Jon Allen: «Μόνος σου πρέπει να καταφέρεις να επενδύσουν σε εσένα»

Λίγες μέρες πριν την εμφάνισή του στον Σταυρό του Νότου, ο πολύ ενδιαφέρων Βρετανός τραγουδοποιός μοιράζεται τις σκέψεις του για τη μουσική, τη ζωή του μουσικού και το Brexit

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 08/10/2018 @ 10:59

O Jon Allen αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση τραγουδοποιού. Ξεκίνησε την καριέρα του με τρία ποιοτικά folk rock άλμπουμ ενώ φέτος αποφάσισε να περάσει στην soul τραγουδοποιία με πολύ καλά αποτελέσματα. 

Λίγο πριν τον απολαύσουμε στον Σταυρό του Νότου την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου και εν μέσω της ευρωπαϊκής του περιοδείας απαντά στις ερωτήσεις μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, παρουσιάζοντας τις απόψεις του για τη μουσική βιομηχανία και αρκετά ακόμη ενδιαφέροντα θέματα.

Είναι η πρώτη φορά που θα εμφανιστείς στη χώρα μας. Πώς θα περιέγραφες τη μουσική σου σε κάποιον που δεν έχει ως τώρα επαφή μαζί της;

Πράγματι είναι η πρώτη φορά που θα εμφανιστώ στην Ελλάδα και πραγματικά ανυπομονώ για αυτό. Πιστεύω πως ο μοντέρνος ορισμός για το στυλ μου θα ήταν να με περιγράψω ως singer songwriter. Ένας άλλος τρόπος θα ήταν να πω πως είμαι blue-eyed soul. (σ.σ. Όρος που αναφέρεται σε λευκούς μουσικούς που παίζουν blues και soul μουσική). Υπάρχουν στοιχεία folk, blues και soul στον ήχο μου. Πιστεύω πως είμαι το σύνολο των επιρροών μου.

Ως singer- songwriter θα σε απολαύσουμε σόλο ή με το συγκρότημά σου;

Δεν λυπηθήκαμε τα έξοδα για αυτή τη συναυλία! Θα παίξω με το συγκρότημά μου.

Jon Allen

Το νέο σου άλμπουμ έχει πολλά στοιχεία soul. Χρησιμοποίησες πνευστά και ανοίγεις συναυλίες της Dionne Warwick. Υπήρξε συγκεκριμένος λόγος για την συγκεκριμένη στροφή στην μουσική σου;

Ξεκινάω μόνος μου την αναγέννηση της soul! (σ.σ. Η ακριβής έκφραση και το αμετάφραστο λογοπαίγνιο: "I’m just jumping on the sole revival bandwagon!")

Σε παλαιότερη συνέντευξη ανέφερες πως η σύνθεση μπορεί να διδαχθεί αλλά πάντα υπάρχει ο παράγοντας «γονίδια». Εσένα πόσο σε βοήθησαν οι σπουδές σου στο συγκεκριμένο κομμάτι;

Είναι πολύ δύσκολο να απαντήσω την συγκεκριμένη ερώτηση διότι κανείς δεν ξέρει πραγματικά ποιο εναλλακτικό δρόμο θα είχε ακολουθήσει ανάλογα με τις αποφάσεις του. Έχουμε μόνο μια ζωή να ζήσουμε. Ξέρω σίγουρα πως υπάρχουν περισσότεροι λόγοι - πέρα από την μόρφωση - να πας στο πανεπιστήμιο και έτσι συνέβη και με εμένα. Γνώρισα ωραίους ανθρώπους, ερωτεύτηκα, έγραψα τραγούδια και ωρίμασα ως άτομο και αυτό είναι από μόνο του «μόρφωση».

