Oranssi Pazuzu: «Το μυαλό είναι ατελείωτο, όπως το σύμπαν»

Ο μπασίστας του συγκροτήματος Ontto μας μιλά για την μπάντα, τη μουσική γενικά, την επερχόμενη εμφάνισή τους και άλλα ενδιαφέροντα

Από τον Αντώνη Κονδύλη, 26/10/2016 @ 13:33

Οι Oranssi Pazuzu μας έρχονται από τη Φινλανδία και εδώ και μερικά χρόνια η μουσική τους πρόταση είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες στον ακραίο ήχο και όχι μόνο. Στις αρχές του 2016 κυκλοφόρησαν το πολύ ενδιαφέρον "Varahtelija" και σε λίγες ημέρες μας επισκέπτονται για μια ακόμη φορά. Γι' αυτά και για ορισμένα άλλα επικοινωνήσαμε με τον μπασίστα του συγκροτήματος, Ontto, σε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία. Τα λόγια του σε πολλά σημεία ήταν το ίδιο πολύπλοκα και τριπαριστά, όσο και η μουσική αυτού του συγκροτήματος, αν καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Oranssi Pazuzu

Γεια σου. Πώς είσαι; Πώς πάνε τα πράγματα αυτήν την περίοδο στην μπάντα;

Μια χαρά είμαστε! Είμαστε πολύ ωραία, μόλις ολοκληρώσαμε την περιοδεία μας στις σκανδιναβικές χώρες και τώρα χαλαρώνουμε για λίγο. Τον επόμενο μήνα, υπάρχει το show της Αθήνας με τους φίλους μας Hexvessel, το οποίο θα είναι το τελευταίο μας αυτής της περιόδου. Ήταν μια αρκετά πολυάσχολη χρονιά για εμάς.

Το "Varahtelija" έχει κυκλοφορήσει εδώ και αρκετούς μήνες. Ποιες είναι οι αντιδράσεις για το νέο σας άλμπουμ μέχρι στιγμής;

Το άλμπουμ είχε την πιο θετική και ενθουσιώδη αποδοχή που είχαμε μέχρι τώρα. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με πειραματική και ακραία μουσική το βρίσκουν αρκετά ενδιαφέρον.

Στην κριτική στο Rocking.gr έγραψα ότι ένα πιθανό μειονέκτημα του άλμπουμ είναι η έλλειψη κάποιας μουσικής / ηχητικής κορύφωσης. Τι θα άλλαζες σε αυτό ή θα το έκανες διαφορετικά;

Δεν θα ήθελα να αλλάξω κάτι στο άλμπουμ, είναι αυτό που προέκυψε μέσα από μια διαδικασία η οποία το διαμόρφωσε και το έκανε έτσι. Νομίζω ότι υπάρχει μια ενδιαφέρουσα και αρκετά απρόβλεπτη δραματική διαδικασία εκεί. Φυσικά υπάρχουν πάντα πράγματα που δεν γίνονται, όπως τα έχεις φανταστεί όταν γράφεις τη μουσική. Αλλά για εμάς αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πιο διασκεδαστικά μέρη του να δημιουργείς ένα άλμπουμ. Ξέρω ότι θα βαρεθώ πολύ γρήγορα, αν δεν υπήρχαν εκπλήξεις στην πορεία! Για μένα είναι σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει πραγματικό νόημα στη μουσική, και αισθάνομαι ότι είναι έτσι με το "Varahtelija". Οι συνθετικές λεπτομέρειες είναι κάτι το δευτερεύον σε σχέση με αυτό.

Θα μπορούσες να προσδιορίσεις μερικές από τις διαφορές μεταξύ του "Varahtelija" και των προηγούμενων άλμπουμ;

Το "Varahtelija" είναι πιο μονότονo, πιο ψυχεδελικό, πιο υπνωτικό. Η ιδέα ήταν να ξεφύγουμε από τις πιο παραδοσιακές δομές των τραγουδιών και να σκεφτούμε τα τραγούδια κάτι σαν επιθετικά ηχητικά τοπία. Θέλαμε να βυθίσουμε τον εαυτό μας μέσα στους ήχους.

Είναι προφανές ότι σας αρέσει το psychedelic, το krautrock και το ακραίο metal. Όταν αρχίσατε να συνθέτετε, πώς οδηγηθήκατε σε αυτό το είδος πειραματισμού;

Θέλαμε να κάνουμε μουσική επηρεασμένη από σκοτεινό, black metal, αλλά καθώς τα μέλη της μπάντας έχουν πολύ μεγάλο εύρος μουσικών γούστων, θα ήταν αφύσικο να περιοριζόμασταν αυστηρά σε ένα μόνο είδος. Αντ' αυτού, αποφασίσαμε ότι μπορούμε να αναμίξουμε μόνο πράγματα που μας αρέσουν, για να γίνει πιο trippy και proggy. Ελπίζουμε ότι όταν τα βάζουμε μαζί, όλα αυτά τα πράγματα φτιάχνουν ένα μίγμα που είναι μοναδικό για εμάς.

