Το streaming και το μέλλον της rock μουσικής

Μια επική μάχη στη μουσική έχει ήδη ξεκινήσει...

03/07/2015 @ 13:51
Μια επική μάχη στη μουσική έχει ήδη ξεκινήσει και η αιτία είναι το streaming. Είναι δεδομένο ότι η μουσική «καταναλώνεται» πλέον κατά βάση μέσω διαδικτύου σε ποσοστό άνω του 70% πλέον, με το streaming, πέρα από την κλασική διαδικασία κατεβάσματος της μουσικής, να παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλη ανάπτυξη. Αυτό επιβεβαιώνεται αν ρίξουμε μια ματιά στα πιο πρόσφατα στοιχεία της εταιρίας ερευνών Nielsen που αφορούν τις πωλήσεις μουσικής σε όλες τις μορφές, στη μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη, εκείνη των Η.Π.Α. Τα καλά νέα για τη rock μουσική είναι ότι ανήλθε στο 29% των αγορών το 2014 (συμπεριλαμβανομένων και των αγορών για streaming), καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση, με διπλάσια μάλιστα ποσοστά σε σχέση με την pop.

Το streaming και το μέλλον της rock μουσικής

Το μοντέλο του διαδικτύου

Ο χώρος του διαδικτύου χαρακτηρίζεται κατά κύριο λόγο από τα μεγάλα μονοπώλια ή έστω ολιγοπώλια. Αυτό είναι εμφανές αν παρατηρήσουμε τι ακριβώς έγινε στον τομέα της αναζήτησης περιεχομένου από την Google, τον χώρο των online βίντεο από το YouTube ή στα κοινωνικά δίκτυα από το Facebook. Ωστόσο αυτού του είδους η επικράτηση χρειάζεται πολύ χρόνο για να πραγματοποιηθεί, και το streaming της μουσικής δεν έχει φτάσει σε αντίστοιχα επίπεδα καθώς παραμένει ακόμη σχετικά νέο σαν υπηρεσία. Πολλές εταιρίες προσπαθούν να επικρατήσουν στην αγορά, από τις πρώτες του χώρου που ασχολήθηκαν αποκλειστικά με τη μουσική όπως η Pandora και η Spotify, έως μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας όπως η Apple, η Google και η Amazon, οι οποίες μπήκαν αργότερα στο «παιχνίδι» αλλά ο τζίρος και τα ονόματά τους δίνουν μια «γεύση» για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στο προσεχές μέλλον.

Το streaming και το μέλλον της rock μουσικής

Το υπό διαμόρφωση τοπίο

Αν εξαιρέσουμε τους δίσκους βινυλίου, οι οποίοι εμφανίζουν εντυπωσιακή αντοχή στον χρόνο διακινούμενοι στην αγορά ως νέοι ή μεταχειρισμένοι, το streaming είναι το μόνο κομμάτι της μουσικής βιομηχανίας το οποίο συνεχίζει να αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή. Ωστόσο οφείλουμε εδώ να κάνουμε έναν διαχωρισμό ανάμεσα στις υπηρεσίες streaming «on demand» όπως είναι το Spotify και στις διαδικτυακές υπηρεσίες ραδιοφώνου όπως είναι η Pandora. Η διαφορά έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με τις χρεώσεις και τις αγορές στις οποίες στοχεύει η καθεμία υπηρεσία.