Πρέπει να δημιουργείς την μουσική που σε συγκινεί.  Μπορεί η αγορά για αυτήν να μεγαλώνει ή να μικραίνει αλλά τουλάχιστον θα έχεις ακολουθήσει την μούσα σου

Στην καριέρα σου έχεις ακολουθήσει τον παραδοσιακό δρόμο του μουσικού. Σπουδές, demo, ένα πρώτο συμβόλαιο με δισκογραφική, ηχογραφήσεις και περιοδείες. Μπορείς να μας πεις πόσο δύσκολο είναι για έναν μουσικό να γίνει επαγγελματίας και να ζει από το επάγγελμα αυτό;

Αυτή είναι μια αέναη συζήτηση που κάνουμε μεταξύ μας οι μουσικοί. Μόλις λίγα λεπτά πριν μιλούσα για αυτό με τους μουσικούς του συγκροτήματος της Dion Warwick. Έχουν αλλάξει πολλά στην μουσική βιομηχανία και στον τρόπο που φτιάχνεται και μοιράζεται η μουσική τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Κάποιες από τις αλλαγές έχουν απελευθερώσει τους δημιουργικούς ανθρώπους όπως ο ερχομός των υπολογιστών στην ηχογράφηση, κάτι που έδωσε την δυνατότητα στους μουσικούς να δημιουργούν ποιοτικές ηχογραφήσεις με μικρό προϋπολογισμό. Εγώ πιστεύω πως πρέπει να δημιουργείς την μουσική που σε συγκινεί. Μπορεί η αγορά για αυτήν να μεγαλώνει ή να μικραίνει αλλά τουλάχιστον θα έχεις ακολουθήσει την μούσα σου. 
Επίσης είναι λάθος να περιμένεις από κάποιον άλλο να σε «σπρώξει», πρέπει να τα κάνεις όλα μόνος σου για να φτάσεις στο επίπεδο στο οποίο κάποιος θα αξίζει να επενδύσει σε εσένα.

Jon Allen

Ποια πιστεύεις πως είναι τα ορόσημα της καριέρας σου ως τώρα;

Πριν λίγες μέρες έπαιξα στο Royal Albert Hall. Αυτό ήταν ένα όνειρο μου που έγινε πραγματικότητα. Οι ηχογραφήσεις και η περιοδεία με τον Mark Knopfler υπήρξε επίσης μια κορυφή για μένα όπως και η τηλεοπτική εμφάνιση στο Later with Jools Holland. Φυσικά το αποκορύφωμα θα είναι η εμφάνισή μου στην Ελλάδα!

Ποιοι καλλιτέχνες έχουν επηρεάσει περισσότερο το γράψιμό σου;

Ως στιχουργός θα πρέπει να πω πως ο Bob Dylan βρίσκεται στην κορυφή. Από την άποψη της μελωδίας ο Paul McCartney και οι Beatles.

Ποια ήταν η καλύτερη συμβουλή που σου έχει δώσει κάποιο από τα είδωλα σου;

Δεν μπορώ να πω πως υπάρχει μια συγκεκριμένη συμβουλή αλλά το να μου λένε άνθρωποι που θαυμάζω πως είμαι καλός σε αυτό που κάνω μου ανεβάζει πολύ την αυτοπεποίθηση μου.

Είναι λάθος να περιμένεις από κάποιον άλλο να σε «σπρώξει», μόνος σου να φτάσεις στο επίπεδο στο οποίο κάποιος θα αξίζει να επενδύσει σε εσένα

Πότε ήταν η τελευταία φορά που εντυπωσιάστηκες από έναν άλλο μουσικό;

Θυμάμαι να παρακολουθώ την Rumer να τραγουδά σε ένα μικρό κλαμπ  και να σκέφτομαι πόσο καταπληκτική είναι. 

Ποιες είναι οι σκέψεις σου για το Brexit και πως βλέπεις να έχει επηρεάσει την κοινωνία γύρω σου;

Πιστεύω πως ζούμε σε εποχές διχασμού. Όσο σου γράφω αυτήν την απάντηση είμαστε ακόμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση οπότε η μόνη χειροπιαστή αλλαγή είναι η πίκρα που υπάρχει μεταξύ των κοινωνικών ομάδων. Κάποια από τα τραγούδια του καινούργιου άλμπουμ επηρεάστηκαν από την πολιτική αναταραχή των τελευταίων ετών και προσπάθησα συνειδητά να φτιάξω ένα δίσκο που θα επουλώσει τις δικές μου πληγές όσο και των υπολοίπων.

Ακούστε το "Blue Flame" εδώ.

  • SHARE
  • TWEET