[7]: Ταινίες που αξίζουν λίγο από τα επόμενά μας μηνιάτικα

...ή ήμουν ο παράξενος με το μπλοκάκι στα «Προσεχώς»

Από τον Ιάσονα Τσιμπλάκο, 27/11/2014 @ 11:33
Να ξέρεις πως το κείμενο αυτό γράφτηκε με δυσκολία περίσσια και ήταν αποτέλεσμα διπλού procrastination. Την ώρα που έπρεπε να δουλεύω, σκεφτόμουν θεματολογίες για εφτάρια και την ώρα που σκεφτόμουν θεματολογίες για εφτάρια, σκρόλλαρα ανελέητα στα «προσεχώς» του IMDb. Κάπως έτσι λοιπόν κατέληξα στο κείμενο αυτό, το οποίο παρουσιάζει κάποιες από τις ταινίες που πιστεύω πως αξίζει κανείς να τα σκάσει στους επόμενους μήνες.

Ελέω μαζοχισμού, με περιόρισα χρονικά, γιατί αλλιώς θα ήταν πάρα πολύ εύκολο να γράψω για τους "Avengers", τα "Jurassic Parks" και τα "Assassin's Creeds" του κόσμου τούτου. Έτσι λοιπόν, οι παρακάτω εφτά ταινίες ενδέχεται να παρελάσουν μπροστά στις μεγάλες οθόνες της Ελλάδας μέσα στο επόμενο τρίμηνο και εδώ αραδιάζω την αποψάρα μου για κάθε μία από αυτές που πιστεύω πως αξίζουν το πολύτιμό σας χρόνο και το ακόμα πολυτιμότερό σας χρήμα.

Κάτι ακόμα, έχω κλέψει λιγάκι και λόγω του ότι βρίσκομαι στας Ινγκιλτέρας, έχω δει κάποιες από τις παρακάτω ταινίες. Αυτό βέβαια μόνο ως θετικό θα 'πρεπε να το εκλάβεις, καθώς πίσω από τις εν λόγω προτάσεις θα κρύβεται έστω και μία υποτυπώδης τεκμηριωμένη άποψη. Για τις υπόλοιπες όμως θα μιλάει το hype, το trailer, το cast και η εκάστοτε μυρωδιά των νυχιών μου. Για πάμε.



1. The Hobbit: The Battle Of The Five Armies

The Hobbit: The Battle Of The Five Armies

Εντάξει, αρχίζουμε από τα προφανή. Η αλήθεια είναι πως, με μάτια λιγότερο θολωμένα τώρα, η δεύτερη ταινία θα μπορούσε να ήταν λίγο καλύτερη. Δηλαδή και γαμώ ήταν, αλλά δεν βγήκα από την αίθουσα με την αθώα, παιδική λάμψη στα μάτια μου που περίμενα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως και φέτος δεν θα κάνουμε μαραθώνιο Peter Jackson ενόψει του τελευταίου μέρος της τριλογίας. Εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες ταινίες της λίστας, έχω μείνει επίτηδες μακριά από οποιοδήποτε trailer, γιατί κάπως έτσι θαρρώ την πάτησα με το "Desolation Of Smaug", οπότε δεν μπορώ να μιλήσω για το περιεχόμενο. Άλλωστε, νομίζω πως η κληρονομιά της ταινίας μιλάει από μόνη της και τα πολλά λόγια είναι φτώχια. Μέση Γη και τίποτ' άλλο.

