Συνέντευξη Rock 'N' Roll Children (Γιάννης Παπανικολάου)

«Οι Rock 'N' Roll Children είναι μία μπάντα που ενώνει, κάνει φίλους και σέβεται τους πάντες! Έτσι βλέπουμε τη μουσική και τη ζωή γενικότερα»

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 05/05/2014 @ 14:32
Η τραγική είδηση του χαμού του Ronnie James Dio πριν από τέσσερα περίπου χρόνια ένωσε πέντε ικανότατους μουσικούς της ελληνικής metal σκηνής σε μια κοινή προσπάθεια υπό το όνομα Rock 'N' Roll Children, με σκοπό την διατήρηση και την προβολή της σπουδαίας μουσικής κληρονομιάς του. Κεντρικός άξονας των δραστηριοτήτων της μπάντας θα ήταν η πραγματοποίηση μιας φιλανθρωπικού χαρακτήρα συναυλίας κάθε Μάιο στο Κύτταρο, στην επέτειο του θανάτου του αλησμόνητου τραγουδιστή. Η προσπάθεια αυτή κρίθηκε απ’ όλες τις απόψεις ιδιαίτερα επιτυχημένη, προσδίδοντας στο επικείμενο live του Σαββάτου επιτακτικό χαρακτήρα. Με αυτή την αφορμή, μιλήσαμε με τον τραγουδιστή της μπάντας, Γιάννη Παπανικολάου, για το τέταρτο Rock In Dio, τις δραστηριότητες των Rock 'N' Roll Children, αλλά και για το τιμώμενο πρόσωπό του Ronnie James Dio.

Γιάννη, σε καλωσορίζουμε στο Rocking.gr! Καταρχάς πες μας δυο λόγια για το πως δημιουργήθηκε η μπάντα, καθώς και για την μέχρι τώρα πορεία σας.
Γεια και χαρά σου Θοδωρή, καλώς σας βρήκαμε στο Rocking.gr εσάς και τους φίλους αναγνώστες σας και ευχαριστούμε για τη φιλοξενία! Η μπάντα των Rock 'N' Roll Children (Γιάννης Παπανικολάου - φωνή, Μανώλης Τσίγκος - κιθάρα, Νίκος Αναστασιάδης - τύμπανα, Γιάννης Τσιμάς - μπάσο, Γιώργος Γεωργίου - πλήκτρα) δημιουργήθηκε από την ανάγκη μας ως μουσικοί και φανατικοί οπαδοί του Ronnie James Dio να κρατήσουμε όσο πιο βαθιά μέσα στην καρδιά μας τη μουσική και τα τραγούδια του που μας μεγάλωσαν, μελετώντας και παίζοντας τα ζωντανά! Η αφορμή δόθηκε από τη μέρα που γνωστοποιήθηκε η θλιβερή είδηση του θανάτου του, αλλά όπως καταλαβαίνεις οι αιτίες ήταν τα απερίγραπτα και συγκλονιστικά βιώματα μας από μικρά παιδιά, με τη μαγική φωνή και τους αξεπέραστους ύμνους του! Η μέχρι τώρα πορεία μας ως μπάντα είναι ένα συγκλονιστικό ταξίδι γεμάτο συγκίνηση που μοιραζόμαστε με καλούς φίλους, συναδέλφους μουσικούς, τραγουδιστές και ανθρώπους που μας συνδέει η αγάπη μας για τον «μεγάλο κοντό», κάνοντας συναυλίες σε πόλεις της Ελλάδας και επιλεκτικά στο εξωτερικό, με κεντρικό άξονα φυσικά την μεγάλη ετήσια φιλανθρωπική συναυλία κάθε Μάιο στο Κύτταρο στη μνήμη του Ronnie James Dio που πλέον έχει γίνει θεσμός, το Rock In Dio!

