Passenger: «Με συναρπάζει όταν τα τραγούδια μου αγγίζουν άλλους ανθρώπους»

Ο Passenger μας εξηγεί πώς η αλλαγή του τρόπου ζωής του επηρέασε τους στίχους του, αλλά και πώς κατάφερε να διαχειριστεί την τεράστια απήχηση ενός κομματιού

Από τον Παντελή Κουρέλη, 17/03/2023 @ 17:27

Ο κατά κόσμον Michael David Rosenberg έχει την ευχή και την κατάρα να έχει δημιουργήσει το "Let Her Go", ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια του αιώνα μας Τα συνολικά πάνω από 5 δισεκατομμύρια streams του συγκεκριμένου κομματιού σε YouTube και Spotify μαζί, από τη μία είναι ένας αριθμός που προφανώς ο Passenger δεν έχει καταφέρει να πλησιάσει με κάποιο άλλο τραγούδι του. Από την άλλη όμως, τον έχει βάλει μέσα σχεδόν σε κάθε αυτί ανθρώπου που ακούει μουσική σήμερα.

Έχοντας πλέον βγάλει μιάμιση δεκάδα δίσκους, ο Passenger συνεχίζει να ταξιδεύει γύρω-γύρω και να παίζει στους ανθρώπους το folk rock του όπως ο ίδιος το έχει οραματιστεί. Στο πλαίσιο της πρώτης του επίσκεψης στη χώρα μας και στην Αθήνα, είχαμε την ευκαιρία για μια συνομιλία με έναν πρόσχαρο άνθρωπο, την οποία μπορείτε να τσεκάρετε ευθύς αμέσως.

Passenger

Ο κορονοϊός δε φαίνεται να επιβραδύνει καθόλου την παραγωγικότητά σου, καθώς σχεδόν κάθε χρόνο κυκλοφορείς νέο δίσκο. Έχεις σχέδια για κάποιον νέο μέσα στο 2023;

Λοιπόν, δεν μπορώ να σας πω πολλά για αυτό αυτή τη στιγμή. Αλλά ναι, ίσως να υπάρξει κάποια νέα μουσική προς το τέλος της χρονιάς. Έτσι τουλάχιστον ελπίζω. Ξέρεις, το γράψιμο είναι κάτι στο οποίο πάντα ήμουν πολύ τυχερός. Πάντα μπορούσαν να γράφω πολύ, ανεξαρτήτως αν κάνω περιοδείες, αν είμαι σπίτι, αν είμαι διακοπές ή και οπουδήποτε αλλού. Τα τραγούδια συνεχίζουν να έρχονται και το ίδιο κάνουν και οι δίσκοι.

Πόσο δύσκολο ήταν να αντιμετωπίσεις την ξαφνική και μεγάλη επιτυχία του "Let Her Go"; Περίμενες να γίνεις τόσο μεγάλη επιτυχία;

Όχι βέβαια, πραγματικά δεν το περίμενα. Ήταν ένα μεγάλο σοκ όταν συνέβη. Το "Let Her Go" βρισκόταν στο πέμπτο μου άλμπουμ, οπότε όταν το έγραψα δεν πίστευα ότι ήταν δυνατό να έχω μια τόσο μεγάλη εμπορική επιτυχία. Το τρελό είναι ότι συνεχίζει ακόμα και σήμερα, 10 χρόνια μετά. Εξακολουθεί και κάνει streaming πάρα πολύ καλά. Ο κόσμος αγαπάει αυτό το τραγούδι τόσο πολύ που νιώθω πολύ τυχερός που είμαι αυτός που έχει γράψει.

Είναι στόχος σου να επαναλάβεις μια τέτοια επιτυχία ή δεν το σκέφτεσαι καθόλου και απλώς κάνεις τη μουσική σου;

Για μερικά χρόνια μετά το "Let Her Go" ένιωθα κάποια πίεση να επαναλάβω την επιτυχία του, αλλά όχι πια. Νιώθω πολύ περήφανος για όλα τα τραγούδια μου και όλη τη μουσική μου. Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο τραγούδι έχει κάνει τόσο τρελή επιτυχία είναι καταπληκτικό και το χαίρομαι, αλλά δε νιώθω την ανάγκη να το επαναλάβω. Φυσικά αν συμβεί και πάλι, θα είναι καταπληκτικά, υπέροχα νέα. Αλλά, δεν υπάρχει πίεση.

