Heaven And Hell (ή αλλιώς Black Sabbath - The Dio Years)

Από τον Φίλιππο Αλέκου, 27/06/2007 @ 02:30
Αναμφίβολα οι Black Sabbath είναι ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στη μουσική που ονομάζουμε heavy metal. Το μεγαλύτερο ίσως. Το συγκρότημα από το Birmingham της Αγγλίας συνδημιούργησε μεγάλο κομμάτι της μουσικής που λατρεύουμε να ακούμε. Αλλά για να φτάσει στο σημείο να θεωρείται από όλους ένα από τα σημαντικότερα του χώρου πέρασε από πολλές φάσεις. Αναμφίβολα η πιο δημοφιλής περίοδος των Sabbath είναι αυτή με τραγουδιστή τον Ozzy, αφού με αυτόν έκαναν τα πρώτα μεγάλα βήματα της καριέρας τους και γνώρισαν την παγκόσμια καταξίωση.

Φτάνουμε όμως στο 1977. Ο Iommi θέλει να προσθέσει και άλλα στοιχεία στη μουσική του γκρουπ, ο Ozzy αντιδρά. Τελικά κυκλοφορεί το "Technical Ecstasy" το οποίο εμπεριείχε μερικές από τις ιδέες που είχε ο κιθαρίστας και το Νοέμβριο του '77 ο Ozzy αποχωρεί από τη μπάντα για να επιστρέψει μερικούς μήνες μετά και να ηχογραφήσουν το "Never Say Die!". Ο δίσκος αυτός έμελλε να είναι και ο τελευταίος με τον Ozzy πίσω από το μικρόφωνο.

Ο Madman έχοντας προστριβές με τον Iommi και όντας εντελώς καμμένος από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ εκδιώκεται από τη μπάντα. Και φτάνουμε στο προκείμενο. Ο μουστακαλής, μη θέλοντας να αφήσει το γκρουπ να διαλυθεί, προχωράει σε μία κίνηση, που όπως αποδείχτηκε, ήταν κίνηση ματ. Καλεί το 1979 στη θέση του τραγουδιστή τον Ronnie James Dio, που είχε αποχωρήσει από τους Rainbow, και βάζει τους Sabs στη δεύτερη καλύτερη περίοδο της καριέρας τους.



Ο Dio φέρνει μαζί του μία ανανέωση στις τάξεις των, μάλλον κουρασμένων, Sabbath, αλλά και ο ίδιος ο riffmaster δείχνει να έχει τη διάθεση να συνεργαστεί με τον βραχύσωμο ερμηνευτή όσο καλύτερα μπορεί. Αντί να τον αναγκάσει να προσαρμοστεί στο ήδη υπάρχον και ομολογουμένως πετυχημένο στυλ του γκρουπ, προσαρμόζει ο ίδιος τη μουσική του στο φωνητικό στυλ του «κοντού», με καταπληκτικά αποτελέσματα.

Τον Απρίλιο του 1980 κυκλοφορεί το "Heaven And Hell" και όλος ο κόσμος μιλάει για ένα ακόμα αριστούργημα του συγκροτήματος και του σκληρού ήχου γενικά. Ο δίσκος γνωρίζει τεράστια εμπορική επιτυχία και αναγνώριση από το κοινό. Απολύτως λογικό και επόμενο όταν σε ένα και μόνο δίσκο συναντάς κομματάρες μεγατόνων (όλα είναι ένα και ένα βασικά), όπως τα "Neon Knights", "Children Of The Sea" και φυσικά το ομώνυμο.

Αποχωρήσεων συνέχεια. Ο drummer της μπάντας, Bill Ward, αποχωρεί για λόγους υγείας και στη θέση του έρχεται ο Vinnie Appice. Έτσι, με το line up να έχει διαμορφωθεί ως εξής: Iommi, Butler, Dio και Appice, μπαίνουν στο στούντιο και ηχογραφούν τον διάδοχο του "Heaven And Hell". Το album που ονομάστηκε "Mob Rules" κυκλοφορεί τον Οκτώβριο του 1981, γνωρίζει σχεδόν την ίδια εμπορική επιτυχία με το "Heaven And Hell" και αναγνωρίζεται και αυτό ως ένα από τα καλύτερα δισκογραφήματα των Black Sabbath, με ένα από τα ωραιότερα τραγούδια της μπάντας ever. Ναι, δεν είναι άλλο από το "The Sign Of The Southern Cross".