Βασική δραστηριότητα λοιπόν των Rock N Roll Children είναι αυτή η πραγματικά ξεχωριστή, από πολλές απόψεις, συναυλία που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Κύτταρο. Πώς ξεκίνησε και πώς έχει εξελιχθεί αυτή η προσπάθεια;
Το Rock In Dio ξεκίνησε το 2011 και από τότε γίνεται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή τραγουδιστών και τραγουδιστριών από όλο το φάσμα του σκληρού ήχου, από ενεργές μπάντες, παλιές και νέες, αλλά και καλλιτεχνών που ασπάζονται την προσπάθεια και τον ιερό σκοπό της συναυλίας. Κάθε χρονιά ως γνωστόν, τα έσοδα της συγκεκριμένης συναυλίας πηγαίνουν σε ιδρύματα για παιδιά που νοσούν, είναι ορφανά, ανήμπορα και γενικότερα χρήζουν ιατρικής και κοινωνικής στήριξης! Φέτος τα έσοδα θα πάνε στα παιδικά χωριά S.O.S! Tο μόνο που εύχομαι βασικά, είναι να είμαστε καλά στην υγεία μας και παρ’ όλες τις προσωπικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις του καθένα μας από τη μπάντα, που πλέον είναι πάρα πολλές, να καταφέρνουμε κάθε χρονιά να συνεχίζουμε αυτό το φιλανθρωπικό metal μαραθώνιο! Γιατί πέρα από την διασκέδαση, την ομορφιά και τον παλμό της βραδιάς, το να προσφέρουμε την όποια βοήθεια σε συνανθρώπους μας, πιστεύω είναι το σημαντικότερο όλων!

Φέτος, αν δεν κάνω λάθος, θα είναι η πρώτη φορά που θα έχετε ως καλεσμένους, εκτός από τραγουδιστές, και μουσικούς σε άλλα όργανα. Να αναφέρουμε τα ονόματα των συμμετεχόντων;
Σε ότι αφορά το καθαρά μουσικό κομμάτι, προσπαθούμε χρόνο με το χρόνο να εμπλουτίζουμε το event με νέα πρόσωπα, τραγούδια και πράγματα που θα ανανεώνουν κάθε φορά το ενδιαφέρον του κοινού και θα δίνουν πάντα το κάτι διαφορετικό στη βραδιά! Πάνω σε αυτό το σκεπτικό φέτος είπαμε εκτός από τραγουδιστές, να καλέσουμε και μουσικούς σε άλλα όργανα! Ειδικά φέτος μεταξύ άλλων θα ανεβούν μαζί μας στη σκηνή κάποιοι από τους μεγαλύτερους Έλληνες metal μουσικούς, γνωστοί παγκοσμίως από τα μουσικά τους επιτεύγματα! Αναλυτικά οι φετινοί συμμετέχοντες θα είναι:

1. Sakis Tolis (Rotting Christ), 2. Fotis Benardo (SepticFlesh, Chaostar, Six For Nine), 3. Bob Katsionis (Firewind, Outloud, solo), 4. Nicholas Leptos (Warlord, Arrayan Path), 5. Angelo Vafeiadis (Warlord, 9MM), 6. Panagiotis Konstantinidis (Crush), 7. Alex S Wamp (Potergeist), 8. Vassilios Topaildes (Crosswind, Silent Commitment, Great Gig, Horizon's End), 9. Dionisis Christodoulatos (Sorrowful Angels, Chaostar), 10. Antonis Vlachos (3Fold Pain, The Volition Project), 11. Nikos Mihalas (Telos Epoxis, ex-Spitfire), 12. Sakis Darkface (W.E.B.), 13. Christina Papaioannou (ex-Unsin), 14. Giwrgos Thomaidis (Wisdom), 15. Giwrgos Michas (The Ultimate Sin, Fire Vanadium), 16. Dimitris Kartaloglou (Sacral Rage), 17. Kiriakos Makrinos (Weevil), 18. Giannis Mpritsas (Crimson Fire), 19. Theodoros Martinis (Lightfold), 20. Panagiotis Sakelliou (Blind Justice, Crystal Clear), 21. Giannis Manopoulos (Thelemite, Crimson Fire), 22. Lazy (Costas Gavakos) (Cemetery Dance), 23. Penelope Anastasopoulou (solo artist), 24. Giorgina Karahaliou (solo artist), 25. Domenik Papaemmanouil (Wastefall), 26. Geo Sinner (Blackrazor), 27. Giwrgos Giannakis (Wild Machine, 666 Packs), 28. Sanna Salou (Dimlight), 29. Angel Wolf-Black (Seduce The Heaven), 30. Evita Mitsopoulou (OK), 31. Eva Fourlanou (Mistful), 32) Eliza Tsilali (Rosies In Flames).

