Black Sabbath: Πορεία μέσα στο χρόνο

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 01/03/2005 @ 18:35
(Αθήνα, 20/07/1987 - Milton Keynes, U.K. 26/05/2001 - Μαλακάσα 25/06/2005)

18 χρόνια μετά την τελευταία και μοναδική εμφάνιση τους ως τώρα στην Ελλάδα, οι Black Sabbath μας επισκέπτονται ξανά. Αυτή τη φορά με τη σύνθεση που έγραψαν τα πρώτα κεφάλαια της ιστορίας του heavy metal και όχι με "υπηρεσιακή" πεντάδα όπως στις 20 Ιουλίου του 1987 στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Οι περισσότεροι από εσάς που διαβάζετε αυτό το άρθρο (όπως και ο υπογράφων) δεν είχατε παραβρεθεί σε εκείνη τη συναυλία και το 1987 μάλλον το θυμόμαστε όλοι σαν τη χρονιά που θαυμάζαμε τις 40άρες που έβαζε ο Νίκος Γκάλης στη μάπα των Πέτροβιτς, Τσατσένκο και λοιπών πελατών και που ακούγαμε καθημερινώς την "τυρινίνη", παρά για τη χρονιά που μας επισκέφτηκαν οι Sabs.

Οι πληροφορίες που έχω καταφέρει να συλλέξω για αυτή τη συναυλία είναι πολύ λίγες και δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε κάποια ηχογράφηση μεταξύ των φανατικών συλλεκτών του group που να βοηθάει. Αυτό που θυμούνται πάντως όλοι είναι η πολύ καλή απόδοση των Sabs αλλά και το μικρό σχετικά set list που παρουσιάστηκε εκείνο το βράδυ λόγω της ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς κάποιων οπαδών και την παντελή έλλειψη φύλαξης του χώρου από τους διοργανωτές. Κάποιοι ανέβηκαν πάνω στις κολώνες που στήριζαν τα φώτα της σκηνής, κάτι που λέγεται ότι βοήθησε στο να τελειώσει η συναυλία νωρίτερα από το κανονικό, αφού αυτό ήταν άκρως επικίνδυνο για τους ίδιους και το συγκρότημα.


Για την ιστορία στους Black Sabbath τότε το μικρόφωνο κρατούσε ο Tony Martin και εκτός του Tony Iommi, στο μπάσο ήταν ο Dave Spitz, στα drums ο Bev Bevan και στα πλήκτρα ο Geoff Nicholls. Φυσικά αυτή η σύνθεση δεν κατάφερε να ηχογραφήσει κάποιο album αλλά στις συναυλίες παρουσίαζε ένα πολύ δυνατό σύνολο τραγουδιών κυρίως από τις περιόδους των Ozzy και Dio. Για να καταλάβετε περίπου τι συνέβαινε σε εκείνη την περιοδεία, το συνήθες set list αποτελούνταν από τα: "Neon Knights", "Children Of The Sea", "War Pigs", "Die Young", "Iron Man", "Born To Lose", "Glory Ride", "The Shining", "Black Sabbath", "Heaven And Hell", "Children Of The Grave" και "Paranoid". Στην Αθήνα βέβαια δεν ακούστηκαν όλα αλλά η γνωστή εισαγωγή με το "Ε5150" και το "Neon Knights" να ακολουθεί (όπως ακριβώς ξεκινά και το "Live Evil") και το all time classic "Paranoid" κάλυψαν πλήρως τον πολύ κόσμο που είχε γεμίσει το γήπεδο και προκάλεσαν ντελίριο ενθουσιασμού!


Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και έπειτα από πολλές αλλαγές μελών και αρκετά album οι Black Sabbath αποτελούνται και πάλι (από το 1997 και μετά) από τους γνωστούς μας κύριους Ozzy Osbourne, Tony Iommi, Geezer Butler και Bill Ward. Με αυτή τη θρυλική σύνθεση θα μας επισκεφτούν στις 25 Ιουνίου και πολλοί έχουν δικαιολογημένα ίσως πολλές απορίες: Tι θα ακούσουν σε αυτή τη συναυλία, πόση ώρα θα αντέξουν οι 55ρηδες Sabbath πάνω στη σκηνή, αν ο Ozzy θα δαγκώνει νυχτερίδες και άλλα τέτοια καταπληκτικά! Πριν φτάσουμε όμως σε αυτά θα σας περιγράψω την εμπειρία μου από μια ζωντανή τους εμφάνιση που είχα την τύχη να παρακολουθήσω στις 26 Μαίου του 2001 στο Milton Keynes National Bowl της Αγγλίας, μια εμφάνιση που νομίζω πως δε θα έχει μεγάλες διαφορές από αυτό που θα ζήσουμε όλοι σε λίγους μήνες 37 χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα! Ίσως σας λύσει και κάποιες απορίες από αυτές που ανέφερα παραπάνω!


