«10»: Τραγούδια της Patti Smith που θέλουμε να λαμπρύνουν το Ηρώδειο

Μια λίστα τραγουδιών που πολύ θα θέλαμε να ακούσουμε, είτε να ξανακούσουμε, στην επερχόμενη συναυλία της ιέρειας του rock στο Ηρώδειο

Από τον Παντελή Κουρέλη, 23/06/2022 @ 12:54

 Κοντεύοντας μισό αιώνα παρέα με τον Lenny Kaye στην κιθάρα και τον Jay Dee Daugherty στα drums, η Patti Smith εξακολουθεί να περιοδεύει και, ως ιέρεια του rock σε έναν καθόλου υπερβολικό χαρακτηρισμό, να κηρύττει τον λόγο της στους τυχερούς που παρευρίσκονται στις συναυλίες της.

Παραθέτουμε μια λίστα από δέκα κομμάτια της Patti Smith που πολύ θα θέλαμε είτε να ακούσουμε, είτε να ξανακούσουμε, στην επερχόμενη συναυλία της στο Ηρώδειο. Προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε μια σχετική ισορροπία μεταξύ παλιότερων και πιο πρόσφατων δουλειών της, μιας και όλες της οι κυκλοφορίες είναι αξιόλογες και έχουν κομμάτια με λόγο και με λόγο ύπαρξης.