Παρατηρώντας τα ονόματα των τραγουδιστών που θα συμμετέχουν, βλέπω ότι σε σχέση με πέρυσι δεν θα υπάρχει καμία κοινή συμμετοχή. Προφανώς δεν τσακωθήκατε με τους περσινούς!
Στην όλη φιλοσοφία ανανέωσης του event όπως αντιλαμβάνεσαι οφείλεται και το γεγονός ότι φέτος έχουμε εντελώς καινούργια πρόσωπα στις συμμετοχές αλλά επίσης θεωρούμε ότι ο Dio σαν τραγουδιστής, μουσικός και προσωπικότητα-πρότυπο στη μουσική βιομηχανία, αφορά τους πάντες και ως εκ τούτου δεν κάνουμε αποκλεισμούς σε καλλιτέχνες που τον αγαπάνε και θα ήθελαν να πάρουν μέρος στο Rock In Dio! Oπότε προφανώς και δεν τσακωθήκαμε με τους περσινούς και με κανέναν, χαχαχα! Οι Rock 'n' Roll Children είναι μία μπάντα που ενώνει, κάνει φίλους και σέβεται τους πάντες! Έτσι βλέπουμε τη μουσική και τη ζωή γενικότερα.

Φαντάζομαι ότι έχετε ετοιμάσει και κάποιες εκπλήξεις ή σκοπεύετε να δοκιμάσετε κάποιες εκτελέσεις για πρώτη φορά. Υπάρχει κάτι που μπορείς να αποκαλύψεις ή θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το Σάββατο;
Για το βράδυ του Σαββάτου σαφώς και να περιμένετε εκπλήξεις, τραγούδια που θα ακουστούν για πρώτη φορά, εκτελέσεις ενδιαφέρουσες και το μόνο που σας ζητώ είναι λίγες μέρες υπομονή για να το διαπιστώσετε! Υποσχόμαστε μια βραδιά πανέμορφη!

Σαν Rock N Roll Children έχετε τη δυνατότητα να σταθείτε και στο εξωτερικό. Πόσο δύσκολο είναι βρεθείτε για κάποια συναυλία εκτός Ελλάδος;
Στο εξωτερικό ήδη έχουμε παίξει μια φορά στο Μιλάνο, στη συνάντηση του Dio Family που κάνουν κάθε χρόνο οι μεγαλύτεροι οπαδοί του ανά τον κόσμο, που ο ίδιος είχε επιλέξει και τον ακολουθούσαν για πολλά χρόνια στις παγκόσμιες περιοδείες του! Τον Σεπτέμβριο θα ξαναπάμε και υπάρχουν επίσης και κάποιες άλλες προτάσεις για εμφανίσεις που συζητάμε! Ακόμα τίποτε σίγουρο... όλα εξαρτώνται από το διαθέσιμο χρόνο και τις εδώ προσωπικές μας υποχρεώσεις!

Έκτο μέλος της μπάντας, κατά κάποιον τρόπο, είναι ο Γιώργος Γαλάνης, μεγάλος οπαδός και προσωπικός φίλος του Ronnie James Dio. Ποιός είναι ο ρόλος του στους Rock N Roll Children;
Ο Γιώργος Γαλάνης είναι όντως έκτο μέλος της μπάντας, πολύ καλός φίλος, από τους μεγαλύτερους οπαδούς του Ronnie και πρόεδρος του ελληνικού Dio Fan Club! Γνωριστήκαμε στο πρώτο Rock In Dio, αγκάλιασε τη μπάντα και το όραμα της, μας έχει βοηθήσει όσο κανείς και έχει αφοσιωθεί στο να μας στηρίζει με κάθε τρόπο και σε ότι κάνουμε! Είναι πραγματικός αδελφός με κάθε έννοια και εκπροσωπεί τη μπάντα στα πάντα.... ένα με εμάς! Τον ευχαριστούμε για ό,τι έχει προσφέρει... ανεκτίμητος πραγματικά!

Υπάρχει κάποια ιστορία που σας έχει διηγηθεί και θα ήθελες να την μοιραστείς μαζί μας;
Μια από τις πολλές ιστορίες που μας διηγήθηκε είναι η απάντηση του Ronnie σε όσους τον αποκαλούσαν τον κορυφαίο τραγουδιστή όλων των εποχών: «I'm not number one... number one is Freddie Mercury!».