Μετά την επανένωση του group το 1997 και τις επιτυχημένες περιοδείες τους το '97 & '98 τα πράγματα πάγωσαν στο στρατόπεδο των Sabs. Έπρεπε να φτάσει το 2001 για να ανακοινωθούν νέες ημερομηνίες για το φεστιβάλ Ozzfest και να αρχίσουν να ακούγονται φήμες για το επόμενο και αναμενόμενο album τους. Τότε ένοιωσα ότι είναι η στιγμή να κάνω το όνειρο πραγματικότητα. Αφού η Ελλάδα δεν υπήρχε στα πλάνα τους, θα πήγαινα εγώ στην Αγγλία να τους δω. Βρέθηκα λοιπόν ένα ωραίο βράδυ στην χώρα που γέννησε το heavy metal και έπειτα από μια προθέρμανση στο Λονδίνο με Motorhead στο Forum στις 25/5, το επόμενο πρωί ξεκίνησα για το Milton Keynes (με το 50% της ακοής μου χαμένο και στα αυτιά μου να παίζει ακόμα το "Killed By Death") το οποίο βρίσκεται 2 περίπου ώρες από το Λονδίνο. Για να μην σας τα πολυλογώ, στον πανέμορφο και καλυμμένο με γρασίδι χώρο του National Bowl είδα από τις 11:30 το πρωί πολλές μπάντες, άλλες καλές (Soulfly) άλλες μέτριες (Papa Roach) και άλλες φοβερές (Tool). Είδα επίσης την ιστορική σύμπραξη των Tom Araya & Max Cavalera επί σκηνής, ανακάλυψα το πόσο μεγάλη live μπάντα είναι οι Tool και ήπια τις μπύρες μου ακούγοντας τους Black Label Society που ήταν και τότε μέσα στα γκρουπ που συμμετείχαν στο φεστιβάλ.


Πιστέψτε με όμως ότι όλα αυτά ξεχάστηκαν όταν λίγο μετά τις 21:00 ακούστηκαν από τα μεγάφωνα κάποιοι γνώριμοι ήχοι κεραυνών και βροχής και οι 40 και πλέον χιλιάδες κόσμου άρχισαν να αλαλάζουν από ενθουσιασμό. Στο video wall άρχισαν να παίζουν αποσπάσματα από συναυλίες και άλλες εμφανίσεις των Sabbath από όλη την καριέρα τους και σαν να μην έφτανε αυτό, εμφανίζεται και ο Ozzy πάνω στη σκηνή και αρχίζει να παροτρύνει τον κόσμο να φωνάξει δυνατότερα. Από την 4η σειρά που βρισκόμουν έφτασα πολύ πίσω λόγω του πανικού που επικράτησε (χωρίς ακόμα να έχει ακουστεί νότα) και ο κόσμος για ένα 5λεπτο φώναζε "Ozzy, Ozzy" σαν υπνωτισμένος! Όταν εμφανίστηκαν και οι υπόλοιποι και το μπάσο του Butler άρχισε να παίζει την εισαγωγή του "N.I.B" τρελάθηκαν όλοι και μετά την παρότρυνση του Madman: "Jump" χάθηκα μέσα στη λαοθάλασσα και για αρκετή ώρα δεν πάταγα κυριολεκτικά στο έδαφος! Χωρίς καμία δόση υπερβολής, η επόμενη μιάμιση ώρα της ζωής μου ήταν ονειρεμένη με τον κόσμο εκστασιασμένο να ρουφάει και την τελευταία κίνηση του Ozzy, τον Butler να δίνει ρέστα στο μπάσο και γενικά την μπάντα σε τρελή φόρμα (ακόμα και η φωνή του Ozzy ήταν σε πολύ καλά επίπεδα).


Ακούστηκαν τραγούδια από τα 4 πρώτα album ("Black Sabbath", "Paranoid", "Master Of Reality" και "Vol.4") και ένα καινούργιο, το εκπληκτικό "Scary Dreams" που τότε προοριζόταν για τη νέα τους δουλειά. Το set list ήταν: Intro-Sabbath Medley (video) / N.I.B. / Snowblind / Under The Sun / Fairies Wear Boots / Scary Dreams / Iron Man/ Into The Void / War Pigs / The Wizard / Black Sabbath / Paranoid / Children Of The Grave. Στα τελευταία 2 τραγούδια μπορώ να πω ότι κινδύνεψαν ζωές ενώ μεγάλες στιγμές ήταν το "The Wizard" με τον Ozzy στην φυσαρμόνικα, το "Under The Sun" (προσωπικό αγαπημένο του υπογράφοντα), το μεγαλειώδες "Snowblind" με χιλιάδες χέρια σηκωμένα και χιλιάδες στόματα να τραγουδούν "My Eyes Are Blind But I Can See..." ενώ το "Black Sabbath" ήταν υπέροχα τρομακτικό. O ήχος ήταν πολύ καλός για ανοικτό χώρο και πάνω από όλα ακουγόταν το μπάσο το οποίο "γέμιζε" τα τραγούδια με αποκορύφωμα τα "Fairies Wear Boots" και "War Pigs".


