​Goodbye Bedouin: «Προϊόν μιας εποχής δύσκολης και σιωπηλής»

Το νεοσύστατο συγκρότημα αφηγείται ιστορίες από το πρώτο του άλμπουμ και αποκαλύπτει το rock 'n' roll ποιόν του

Από την Αθανασία Χρυσανθοπούλου, 11/08/2020 @ 10:51

Οι Goodbye Bedouin συστήνονται ως ένα psych garage συγκρότημα από την Πάτρα το οποίο συγκεντρώνει στοιχεία και πείρα από γνωστές μπάντες του παρελθόντος όπως Raining Pleasure και Playground Noise. Κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο μέσα στους πιο αβέβαιους καιρούς για τη μουσική σκηνή, αλλά απέσπασαν πλήθος θετικών σχολίων από τους ακροατές για τη μελωδία των τραγουδιών τους αλλά και για τη συνολικότερη αισθητική του άλμπουμ τους.

Πριν από λίγο καιρό κυκλοφορήσατε το άλμπουμ σας με τίτλο "The Shaking People". Πείτε μας λίγα λόγια τη δημιουργία του.

To "The Shaking People" είναι το ντεμπούτο άλμπουμ μας και περιλαμβάνει τραγούδια τα οποία δουλεύαμε τα τελευταία δύο χρόνια. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στο Noise Box Studio και η παραγωγή του έγινε από τον καλό μας φίλο και μουσικό συνοδοιπόρο Σάκη Μπάστα.

Στο εσωτερικό του συγκροτήματος υπάρχουν στοιχεία από αξιομνημόνευτες μπάντες της πατρινής μουσικής σκηνής; Ποιο ήταν το κίνητρο για τη συγκρότηση των Goodbye Bedouin;

Το κίνητρο για τη συγκρότηση των Goodbye Bedouin δεν ήταν άλλο από την ίδια τη μουσική. Όλα τα παιδιά από την μπάντα ήμασταν φίλοι ή γνωστοί αρκετά χρόνια πριν φτιαχτούν οι Goodbye Bedouin και έτυχε η περίοδος πριν τη δημιουργία τους να είναι λίγο δύσκολη μουσικά για όλους μας αφού οι μπάντες που παίζαμε είτε ήταν ανενεργές είτε κάποιοι είχαμε αποχωρήσει από αυτές. Έτσι μέσα από διαφορες καραμπόλες και μουσικές συναντήσεις ανακαλύψαμε ότι μοιραζόμασταν τις ίδιες μουσικές αναζητήσεις και κάπως έτσι γεννήθηκαν οι Goodbye Bedouin. Προϊόν μιας εποχής δύσκολης και σιωπηλής.

Goodbye Bedouin

Θέλουμε ο ήχος να είναι γήινος, απλός, rootsy, να ξεκινάει από τον άνθρωπο και να καταλήγει σε αυτόν

Σε μια εποχή που το διαφορετικό στη μουσική ελκύει τους ακροατές εσείς επιμένετε στον rocknroll ήχο. Γι’ αυτή σας την επιλογή ευθύνονται οι μουσικοί σας ήρωες;

Σίγουρα όλοι κουβαλάμε τα ακούσματα μας και κάποια από αυτά βαραίνουν λίγο περισσότερο μέσα μας. Οπότε, με αυτό το σκεπτικό σίγουρα κάποιοι μουσικοί μας "ήρωες" έχουν επηρεάσει τον ήχο μας. Τώρα γιατί Rock 'n Roll; Βασικά γιατί το αγαπάμε και γιατί θέλουμε ο ήχος να είναι γήινος, απλός, rootsy, να ξεκινάει από τον άνθρωπο και να καταλήγει σε αυτόν, να εκπλήσσει χωρίς εντυπωσιασμούς, να σε κουνάει χωρίς να σε κάνει απαραίτητα να χορεύεις. Να είναι άμεσος με τον τρόπο που το Rock 'n Roll είναι.