Οι «on demand» υπηρεσίες σχεδιάστηκαν προκειμένου να αντικαταστήσουν τα μουσικά CD ή τη βιβλιοθήκη κάποιου χρήστη στο iTunes. Επιτρέπουν συνεπώς στους χρήστες να επιλέξουν μεμονωμένα τραγούδια και να δημιουργήσουν τη δική τους λίστα αναπαραγωγής τραγουδιών. Στην πιο διαδομένη τους μορφή προσφέρουν μια δωρεάν έκδοση της υπηρεσίας με διαφημίσεις και μια συνδρομητική εναλλακτική έκδοση χωρίς διαφημίσεις, που επιτρέπει επίσης την αναπαραγωγή των τραγουδιών και εκτός διαδικτύου. Με περίπου 20 εκατομμύρια συνδρομητές, το Spotify παραμένει η κορυφαία εταιρία στην κατηγορία, και περιλαμβάνει στη λίστα με τους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάζεται μεγάλα ονόματα της rock μουσικής, όπως οι Metallica και οι Red Hot Chili Peppers. Άλλες σημαντικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Streaming είναι επίσης η Rdio, η Deezer και η Rhapsody.

Το streaming και το μέλλον της rock μουσικής

Οι υπηρεσίες ζωντανού διαδικτυακού ραδιοφώνου από την άλλη πλευρά λειτουργούν διαφορετικά. Μπορεί κάποιος χρήστης της υπηρεσίας να επιλέξει έναν καλλιτέχνη ή κάποιο είδος μουσικής που προτιμά και να δημιουργήσει αυτόματα έναν «ραδιοφωνικό σταθμό». Όμως δεν έχει τη δυνατότητα να επιλέξει συγκεκριμένα τραγούδια σε κάποια λίστα αναπαραγωγής. Ηγέτιδα δύναμη στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι η Pandora Media, η οποία διαθέτει πάνω από 77 εκατομμύρια χρήστες. Slacker, TuneIn και Milk Music της Samsung ακολουθούν με λιγότερους χρήστες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι και η Spotify ξεκίνησε μια αντίστοιχη υπηρεσία, η οποία δεν είναι βέβαια η κύρια δραστηριότητά της.

Βέβαια η μουσική βιομηχανία δεν είναι πάντα σύμφωνη με αυτές εξελίξεις στη μουσική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ημι-θεοι της rock Pink Floyd, οι οποίοι κατήγγειλαν την Pandora για τις χαμηλές πληρωμές της προς τους μουσικούς. Σύμφωνα μάλιστα με υπολογισμούς, για ένα κομμάτι που θα έχει 1.000.000 streams μέσω της υπηρεσίας, ο συνθέτης μαζί με την εταιρεία θα πάρει μόλις 60 δολάρια. Το σίγουρο είναι ότι οι νέοι καλλιτέχνες δεν θα έχουν ποτέ χρηματικές απολαβές από την μετάδοση τραγουδιών τους όμοιες με εκείνες που απόλαυσαν οι μεγάλες rock μπάντες της δεκαετίας του '70 και του '80.

Η περίπτωση του Twitch

Το Twitch ξεκίνησε κάπως διαφορετικά, αλλά φαίνεται ότι θέλει να ασχοληθεί πιο ενεργά με τον τομέα του live streaming στη μουσική. Έγινε και παραμένει γνωστό για το live streaming βιντεοπαιχνιδιών όπως το "League Of Legends" και πολλά άλλα. Με το αντικείμενο αυτό κατάφερε να κυριαρχήσει στη συγκεκριμένη αγορά, με αποτέλεσμα να πωληθεί έναντι του ποσού του 1 δισ. δολαρίων στην Amazon.

Η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρίας φαίνεται ότι οδήγησε σε νέες επενδυτικές κινήσεις που επεκτείνουν το περιεχόμενο της υπηρεσίας, χωρίς αυτή όμως να αφήσει τον χώρο του live streaming. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, το Twitch παρουσίασε τη νέα υπηρεσία Music Category Beta, με την οποία προσφέρει σε μουσικούς απ' όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να δημιουργήσου και να παρουσιάζουν τη μουσική τους ζωντανά, σε live streaming. Ήδη συγκροτήματα όπως οι Steel Panther, η metal μπάντα από τη Καλιφόρνια, έκαναν το ντεμπούτο τους στην υπηρεσία παίζοντας σε live streaming μετάδοση τραγούδια από το νέο τους άλμπουμ, "All You Can Eat".