Η σκηνική τους παρουσία μοναδική, με τον Ozzy να αστειεύεται συνεχώς με τους υπόλοιπους Sabs. Από τη μια προσποιούταν ότι έπαθε λουμπάγκο και περπατούσε κρατώντας τη μέση του (κάτι που προκάλεσε τόσο γέλιο σε Butler και Iommi που παραλίγο να χάσουν το συντονισμό τους κατά τη διάρκεια του "War Pigs") και από την άλλη έπεφτε στα πόδια του Iommi και τον προσκυνούσε μαζί με όλο το stage crew! Φοβερή στιγμή και στη παρουσίαση του group, με τον Ozzy να θεωρεί ότι ο κόσμος δεν φώναξε όσο δυνατά έπρεπε το όνομα του Bill Ward, κάτι που τον έκανε να μας βάλει να το φωνάξουμε ξανά πάνω από 20 φορές μέχρι να τον ικανοποιήσουμε! Περιττό να σας πω ότι για να ξεκινήσει το "Iron Man" μας έβαλε να ουρλιάζουμε μέχρι που δεν έβγαινε άλλη φωνή (έκανα να μιλήσω 24 ώρες μετά την συναυλία), με την απειλή ότι αν δεν ικανοποιηθεί δεν θα συνεχίσει το show! Το φινάλε μας επιφύλασσε βεγγαλικά στον ουρανό και μαύρα χαρτάκια που έπεφταν από την οροφή της σκηνής, τι πιο ταιριαστό για το τέλος ενός τέτοιου πάρτι!


Έχουν περάσει 4 χρόνια αλλά και άλλα 140 να περάσουν δεν θα ξεχάσω τι έζησα εκείνη τη μέρα και το ίδιο πιστεύω θα συμβεί σε όσους αποφασίσουν να παρακολουθήσουν στις 25 Ιουνίου την ιστορική 2η εμφάνιση των Black Sabbath στην Ελλάδα. Οι διαφορές δε θα είναι μεγάλες από το 2001. Περίπου μιάμιση ώρα καθαρής μουσικής με το βάρος στα 4 πρώτα album προβλέπεται να μας προσφέρουν οι 4 αρχιερείς του heavy metal, κάτι που έκαναν και το 2002 και 2004 στις εμφανίσεις τους στα αντίστοιχα Ozzfest. Ναι, ξέρω ότι υπάρχουν τα "Sabbath Bloody Sabbath" και "Symptom Of The Universe" και άλλα πολλά και καλά τραγούδια που ελπίζω να χωρέσουν κάποια στιγμή στο set list τους, αλλά σε ένα φεστιβάλ δεν μπορεί να παίζει μια μπάντα 3 ώρες και σίγουρα ο Ozzy δεν μπορεί να τραγουδάει τόσο πολύ πια. Μπορεί όμως να βρέχει ασταμάτητα τον κόσμο με μάνικες, κουβάδες και ότι άλλο βρίσκεται μπροστά του και γι' αυτό προτείνω σε όσους προσπαθήσουν να αποθανατίσουν κάποιες στιγμές από την συναυλία να προτιμήσουν τις υποβρύχιες φωτογραφικές μηχανές! Μη χάσετε αυτό το μεγάλο γεγονός για τίποτα στον κόσμο και ζήστε την εμπειρία μιας συναυλίας που θα κάνει να σκέφτεστε τον χρόνο ως προ Sabbath και μετά Sabbath!

Τέλος, η ομάδα του Rocking.gr θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και την πορεία της καλοκαιρινής ευρωπαϊκής περιοδείας των Black Sabbath με τους Velvet Revolver και θα σας ενημερώνει τακτικότατα. Τα πρώτα θετικά μηνύματα έχουν αρχίσει ήδη να φτάνουν πάντως, με τους Σουηδούς και Νορβηγούς φίλους της μπάντας να κάνουν τα 2 πρώτα sold out μέσα σε 1 ώρα από την έναρξη των προπωλήσεων των εισιτηρίων για τις αντίστοιχες συναυλίες σε Στοκχόλμη (3 Ιουλίου) και Όσλο (7 Ιουλίου)!

"Sabbath Bloody Sabbath, Nothing More To Do - Living Just For Dying, Dying Just For You".

Αντώνης Μουστάκας

  • SHARE
  • TWEET