που θα προτείνατε ή ακούσατε πρόσφατα;

Β: Οι Τhe Lullies και οι Les Grys-Grys, είναι από τη Γαλλία και καλοί φίλοι. Λίγο πιο punk…

L: Α ναι, ναι είναι πολύ καλοί! Τους γνωρίζεις;

Θέλω να βλέπω live νέες μπάντες και όχι μόνο μεγάλους σε ηλικία να παίζουν παλιό punk rock

 Όχι, αλλά θα τους ψάξω σίγουρα

L: Είναι ωραίο να ανακαλύπτεις νέα συγκροτήματα, δεν μας αρέσουν τα παλιά, όπως εμείς (γέλια). Θέλω να βλέπω live νέες μπάντες και όχι μόνο μεγάλους σε ηλικία να παίζουν παλιό punk rock. Υπάρχουν φορές που αυτό που βλέπεις στη σκηνή σε παλιές μπάντες μπορεί να γίνει μέχρι και αμήχανο.

Δεν έχω σκοπό να το κάνω για πάντα, όπως ο Iggy

Έρχεται κάποια στιγμή που είναι καλύτερα να το αφήσεις, πιστεύεις;

L: Δεν έχω σκοπό να το κάνω για πάντα, όπως ο Iggy. Δεν μου αρέσουν πολύ τα reunion shows. Σχεδόν καταστρέφουν τις αναμνήσεις σου. Προτιμώ να κρατήσω την εικόνα που έχω από παλιά, όσο ήταν νέοι.

Τελευταίος δίσκος που αγοράσατε;

L: Α, ναι. Το 7" "Rhinestone Cowboy" του Glen Campbell

Β: Το Civic - "New Vietnam". Είναι ένα μίνι LP. Punk με επιρροές από την Αυστραλία των '70s. Επίσης αγόρασα το "Brower" LP - Buzzaws.

L: O κόσμος νομίζει ότι μας αρέσει η '60s… Όχι.

Mόνο hip hop, ε;

(γέλια) L: χαχα εξαρτάται. Προτιμώ την gangster rap! West Coast…

Σε λιγότερο από δύο ώρες είναι το live, οπότε λέω να μην εκμεταλλευτώ όλο το χρόνο σας μέχρι τότε… Πέρυσι απολαύσαμε πραγματικά την εμφάνισή σας εδώ. Να περιμένουμε κάτι αντίστοιχο σε λίγη ώρα; 

L: Θα είναι ακόμα καλύτερα φέτος!

Β: Πέρυσι παίξαμε στην Αθήνα στην αρχή του τουρ μας, φέτος όμως είναι το τελευταίο live της περιοδείας…

L: Σήμερα θα παίξουμε τρία κομμάτια που δεν παίξαμε σε όλο το υπόλοιπο τουρ… Δε θα σου πω όμως ποια!

Τέλεια, ανυπομονούμε να το μάθουμε σε λίγη ώρα. Σας ευχαριστώ πολύ!

L: Και εμείς ευχαριστούμε!

Τι έγινε στο live δες το εδώ.

  • SHARE
  • TWEET