Stinking Lizaveta: «Παίξτε απλά μουσική, μην ανησυχείτε για ότι δεν ελέγχεται»
Οι θρυλικοί instrumental rockers Stinking Lizaveta μας λένε την ιστορία τους, λίγο πριν την εμφάνισή τους στο New Long Fest
Δεν γνωρίζω κατά πόσοι οι Αμερικανοί Stinking Lizaveta είχαν ευρεία απήχηση στο παρελθόν στην Ελλάδα, οι ίδιοι όμως μας αγαπάνε πολύ. Αυτό καθώς, το συγκρότημα απαρτίζεται από την Cheshire Agusta στα κρουστά και τα αδέρφια Παπαδόπουλους στα έγχορδα. Παιδιά της Ελληνικής διασποράς που μεγάλωσαν στην Αμερική, οι δυο τους αγάπησαν το rock το οποίο σύντομα εμφύσησαν με ελληνικά στοιχεία και αναφορές στη λογική γραφής τους.
Με καριέρα που εκτείνεται σε τριανταδύο χρόνια ύπαρξης κατά τα οποία είναι συνεχώς δραστήριοι, οι Stinking Lizaveta έχουν βρεθεί σε πολλά τρελά σκηνικά στη ζωή τους. Αυτά εκτείνονται από την ηχογράφηση του πρώτου τους δίσκου με τον ίδιο τον Steve Albini, σε αμέτρητα festival heavy rock ήχου και μια υπερπλήρη δισκογραφία που τιθασεύει το ορχηστρικό heavy rock με ένα τρομερό προσωπικό στιλ.
Παρά την ελληνική τους καταγωγή, με διάφορα στραβά που μεσολάβησαν, οι Stinking Lizaveta δεν είχαν καταφέρει να βρεθούν στην Ελλάδα για να παίξουν μουσική. Αυτό όμως αναμένεται να αλλάξει μιας που πρόκειται να εμφανιστούν στα πλαίσια του New Long Fest. Με αφορμή λοιπόν αυτή τη συνάντηση που άργησε για πάνω από τριάντα χρόνια, τα βάλαμε κάτω με τους Stinking Lizaveta και μάθαμε πολλά. Τον τρόπο γραφής τους, τη συγγένειά τους με άλλα μέλη της ελληνικής σκηνής, το ονομά τους, όπως και ποιον θα ήθελαν να έχουν στη θέση των φωνητικών, αν τα πράγματα είχαν πάρει άλλη τροπή γι’ αυτούς. Απολαύστε τους!

Γεια σας, σας καλωσορίζουμε θερμά στο Rocking.gr! Ελπίζω να είστε όλοι καλά. Πώς φαίνεται να εξελίσσεται το 2026 για εσάς;
Το 2026 προμηνύεται μια φαινομενική χρονιά για τους Stinking Lizaveta. Το καλοκαιρινό μας πρόγραμμα περιλαμβάνει κάποια φεστιβάλ που περιμέναμε χρόνια να παίξουμε, όπως τα Stoned from the Underground και Bearstone. Είμαστε επίσης ενθουσιασμένοι που θα παίξουμε στο New Long Festival στη Νέα Μάκρη! Οι εμφανίσεις στην Ελλάδα μάς ξέφευγαν για χρόνια, αλλά τώρα θα έχουμε τη δική μας στιγμή Ιθάκης.
Η Stinking Lizaveta αντιπροσωπεύει για εμάς τη δύναμη της φύσης
Αυτή είναι η πρώτη επαφή με το κοινό μας, οπότε να ξεκινήσουμε από το όνομά σας, που προέρχεται από έναν πολύ ενδιαφέροντα χαρακτήρα του έργου του Fyodor Dostoevsky. Η Stinking Lizaveta ήταν μια βουβή γυναίκα στους «Αδελφούς Καραμαζόφ», που συχνά αντιμετωπιζόταν ως απόκληρη. Υποθέτω πως υπάρχει ένας παραλληλισμός με τη μουσική σας που δεν έχει στίχους, αλλά και με τη δύναμη που κρύβεται στο να είσαι outsider. Πείτε μας όμως εσείς την ιστορία πίσω από την επιλογή του ονόματος!
Το πέτυχες ακριβώς! Ευχαριστούμε που το αντιλήφθηκες τόσο εύστοχα. Η Stinking Lizaveta αντιπροσωπεύει για εμάς τη δύναμη της φύσης. Η μουσική μας είναι στα καλύτερά της όταν συνδεόμαστε με αυτή την πηγή ενέργειας. Ο γέρος Καραμαζόφ εκμεταλλεύτηκε εγωιστικά τη Stinking Lizaveta, κι εκείνη γέννησε τον γιο που τελικά τον σκότωσε.
