Funk 'em, just to see the look on their face

What the Funk man? Ltd Series: Ep.6

Από τον Γιώργο Ζαρκαδούλα, 15/11/2018 @ 12:12

Δέκα δίσκοι της funk soul, funk jazz, funk rock και gospel που καλό θα είναι να ακούσεις προτού πεθάνεις; Όχι, δεν είμεθα δα τόσο μηδενιστές. Τούτο εδώ το περιορισμένο αφιέρωμα δέκα επεισοδίων, έχει ως στόχο την παρουσίαση/πρόταση και όχι κριτική δέκα αγαπημένων δίσκων του εν λόγω μουσικού ιδιώματος. Δεν ψάχνουμε για τη Βίβλο της funk. Αντιθέτως, μας βρήκαν κάποιοι παλιοί δίσκοι και μπάντες που εξαφανίστηκαν αρκετά γρήγορα από τον μουσικό χάρτη. Αυτοί, μαζί με κάποια στάνταρ μεγαθήρια θα συγκροτήσουν την ομάδα του άρθρου και ίσως να μπει κι ένας θεματοφύλακας στο τέλος, ένας σχετικά σύγχρονος συνεχιστής της funk παράδοσης.

George Edward Clinton

22 Ιουλίου 1941: Έρχεται στον κόσμο ο George Edward Clinton και λίγα χρόνια μετά θα διαμορφώσει τον ήχο σε ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης μουσικής σκηνής. Όντας έφηβος, δημιούργησε τους The Parliaments, μπάντα προάγγελος των Funkadelic & Parliament και ως πρώτη κολεκτίβα του, θεωρείται ένα κουρείο στο New Jersey όπου άραζαν μουσικοί και καλλιτέχνες της περιοχής. Στα μέσα των 60s εργαζόταν για λογαριασμό της Motown ως συνθέτης και ως ενορχηστρωτής & παραγωγός για ανεξάρτητες δισκογραφικές του Detroit, μέχρι που αποφάσισε να το πάρει πάνω του.

24 Φεβρουαρίου 1970: Κυκλοφορεί ο πρώτος ομότιτλος δίσκος των Funkadelic και φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Clinton στις επτά του συνθέσεις. Πρόκειται για ένα τεράστιο χωνευτήρι ήχων και ειδών, που με την άρτια καθοδήγησή του στις ενορχηστρώσεις μετατράπηκε σε ένα πρωτόγνωρο είδος για την εποχή του. Η ψυχεδέλεια είναι έκδηλη στη μεγαλύτερη διάρκεια του δίσκου, τα ηλεκτρικά blues δηλώνουν επίσης παρόντα και το acid rock τα κάνει πλακάκια με τη funk και τη soul.

Funkadelic - Funkadelic

Οι μεγάλες σε διάρκεια συνθέσεις είναι τρόπον τινά απαραίτητες για την υλοποίηση του οράματος του Clinton, ένα happy trippin’ που μέχρι τότε δεν είχε παρουσιαστεί ποτέ, τουλάχιστον όχι με την μορφή αυτή. Οι φωνές του "I Bet You", ο καλπασμός του "I Got A Thing..." και η ανατριχιαστική φυσαρμόνικα του "What Is Soul" είναι μόνο ενδεικτικά highlight από ένα άλμπουμ που είναι πολλά περισσότερα από το προφανές.

Είναι ένας δίσκος που βοήθησε τα μέγιστα για τη δημιουργία μιας pop κουλτούρας, οι ρίζες της οποίας είναι έκδηλες μέχρι και τις μέρες μας. Ένα άτυπο μουσικό κίνημα που αγκαλιάστηκε από εκατομμύρια κόσμο κι επηρέασε χιλιάδες μουσικούς. Πολλές σύγχρονες μπάντες της rock και όχι μόνο οφείλουν πολλά στον George Clinton, από το Palm Desert μέχρι το Compton κι αν το καλοσκεφτείς η ρίζα αυτού του ήχου είναι η soul της Motown.

Funkadelic

Μπορεί να μην κέρδισε τα βραβεία και τις διακρίσεις του "Maggot Brain", κανείς όμως δεν έφτασε στο τέλος χωρίς να κάνει την αρχή. Και τι αρχή! Το εννιάλεπτο "Mommy, What’s A Funkadelic?" παίζει να είναι από τα πιο ερωτικά τραγούδια που έχεις ακούσει ποτέ. Κι επειδή τα πάντα στη μουσική είναι υποκειμενικά, αν υπάρχει στο μυαλό μου Αγία Τριάδα στη funk δισκογραφία, το "Funkadelic" είναι το ένα τρίτο αυτής. Ποια είναι τα άλλα δυο; Patience my love, patience.

  • SHARE
  • TWEET