Επιπλέον, η εταιρία δημιούργησε και ένα 24ωρο μουσικό κανάλι, το Monstercat FM, ως ένα νέο ραδιοφωνικό κανάλι που μπορούν να χρησιμοποιούν οι gamers για τα broadcasts τους. Μέσα από τις νέες αυτές δραστηριότητές της, η εταιρία επιχειρεί να επεκτείνει τον τομέα δράσης της στη μουσική βιομηχανία, αλλά και πέρα από αυτή, αφού τον Ιανουάριο του 2015 ξεκίνησε και ζωντανές μεταδόσεις των αγώνων πόκερ της δημοφιλούς διαδικτυακής πλατφόρμας PokerStars. Η έναρξη αυτής της συνεργασίας οδήγησε στην συμμετοχή διάσημων παικτών πόκερ στις live streaming μεταδόσεις, όπως ο Jason Somerville, μέλος της επαγγελματικής ομάδας PokerStars Pro. Με αυτό τον τρόπο, η Twitch διευρύνει ακόμα περισσότερο τη βάση των χρηστών της και αυξάνει τις υπηρεσίες που τους παρέχει.

Jason Somerville

Η δυναμική είσοδος της Apple

Μεγάλες εξελίξεις αναμένονται μετά την είσοδο και της Apple στη συγκεκριμένη αγορά. Η εταιρία ανακοίνωσε πριν λίγο καιρό τη νεά υπηρεσία streaming, την οποία ονόμασε Apple Music. Η επιχείρηση που άλλαξε τα δεδομένα στη μουσική βιομηχανία, τόσο με την κυκλοφορία του iPod, όσο και με το iTunes έρχεται εκ νέου να δοκιμάσει ένα νέο, για αυτήν, είδος συνδρομητικής υπηρεσίας, κλονίζοντας την κραταιά θέση του Spotify. Η Apple ξεκίνησε επιθετικά προσπαθώντας να δημιουργήσει πολύ χαμηλές μηνιαίες συνδρομές της τάξης των 5-8 δολαρίων, κάτι που δεν φαίνεται να καταφέρνει να κάνει τελικά, λόγω των αντιδράσεων από τη μουσική βιομηχανία. Μάλιστα, η Taylor Swift δημοσιοποίησε την έντονη διαφωνία της με την απόφαση της Apple Music να μη πληρώσει καθόλου τους καλλιτέχνες κατά τη δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας της νέας υπηρεσίας, δηλώνοντας μάλιστα ότι «η κίνηση της Apple να μην πληρώνει τους καλλιτέχνες είναι σοκαριστική και απογοητευτική».

Το streaming και το μέλλον της rock μουσικής

Ως απάντηση στον θόρυβο που δημιουργήθηκε, η Apple ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να πληρώσει όλα τα δικαιώματα στους καλλιτέχνες για τη μουσική τους, ακόμα και κατά τη δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας της νέας υπηρεσίας.

Σε καθε περίπτωση, η ενασχόληση της Apple με το αντικείμενο, αλλά και η διαφήμιση που ετοιμάζεται να κάνει για να προωθήσει την υπηρεσία σε παγκόσμιο επίπεδο, θα δώσουν σίγουρα νέα ώθηση στην ανάπτυξη των υπηρεσιών streaming. Μάλιστα, οι Αυστραλοί rockers AC/DC, μία μπάντα που έχει εδώ και πολύ καιρό εκδηλώσει την αντίθεσή της στη ψηφιακή διάθεση της μουσικής μέσω του διαδικτύου, ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα τα τραγούδια της θα βρίσκονται στη λίστα του Spotify, του Rdio, αλλά και της Apple Music, μία εξέλιξη που αποδεικνύει ότι οι υπηρεσίες streaming εξελίσσονται πλέον σε μια mainstream μουσική βιομηχανία.
  • SHARE
  • TWEET