Αναφέρεστε στον Ronnie James Dio ως «τον μεγαλύτερο hard rock / heavy metal τραγουδιστή που πέρασε ποτέ από τούτο τον κόσμο». Ποιά είναι τα στοιχεία της προσωπικότητάς του που συνηγορούν σε αυτή την άποψη;
Σε ότι αφορά τον hard rock / heavy metal χώρο, ο Ronnie James Dio είναι ο κορυφαίος τραγουδιστής ever και στα πάντα! Oι λόγοι πολλοί γνωστοί σε όλους νομίζω... Οι αμέτρητοι ανεπανάληπτοι ύμνοι του που άφησε παρακαταθήκη, η ατέλειωτη δισκογραφία του με κλασικά άλμπουμ όσο κανείς άλλος, η ανυπέρβλητη μαγική φωνή του, το χρώμα, η χροιά της, το πάθος, η ερμηνεία, η φυσική τοποθέτηση, η στήριξη, η αντοχή, η δύναμη, ο τσαμπουκάς, η ειλικρίνεια της χωρίς «γρυλίσματα», «ψεύτικες» και κοροϊδίες, οι ονειρεμένοι στίχοι, οι απίστευτες μελωδίες του, το γεγονός ότι η καριέρα του μουσικά εκτείνεται σε το φάσμα από rock μέχρι metal, οι ανθρώπινες ευαισθησίες του, το ήθος και η σεμνότητα του σε ένα χώρο που η ψευτιά, η δηθενιά, η πόζα, το ροκσταριλίκι και η ματαιοδοξία δυστυχώς στα χρόνια του κυριαρχούσαν, το χαμόγελο και η ακτινοβολία της ψυχής του, ο καλός του λόγος για όλους... Ο άνθρωπος είναι πρότυπο και παράδειγμα σε όλα, πραγματικός δάσκαλος!

Ποιές ερμηνείες και ποιές εκτελέσεις ξεχώρισες από το φετινό tribute άλμπουμ στον Dio;
Από το φετινό tribute album στον Dio και παρότι μου άρεσαν αρκετές διασκευές, ξεχωρίζω το "Mob Rules" από Adrenaline Mob, και αυτό μάλλον λόγω προσωπικής αδυναμίας στη φωνή του Russell Allen!

Σαν τραγουδιστής, ποιά κομμάτια σε έχουν δυσκολέψει περισσότερο και ποιά απολαμβάνεις να ερμηνεύεις;
Σαν τραγουδιστής πάντα δυσκολεύομαι στα κομμάτια του Dio γιατί ασχέτως με το αν είναι ψηλά η χαμηλά σε τόνο, εκεί που ο άνθρωπος δεν πιάνεται, είναι στην ερμηνεία, με ότι σημαίνει αυτό! Δεν υπάρχει τραγούδι του που δε μου αρέσει, σίγουρα όμως τα πολύ κλασικά του τα απολαμβάνω περισσότερο γιατί σε αυτά υπάρχει πιο έντονη και η συμμετοχή του κόσμου που δίνει άλλο παλμό! Νομίζω πάντως ότι το "Heaven And Hell" είναι το αγαπημένο μου και εκτός συναγωνισμού!

Από την πλούσια δισκογραφία του Ronnie James Dio (Rainbow, Black Sabbath, Dio), ποιά άλμπουμ είναι τα αγαπημένα σου; Θυμάσαι πότε τα άκουσες για πρώτη φορά και πως «συνδέθηκες» μαζί τους;
Τα αγαπημένα μου άλμπουμ του είναι τα προφανή: "Heaven And Hell", "Rising" και "Holy Diver". Ακολουθούν τα "Mob Rules", "Last In Line", "Long Live Rock 'n' Roll", "Dream Evil", και μια ξεχωριστή θέση μέσα μου έχει ο πρώτος δίσκος των Rainbow!  Ίσως γιατί το πρώτο τραγούδι Dio που άκουσα ποτέ είναι το "Temple Of The King"... κάπου στις αρχές των 80s, και μετά ακολούθησαν και τα υπόλοιπα!

Γιάννη, σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη! Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα σε όσους μας διαβάζουν;
H ευχαρίστηση δική μου, Θοδωρή! Ευχαριστώ επίσης όλους τους φίλους, μουσικούς, τραγουδιστές και οπαδούς που όλα αυτά τα χρόνια μας έχουν στηρίξει με οποιοδήποτε τρόπο! Σας περιμένουμε όλους το Σάββατο για μια ακόμη μαγική βραδιά με τους ύμνους του λατρεμένου μας Ronnie James Dio, για τα παιδικά χωριά S.O.S. UNITED WE STAND!
  • SHARE
  • TWEET