Έχεις δισεκατομμύρια προβολές στο YouTube και αντίστοιχα streams στο Spotify. Πληρώνουν οι πλατφόρμες αυτές σοβαρά χρηματικά ποσά ή όχι και τόσο;

Δεν ξέρω τι να πω. Οι πλατφόρμες όπως το YouTube και το Spotify είναι πάρα πολύ καλές όταν έχεις τουλάχιστον κάποιο επιτυχημένο single. Δεν είναι όμως και τόσο καλές πριν κάνεις μια επιτυχία. Όταν αρχίσεις και κάνεις stream εκατομμύρια και εκατομμύρια και εκατομμύρια, μετά φυσικά, κάθε stream προσθέτει και κάτι. Αλλά νομίζω ότι για πολλούς καλλιτέχνες, δεν είναι ακριβώς μια ρόδινη κατάσταση.

Πώς βρίσκεις την ευκολία που παρέχουν αυτές οι πλατφόρμες, ώστε η μουσική σου να φτάνει σχεδόν σε κάθε ακροατή.

Νομίζω ότι αυτό το κομμάτι είναι εκπληκτικό. Θέλω να πω, ας σκεφτούμε τους τρόπους με τους οποίους προσπαθούσε κάποιος να φέρει τη μουσική του στους ανθρώπους 20 και 25 χρόνια πριν. Ήταν πολύ δύσκολο να φτάσεις σε μεγάλο ακροατήριο. Σήμερα το streaming έχει «ανοίξει» τον κόσμο με έναν τρόπο που δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν. Κοιτάζω τα στατιστικά μου και βλέπω ότι με ακούνε άνθρωποι στην Ινδονησία, άνθρωποι στο Μεξικό, άνθρωποι στην Ελλάδα, άνθρωποι στην Κολομβία. Ξαφνικά όλος ο κόσμος έχει πρόσβαση σε όλα, αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό. Χωρίς να μιλήσω για τα χρήματα, απλώς το να ξέρεις ότι η μουσική σου ακούγεται σε όλες αυτές τις υπέροχες γωνιές του κόσμου, είναι πολύ ωραίο.

Για χρόνια ένιωθα πίεση να επαναλάβω την επιτυχία του "Let Her Go", αλλά όχι πια

Μα αυτός δεν είναι ο λόγος που ξεκινάνε οι περισσότεροι να γίνουν καλλιτέχνες;

Ακριβώς. Νομίζω ότι μερικές φορές οι άνθρωποι ξεχνούν αυτό το κίνητρο, ξεχνούν τον λόγο για τον οποίο καταρχήν ξεκίνησαν. Η σκέψη ότι τα τραγούδια που έχω γράψει στην κρεβατοκάμαρά μου ή οπουδήποτε αλλού, φτάνουν σε τόσο πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, είναι απλά απίστευτη, είναι υπέροχη και με κάνει να αισθάνομαι πολύ τυχερός. Τυχερός. Προσωπικά μου τραγούδια να μπορούν να γίνουν προσωπικά και για κάποιον άλλο άνθρωπο που βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου; Ναι, αυτό είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Αυτές οι πλατφόρμες λοιπόν έχουν φέρει κάτι πραγματικά καινούργιο στον τρόπο διανομής της μουσικής.

Passenger

Έτσι νομίζω κι εγώ. Τώρα που έχει περάσει μια δεκαετία κατά την οποία πλέον δουλεύεις solo, θα έλεγες ότι προτιμάς να δουλεύεις έτσι ή να είσαι μπάντα, όπως ήσουν παλιότερα;

Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και στα δύο. Το υπέροχο στο να δουλεύεις μόνος του είναι το πόσο ευέλικτος μπορείς να είσαι. Μπορείς να πάρεις αποφάσεις πολύ γρήγορα. Δεν χρειάζεται να ρωτήσεις άλλα πέντε άτομα και να περιμένεις τις απαντήσεις τους και να συζητήσεις. Για παράδειγμα, μου προτείνουν μια συναυλία στην Ελλάδα, σκέφτομαι ότι θέλω να το κάνω, το κάνω. Και νομίζω ότι ειδικά για τους καλλιτέχνες που είναι στην αρχή της καριέρας τους, είναι καταπληκτικό το να μπορείς να παίζεις solo. Δεν κοστίζει τίποτα, είναι μόνο ένα εισιτήριο τρένου, ένα ξενοδοχείο, ένα οτιδήποτε. Μπορεί μια μπάντα πριν ακόμα ουσιαστικά ξεκινήσει, να πρέπει να πληρώνει πολλά χρήματα για να μετακινηθούν όλοι τους από μέρος σε μέρος. Κάτι τέτοιο είναι αργό, είναι κουραστικό, είναι ακριβό. Υπάρχει ένας υπέροχος αυθορμητισμός και μια ευελιξία στο να είσαι μόνος σου, κάτι που νομίζω ότι είναι πολύ ισχυρό. Έχοντας πει όλα αυτά, λέω επίσης ότι είναι και πιο τρομακτικό. Είναι πιο τρομακτικό να σηκώνεσαι στη σκηνή μόνος σου, με μια κιθάρα. Επομένως, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, όπως σου είπα και στην αρχή.

Στην Ελλάδα έρχεσαι solo ή με συγκρότημα;

Μόνο εγώ. Ένας τύπος με μια κιθάρα. Και ναι, ανυπομονώ. Δεν έχω ξαναπαίξει στην Ελλάδα. Είμαι συνεπαρμένος που θα παίξω εκεί.

Τι περιμένεις από αυτή τη συναυλία και τι πρέπει να περιμένουμε εμείς;

Καλή ερώτηση. Νομίζω ότι από τη δική μου μεριά θα προσπαθήσω να είμαι ειλικρινής, φυσιολογικός, οικείος, να πω μερικές ιστορίες, να πω μερικά πολύ κακά αστεία, να τραγουδήσω τα τραγούδια μου και να κάνω αυτό που αγαπώ. Αυτό που ελπίζω είναι ότι οι άνθρωποι που θα έρθουν θα νιώσουν ότι βρίσκονται σε ένα περιβάλλον προσωπικό και οικείο και όχι σε μια από εκείνες τις συναυλίες στις οποίες πηγαίνεις και δεν μπορείς να δεις παρά μόνο από μια μεγάλη οθόνη κάπου κάπου μακριά σου/ Θέλω να νιώθω ότι είμαστε φίλοι, καταλαβαίνεις;

Ο χώρος είναι ένα club (σ.σ. το Gagarin) που δεν είναι ούτε πολύ μικρό, αλλά ούτε και πολύ μεγάλο, οπότε πιστεύω ότι θα είναι κατάλληλο.

Πολύ ωραία, ανυπομονώ. Δεν μπορώ να περιμένω. Δεν έχω ξαναβρεθεί εκεί και την προηγούμενη μέρα από τη συναυλία θα την έχω ελεύθερη στην Αθήνα, οπότε ανυπομονώ να εξερευνήσω την πόλη και να δω μερικά πράγματα.

Είδα το πρόγραμμα της περιοδείας και ξεκινάς από την Αθήνα. Γι’ αυτό θα έρθεις από την προηγούμενη μέρα;

Ναι, ναι, οπότε σας παρακαλώ αν πρέπει να φάω κάπου ή αν πρέπει να δω κάτι, παρακαλώ ενημερώστε με!

Το να μπορείς να γράψεις ποιητικά λόγια πάνω από τη σωστή μουσική, είναι από τα πιο δυνατά πράγματα στον κόσμο

Έχεις κάποιο αγαπημένο κομμάτι που σας αρέσει να ερμηνεύετε ζωντανά και αν ναι, ποιός είναι ο λόγος;

Πάντα μου αρέσει να παίζω νέα τραγούδια γιατί είναι καινούργια για μένα και αυτό με συναρπάζει. Αλλά, όσο κι αν μπορεί να ακούγεται ανόητο, όποτε παίζω το "Let Her Go" είναι πάντα είναι μια ιδιαίτερη στιγμή, ειδικά σε χώρες που παίζω για πρώτη φορά. Εκεί συνειδητοποιώ ότι υπάρχουν άνθρωποι στο κοινό που τους αρέσει αυτό το τραγούδι εδώ και 10 χρόνια και δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να το ακούσουν ζωντανά. Από την πρώτη νότα, όπου κι αν βρίσκομαι στον κόσμο, το κοινό τρελαίνεται και αυτό δεν το βαριέμαι ποτέ. Κάθε φορά είναι ένα εκπληκτικό συναίσθημα.