1
(από το "Horses" του 1975)
Patti Smith - Horses
Παντρεύοντας ένα ποίημά της με μια κλασσική σύνθεση του μεγάλου Van Morrison από την εποχή των Them, η Patti Smith συστήθηκε στη rock κοινότητα με ένα κομμάτι που κατέληξε διαχρονικό. Όπως έδειξε και η μετέπειτα πορεία της, δεν είχε δισταγμό να εμπνευστεί από κάτι που της άρεσε και είτε να το διασκευάσει, είτε να το μετασχηματίσει κάνοντάς το οριακά αγνώριστο. Το "Gloria" είναι ένα απλό τραγούδι λίγων συγχορδιών που συμπυκνώνει την ουσία της μουσικής της Patti Smith σε ένα εξάλεπτο.
2
(από το "Horses" του 1975)
Patti Smith - Horses
Το ντεμπούτο είχε αρκετές στιγμές που συγκαταλέγονται στις πιο καλές της καριέρας της Patti. Μια από αυτές είναι και το "Redondo Beach". Όντας δημοφιλής τόπος συνάθροισης της gay κοινότητας εκείνη την εποχή στην California, πρόκειται για άλλο ένα «δύσκολο» θέμα με το οποίο καταπιάστηκε η Patti. Σε πιο χαλαρό ύφος και με δόσεις ακόμα και reggae, φέρνει λίγο και σε Clash. Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι κάπως ιδιαίτερο και μοναδικό στη δισκογραφία της, μιας και στο μέλλον δεν εξερεύνησε και τόσο αυτή την πλευρά του ήχου της.
3
(από το "Radio Ethiopia" του 1976)
Patti Smith - Radio Ethiopia
Ο δύσκολος δεύτερος δίσκος είναι ένας μόνιμος βραχνάς για οποιονδήποτε καλλιτέχνη βγάλει ένα πολύ επιτυχημένο ντεμπούτο. Η Patti Smith ανταποκρίθηκε με το παραπάνω σε αυτή την πρόκληση και συνέχισε σχεδόν εξίσου δυναμικά. Το πρώτο single του "Radio Ethiopia" ήταν το συγκεκριμένο τολμηρό κομμάτι που συνέχισε να δείχνει τον δρόμο στις γυναίκες καλλιτέχνιδες. Ο ήχος εδώ έχει γίνει πιο σκληρός, αλλά η φωνή διαμαρτυρίας της Patti βρίσκει τον χώρο να εκφράσει όλα όσα θέλει.
4
(από το "Easter" του 1978)
Patti Smith - Easter
Ένα από τα διαμάντια της δισκάρας "Easter", το οποίο προφανώς την εποχή που βγήκε, δεν ακούστηκε πουθενά και έμεινε θαμμένο. Η χρήση της "n word" στον τίτλο σίγουρα δεν ήταν και πολύ βοηθητική για την όποια δημοφιλία του κομματιού εκ πρώτοις, η προσεκτική ανάγνωση των στίχων όμως μπορεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά. Ο όρος (προφανώς) δε χρησιμοποιείται με την αρνητικότατη ρατσιστική του χροιά, αλλά με την έννοια του καταπιεσμένου, επαναστατικού μέλους μιας αδικημένης μειονότητας. Η διασκευή του Marilyn Manson δυστυχώς ήταν πολύ καλή για να την έχουμε ξεχάσει.
5
(από το "Easter" του 1978)
Patti Smith - Easter
Ο Bruce (ένας είναι ο Bruce) εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε τρομακτική διαμάχη με τη δισκογραφική του εταιρεία, με αποτέλεσμα για τρία ολόκληρα χρόνια να μην κυκλοφορήσει νέο υλικό. Έτσι, το συγκεκριμένο τραγούδι το έγραψε, το έδωσε στην Patti να το τραγουδήσει κι αυτή το μετέτρεψε σε έναν διαχρονικό ύμνο. Το αποτέλεσμα έμεινε στην ιστορία και το τραγούδι, δικαίως, θεωρείται πια περισσότερο δικό της παρά δικό του. Κι ας το λέει κι ο Bruce από καιρού εις καιρόν στις δικές του συναυλίες!
6
(από το "Wave" του 1979)
Patti Smith - Wave
Στο "Wave" η Patti κάλεσε τον Todd Rundgren να κάνει την παραγωγή και γλύκανε λίγο τον ήχο της σε σχέση με το πιο punk παρελθόν της. Αυτή η γλυκύτητα δεν έχει να κάνει και τόσο με τους στίχους του τραγουδιού, το οποίο είναι αφιερωμένο στη Jeanne Hebuterne, μούσα του ζωγράφου Amedeo Modigliani. Η, έγκυος παρακαλώ, Hebuterne αυτοκτόνησε δύο μέρες μετά τον θάνατό του Modigliani. Καλλιτέχνες όπως οι Pearl Jam, οι U2, οι Simple Minds και οι The Mission έχουν εκθαμβωθεί όπως κι εμείς από την ομορφιά του τραγουδιού, διασκευάζοντάς το.
7
(από το "Dream Of Life" του 1988)
Patti Smith - Dream Of Life
Δε χρειαζόταν η διαφήμιση γνωστής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας για να καταδείξει τη σπουδαία δυναμική αυτού του τραγουδιού. Σε σύνθεση του Fred "Sonic" Smith και σε στίχους δικούς της, πρόκειται για ένα κομμάτι που κυρίως το ρεφρέν του, αλλά όχι μόνο αυτό, σε γραπώνει με το πρώτο άκουσμα και δε σε αφήνει ποτέ. Γραμμένο σε άλλες εποχές, μάλλον περισσότερο και πιο έντονα φορτισμένες πολιτικά, δυστυχώς παραμένει επίκαιρο ακόμα και σήμερα. Ίσως μάλιστα πιο επίκαιρο από ποτέ.
8
(από το "Gone Again" του 1996)
Patti Smith - Gone Again
Με ένα εξώφυλλο που έφερνε στον νου και το "Horses", η Patti Smith το 1996 άφησε πίσω της την πρόωρη απώλεια του συζύγου της Fred "Sonic" Smith (των MC5, παρακαλώ) και του αδερφού της και επέστρεψε δυναμικά στα μουσικά δρώμενα με το σπουδαίο "Gone Again". Το συγκεκριμένο κομμάτι βγάζει μια μελαγχολία με την ακουστική του κιθάρα, αλλά και με τη σκέψη ότι είναι μια από τις τελευταίες ηχογραφήσεις του αδικοχαμένου Jeff Buckley. Τα πρόσφατα χρόνια ευτυχώς έχει επιστρέψει στα setlists της, ελπίζουμε να παραμείνει.
9
(από το "Gung Ho" του 2000)
Patti Smith - Gung Ho
Ένα τραγούδι που εμπνεύστηκε και έγραψε στις 9 Αυγούστου 1995, την αποφράδα εκείνη ημέρα που ο Jerry Garcia άφησε τον μάταιο κόσμο μας. Πολύ ωραίο θα ήταν να το ακούγαμε.
10
(από το "Trampin'" του 2004)
Patti Smith - Trampin
Από έναν από τους πολύ καλούς δίσκους της μεταγενέστερης καριέρας της, το "Peaceable Kingdom" είναι ένα ατμοσφαιρικό κομμάτι που μουσικά εκπέμπει μια αισιοδοξία και στιχουργικά βγάζει μια ακόμα ευαίσθητη πλευρά της καλλιτέχνιδας. Πρόκειται για ένα ακόμα τραγούδι που είναι αφιερωμένο στον Fred "Sonic" Smith, με τον οποίο η Patti είχε μια σχέση ζωής.

Η Patti Smith εμφανίζεται ίσως στον πιο εμβληματικό χώρο της Αθήνας. Το Ηρώδειο δε θα είναι η πρώτη φορά που θα την υποδεχτεί το Σάββατο 25 Ιουνίου. Φιλοδοξούμε ότι θα βιώσουμε άλλη μια από τις γνωστές, μεστές εμφανίσεις που μας δίνει πάντοτε η Patti και η μπάντα της. Εισιτήρια διατίθενται εδώ. 

  • SHARE
  • TWEET