Και ενώ όλα φαίνονταν να κυλάνε ρολόι, επέρχεται ρήξη μεταξύ του Dio και του Iommi. Μετά το "Mob Rules", όπως ήταν επόμενο, ακολούθησε μεγάλη περιοδεία και στα πλάνα της μπάντας ήταν η κυκλοφορία ενός live δίσκου. Μέχρι να ολοκληρωθεί όμως η μίξη του live album η ρήξη στις τάξεις των Sabs ήταν ολοκληρωτική. Έτσι όταν κυκλοφόρησε εν τέλει το album το 1982, υπό τον τίτλο "Live Evil", ο Dio είχε ήδη αποχωρήσει για να ακολουθήσει τη δικιά του solo καριέρα, παίρνοντας μαζί του και τον Appice. Αντικαταστάτης του Dio δεν ήταν άλλος από τον γνωστό σε όλους Ian Gillan, τραγουδιστή μέχρι τότε των Deep Purple, με τον οποίο οι Sabbath ηχογράφησαν μόνο ένα δίσκο, το "Born Again". Αυτή είναι μία άλλη ιστορία όμως.

Το όνομα Dio δεν εμφανίζεται τελευταία φορά στο "Live Evil". Περίπου δέκα χρόνια μετά την αποχώρηση του και αφού έχει «απολυθεί» ο τότε Black Sabbath vocalist Tony Martin, o Iommi πείθει τον μεγάλο κοντό να επιστρέψει στο γκρουπ. Ο Dio δέχεται και φέρνει μαζί του και τον Appice. Έτσι, δέκα χρόνια μετά, το line up του "Mob Rules" επανασυνδέεται. Αποτέλεσμα της συνεργασίας είναι η κυκλοφορία του "Dehumanizer" τον Ιούνιο του 1992. Ο δίσκος είναι πολύ καλός, φέρνει τους Sabbath ξανά στο προσκήνιο και γνωρίζει σχετική εμπορική επιτυχία.

Αυτά δεν είναι αρκετά όμως για να κρατήσουν τη μπάντα ενωμένη και ο Dio εγκαταλείπει, μαζί με τον Appice, για δεύτερη φορά το γκρουπ. Αφορμή της αποχώρησης του ήταν η άρνηση να παίξουν οι Sabbath κάτω από τον Ozzy και το προσωπικό του συγκρότημα, σε συναυλία της Costa Meza. Από εκεί και πέρα τα γεγονότα είναι σχετικά γνωστά. Ο Tony Martin επαναπροσλαμβάνεται, ηχογραφεί δύο δίσκους με τους Sabbath (που έμελλαν να είναι και τα τελευταία full length albums του συγκροτήματος) και μετά έχουμε το γνωστό reunion με τον Ozzy. Αρχικά για λίγες εμφανίσεις. Οι λίγες έγιναν πολλές και οι Sabbath κατέληξαν να περιοδεύουν, χρόνια ολόκληρα, χωρίς νέο υλικό (πλην δύο κομματιών που γράψανε για το "Reunion" του '98, τα "Psycho Man" και "Selling My Soul"). Μάρτυρες των εμφανίσεων τους γίναμε και στο συγκλονιστικό live στη Μαλακάσα, δύο καλοκαίρια πριν.

Φτάνουμε αισίως στο παρόν. Με αφορμή μια συλλογή που κυκλοφόρησε η εταιρία της μπάντας, ονόματι "The Dio Years", τα μέλη του ιστορικού πλέον "Mob Rules" ξανασυναντιούνται. Βλέπουν ότι χημεία υπάρχει ακόμα μεταξύ τους, οι όποιες παλιές προστριβές ανήκουν στο παρελθόν και αποφασίζουν να μπουν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν νέα τραγούδια. Τα αποτελέσματα των ηχογραφήσεων ακούγονται στην εν λόγω συλλογή. Πρόκειται για τα κομμάτια "The Devil Cried", "Shadow Of The Wind" και "Ear In The Wall". Την ηχογράφηση των νέων τραγουδιών συμπληρώνει ένα ακόμα πιο ευχάριστο νέο. Η ανακοίνωση της περιοδείας του γκρουπ με τον Ronnie James Dio πίσω από το μικρόφωνο.

Η μπάντα περιοδεύει, όπως ξέρουμε όλοι πλέον, υπό την ονομασία Heaven And Hell. Η ονομασία έχει και αυτή την εξήγησή της. Μετά την είσοδο των Sabbath στο Rock 'N' Roll Hall of Fame, με την αρχική τους σύνθεση (Ozzy, Iommi, Butler, Ward), η εταιρία τους δεν ήθελε να μπερδεύεται ο κόσμος με την ονομασία, οπότε υιοθετήθηκε η ονομασία του πρώτου και πιο δημοφιλούς δίσκου της Dio era. Λογικό όπως ήταν, η ανακοίνωση της περιοδείας έφερε χαράς ευαγγέλια σε όλους τους οπαδούς της μπάντας, ενώ και οι Έλληνες οπαδοί δε θα μείνουν απογοητευμένοι. Την πρώτη μέρα του Ιουλίου θα βιώσουμε όλοι τη μαγεία των Heaven And Hell, στο ίδιο μέρος που απολαύσαμε και τους Sabbath με τον Ozzy. Γιατί ακούγοντας ζωντανά τραγούδια όπως "Die Young", "Lady Evil", "The Mob Rules" και "Heaven And Hell" μόνο ως μαγική εμπειρία μπορεί να λογίζεται.

  • SHARE
  • TWEET