Goodbye Bedouin

Χωρίς αυτήν τη φωτογραφία ίσως και ο τίτλος του δίσκου μας να ήταν διαφορετικός

Είμαι περίεργη να μάθω ποιες είναι οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από το όνομα σας και από τη φωτογραφία που βρίσκεται στο εξώφυλλο του δίσκου. Λοιπόν;

Αρχικά το όνομά μας ήταν Bedouin μέχρι τη στιγμή που λάβαμε ένα εξώδικο από ένα συγκρότημα του εξωτερικού με το ίδιο όνομα οπότε και εμείς αποχαιρετώντας τον βεδουίνο μας γίναμε οι Goodbye Bedouin. Say hello, wave goodbye κατάσταση. Τώρα ως προς τη φωτογραφία του εξώφυλλου. Στη φωτογραφία αυτή είναι ένας πολύ καλός μας φίλος ο Απόστολος Οικονόμου φωνογραφημένος από τον Ted Nikolakopoulo. Από την πρώτη στιγμή που την είδαμε θέλαμε να τη χρησιμοποιήσουμε για εξώφυλλο γιατί πιστεύουμε ότι σε μεγάλο βαθμό οπτικοποιεί των ήχο μας. Χωρίς αυτήν τη φωτογραφία ίσως και ο τίτλος του δίσκου μας να ήταν διαφορετικός

Οι στίχοι σας κινούνται γύρω από τον άνθρωπο, τις αποφάσεις του και τη συνύπαρξη με τους γύρω του. Σε μια εποχή που είναι όλα ρευστά και η ανθρώπινη ζωή θεωρείται από κάποιους αναλώσιμη, αν σας ζητούσε κάποιος τώρα να γράψετε καινούργια τραγούδια, ποια θα ήταν η θεματολογία των στίχων τους;

Νομίζουμε ότι θα ήταν η ίδια. Δεν θα άλλαζε κάτι. Έτσι και αλλιώς ο χαρακτήρας της κάθε εποχής δεν έπαψε ποτέ να είναι δημιούργημα των αποφάσεων και των δράσεων των ανθρώπων της.

Ποια η γνώμη σας για τη μουσική σκηνή της Πάτρας;

Η Πάτρα πάντα είχε μία δραστήρια μουσική σκήνη, ανεξαρτήτως είδους και ύφους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και εποχές που επικρατούσε μια γενικότερη μουσική ραστώνη. Βέβαια τα τελευταία χρόνια η κατάσταση στην πόλη είναι πιο αισιόδοξη και σε αυτό έχει παίξει ρόλο και η παρουσία της Inner Ear Records αλλά και του Westside Festival που γίνεται κάθε χρόνο και δίνει βήμα σε ανεξάρτητες μπάντες από την Πάτρα και όχι μόνο.

Ποιος είναι ο λόγος που χρησιμοποιήσατε αγγλικό στίχο στα τραγούδια σας;

Πραγματικά δεν γνωρίζουμε το λόγο που εκφραζόμαστε μέσω του αγγλικού στίχου. Ίσως έχει να κάνει με τα ακούσματα μας. Ίσως με το ότι πάντα γράφαμε αγγλικό στίχο. Ίσως σχετίζεται με τη γλωσσική οικονομία και τη ρυθμολογία της αγγλικής γλώσσας. Πραγματικά δεν το γνωρίζουμε.

Ο γρήγορος ρυθμός και η εφηβική αίσθηση των τραγουδιών σας παραπέμπουν στην αίσθηση του live. Περιγράψτε μας τη διαδικασία της ηχογράφησης.

Live. Ακριβώς αυτή ήταν η λέξη που καθόρισε και τη διαδικασία της ηχογράφησης του "The Shaking People". Θέλαμε ο ήχος του δίσκου μας να μην είναι μακριά από αυτό που θα ακούσει κάποιος σε μια ζωντανή μας εμφάνιση. Έτσι ο κύριος κορμός του δίσκου είναι ηχογραφημένος ζωντανά στο στούντιο ενώ ένα μικρό κομμάτι από τα πλήκτρα και κάποια κρουστά έχουν ηχογραφηθεί από πάνω.

People talk about the great individual. Well, there is nothing in this world that we do alone

Ποιο είναι το αποτύπωμα που έχει αφήσει η πανδημία στις κινήσεις σας;

"People talk about the great individual. Well, there is nothing in this world that we do alone". Dennis Hopper από την ταινία "the American Dreamer", αυτό μόνο.

Goodbye Bedouin

Πώς φαντάζεστε την επόμενη μέρα των συναυλιών;

Ελπίζουμε κάποια στιγμή να είναι όπως παλιά.

  • SHARE
  • TWEET