Oranssi Pazuzu

Σίγουρα το black metal και το ψυχεδελικό rock είναι τα κύρια συστατικά της μουσικής σας. Πάω στοίχημα ότι το ψυχεδελικό rock θα επικρατήσει έναντι του black metal στα επόμενα άλμπουμ. Μπορείτε να μας δώσετε κάποια ιδέα για τη μελλοντική μουσική σας κατεύθυνση;

Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση «μεταμόρφωσης» τώρα, δεδομένου ότι έχουμε έναν νέο κιθαρίστα, και αυτό είναι κάτι που θα έχει μια ισχυρή επίδραση στα μελλοντικά μας κομμάτια. Αλλά είμαστε ακόμα μίλια μακριά από τις ηχογραφήσεις νέας μουσικής, από τη στιγμή που στο σύνολο του έτους παίζαμε συνεχώς συναυλίες. Θα τζαμάρουμε νέα πράγματα κάποια στιγμή σύντομα, αλλά δεν θέλω να αναφέρω τυχόν κατευθύνσεις γι' αυτό. Είναι καλύτερο για εμάς να έχουμε το μυαλό μας ανοιχτό και να αφήσουμε να κυλήσουν τα πράγματα φυσικά.

Πώς θα περιέγραφες τη μουσική σας;

Η μουσική μας ζωγραφίζει μια ηλεκτρική καταιγίδα μέσα στο μυαλό σου που σε αναγκάζει να δεις πράγματα που ίσως δεν σου αρέσουν στην αρχή, αλλά αυτά μπορεί να σου δώσουν τη δύναμη μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Από πού μπορείτε να αντλείτε έμπνευση;

Το μυαλό είναι αρκετά καλή πηγή έμπνευσης. Είναι ατελείωτο, όπως το σύμπαν.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια των Oranssi Pazuzu;

Όπως ανέφερα, είμαστε τώρα στη μέση μιας διαδικασίας εξέλιξης των πραγμάτων. Θα αρχίσουμε να φτιάχνουμε νέα μουσική σύντομα, αλλά δεν θα θέσουμε καμία προθεσμία γι' αυτό. Επίσης παίζουμε κάποιες ενδιαφέρουσες συναυλίες το επόμενο έτος, θα δώσουμε άλλη μια στο Roadburn Festival και επίσης θα κάνουμε το ντεμπούτο μας στις ΗΠΑ στο Maryland Death Fest. Ανυπομονούμε γι' αυτά πάρα πολύ! Επίσης, προγραμματίζονται περισσότερες συναυλίες, αλλά δεν μπορώ να πω τίποτα συγκεκριμένο ακόμα.

Μπορείς να αναφέρεις μερικές από τις αγαπημένες σας μπάντες από το παρελθόν και το παρόν;

Circle, Darkthrone, King Crimson, Can, Aluk Todolo, The Beatles. Είμαι γενικά λάτρης της μουσικής και ακούω πολλά διαφορετικά πράγματα, από την κλασική στη free jazz στο noise, στο metal, στο οτιδήποτε. Για μένα η μουσική δεν περιορίζεται στο να ορίσω την προσωπικότητα μου με μια προτίμηση, αλλά το να μαθαίνω νέες πλευρές της πραγματικότητας μέσα από τη μουσική.

Oranssi Pazuzu

Ποια είναι τα πέντε, δέκα άλμπουμ που διαμόρφωσαν τον μουσικό σου κόσμο;

Είναι τα εξής:
"Zopalki", "Pori" και "Taantumus" από τους Circle
"Lamb Lies Down On Broadway" από τους Gensis
"Lark’s Tongues in Aspic" από τους King Crimson
"Tago Mago" and "Future Days" από τους Can 
"Trout Mask Replica", από τους Captain Beefheart And His Magic Band
"Zombie and Gentleman" από τον Fela Kuti
"The Drift" από τον Scott Walker

Τι θυμάσαι περισσότερο από το προηγούμενο show σας στην Ελλάδα;

Θυμάμαι να είναι μια μεγάλη βραδιά για εμάς. Παίξαμε μερικά από τα νέα μας τραγούδια από το "Varahtelija" για πρώτη ή δεύτερη φορά. Ήταν επίσης η πρώτη μου φορά στην Αθήνα, οπότε ήταν μια δυνατή εμπειρία. Θέλουμε πολύ να επισκεφτείτε ξανά την πόλη!

Τι να περιμένει από τις ζωντανές εμφανίσεις σας κάποιος που δεν σας έχει δει στη σκηνή;

Πρόκειται να είναι δυνατό. Για μένα είναι σαν ένα κάποιο είδος επιληπτικού ταξιδιού. Η μουσική έχει σχεδιαστεί για να σε μεταφέρει σε άγνωστα μέρη μέσα στο μυαλό σου, αλλά επίσης θα πρέπει να είσαι πρόθυμος να συμβεί αυτό.

Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου και θα τα πούμε στην Ελλάδα.

Ευχαριστώ, τα λέμε!

Διαβάστε εδώ την κριτική του δίσκου "Varahtelija" από τον Αντώνη Κονδύλη.

  • SHARE
  • TWEET