Η Ελλάδα έχει αμέτρητα πράγματα να αντλήσει κανείς, τόσο από τον προχριστιανικό όσο και από τον βυζαντινό κόσμο
Κοιτάζοντας και τα προσωπικά σας ονόματα, μπορεί κανείς να καταλάβει αμέσως ότι οι δύο από εσάς έχετε ελληνική καταγωγή. Πείτε μας από πού προέρχεται αυτό και πώς επηρεάζει την καλλιτεχνική σας ταυτότητα.
Η καταγωγή μας είναι πολύ σημαντική για εμάς. Ο πατέρας μας ήταν καλλιτέχνης, ποιητής και τεχνίτης και μας επηρέασε ώστε να γίνουμε δημιουργικοί άνθρωποι. Αντλώ επίσης έμπνευση από τον Νίκο Καζαντζάκη, έχοντας ως στόχο ζωής να μετατρέψω την ύλη σε πνεύμα. Η Ελλάδα έχει αμέτρητα πράγματα να αντλήσει κανείς, τόσο από τον προχριστιανικό όσο και από τον βυζαντινό κόσμο. Νιώθω επίσης το βάρος των ιστοριών που ακούσαμε από τον πατέρα μας για τη γενοκτονία των Ποντίων, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Ελληνικό Εμφύλιο. Όλοι είμαστε ένα κράμα πολλών πραγμάτων στη ζωή· αν καταφέρουμε να μοιραστούμε έστω και ένα μέρος αυτού που είμαστε, είμαστε τυχεροί.

Και μιας που το ανέφερες, ξεκινήσαμε αυτή τη συζήτηση επειδή έχετε προσκληθεί να παίξετε στην Ελλάδα, στο New Long Fest, και μάλιστα αυτή θα είναι η πρώτη φορά στα 32 χρόνια ύπαρξής σας! Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό; Είναι η πρώτη φορά που θα εμφανιστείτε στην Ελλάδα;
Θέλαμε να παίξουμε στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, αλλά ποτέ δεν είχαμε τις κατάλληλες διασυνδέσεις ώστε να συμβεί. Πριν από δεκαπέντε χρόνια ήμασταν σε περιοδεία με άλλη μπάντα στην κεντρική Ευρώπη και το πακέτο περιλάμβανε μια ημερομηνία στο An Club στην Αθήνα. Τελικά κρίθηκε ότι τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν υπερβολικά ακριβά για μία μόνο εμφάνιση και αναγκαστήκαμε να ακυρώσουμε. Υποθέτω πως ο χρόνος μάς πρόλαβε και τώρα επιτέλους, έρχονται οι ευκαιρίες. Δεν έχει σημασία για μένα πόσο χρονών είμαι· πάντα ήμουν αποφασισμένος να κάνω αυτό το πράγμα τη δουλειά της ζωής μου.
Δώσαμε στον Steve Albini μια demo κασέτα μας σε συναυλία των Shellac και συμφώνησε να μας ηχογραφήσει στο σπίτι του στο Σικάγο
Ας σας γνωρίσουμε όμως λίγο περισσότερο μουσικά. Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο για εσάς είναι ότι σας ανακάλυψε πολύ νωρίς ο θρυλικός Steve Albini, ο οποίος ηχογράφησε και το πρώτο σας άλμπουμ, το "Hopelessness And Shame". Πώς ήταν να δουλεύετε με αυτόν τον ξεχωριστό άνθρωπο;
Ο Steve Albini ανήκε σε μια σπουδαία γενιά ανθρώπων που δούλευαν σκληρά, χωρίς συμβιβασμούς, και ήταν αφοσιωμένοι στις ηθικές και αισθητικές τους αξίες. Του δώσαμε μια demo κασέτα σε συναυλία των Shellac και συμφώνησε να μας ηχογραφήσει στο σπίτι του στο Σικάγο. Στήσαμε τα όργανα στο υπόγειό του χωρίς ακουστικά. Δεν τον ένοιαζε το bleed και πίστευε πως αν είσαι καλή μπάντα, θα πετύχεις τη λήψη που θέλεις με την πρώτη προσπάθεια. Ήξερε επίσης ότι αυτός ο αφιλτράριστος τρόπος δουλειάς θα μετέφερε την ενέργειά μας στον ακροατή. Κάναμε παρέα, μιλούσαμε για μουσική και πολιτική και του είχαμε δώσει και βόλτα με το βαν μας. Μου λείπει, και μάλιστα μιλήσαμε για το ενδεχόμενο να παίξουμε κάποιες συναυλίες με τους Shellac μόλις μία εβδομάδα πριν πεθάνει.
Η instrumental μουσική είναι πιο γρήγορη ως διαδικασία και δεν χρειάζεται να περιμένεις να προστεθούν εικόνες ή λέξεις πάνω στη μουσική. Γράψε riff, παίξ’ το!
