The Rocking Moviez

Η μουσική σου δεν μπορεί να είναι καλύτερη ή χειρότερη από σένα

Από τον Γιώργο Ζαρκαδούλα, 01/10/2018 @ 12:44

Τάδε έφη Quincy Jones, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Dr. Dre και κάπως έτσι ξεκινάει το "Quincy" του Netflix. Ένα δίωρο ντοκυμαντέρ αφιερωμένο στον σπουδαίο μουσικό και παραγωγό. Η αλήθεια είναι πως πολλοί από εμάς τον έχουμε συνδυάσει με το "Thriller" του Michael Jackson και δεν γνωρίζουμε πολλές και σημαντικές λεπτομέρειες του τεράστιου σε όγκο έργου του. Ευκαιρία λοιπόν.

Γιατί να το δω;

Για να πεις «κι αυτό δικό του είναι;». Για να ανακαλύψεις μια μουσική ιδιοφυία. Έναν ταπεινό και σοφό άνθρωπο που χαίρει του σεβασμού και της εκτίμησης πάρα πολλών ατόμων, καλλιτεχνών και μη. Για να αντιληφθείς το τεράστιο μέγεθος της επιρροής του σε μουσικό και κοινωνικό επίπεδο. Όταν ο Frank Sinatra τον παίρνει τηλέφωνο και του ζητάει να γίνει ο ενορχηστρωτής του την εποχή που μεσουρανούσε και όταν ο Colin Powell δεν του αρνείται την παρουσία του σε μουσικό γκαλά, τότε μιλάμε για έναν εκ των πιο επιδραστικών ανθρώπων του περασμένου και του τρέχοντος αιώνα. Για να μείνεις με το στόμα ανοιχτό και να πατήσεις την παύση ουκ ολίγες φορές.

Quincy Jones

Τι θα δω;

Πολλά και πολλούς. Τα δύσκολα παιδικά του χρόνια κι όχι μόνο εξαιτίας του ρατσισμού. Μεγάλο κουσούρι η μαμά Jones. Τον ερχομό του στην Νέα Υόρκη και τα σούρτα φέρτα στο διάσημο Birdland. Το πρώτο του #1 single και τη μεταμόρφωσή του σε απόλυτη μηχανή σύνθεσης και παραγωγής soundtrack. Τις πρωτοπόρες και καινοτόμες ιδέες του στα video clip. Την εργασιομανία του στα όρια της κατάρρευσης. Την ακόρεστη δίψα του για βότκα και κρασί. Τους Nelson Mandela και Desmond Tutu να του σφίγγουν το χέρι. Τον Miles Davis να δέχεται αδιαμαρτύρητα τις οδηγίες του. Το δαχτυλίδι του Frank Sinatra και το "We Are The World". Τον χωρατατζή Herbie Hancock και τη συμβουλή του Lionel Richie προς πάσα έναν επίδοξο λάτρη της κραιπάλης.

Νάνα Μούσχουρη

Τι θα μάθω;

Θα το πω απνευστί γιατί αυτά λέγονται μια φορά. Παντρεύτηκε κι έκανε μια κόρη με την Nastassja Kinski. Αυτό. Το ότι έκανε την παραγωγή στο "Το Χαμόγελο Της Τζοκόντας" του Μάνου Χατζιδάκι και στο "The Girl From Greece Sings" της Μούσχουρη φαντάζουν τόσο μα τόσο αυτονόητα μπροστά στην πληροφορία αυτή. Ασχολήθηκε επίσης με τον Τύπο μέσω του περιοδικού Vibe όπου έκανε γνωστούς πολλούς από τους μετέπειτα αστέρες της hip hop, καθώς και με την τηλεόραση. Το θυμάσαι το "The Fresh Prince Of Bel-Air"; Δικιά του παραγωγή. Αυτός μας έμαθε τον Carlton. (Τη Nastassja Kinski ρε μαν;)

Quincy Jones

Και μετά;

Ό,τι και να πράξεις μετά, δεν θα σου πει κανείς τίποτα. Εγώ ξεκίνησα με την ακρόαση όλου του "Thriller" και συνέχισα με το "Big Band Bossa Nova". Λογικά θα το ρίξω μετά στις ταινίες που έγραψε τη μουσική και θα καταλήξω -το μόνο σίγουρο- να διαβάζω συνεντεύξεις του και να χαζεύω φωτογραφίες της Kenya Kinski Jones. Pas mal.

  • SHARE
  • TWEET