Passenger

Το περιμένουμε λοιπόν κι εμείς! Υπάρχει κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από τις guest εμφανίσεις σου με τον George Ezra ή είστε απλώς φίλοι και σου ζήτησε να τον συνοδεύσεις σε κάποιες από τις συναυλίες του;

Τον έχω συναντήσει μόνο μερικές φορές, αλλά ενθουσιαστήκαμε και οι δύο όταν μου ζήτησε να ανοίξω ορισμένες συναυλίες του. Ο George είναι σπουδαίος καλλιτέχνης και αποτελεί μια πραγματικά μεγάλη ευκαιρία για μένα το να παίξω μπροστά σε τόσο πολύ κόσμο. Νομίζω ότι το κοινό μας είναι αρκετά παρόμοιο και αν σε κάποιον αρέσει ο George Ezra, μάλλον θα του αρέσει επίσης και ο Passenger. Ανυπομονώ γι’ αυτές τις συναυλίες, πιστεύω ότι θα είναι πολύ διασκεδαστικές.

Πόσες συναυλίες παίζεις μαζί του;

Πολύ καλή ερώτηση. Θα έπρεπε να γνωρίζω τη συγκεκριμένη πληροφορία, μιας και αφορά τη δική μου ζωή. Νομίζω ότι είναι κάπου 15 με 20 πάντως, όχι παραπάνω.

Ποιοι καλλιτέχνες σε έχουν εμπνεύσει;

Μεγάλωσα ακούγοντας πολύ μουσική με τον μπαμπά μου, που είναι από την Αμερική. Έτσι, άκουσα πολύ Paul Simon και Bob Dylan, Neil Young και Joni Mitchell, δηλαδή κλασσικούς τραγουδοποιούς. Και πάντα μου άρεσαν οι στίχοι. Οι στίχοι είναι αδυναμία μου. Νομίζω ότι αν μπορείς να γράψεις ποιητικά λόγια πάνω από τη σωστή μουσική, αυτό είναι ένα από τα πιο δυνατά πράγματα στον κόσμο.

Όντως είναι! Αβίαστα έρχεται λοιπόν η επόμενη ερώτηση που ήταν έτσι κι αλλιώς στις σημειώσεις μου. Από πού αντλείς έμπνευση για τους στίχους σου;

Νομίζω ότι αυτό έχει αλλάξει με το πέρασμα του χρόνου. Όταν ήμουν νεότερος, ταξίδευα πάρα πολύ, έπαιζα στις άκρες των δρόμων, έπαιζα σε pubs, βρισκόμουν σε διαφορετική πόλη κάθε μέρα, δεν είχα λεφτά και ταξίδευα με έναν πολύ ενδιαφέροντα τρόπο. Ήταν μια τρελή εμπειρία ζωής όλο αυτό. Από τα μέρη που έβλεπα, από τα άτομα που συναντούσα, προήλθε πολλή έμπνευση. Τώρα που έχω μεγαλώσει, έχω μετακομίσει μόνιμα στην εξοχή. Πηγαίνω ακόμα σε πολλές περιοδείες, ταξιδεύω ακόμα πολύ, αλλά έχω και αυτές τις στιγμές ησυχίας στη φύση και νομίζω ότι όσο μεγαλώνω τα τραγούδια μου γίνονται ίσως λίγο πιο απλά. Νομίζω ότι αντλώ πολλή έμπνευση από τις πιο απλές και ήσυχες στιγμές της ζωής, παρά από το χάος.

Michael σε ευχαριστώ πολύ για τη συζήτηση, θα σε δω στην Αθήνα τον επόμενο μήνα.

Πραγματικά ανυπομονώ να έρθω, πάντα ήθελα να παίξω στην Ελλάδα. Ευχαριστώ κι εγώ για τον χρόνο σου!   

  • SHARE
  • TWEET