Όπως αναφέραμε νωρίτερα, η μουσική σας είναι αυστηρά instrumental. Τι σας οδήγησε σε αυτή την επιλογή; Έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι όταν ξεκινήσατε, το instrumental rock βρισκόταν σε άνοδο;
Εμπνευστήκαμε από τα instrumental κομμάτια των Black Flag, αλλά και από κάθε instrumental rock ηχογράφηση γενικότερα. Φαινόταν πως οι περισσότερες μπάντες - Rush, Black Sabbath, Metallica, Van Halen, Meat Puppets κτλ. - είχαν ένα instrumental κομμάτι στους δίσκους τους. Η δική μας ιδέα ήταν απλώς να το κάνουμε αυτό για έναν ολόκληρο δίσκο. Η instrumental μουσική είναι μια διαφορετική διαδικασία από τη συμβατική σύνθεση τραγουδιών. Είναι πιο γρήγορη και δεν χρειάζεται να περιμένεις να προστεθούν εικόνες ή λέξεις πάνω στη μουσική. Γράψε riff, παίξ’ το! Μόλις αρχίσεις να δουλεύεις σε αυτόν τον ρυθμό, δύσκολα ξεκολλάς.
O ξάδερφός μας ο Κώστας ήταν τραγουδιστής μιας θρυλικής ελληνικής metal μπάντας που λεγόταν The Fourth Dimension
Αν μπορούσατε να φανταστείτε τη μουσική σας με τραγουδιστή, ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός;
Λατρεύω τους καλούς τραγουδιστές και τις συναρπαστικές frontmen/frontwomen παρουσίες. Ο Rob Halford και η Diamanda Galás βρίσκονται στην κορυφή της λίστας μου. Πάντα αναζητώ ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά τη φωνή τους ως μουσικό όργανο. Παρεμπιπτόντως, ο ξάδερφός μας ο Κώστας ήταν τραγουδιστής μιας θρυλικής ελληνικής metal μπάντας που λεγόταν The Fourth Dimension.
Ποιος είναι ο εξοπλισμός που δεν αλλάζετε με τίποτα τα τελευταία χρόνια;
Από τα 14 μου παίζω με κιθάρες Gibson Les Paul. Έχω και άλλες κιθάρες, αλλά η Gibson είναι εκεί όπου κατοικεί η «φωνή» μου. Έπαιζα με κεφαλή Mesa Boogie για 25 χρόνια και σε πολλούς από τους δίσκους μας, αλλά πλέον έχω στραφεί στην Orange. Συνήθισα τον ήχο της Orange μέσα από τα backlines στα Desertfest και Freak Valley. Απλώς χρειαζόμουν μια αλλαγή και μου αρέσει αυτό το βρυχηθμό της Orange.
Μερικές φορές σκέφτομαι τα τραγούδια μας σαν εθνικούς ύμνους για χώρες που δεν υπάρχουν
Παρόλα αυτά, παραμένετε συνεχώς ενεργοί, με πιο πρόσφατη δουλειά σας το "Anthems And Phantoms" πριν από περίπου τρία χρόνια, που αποτέλεσε τον ένατο δίσκο σας. Ποια ήταν η έμπνευση πίσω από αυτόν;
Κάθε riff που ψαρεύω από τη μουσική θάλασσα πρέπει να είναι αξιομνημόνευτο, αλλιώς το πετάω ξανά πίσω στο νερό. Μερικές φορές σκέφτομαι τα τραγούδια μας σαν εθνικούς ύμνους για χώρες που δεν υπάρχουν. Προσπαθούμε επίσης να καλέσουμε πνεύματα από τον άυλο κόσμο μέσω μιας «δονητικής αρχιτεκτονικής».
Μετά το internet όλα όσα κάνουμε είναι δημόσια και πρέπει να τα υποστηρίζουμε σωστά
Μέσα στις τρεις δεκαετίες ύπαρξής σας, έχετε γνωρίσει τον μουσικό κόσμο τόσο πριν όσο και μετά το internet, έχετε ζήσει την περίοδο του covid, και γενικά μπορούμε να πούμε πως τα τελευταία χρόνια ο κόσμος αλλάζει διαρκώς. Ποιες είναι δύο αλλαγές στη ζωή ενός μουσικού που νιώθετε ότι έχετε βιώσει περισσότερο - η πιο θετική και η πιο αρνητική;
Μου αρέσει το ότι πλέον δεν υπάρχει τόσο μεγάλο χάσμα γενεών ανάμεσα στους ανθρώπους. Μεγαλύτεροι και νεότεροι μπορούν να παίρνουν σοβαρά τις απόψεις και την τέχνη ο ένας του άλλου, χωρίς να τα απορρίπτουν ως «κατάλοιπα» κάποιας άλλης εποχής. Πριν το internet, το να είσαι σε μπάντα έμοιαζε με μια μυστική ζωή που ζούσες έξω από τους «κανονικούς» κοινωνικούς κύκλους. Τώρα όλα όσα κάνουμε είναι δημόσια και πρέπει να τα υποστηρίζουμε σωστά.

