Ο κατατρεγμένος μεταλλάς ...and other stories

Ειδικό ένθετο: Το "Άξιον Εστί" του Σάκη Ρουβά και το ξύλινο τραπέζι επί του οποίου θα ανεβούμε

Από τον Μάνο Πατεράκη, 24/04/2015 @ 11:03
Άλλο ένα άρθρο, μετά από εκείνο για το μακελειό, στο οποίο θα καταπιαστώ με συμπεριφορές μεταλλάδων, θα προτρέξει κανείς δικαιολογημένα να συμπεράνει από τον τίτλο. Όμως, δυστυχώς ή ευτυχώς, το σκεπτικό που θέλω να καταδείξω υπάρχει παντού. Σε κάθε σύνολο στο οποίο θα επιδιώξει να είναι κανείς μέλος για να γεμίσει τις προσωπικές του ανασφάλειες.

«Χρόνια τώρα, ο κοσμάκης σπεύδει να τοποθετήσει τον εαυτό του στους αδικημένους της εκάστοτε κατάστασης»

Στην Ελλάδα (προφανώς ισχύει και αλλού, αλλά υποθέτω πως εδώ είναι κάπως μεγεθυμένο) ο κοσμάκης θα σπεύσει σε κάθε δυνατή ευκαιρία να τοποθετήσει τον εαυτό του και τους «ομοίους» του στους αδικημένους της εκάστοτε κατάστασης. Το σύνδρομο Μάρθα Βούρτση ή Βασιλάκη Καΐλα, όπως είναι γνωστό στους επιστημονικούς κύκλους.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Του δίνει άραγε το έξτρα κίνητρο για να υπερασπίζεται με περισσότερο πάθος τις πεποιθήσεις του, όταν η κριτική σκέψη ή η κοινή λογική δεν μπορεί να του το δώσει; Δικαιολογεί τις προδικασμένες υπερβολικές απόψεις του; Προσφέρει το μαξιλαράκι ασφαλείας όταν σκοντάφτει, παρέχοντας το άλλοθι πως τα ζύγια ήταν ούτως ή άλλως από την απέναντι πλευρά;

«Αν είσαι ολυμπιακός, ο speaker είναι βάζελος. Αν είσαι παναθηναϊκός, ο speaker είναι γάβρος. Αν είσαι ΑΕΚτζης...»

Το θέμα, όπως και να έχει, είναι το εξής...

Ό,τι πολιτική ιδεολογία και αν έχεις, τα ΜΜΕ αβαντάρουν τον εχθρό σου. Αν είσαι αριστερός, τα ΜΜΕ αποτελούν το λόγο που ξυπνούν τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας. Αν είσαι δεξιός / συντηρητικός, τα ΜΜΕ είναι που σιγοντάρουν την μοδάτη αριστερά και τις ισοπεδωτικές της απόψεις που διαβρώνουν τα ήθη.

Αν είσαι «εθνικόφρων», η χώρα είναι γεμάτη «ανθέλληνες» και υπάρχει οργανωμένο σχέδιο αφανισμού του ελληνισμού. Αν είσαι αναρχικός, η χώρα είναι γεμάτη «φασιστόμουτρα» - και αυτά με οργανωμένο οργουελικό σχέδιο. Αν είσαι νεοφιλελεύθερος η χώρα είναι γεμάτη κρατιστές και άσχετους από οικονομικά ζητήματα. Αν είσαι νεοδημοκράτης το δημόσιο ήταν γεμάτο με διορισμένα πράσινα παιδιά, αν είσαι πασόκος (;) το δημόσιο ήταν γεμάτο με διορισμένα γαλάζια παιδιά.

Αν είσαι Ολυμπιακός, ο speaker είναι βάζελος. Αν είσαι Παναθηναϊκός, ο speaker είναι γάβρος. Αν είσαι ΑΕΚτζης... Ok δεν θα ξαναπώ τίποτα για την ΑΕΚ γιατί την τελευταία φορά που το έκανα σε άρθρο μου με έκραζαν από κάτω γιατί «ποιος είμαι εγώ που θα πιάσω στο στόμα μου την ΑΕΚ»! Οι σύλλογοι είναι ιδέες, βλέπετε. Και ίσως να είναι. Για τη γενιά των κεφαλαίων χαρακτήρων και των τεσσάρων τελειών και πέντε θαυμαστικών μετά από κάθε πρόταση, αλλά γι’ αυτούς θα μιλήσω σε άλλο άρθρο μου στο προσεχές μέλλον.

Όσο πιο συγκεκριμένη είναι η κάστα που ανήκεις τόσο περισσότεροι οι μη συνειδητοποιημένοι

Αν είσαι μεταλλάς, είσαι παρεξηγημένος και όλες οι δισκογραφικές θέλουν να σκοτώσουν αυτό το τιμημένο είδος πιστεύοντας λάθος πράγματα για αυτό. Αλήθεια, ακόμα και τώρα, εν έτει 2015, αν ψάξετε στο διαδίκτυο θα βρείτε άρθρα επί άρθρων για αυτό το ζήτημα. Αν είσαι ροκάς, όλοι είναι μπουζουκτσήδες, αν είσαι των κλαρίνων, όλοι ακούνε Stan και Πάολα και house κ.ο.κ. Γενικά, ό,τι κι αν ακούς, η μόδα και οι δισκογραφικές προωθούν τους άλλους. Δεν είναι θέμα των μεταλλάδων, απλά αποτελούν πιο κλειστή κάστα, πιο «αγέλη», και ως εκ τούτου βγαίνουν κάποιες οπαδικές συμπεριφορές από τους μη συνειδητοποιημένους.