Πρεμιέρα: 18/12/14
IMDb
Trailer



2. Birdman

Birdman

Προσωπικά, αυτή είναι η ταινία που περίμενα περισσότερο να δω φέτος και τελικά θα τη δω του χρόνου, όπως και πολλοί εκτός Ηνεμένων Πολιτείων. Στα της πλοκής, έχουμε έναν πάλαι πότε σταρ της μικρής οθόνης (Michael Keaton) που έγινε φίρμα υποδυόμενος έναν υπερήρωα ονόματι Birdman. Θέλοντας να κάνει το comeback που νιώθει πως του αξίζει οργανώνει μία σειρά θεατρικών παραστάσεων με τον Βirdman. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μην σου γεμίζει το μάτι, αλλά το θέμα είναι πως απ’ ότι έχω καταλάβει η ταινία καταπιάνεται με πάμπολλες θεματολογίες και με άλλα τόσα είδη. Από δράμα, σε κωμωδία, σε υπερηρωική, σε θρίλερ. Είναι μία πολυποίκιλη σαλάτα που μάλλον έχει πετύχει όσο τίποτα, καθώς από πολλές μεριές ακούγεται πως πρόκειται για γερή υποψήφια ταινία της χρονιάς. Όχι από ακαδημίες και τέτοια, αλλά από τον τίμιο λαουτζίκο.

Πρεμιέρα: 22/01/15
IMDb
Trailer



3. Inherent Vice

Inherent Vice

Γενικά δεν ξέρω πολλά για ταινίες (ναι, και γω αναρωτήθηκα γιατί με διαβάζεις), κι έτσι λοιπόν, επειδή κωλοχάρηκαν πολλοί με την ανακοίνωση της νέας ταινίας του Paul Thomas Anderson, έκανα πως χάρηκα και γω για να μην με δείχνουν με το δάχτυλο. Με το έργο του δεν είμαι αρκετά εξοικειωμένος για να πω την αλήθεια, αλλά δεν χρειάζεται να 'μαι κανένας ψαγμένος σινεφίλ για να εκτιμήσω ένα δυνατό καστ και μία ενδιαφέρουσα ιστορία. Το trailer λοιπόν μιλά από μόνο του, δίνοντας όλα όσα πρέπει να δώσει ένα trailer. Ύφος, στυλ, πρόσωπα και βασικά στοιχεία της πλοκής. Ταινία που προμηνύεται αρκετά δραματική με έντονο μαύρο χιούμορ δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις μου, και όπως και να το κάνουμε, οποιαδήποτε κινούμενη εικόνα φιγουράρει έστω και λίγο τον Michael Kenneth Williams (Omar, yo), είναι must-see στα μάτια μου.

Πρεμιέρα: 12/02/15
IMDb
Trailer



4. John Wick

John Wick

Ναι, όλοι ξέρουμε πως ο Keanu Reaves έχει το emotional range μιας αγγουροσαλάτας, αλλά ο κόσμος ο έξω έχει βουίξει πως τούτο δω είναι πράγματι πολύ πολύ καλό και μάλλον ρόλος που θα μας κάνει να νιώσουμε άσχημα για τα όσα έχουμε σούρει για την πάρτη του. Στα πεταχτά, εν αποστρατεία υπερφυσικός πιστολεροδείρτης αναγκάζεται να ξαναμπεί στο παιχνίδι όταν κάτι τσογλαναραίοι του σκοτώνουν το γλυκήτατο beagle κουταβάκι του. Από εκεί και πέρα το χάος. Ο Reaves βρήκε επιτέλους ρόλο που το να είσαι όσο εκφραστικός είναι μία σκούπα ντελόνγκι είναι ατού, και μέσα σε αυτόν, μάλλον μεγαλουργεί. Μεγάλη ταινία δράσης που... μάλλον δεν θα δείτε ποτέ γιατί απ' ότι καταλαβαίνω δεν θα έχει διανομή στην Ελλάδα. Έκλεψα, το ξέρω, αλλά τι να γίνει. Κοίτα όμως τι έκανε η προκατάληψη, τσκ τσκ τσκ. Λουστείτε τώρα Πιγκουίνους Μαδαγασκάρης ξέρωγω και κρήπη τρισδιάστατο Μπομπ Σφουγγαράκη.