Ένα σίγουρα θετικό στοιχείο που βλέπουμε είναι η δυνατότητα των νέων συγκροτημάτων να φτάσουν σε κοινό. Ποιες μπάντες / καλλιτέχνες έχετε ανακαλύψει και πιστεύετε ότι αξίζουν την προσοχή μας;
Μου αρέσουν πάρα πολύ οι Rotor και Dyse από τη Γερμανία. Και οι δύο με αφήνουν άφωνο με τη δημιουργικότητα και την ενέργειά τους. Η Ελλάδα είναι τυχερή που έχει ως πρεσβευτές του rock τους 1000 Mods. Τους είδα σε ένα club στη Φιλαδέλφεια και στο Freak Valley Festival και βγάζουν τη μέγιστη rock ενέργεια.
Ως μπάντα έχετε επιλέξει επανειλημμένα να χρησιμοποιείτε εντυπωσιακή τέχνη ή ακόμη και grotesque φωτογραφίες για τα εξώφυλλά σας. Πώς αποφασίζετε τον οπτικό τρόπο παρουσίασης των δίσκων σας;
Δεν είμαι εικαστικός καλλιτέχνης, αλλά είμαι τεράστιος θαυμαστής του μέσου. Ο καλός μου φίλος Chuck Tisa είναι ζωγράφος και συνήθιζε να λέει ότι ένα έργο δεν ολοκληρώνεται μέχρι να βρει την αποκάλυψή του. Προσπαθώ να εφαρμόζω αυτή τη φιλοσοφία και στη μουσική μας. Ο νέος μας δίσκος θα περιλαμβάνει έργο τέχνης του ξαδέρφου μου, Στάθη Πάνου. Ο τίτλος του είναι "Cassandra, Prophet of Doom".
Θα σας ταρακουνήσουμε για τα καλά
Αφού δεν έχουμε ξαναέρθει σε επαφή με τη ζωντανή σας παρουσία, τι θα πρέπει να περιμένουμε από την εμφάνισή σας στο New Long Fest;
Θα σας ταρακουνήσουμε για τα καλά. Όταν δείτε τους Stinking Lizaveta, να θυμάστε ότι έχουμε μοιραστεί σκηνές με μερικές από τις πιο σκληρές μπάντες της underground σκηνής. Αλλά θα είμαστε και λυρικοί, γιατί εκεί βρίσκεται η καρδιά.
Η συμβουλή μου προς τις νέες μπάντες είναι απλώς να παίζουν τη μουσική τους και να μην ανησυχούν για όλα όσα δεν μπορούν να ελέγξουν
Το φεστιβάλ στο οποίο θα παίξετε στηρίζει εδώ και πολύ καιρό την underground σκηνή της Ελλάδας. Ποια είναι η σχέση σας με τη δική σας τοπική underground σκηνή και ποια είναι η συμβουλή σας προς τις νέες μπάντες;
Μερικές φορές αποκαλώ τη Φιλαδέλφεια «Η Χώρα των Χαμένων». Έχουμε καλή τοπική σκηνή, αλλά δεν είναι τόσο οργανωμένη όσο στις ευρωπαϊκές πόλεις. Έχουμε επίσης μια πολύ καλή τοπική δισκογραφική, τη SRA, που κυκλοφορεί τους δίσκους μας, χάρη στον Bruce Howze και τη μπάντα του, Deathbird Earth. Η συμβουλή μου προς τις νέες μπάντες είναι απλώς να παίζουν τη μουσική τους και να μην ανησυχούν για όλα όσα δεν μπορούν να ελέγξουν. Προσπαθήστε να μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με νικητές λοταρίας - είναι απλώς τυχεροί και πρέπει να ζήσουν με το άγγιγμα του Μίδα. Το μόνο πράγμα πάνω στο οποίο έχετε πραγματική δύναμη είναι αυτό που θα κάνετε πάνω στη σκηνή. Κάντε το να αξίζει τον χρόνο του κοινού και τις δικές σας θυσίες.
Ήταν χαρά μας που μιλήσαμε μαζί σας. Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας. Κλείστε αυτή τη συνέντευξη με κάτι που θα θέλατε να μοιραστείτε με το κοινό σας!
Είναι πραγματικά ένα όνειρο ζωής το να παίξουμε σε αυτό το show στο New Long Festival. Ευχαριστούμε τον Ορέστη και τον Λάμπρο που το έκαναν να συμβεί. Ελπίζουμε σύντομα να κάνουμε μια πλήρη περιοδεία στην Ελλάδα.