Να συνεχίσουμε, όμως. Αν είσαι μποεμ τύπος, η κοινωνία είναι γεμάτη μικροαστούς οικογενειάρχες. Αν είσαι χαρτογιακάς, η Ελλάδα γέμισε Εξαρχειώτες (φάση, δικέ μου και τα τοιαύτα).

Αν είσαι alternative-ας η 30-αδα του Rocking.gr κάθε τέλος του έτους είναι γεμάτη σατανάδες. Αν είσαι μεταλλάς, είναι γεμάτη φλωριές.

Αν είσαι λαϊκός τύπος, πήξαμε στους δήθεν και τους θολοκουλτουριάρηδες. Αν είσαι σοφιστικέ, ο κόσμος γυρίζει γύρω από τους άξεστους και τους απαίδευτους.

«Όσο δεν σχηματίζουμε τις απόψεις μας με βάση μια νοητική διαδικασία, αλλά είναι σχηματισμένες εκ των προτέρων, τόσο θα παραμένουμε στον βούρκο»

Δεν λέω ότι όλες οι παραπάνω κατηγορίες δεν έχουν τα δίκια τους. Κάποιες τα έχουν. Ok, κάποιες προφανώς όχι. Όμως, όσο σε αυτήν τη χώρα η ορθή σκέψη και ενδεχομένως η κοινή, ψυχρή, υπολογιστική λογική βρίσκονται σε επίπεδα Μεσαίωνα δεν πρόκειται να δούμε άσπρη ημέρα. Όσο δεν σχηματίζουμε τις απόψεις μας με βάση μια νοητική διαδικασία, αλλά είναι σχηματισμένες εκ των προτέρων και χτίζουμε την αδικία εις βάρος μας για να δικαιολογήσουμε τις οπαδικές μας (και ορισμένες φορές επικίνδυνες) αντιλήψεις, τόσο θα παραμένουμε στον βούρκο.

Το να θεωρείς το metal κατατρεγμένο είναι η αθώα και ενδεχομένως cute μεριά του νομίσματος. Τα υπόλοιπα όμως;

Footnotes

♠ Στην επετειακή συναυλία για τα 90στα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη, ο Σάκης ο Ρουβάς θα τραγουδήσει το "Άξιον Εστί", έναν από τους πρώτους δίσκους που έλιωσα στη ζωή μου και που ακούω ακόμα. Προφανώς, στρατιές self-righteous τύπων βγήκαν να κράξουν με τα κλασικά πια, twiter-ικά ευφυολογήματα. Δεν θα πω ότι έχουν άδικο, παρ’ όλο που θεωρώ καλή τη φωνή του Ρουβά (να, το είπα). Αλλά η απάντηση του Μίκη Θεοδωράκη, που εδώ και χρόνια δεν διστάζει να εκτεθεί, ακόμα και αν διαφωνεί κανείς με αρκετές παρεμβάσεις του, είναι ενδεικτική της υποκρισίας που επικρατεί εκεί έξω. Αξίζει να την διαβάσει κανείς και να σταθεί στο εξής: «Πιστεύω ότι το έργο από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί, ξεφεύγει ακόμα και από τον ίδιο τον δημιουργό, που δεν έχει δικαίωμα να κρίνει δικτατορικά ποιος είναι «άξιος» να το ερμηνεύσει και ποιος όχι.»

♠ Στο προηγούμενο άρθρο μου, ένας φίλος απάντησε, δικαιολογημένα, πως «η κακογουστιά εξαιτίας ενός trend δεν είναι επιλογή όλων». Η αλήθεια είναι πως κι εγώ έτσι θα αντιδρούσα αν ένα γενικευμένο φαινόμενο δεν ήταν του γούστου μου. Ωστόσο, θα σταθώ στην υποτιμητική λέξη trend: Κάτι είναι «trend» μόνο όταν δεν το γουστάρουμε, το έχετε παρατηρήσει;

♠ Ας πούμε ότι το stoner, λοιπόν, είναι ένα trend στη χώρα μας. Όχι ότι δεν το γουστάρω, αλλά έχω βαρεθεί τις επτακόσιες αντιγραφές των Kyuss και των Black Sabbath και των Monster Magnet ήδη από το 2010, πόσω μάλλον τώρα πια που ξυπνήσαμε. Υπάρχουν, βέβαια στονερο-μπλουζο-ψυχεδελικά πραγματάκια που ξεχωρίζουν. Να σας προτείνω να ακούσετε το εξαιρετικό περσινό "Lightning At The Door" των All Them Witches. Έχει, επίσης, εξωφυλλάρα και τα κοιτάω εγώ κάτι τέτοια...

♠ Η πιο μοσχοπουλημένη κυκλοφορία της φετινής Record Store Day είναι μια κασέτα (το "No Life Til Leather" των Metallica). Μιλάμε για το κατ' εξοχήν ανούσιο φορμάτ την σήμερον ημέρα, που υπάρχει καθαρά για νοσταλγικούς λόγους. Η αναβίωση του βινυλίου έχει λογική. Ακόμη και η αναβίωση της μπομπίνας ίσως να είχε. Η αναβίωση της κασέτας ποιους σκοτεινούς χιπστερικούς σκοπούς εξυπηρετεί; Είναι κάποιο πονηρό σχέδιο της bic άραγε;

♠ Όσοι βρεθείτε αύριο στο ...Helsingborg μην χάσετε επ' ουδενί αυτό εδώ το μουσικό τσίρκο. Τι ομορφιές!
  • SHARE
  • TWEET