Πρεμιέρα: no.
IMDb
Trailer



5. The Theory Of Everything

The Theory Of Everything

Με λίγα λόγια, η βίος και πολιτεία του Stephen Hawking. Αναμένεται μεγάλη ερμηνεία από τον Eddie Redmayne που όπως είναι λογικό, έπρεπε να κάνει πολλές αλλαγές στο σώμα του για να πείσει τον κόσμο ότι πάσχει από την ίδια νευροκινητική νόσο με τον λαμπρό κοσμολόγο. Δίπλα του, η γλυκύτατη και άκρως ερωτεύσιμη Felicity Jones που αναλαμβάνει τον ρόλο του μπερδεγουέη της ιστορίας, που στέκεται δίπλα του σε κάθε βήμα της δύσκολής του ζωής. Δεν θα κρυφτώ πίσω από κανενός το δάχτυλο, κάποιο τίμιο αντρικό δάκρυ σχεδόν μαζεύτηκε στα βάρβαρά μου μάτια μόνο και μόνο βλέποντας το trailer, οπότε δεν έχω καμία αμφιβολία πως η ταινία θα παίξει επικίνδυνα παιχνίδια με τον υποτυπώδη αντρισμό μου. Αχ αυτές οι αληθινές ιστορίες.

Πρεμιέρα: 29/01/15
IMDb
Trailer



6. The Imitation Game

The Imitation Game

Ορίστε, αυτή την είδα τις προάλλες και τη συστήνω ανεπιφύλακτα. Έχουμε τον επίκαιρο Βenedict Cumberbatch στο ρόλο του ιδιαίτερου Alan Turing, μαθηματικό στα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που αναλαμβάνει τον ρόλο αποκωδικοποιητή του ENIGMA, μέσο κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί στις ραδιοτηλεπικοινωνίες τους. Στο πλάι του -εξαιρετικού- Cumberbatch  βρίσκουμε ένα πολύ δυνατό επιτελείο ηθοποιών με τη Keira Knightley στα καλύτερά της (πράγμα που δυσκολεύτηκα να γράψω, γιατί κάπως την αντιπαθώ). Πέρα λοιπόν από τα ιδιαίτερα που γίνονται εκεί στο μυστικό κέντρο αποκρυπτογράφησης, μαθαίνουμε πολλά για την βασανισμένη ζωή του εκκεντρικού κυρίου Turing μέσω ενός ιδιαίτερου timeline που ακολουθεί ο σκηνοθέτης. Το ύφος της ταινίας είναι πολύ όμορφο και το δράμα ραντίζεται πολύ καλά με έξυπνο και καλοδουλεμένο χιούμορ. Πολλοί μιλάνε για τιτάνιο ρόλο Cumberbatch (δεν θα διαφωνήσω, παντού καθηλωτικός και συμπαθέστατος είναι ο ρουφιάνος), όπως και για χρυσή αγαλματίδια, αλλά ας όψεται η τελευταία ταινία της λίστας...

Πρεμιέρα: 25/12/14
IMDb
Trailer



7. Nightcrawler

Nightcrawler

Στα μάτια μου, μάλλον μιλάμε για ταινία της χρονιάς. Τέτοια αποτύπωση της σκοτείνιας και της λέρας σε άνθρωπο δεν πρέπει να έχω ξαναδεί. Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά πόσο τέλεια παίζει ο Jake Gyllenhaal και το πόσα φέρνει στην ταινία με την ερμηνεία του. Με λίγα λόγια, παρακολουθούμε την πορεία του Louis Bloom, στην προσπάθειά του να καταφέρει να κάνει κάτι με την απογοητευτική ζωή του, όταν ανακαλύπτει πως έχει κάποιο ταλέντο στην οπτική κάλυψη ατυχημάτων. Παπαράτσι τραγωδιών δηλαδή, nightcrawler. Μεγάλο ατού της ταινίας και το σενάριο, το οποίο είναι γραμμένο έξοχα, με ιδιαίτερη έμφαση στον αφύσικο χαρακτήρα του Bloom και το πως εξελίσσεται συνεχώς καθώς χάνεται σταδιακά στο γκρίζο σύννεφο του τι είναι σωστό και τι λάθος. Δεν το σκέφτεσαι καν, πας.

Πρεμιέρα: -/01/15
IMDb
Trailer
  • SHARE
  • TWEET